Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Mesa Mistrzostwa Europy w piłce nożnej

Mistrzostwa Europy w piłce nożnej

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 59 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Gosiek
    Uczestnik

Pierwszy sprawdzian Holendrów nie wypadł zbyt pomyślnie. Remis 1-1 uratowany w końcówce meczu nie wróży najlepiej, ale to drużyna, która potrafi błysnąć, więc poczekajmy na kolejne spotkanie. Niespodzianką pachniało za to w spotkaniu Łotwa - Czechy, gdy nasi rywale z grupy eliminacyjnej dosyć długo prowadzili 1-0. Końcowy wynik nie jest zaskoczeniem, ale Łotysze pokazali się z niezłej strony.Mamy też pierwsze problemy i kontuzje, które osłabiają grające w ME drużyny. W zespole Anglii nie zagra już Nicky Butt, który zerwał sobie na trenigu więzadła w kolanie a Rosjanom nie będzie już pomagać Aleksander Mostowoj, który po konflikcie z trenerem został wyrzucony z reprezentacji.Dziś mecze: Grecja - Hiszpania i Rosja - Portugalia. Ciekawie zapowiada się zwłaszcza to drugie spotkanie, gdyż obie drużyny będą walczyć o utrzymanie się w turnieju.

Arecki
    Uczestnik

:gool: Obydwa mecze zapowiadają się ciekawie. Przekonamy się, czy Grecja może rzeczywiście być czarnym koniem tych mistrzostw oraz czy Hiszpania potwierdzi swoją dobrą dyspozycję. W meczu Rosja - Portugalia jako faworytów widzę tych drugich. Rosjanie nie prezentują najwyższej formy, a dodatkowo brak Mostowoja spowodowany konfliktem i osłabienie obrony nie wróżą im dobrze. Wierzę, że Portugalczycy zabłysną, ale trzeba wziąć pod uwagę, że są pod ogromną presją. Tak więc i jedni, i drudzy muszą wygrać, żeby grać dalej, więc wszystko może się zdarzyć. W pierwszym meczu typuję Hiszpanię, w drugim Portugalię.Co do meczu Niemcy - Holandia to myślałem, że będzie miał zupełnie inny obraz. Dawno Niemcy nie byli tak zorganizowani. A Holendrzy zawiedli. Drużyna gwiazd, w której każdy chce być napędzającym trybikiem. I ta maszyna zaczęła zgrzytać. Jeżeli zaczną grać zespołowo, to wyjdą z grupy. Jeżeli nie, to wyjdą Czesi i Niemcy. A i tak bardzo chciałbym, żeby w tej grupie namieszała jeszcze Łotwa 🙂 :gool:

mattik
    Uczestnik

Na początku wrócę do Holedndrów. Nom chłopacy bardzo mnie zawiedli... Ale i tak w drugiej połowie zaczęli się trochę rozkręcać i jesli D. Advocat pójdzie po rozum do głowy to Holendrzy mogą jeszcze dużo zdziałać. Makaay - v. Nistelrooy taki powinien być atak imho. A dzisiaj... Stawiam na Rosjan i Greków. Liczę na niespodzianki :-P.

Dalek
    Uczestnik

Na razie mamy taką niespodziankę, że faworyci grają fatalnie. Żadnego meczu, ktory się do tej pory odbył nie nazwałbym zajmującym, ewentualnie klasykiem. Cóż może się jeszcze takiego doczekamy?

Gosiek
    Uczestnik

Dziś się nie doczekaliśmy. Kolejną niespodziankę sprawili Grecy, remis 1-1 z Hiszpanią chyba doprowadzi do tego, że będą od tej pory niezbyt miło wspominani na Półwyspie Iberyjskim. 😉 Ale mecz raczej nikomu na dłużej nie zostanie w pamięci. Drugie spotkanie, mecz ostatniej szansy wygrała 2-0 Portugalia, choć problematyczna czerwona kartka dla rosyjskiego bramkarza na pewno miała wpływ na wynik meczu. Tak czy inaczej Rosjanie wracają do domu a gospodarze turnieju mają przed sobą kolejny mecz o wszystko - tym razem z Hiszpanią.

mattik
    Uczestnik

Ja widziałem dzisiaj tylko pół meczu (II połowa Portugalia - Rosja), więc nie będe oceniać poziomu, chociaż po tym co zobaczyłem stawiam w meczu Portugalia - Hiszpania remis. Jutro mecze: Anglia - Szwajcaria, Chorwacja - Francja. Myślę, że tym razem wygrają faworyci, ale przeciwnicy napsują im trochę krwi.Tecza: Klasyki były dwa, ale z najwyżej średnim poziomem.EDIT:Kolejne mecze za nami. Anglia mimo średniej gry pokonała Szwajcarów 3:0, a gola strzelił 19 latek Wayne Rooney (rekord ME gol w wieku 18 lat i 7 miesięcy). Mecz Chorwacja - Francja pokazał, że Francuzi nie są mocni i potwierdził że najlepszym drużynami (przynajmniej na razie), są według mnie Czesi i Szwedzi. Chorwaci waleczną grą i niesamowitymi 4 minutami zapewnili sobie remis, a mogli wygrać, bo gol Trezegueta był strzelony nieprawidłowo. Dodatkowo pod koniec meczu Chorwaci mieli świetną sytuacje do strzelenia gola. Jutro mecze: o 18 Bułgaria - Dania (stawiam na zwycięstwo Duńczyków) i o 20:45 Szwecja - Włochy (stawiam na zwycięstwo Szwedów).

Gosiek
    Uczestnik

Garść uwag po spotkaniach Anglia - Szwajcaria i Francja - Chorwacja. Wyspiarze musieli wygrać, żeby utrzymać się w turnieju i wygrali. Może nie w wielkim stylu ale za to z całkiem niezłym wynikiem. Za to Szwajcarzy w niczym nie przypominali drużyny, która kilka dni temu zremisowała z Francją. A skoro już o trójkolorowych mowa - ten mecz pokazał, że ich wygrana z Anglią to jednak był szczęśliwy zbieg okoliczności. Chorwaci udowodnili, że Francja wcale nie jest taka mocna i że mogą z nią walczyć i wygrywać drużyny teoretycznie dużo słabsze. Szkoda sytuacji Molnara z ostatniej minuty. Mogliśmy mieć sensację a mamy tylko niespodziankę. 😉 Btw, Marcel Desailly już chyba powinien pomyśleć o sportowej emeryturze - jego błedy kosztowały Francję utratę gola. A nie była to pierwsza poważna wpadka tego piłkarza w ostatnim czasie.Dzisiejsze spotkania: stawiam na Duńczyków i remis w meczu Szwecja - Włochy. Bułgarzy po laniu jakie dostali w pierwszym meczu raczej już się nie podniosą a Dania jeśli wygra przedłuży swoje szanse na awans. Drugi mecz - Szwedzi mają świetny atak a Włosi obronę. I czasami wychodzą im kontry więc... 1-1 to sprawa całkiem realna.

Arecki
    Uczestnik

:gool: I ode mnie garść uwag.Francuzi nie rozegrali złego meczu, to raczej Chorwaci zaprezentowali się bardzo dobrze. I niewiele brakło do sensacji. Natomiast Francja pokazała, że bez Zidane'a nie jest w stanie zagrozić przeciwnikom. Dodać do tego znowu słabą postawę w obronie i mamy receptę na przegranie meczu. Co do drugiej bramki, to uważam, że ocena sędziego była prawidłowa. Bramkarz chorwacki bardzo mocno kopnął piłkę i Trezeguet nie był w stanie wykonać najmniejszego ruchu ręką. Ponoć przepisy zmierzają do tego, żeby w takich sytuacjach nie odgwizdywać przewinienia. Z tego samego powodu uważam, że Owczinnikowi nie należała się czerwona kartka.A co do drugiego meczu, to uważam, że po prostu się odbył. Nic ciekawego się nie wydarzyło poza nowym rekordem Rooney'a. Obydwie drużyny zaprezentowały się bardzo przeciętnie a wysoka wygrana Anglików wynikła tylko z przewagi liczebnej.Dzisiaj wierzę, że Bułgarzy mogą sprawić niespodziankę. A w drugim meczu typuję remis. Szwedom, po wysokiej wygranej z Bułgarią, będzie się łatwiej grało. Włosi mają przebudowany skład i może się obudzą. Na pewną będą chcieli zmyć z siebie wyczyn Tottiego i udowodnić, że na boisku potrafią również grać. Włosi mieli świetną obronę za czasów Maldiniego. Teraz jest trochę gorsza, ale i tak chyba jedna z najlepszych na tych mistrzostwach. Zapowiada się fascynujące spotkanie. :gool:

mattik
    Uczestnik

Hmhh. Jak dla mnie sytuacja wygląda tak, gdyby nie ręce to Trezeguet by piłki nie przejął i gola by nie było. A więc według mnie rzut wolny dla Chorwatów i tyle :twisted:.

AHM
    Uczestnik

Mistrzostwa jak na razie na pewno ciekawe, kilka meczy na wysokim poziomie. Mnie strasznie cieszy powrót Darka Szpakowskiego, lubię jego komentarz i jak na Polskie warunki profesjonalizm!!!

Dalek
    Uczestnik

Polemizowałby co do Darka (przy Zizanie spadłem z krzesła). Przynajmniej jest się z czego pośmiać. A mecze dobre rzeczywiście dziś były.

Gosiek
    Uczestnik

Piątkowe mecze zakończyły się zgodnie z naszymi (moimi też 😀 ) przewidywaniami. Niezbyt porywające spotkanie Dania - Bułgaria, w którym Duńczycy bez większych problemów zwyciężyli 2 - 0. Nic wartego zapamiętania się w tym meczu nie wydarzyło, przynajmniej moim zdaniem. Drugie spotkanie było świetne, Włosi zagrali o wiele lepiej niż w poprzednim swoim meczu i mieli spore szanse na zwycięstwo. Szwedzi też grali dobrze, więc wynik 1 - 1 i podział punktów nikogo nie krzywdzi ale... Jednak Włosi powinni byli wygrać. :mrgreen: Ostatnia kolejka w tej grupie będzie bardzo ciekawa.A dziś przed nami: Łotwa - Niemcy (oczywiście ze wskazaniem na Niemców) i Holandia - Czechy. To dopiero może być mecz. 😀 Ja będę kibicować Czechom ale przy okazji chciałabym obejrzeć dobre widowisko i grę Holendrów lepszą niż ostatnio.

mattik
    Uczestnik

Wczorajsze mecze rzeczywiście były ciekawe. W meczu Szwecja - Włochy kibcowałem Szwedom. Włosi mieli dużo z gry, ale według mnie Szwedzi w ilości groźnych sytuacji wcale nie byli od nich wiele gorsi. A gol Ibrahimovica to majstersztyk, i v. Nistelrooy może się schować. :P.A propos typowania mi raczej ono ostatnio niezbyt wyszło 👿 - typowałem zwycięstwo Szwedów (skąd miałem wiedzieć, że Włosi nagle zaczną grać o 3 klasy lepiej :P) i remis Danii z Bułgarią (liczyłem, że Bułgarzy podniosą się jednak po meczu ze Szwecją). Myślę, że z grupy wyjdą mimo wszystko Włosi i Szwedzi... Typuje, że w derbach Skandynawii padnie remis, a Włosi wygrają z Bułgarią. A dzisiejsze mecze.... Myślę, że Niemcom nie będzie wcale łatwo pokonać Łotwe, liczę, że mecz Holandia - Czechy będzie świetnym widowiskiem - myslę, że wygrają Czesi, albo padnie bramkowy remis (np. 2:2), ale kibicuje Holendrom :).EDIT:Dzisiejsze mecze były bardzo i to bardzo interesujące. Pierwszy z powodu niespodzianki jaką sprawili Łotysze. Mecz zakończył się remisem 0:0. A drugie spotkanie to imo najlepszy mecz mistrzostw jak na razie. Holendrzy po 19 minutach prowadzili 2:0 (gole Boumy i v. Nistelrooy'a). Obydwie drużyny grały dobrze. Holendrzy mieli trochę więcej szczęscia w wykończeniu akcji. Chwile po golu v. N. padł gol dla Czechów strzelony przez Kollera. I od tego momentu do końca I połowy imo Holendrzy mieli najlepszy okres w meczu. Mieli kilka dobrych akcji, a strzał Davidsa trafił w słupek. Mimo to pierwsza połowa zakończyła się wynikiem 2:1 dla Holandii. W drugiej połowie mecz był wyrównany. Holendrzy zaczęli grać odrobinę gorzej gdy Dick Advocat podjął idiotyczne decyzję i zdjął najlepszego do tego momentu młodego Arjena Robbena (jeśli Robben miał kontuzję to z góy przepraszam trenera Holendrów :P). Holendrom przestały się udawać akcje i mimo wzmocnienia obrony... zaczęli grać w niej coraz gorzej. W 71 minucie gola strzelił Baros. W 75 minucie sedzia imho niesłusznie pokazał Heitindze drugą żółtą i w efekcie czerwoną kartkę... Nawet jeśli to zagranie można by potraktować jako faul to na pewno sędzia nie powinien pokazać zółtej kartki. Od tego momentu Czesi mieli przewagę w grze. W 89 minucie Czesi strzelili gola i wygrali... ;-(. Brawo dla nich za konsekwencję. Po tym meczu uważam, że Holandia i Czechy to najlepsze drużyny mistrzostw. Ci drudzy mają już awans zapewniony, a los Holandii zależy od tego czy poważnie potraktują Łotwe i czy Czesi zagrają na pełnych obrotach z Niemcami. PS. Moje uwagi do sędziego Gonzaleza:1. Wspomniana czerwona kartka dla Heitingi.2. 1 karny dla Holandii, drugi dla Czechów.3. Co najmniej dwa niesłuszne spalone podczas groźnych akcji Holandii.

Gosiek
    Uczestnik

Co do meczu Niemcy - Łotwa to on wcale nie był ciekawy. Był nudny, obie drużyny grały bez polotu, a Łotysze po raz kolejny zaprezentowali nam antyfootball. Bo jak inaczej można nazwać grę 9-ma obrońcami i jednym napastnikiem? Niemcy, w przeciwieńswie do Czechów, nie dali sobie z tym rady i stąd bezbramkowy remis. Właśnie wynik końcowy był jedyną ciekawą rzeczą w tym spotkaniu.Drugi wczorajszy mecz - poezja. 😉 I rekompensata dla kibiców, którzy tego samego dnia obejrzeli wcześniejsze spotaknie tej grupy. Bez dwóch zdań - najlepsze jak do tej pory spotkanie mistrzostw! Obyśmy mogli więcej takich zobaczyć. Holendrzy przegraną zawdzięczają przede wszystkim swojemu trenerowi (zdjęcie Robbena z boiska, nastawienie na obronę wyniku przy prowadzeniu zaledwie 2-1), pomocy sędziego (problematyczna czerwona kartka) ale przede wszystkim świetnej i konsekwentnej grze Czechów. Ci bowiem nie załamali się przegrywając 0-2, zagrali do końca i wykorzystali o jedną sytuację więcej niż przeciwnicy. Wygrać mogła każda z tych drużyn, mógł paść remis... Ale udało się Czechom i trzeba przyznać, że cięko na to zapracowali.A dziś iberyjski klasyk: Hiszpania - Portugalia (dla gospodarzy kolejny mecz o wszystko) i spotkanie Rosja - Grecja, w którym jedni walczą o honorowe pożegnanie z ME a drudzy o awans. Może być ciekawie.PS. Szkoda tylko, że jeden mecz obejrzymy na żywo a drugi z odtworzenia. 😥 Tak będzie przy wszystkich spotkaniach ostatniej rundy grupowej. Ehh, te przepisy i regulacje UEFA... 😕

mattik
    Uczestnik

Jeśli chodzi o ciekawość meczu Łotwa - Niemcy to miałem na myśli to że padł niespodziewany wynik. Przypomnę, że jak Łotwa zagrała antyfootball z Polską i strzeliła gola z kontrataku to wszyscy winą obarczali naszych kopaczy, a niesportowe zachowanie Łotyszy. Niemcy są sami sobie winni! Wrócę jeszcze na chwile do meczu Holandia - Czechy. Mimo, że Dick Advocat okazał się jak już wspomniałem słabym trenerem (jak można kazać grać kochającym atak Holendrom w 5 obrońców!) to i tak Holendrzy stwarzali sobie sytuacje co świadczy o ich potencjale. Dzisiejsze mecze będą ciekawe... ale myślę, że nie względu na poziom meczów, chyba, że obudzą się Portugalczycy w co wątpię. Stawiam na zwycięstwo Grecji i remis w derbach półwyspu Iberyjskiego.BTW. Fajny wynalazek ten słowniczek w Wordzie 😛 :-P.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 59 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram