Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,471 do 1,485 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Match
    Uczestnik

Pytanie jest oczywiste, napisałeś, że napisali to co napisali a obecnie wykłada się to inaczej. Pytanie - jak?

Skrypek
    Uczestnik

Pytanie jest oczywiste, napisałeś, że napisali to co napisali a obecnie wykłada się to inaczej. Pytanie - jak?

Jak już odpisałem nie wprost, obecnie wykłada się taką bardzo liberalną intepretację, podczas gdy oryginalny dekalog pochwalał na ten przykład niewolnictwo. Nie było wtedy mody na "ochronę wszelkiego zycia". Głoszenie takich liberalnych bzdur zaczęło się opłacać dopiero po przejęciu większości rynku.

Warto wiedzieć, że podstawą obecnych "wartości chrześcijańskich" nie jest wcale żadne Słowo Boże, tylko zawarta w Katechizmie (pierwszy raz wydanym dopiero w XVI wieku) luźna intepretacja przekłamanych wyrywków, która zmienia się jak tylko wiater polityczny odpowiednio mocno zawieje.

Kościół to jest tylko zwykła ziemska instytucja, która całe szczęscie nie utrzymała swojej pozycji dominacji nad światem i stała się już tylko jedną z wielu partii politycznych, której wyborcy mają bardzo krótką pamięć i braki w wiedzy historycznej. Ale nawet w czasach swej potęgi nie była wcale źródłem kultury i cywilizacji, a jedynie jej produktem. Żaden bóg nigdy tą partią nie kierował. Bóstwa i inne zjawiska nadprzyrodzone zawsze były tylko ludzkimi fantazjami.

fluor
    Klucznik

Oryginalny bóg uwielbiał mordować innowierców, Jezus Chytrus również niejedną masakrę miał na koncie.

O Jezusie to by się przydał jakiś link do tekstu źródłowego, co do Starego Testamentu nie ma żadnych wątpliwości.

Eviva
    Uczestnik

Oryginalny bóg uwielbiał mordować innowierców, Jezus Chytrus również niejedną masakrę miał na koncie.

O Jezusie to by się przydał jakiś link do tekstu źródłowego, co do Starego Testamentu nie ma żadnych wątpliwości.

Ciekawe, jakiego - to zwykłe oszczerstwo, już nawet nie kłamstwo.

Pójdę za przykładem Barusza i nie będę zaglądać do tego tematu. Widzę, że na forum pleni się bardzo ciekawy, legalny rasizm - obrzydliwe ataki na ludzi za to, że mają odmienny światopogląd w kwestii religijnej jest równie paskudny, jak atakowanie za kolor skóry, tyle że jest bardzo dobrze tolerowany. I to ma być realizowanie ideałów treka? Gratulacje.

Skrypek
    Uczestnik

Ciekawe, jakiego - to zwykłe oszczerstwo, już nawet nie kłamstwo.

Pójdę za przykładem Barusza i nie będę zaglądać do tego tematu. Widzę, że na forum pleni się bardzo ciekawy, legalny rasizm - obrzydliwe ataki na ludzi za to, że mają odmienny światopogląd w kwestii religijnej jest równie paskudny, jak atakowanie za kolor skóry, tyle że jest bardzo dobrze tolerowany. I to ma być realizowanie ideałów treka? Gratulacje.

Kiedyś Watykan musiał zakazywać ludziom czytania Biblii, żeby nie dowiedzieli się prawdy. Obecnie już nie musi, bo ludzie dobrowolnie wybierają życie w kłamstwie. I jak tu nie nazywać tego chorobą?

O "oszczerstwach", moja droga, to można mówieć gdy ktoś pomawia żyjącą w świecie realnym osobę. Nie da się pomówić mitycznego bohatera antycznych bajek, których wcale nie czytałaś a bronisz z uporem szaleńca.

Jedyną osobą przeprowadzający agresywne ataki niczym przestraszone zwierzę jesteś ty. A robisz to zupełnie niesłusznie, bo nic ci tu nie grozi - nie jesteśmy w kościele, nikt cię tutaj przecież niczym nie straszy za myślenie niezgodne z linią partii.

Zarathos
    Uczestnik

Ale tego linka, albo chociaż cytatu nie podałeś, nie Skrypek? Jezus był jaki był, ale do mordowania się nie zabierał. W każdym razie w oficjalnej literaturze nic w tym temacie nie ma.

Eviva
    Uczestnik

Teraz jestem już nie tylko "słabego rozumu", ale i "zwierzę"? Piękne świadectwo wystawiasz, Skrypek, ale sobie, nie mnie.

Skrypek
    Uczestnik

Teraz jestem już nie tylko "słabego rozumu", ale i "zwierzę"? Piękne świadectwo wystawiasz, Skrypek, ale sobie, nie mnie.

Nie jesteś tylko "zachowujesz się jak". Niczym moja kota, która dostaje paniki na widok miotły i rzuca się na nią z pazurami, przekonana że ją atakuję. A ja tu tylko sprzątam.

U ludzi takie zachowania nazywa się schizofrenią i można leczyć.

Nic przecież o tobie nie pisałem, lecz o kościelnych kłamstwach i sfałszowanej historii, którą kaznodzieje karmią wiernych. Nie jesteś w tej sprawie oskarżoną tylko najwyżej zestresowaną ofiarą z objawami syndromu sztokholmskiego.

Obawiam się, że jesteś jednym z tych wcześniej wymienionych milionów ludzi, którzy cierpią z powodu chrześcijaństwa, które wywołuje u wiernych panikę, lęki i paranoję. A z tego da się wyleczyć.

I to ma być realizowanie ideałów treka? Gratulacje.

Popatrz, kpt Picard również wulgarnie cię atakuje:

http://www.youtube.com/watch?v=n6NPq_kPSUM

Piotr
    Klucznik

Skrypek, skończ tę ateistyczną krucjatę. Być może Cię bawi obalanie wierzeń innych, ale forum jest do dyskusji. Ty już nie dyskutujesz, tylko próbujesz udawać psychiatrę. Jak ktoś będzie chciał diagnozy, to poprosi specjalistę.

A Ty Eviva... Oj, jak Ty lubisz uogólniać. Dwie osoby się poobrażały wzajemnie w dyskusji o czymś, co dotyczy i Ciebie. Dwie, nikt inny, a Ty widzisz otaczających Cie wrogów. Reszta prowadziła dyskusję. Na trudny, kontrowersyjny dla wielu temat, ale nikt inny tu religii czy Ciebie nie obraża, więc się opamiętaj, bo z oskarżeniami o rasizm to Ty przeginasz.

Wypicie jakichś ziółek na uspokojenie też by pomogło, bo już nawet nieuważnie czytasz. W zdaniu 'Jedyną osobą przeprowadzający agresywne ataki niczym przestraszone zwierzę jesteś ty.' brakuje przecinków, nie ma wyzwisk.

Eviva
    Uczestnik

A gdzie ja agresywnie atakuję, napisz jeszcze. W którym miejscu opluwam przeciwnika. Nawet jeśli to tylko porównanie, to je sobie wypraszam, podobnie jak pomówienia o paranoję. Moja religia jest dla mnie sprawą równie istotną, jak dla Afrykanina to, by mu nie ubliżano od czarnuchów. Tyle że to nikogo nie obchodzi, a już na pewno nie tu, gdzie głosi się podobno hasła tolerancji. Jeśli się nie mylę, w Treku pokazano różne religie. Czy którakolwiek z załóg trudniła się obalaniem ich?EDIT:Jeśli mówię za ostro, to przepraszam za formę wypowiedzi. W przeciwieństwie do niektórych nie chcę nikogo obrażać ani tłumaczyć mu, że jest głupi jak but. Po prostu nie zgadzam się na coś, co nie powinno mieć miejsca.

Skrypek
    Uczestnik

Skrypek, skończ tę ateistyczną krucjatę. Być może Cię bawi obalanie wierzeń innych, ale forum jest do dyskusji. Ty już nie dyskutujesz, tylko próbujesz udawać psychiatrę. Jak ktoś będzie chciał diagnozy, to poprosi specjalistę.

Wybacz, ale nie potrafię się nie odzywać, gdy jakaś niezrównowazona osoba rzuca się na mnie z pazurami i pomawia mnie o jakieś ataki. których wcale nie przeprowadzałem. To przez takie osoby nie da się dyskutować, a nie przeze mnie.

A fakt, że nadal w XXI wieku trzeba obalać wiarę w duchy, kransoludki i płaską ziemię, jest bardziej zatrważający niż zabawny. Zwłaszcza w obliczu rosnącej mody na agnostycyzm, czyli bezmyślne respektowanie nawet najgłupszych i najstarszych mitów.

Piotr
    Klucznik

A fakt, że nadal w XXI wieku trzeba obalać wiarę w duchy, kransoludki i płaską ziemię, jest bardziej zatrważający niż zabawny.

Nie trzeba obalać. Gdzie masz taki nakaz? Niech każdy wierzy w co chce. Co Ci to szkodzi?

Zarathos
    Uczestnik

Piotr, z jednej strony masz rację, z drugiej strony widzi się katolickich, protestanckich czy jakich tam innych misjonarzy - czemu oni nie pozwalają Afrykanom wierzyć w Mzimu, a Chińczykom w Konfucjusza tylko usilnie starają się ich wiarę obalić i zastąpić swoją?

Romek 63
    Uczestnik

Egipskie korzenie chrześcijaństwa

http://religia.onet.pl/publicystyka,6/egip...stwa,23546.html

Każdy mieszkaniec Egiptu znał historię o ciężarnej Izydzie poszukującej schronienia, które w końcu znalazła w chacie ubogiej żony rybaka. Czy ta opowieść nie przypomina wędrówki Marii i Józefa, którzy zmuszeni byli uciekać przed rzezią niewiniątek?

Syn Boży – człowiek zrodzony z boga i dziewicy, zmartwychwstający i po śmierci zasiadający na tronie obok swego ojca; kobieta, która w cudowny sposób poczęła syna z bogiem; przepowiedziany chłopiec, który w wieku 12 lat nauczał i swą wiedzą zadziwiał największych mędrców; bóg, który ulepił ludzkość z gliny, piekielne kotły, w których po śmierci cierpią katusze grzesznicy – to nie filary wiary chrześcijańskiej, lecz starożytnych Egipcjan.

Teksty, których spore fragmenty znamy dzisiaj jako pisma Starego i Nowego Testamentu – mają swoje analogie w Tekstach Piramid, Tekstach Sarkofagów i innych pismach starożytnego Egiptu, które powstały wiele wieków przed narodzinami Marka, Mateusza, Łukasza czy Jana.

Twórcy Ewangelii, a zwłaszcza Marek i Łukasz, doskonale znali egipską mitologię.

W I wieku naszej ery, po upadku Jerozolimy, wielu Żydów osiedliło się w egipskiej Aleksandrii. S. Sharpe już w 1863 r. pisał: „Jeśli chodzi o obrazy , widzimy zwiastowanie, narodziny i adorację, tak jak opisuje je Łukasz w 1 i 2 rozdziale swojej ewangelii (…) można przypuszczać, że oba rozdziały Łukasza nie są historyczne, tylko zaczerpnięte z opowieści egipskich o cudownych narodzinach króla.”

Na początku był Chaos

Egipcjanie nazywali go – Nun. Z tego chaosu – praoceanu wyłoniła się Trójca Bogów.

Egipcjanie znali również inną wersję początków świata i siebie samych, według której ludzkość powstała z gliny, ulepiona na kole garncarskim przez boga Chnuma przedstawianego jako barana. Jego kult zapoczątkowano na Elefantynie – co, w kontekście wcześniejszych wzmianek o funkcjonowaniu tam dużej społeczności żydowskiej, nabiera nowego znaczenia.

Bardzo ciekawy artykuł ukazuje ja wiele chrześcijaństwo zaczerpnęło z wierzeń Egipcjan ❗

Dołączona grafika

Diabeu
    Uczestnik

Up - kolejny przykład na to, że religie zapożyczały od siebie ile się dało oraz są produktem człowieka i tylko człowieka.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,471 do 1,485 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram