Forum Fantastyka Fantasy i horror Kroniki Narni

Kroniki Narni

Wyświetlanie 8 wpisów - od 16 do 23 (z 23 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Anonimowy
    Gość

Nie miałam szczęścia oglądać. Ominęło mnie mnóstwo dobrych rzeczy i czasem aż zgrzytam zębami, gdy czytam niektóre wypowiedzi. Natomiast czytałam książkę - to jedna z tych, które trudno sfilmować, nie spaprawszy czegoś po drodze. Zdaje się zresztą, że sam autor sprzeciwiał się filmowaniu jego dzieła.

Pomijając fakt, że był przyjacielem Tolkiena i pisał Narnię zanim Tolkien napisał Władcę pierścieni. Z drugiej strony dlatego sfilmowano to dopiero po śmierci autora gdy nie miał on nic do powiedzenia.

Czytałem dawno temu 3 części Narnii i bardzo mi się podobało. Oglądałem niedawno film BBC ale nie oglądałem żadnego z kinowych. Mogę więc porównać jedynie te dwie pozycje. Książka jest świetna a film taki sobie. Dlatego lepiej najpierw obejrzeć filmy, bo nie umywają się do książek. Książka budzi wyobraźnię a film zrealizowany na podstawie nigdy nie odda tego klimatu. Tak samo jest z Władcą czy Harrym.

zdarom
    Uczestnik

Tutaj najbardziej chodzi o to o czym pisze R'Cer czyli wyobraźnia. Chyba żadna książka nie odda tego co wyobraźnia i książka razem wzięta.Chodzi chyba o to że film stara się sprzedać tak aby zarobił jak najwięcej na następna ekranizację a wyobraźnia jest darmowa. przynajmniej na razie.

Eviva
    Uczestnik

I właśnie dlatego wolę czytać niż oglądać - za wyjątkiem TOSu, bo z kartek książki nie wyglądałaby słodka, bezczelna gęba Kirka czy spiczaste uszy Spocka. Ale i tak przerobione na kreskówkę opowiadania Fostera ("Starlog 1", jedyna tłumaczona na polski) w książce wyglądały lepiej niż na ekranie i wątpię, czy sfilmowanoby je na serial fabularny dużo lepiej niż na kreskówkę (TAS).

zdarom
    Uczestnik

Dlatego choćby nie wiem jak sie starali filmowcy to nigdy nie dorównają filmowcom, bo ludzka wobraźnia nie ma sobie równych wśród rzeczy w technologi.

Q__
    Uczestnik

Nieortodoksyjne (i polemiczne z lewisowym cyklem w kwestiach teologicznych) rozwinięcie losów Zuzanny stanowi opowiadanie Neila Gaimana "The Problem of Susan" (które, mniej lub bardziej legalnie, we fragmentach i całe, da się znaleźć w Sieci, i - po polsku - w zbiorze "Rzeczy ulotne")... o czym wspominam, bo komiks będący jego adaptacją trafił niedawno na nasz rynek (jako część gaimanowskiej antologii "Historie prawdopodobne").

ps. A tu jeszcze artykuł naukowy stanowiący rozbiór w/w utworu:
    https://www.researchgate.net/publication/340848746_Opowiesci_z_innej_Narnii_Problem_Zuzanny_Neila_Gaimana_jako_udoroslona_literatura_dziecieca

Q__
    Uczestnik

S.E., coś dla Ciebie - szczegółowe analizy kolejnych tomów Narnii, i ogólnie twórczości Lewisa, ze strony Tor:
    https://www.tor.com/series/the-great-c-s-lewis-reread/

Smok Eustachy
    Uczestnik

Na razie czytam.

Q__
    Uczestnik

I jak wrażenia z lektury?

Wyświetlanie 8 wpisów - od 16 do 23 (z 23 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram