Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Polityka › Kościół
A tutaj to ja się pytam jaki akt odwagi zakonnicy? Ona przemycała to przez granice czy jak?
A ja się pytam: po cholerę to zrobiła? Co jej do głowy strzeliło, żeby wykonać tak absurdalną czynność?
Pewnie i tak odbiorą ten fragment, bo do śledztwa zbierają każdy kawałeczek tego samolotu.
Swoją droga to takie dziwne, że zakonnica może podarować coś, co nie jest jej i nikt z tego problemu nie robi. Jakoś nie wyobrażam sobie podobnej sytuacji w przypadku, powiedzmy, wypadku samochodowego, z którego ocalało np. radio i ktoś je z miejsca zdarzenia bierze i daje komuś w prezencie.
Sancta simplicitas w czystym wydaniu.
Głos o miejscu symboli religijnych (czy swobodzie wyznawania) w społeczeństwie obywatelskim - Belgia: zakaz zasłaniania twarzy
Ja też sobie nie wyobrażam radia z tego samlotu/z jakiegokolwiek samolotu/z jakiegokolwiek wypadku, które jakaś zakonnica bierze sobie i daje komuś w prezencie ;]
Galactica w wątku o Smoleńsku już był ten temat poruszany
Ech przez przypadek to wrzóciłem tutaj 🙁 Człowiek zmęczony już na "stare" lata 🙂
Ale pytasz o reakcję sponsora czy ten rap?
O rap.
Rap strasznie biedny i mało zabawny, jednak nadrzędną wartością jest dla mnie wolność (słowa także). Z kolei reakcja sponsora już śmieszy.
Wolość (słowa także)" ma swoje ograniczenia. Biedny jak to polski rap.
Relatywizujecie wy i ta zakonnica. Dla niej wydarzenie W Smoleńsku musiało mieć ogromne znaczenie duchowe, a jak wiemy była osoba zakonną więc mistycyzm wchodził na pewno w rachubę. Wy natomiast na wszelkie sposoby próbujecie obniżyć status wydarzenia które miało miejsce, bo nie jest to zgodne z postrzeganiem rzeczywistości przez Was, które wyrobiono w Was w ciągu ostatnich 3 lat.Oba fakty stoją w sprzeczności z sobą dlatego taka rozbieżność w podejściu. Tragiczne jest natomiast to, że brak samodzielnego myślenia w śród dyskutujących. Nie świecicie własnym światłem, a odbijacie je. Wszystkie opinie to wysłuchane. zobaczone lub przeczytane w mediach bez analizy.Wydaje mi się że wszyscy jesteśmy Polakami, każdy z Nas postrzega rzeczywistość w inny subiektywny sposób, ale łączy Nas jedno historia. A Katastrofa Smoleńska to już historia, pozwólmy każdemu z osobna na przeżywanie tego strasznego wydarzenia na swój sposób. Każdy z Nas ma własny sposób na Ojczyznę.
Czy postawa ateistyczna może wynikać jedynie z odbijania cudzych poglądów? Co jak co, ale właśnie mi się wydaje, że w tym przypadku przede wszystkim liczy się własna refleksja i to wbrew "wierzącej" większości.
Czy postawa ateistyczna może wynikać jedynie z odbijania cudzych poglądów? Co jak co, ale właśnie mi się wydaje, że w tym przypadku przede wszystkim liczy się własna refleksja i to wbrew "wierzącej" większości.
Można tak, można inaczej. Czasem jest to wynik wychowania, a czasem własnych przemyśleń
Wy natomiast na wszelkie sposoby próbujecie obniżyć status wydarzenia które miało miejsce, bo nie jest to zgodne z postrzeganiem rzeczywistości przez Was, które wyrobiono w Was w ciągu ostatnich 3 lat..
Ale pojechałeś... We mnie nic nie wyrabiano. Status wydarzenia - ta tragedia ma wymiar czysto ludzki, a nakręcanie sprawy, że zginęli politycy, wojskowi - co to za wartościowanie ludzkiego życia?
Na chłodno to zgadzam się z tym obrazkiem jeśli chodzi o mentalność rodaków:

Episkopat zakazał zwolennikom in vitro przystępowania do sakramentów
Nasi hierarchowie posuwają sie stanowczo za daleko. Poczytajcie, co ja na to.
Swoim zdaniem nie łamiesz w ten sposób przykazania "Nie zabijaj"?
Swoim zdaniem nie łamiesz w ten sposób przykazania "Nie zabijaj"?
Nie. Poczęcie życia nie jest zabijaniem.
Poczęcie życia nie. Poczęcie życia, gdy kosztuje to kogoś innego życie - owszem.
Barusz nie do końca rozumiem... wydawało mi się, że in vitro pomaga począć dziecko parom które mają z tym problemy. Kogo kosztuję to życie? Sory za niewiedze ale kto pyta nie błądzi;)
Wszystkie te zalążki ludzkiego życia, te proto-płody, które są tworzone przy okazji procedury, ale nie umieszczane w kobiecym ciele. To jest właśnie osnowa zarzutów przeciw tej procedurze.
Wiesz, ile takich zygot odrzuca sam organizm kobiety? Może zatem należałoby exkomunikować wszystkie baby. Ach nie, nie tylko, przecież jedynie jeden plemnik na milion ma szansę przerodzić się w embrion. Należałoby więc obłożyć klątwą mężczyzn za marnowanie materiału życiowego.