Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,336 do 1,350 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • fluor
    Klucznik

Chciałbym zauważyć, że Afganistan nie należy do Unii Europejskiej 😉

Galactica
    Uczestnik

Ale interweniować może. Pytanie jest, czy chce.

Eviva
    Uczestnik

A gdzie unijne wrzaski o nietoleramcji ❓ Będą wrzeszczeć, że Krzyż wisi w szkole czy gdzieś, a że w tym samym czasie ktoś zginie za wiarę w Chrystusa to cisza.

Dwulicowość.

Dokładnie tak. Tolerancja obowiązuje wobec Murzynów, wobec muzułmanów - ale wobec chrześcijan czy białych już nie.

fluor
    Klucznik

Galactica, no tak masz w pełni rację... tylko że dwulicowa UE, a właściwie Parlament Europejski zupełnie przypadkiem zajął się tą sprawą, o czym donosi m.in. Radio Watykańskie, ale też PAP. Posiedzenie parlamentu w tej sprawie, zainicjowane m.in. przez polskich europosłów rozpoczęło się przemówieniem Catherine Ashton, wiceprzewodniczącej Komisji Europejskiej i tzw. szefowej unijnej dyplomacji.

Galactica
    Uczestnik

To dobrze, ale widzę, że nasz "polski ciemnogród" brał w tym udział.Nie chcę wyjść na czepialskiego, ale jak coś się dzieje podobnego to zazwyczaj cisza jest.

Romek 63
    Uczestnik

A gdzie unijne wrzaski o nietoleramcji ❓ Będą wrzeszczeć, że Krzyż wisi w szkole czy gdzieś, a że w tym samym czasie ktoś zginie za wiarę w Chrystusa to cisza.

Dwulicowość.

Unia ma na ogół takie stanowisko jakie ma większości państw członkowskich. Tak więc nie jest to bezpośrednia wina struktur unii ale polityki wewnętrznej tych państw. Polska może tylko próbować modyfikować tę unijną politykę.

Palikot chce w sali Sejmu gwiazdy Dawida i krzyża prawosławnego

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...a_i_krzyza.html

Janusz Palikot napisał list do marszałka Sejmu. Prosi w nim o udostępnienie sali plenarnej parlamentu. Były polityk PO chce umieścić tam, obok krzyża katolickiego, Gwiazdę Dawida i krzyż prawosławny. Posłowie zgodnie komentują: "wygłupy", "absurd".

Zasadniczo to nie lubię Palikota i nie popieram jego pomysłów ale w tym przypadku to może ma i rację ?

Należałoby zdecydować się na jakąś opcję; albo przepis że ma wisieć symbol dominującej w kraju religii, albo symbole wszystkich religii z danego kraju, albo jakiś międzynarodowy symbol Boga, albo żadnego symbolu.

Dołączona grafika

fluor
    Klucznik

To dobrze, ale widzę, że nasz "polski ciemnogród" brał w tym udział.

Polska jest częścią UE, to trochę dziwny pogląd, że Europejczycy to jakaś osobna rasa z kosmosu.

Co do postulatów Palikota, przypomina to trochę dyskusję związaną z krzyżami w salach szkolnych - gdzie także padały argumenty, że skoro wisi krzyż, to dlaczego nie inne symbole religijne.

Galactica
    Uczestnik

W sumie "Europejczycy" nie istnieją. Jeżeli jednak istnieją to każdy mieszkaniec Europy jest Europejczykiem. Nie można stać się Europejczykiem wchodząc do UE. Tak samo z mową "Iść do Europy" będąc w niej z tytułu położenia geograficznego.....

fluor
    Klucznik

Ja sądzę, że Ty dokładnie wiesz o czym ja mówię.

Diabeu
    Uczestnik

Prawda jest taka, że nawet Wyznawcy Różowego Jednorożca maja takie same prawa jak katolicy. Tylko, że należy odróżnić głupoty z biblii od wyznawców czegoś co nawet z definicji jest kompletnym nieporozumieniem. To tak jak z chrześcijanami, tylko że ci drudzy ofkoz sobie zdają sprawę ze swojej zamierzonej głupoty. Dalej nie mogę sobie zdać sprawy z tego jak inteligentne istoty się zatracają w takich pierdołach, no ale to widocznie jest cos ponad moje siły.

Galactica
    Uczestnik

Tylko, że należy odróżnić głupoty z biblii od wyznawców czegoś co nawet z definicji jest kompletnym nieporozumieniem.

Czyli "głupota z bibli" jest większa od głupoty z czegoś tam ❓

To tak jak z chrześcijanami, tylko że ci drudzy ofkoz sobie zdają sprawę ze swojej zamierzonej głupoty.

Jeśli dobrze rozumiem to uważasz, że chrześcijanie to najwięksi idioci na świecie ❓

Dalej nie mogę sobie zdać sprawy z tego jak inteligentne istoty się zatracają w takich pierdołach, no ale to widocznie jest cos ponad moje siły.

Pragnę zauważyć, że chrześcijaństwo to nie jedyna religia na świecie. Istnieje np hinduizm, Islam, buddyzm, wiara Żydów. Czyli to też są "pierdoły" ❓

Diabeu
    Uczestnik

Musze dodać, że miałem tu na myśli wszystkie największe religie tego świata. No z wyłączeniem Buddyzmu, bo to inna bajka.

Jeśli dobrze rozumiem to uważasz, że chrześcijanie to najwięksi idioci na świecie

Jako że na tym forum panuje wyskoki poziom kultury to napiszę tak- nie nazwę chrześcijan idiotami, tylko ludźmi którzy opierają całe swoje życie o książkę, której nawet całej nie przeczytali.

Wnioski każdy wyciągnie dla siebie samego, a przecież to dopiero początek.

Romek 63
    Uczestnik

To nie do końca prawda. Chrześcijaństwo i pozostałe religie nie opierają się tylko na książkach, ale także na tradycji ustnego przekazu i religijnych systemach teologicznych, a także na uznanych autorytetach, oraz mistycznych doznaniach co niektórych wyznawców i domniemanych cudach, a także pewnym życiowym doświadczeniu wiernych - polegającym na tym że jeśli ktoś czuje iż wiara i modlitwa mu w życiu pomaga to widocznie są jakieś podstawy do tego by jednak wierzyć.Co oczywiście nie zmienia faktu, że istnienia Boga udowodnić empirycznie ani logicznie się nie da, a wiec ateiści też mają swoje podstawy do wyznawanych przekonań. Jednym słowem wiara to głównie wynik osobistego doświadczenia, a religia to efekt socjalizacji i tradycji. I należy pamiętać o tym rozróżnieniu 😛

Barusz
    Uczestnik

@ Diabeu - Sądząc po tym, jak często piszesz, w każdym razie na naszym forum, o rzekomej wyższości ateistów nad wierzącymi, jak bardzo oddałeś się tej swojej obsesji - to ty opierasz całe swopje życie o tę książkę. Z tym, że ty ją oczywiście przeczytałeś, tak? Ty jesteś mądry i dojrzały, a inni są głupi... No tak.

Diabeu
    Uczestnik

Faktycznie, na moje 300 postów pewnie ze 20 było o kościele i wierze. :]I nigdzie nigdy nie napisałem, że ateiści są ludźmi lepszymi od wierzących. No ja kiedyś przeczytałem CAŁĄ Biblię, a później również wielokrotnie analizowałem jej duże fragmenty.Było to wtedy gdy moja wiara się załamała i zaczynałem odczuwać, że to wszystko jest kłamstwem i obłudą.Podkreślam- to moje zdanie, bo znowu zaczniesz wypisywać głupoty w stylu 'ateiści lepszymi ludźmi od chrześcijan' albo inne kwiatki. W pewnym stopniu swoje obecne poglądy zawdzięczam właśnie analizie Biblii oraz wieloletnim przemyśleniom.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,336 do 1,350 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram