Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,096 do 1,110 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Lo'Rel
    Uczestnik

No tak, jakiś obłąkaniec* pomacha paluszkiem i trzeba zniszczyć wszystko co zahacza o islam. Genialne podejście...* obłąkaniec - nie wierzący jako taki, tylko fundamentalista który sądzi, że ma monopol na światopogląd.

Galactica
    Uczestnik

"Pius XII stworzył tajną siatkę pomagającą Żydom"

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...aca_Zydom_.html

Romek 63
    Uczestnik

"Święte maszyny" wzbudziły opór Watykanu

http://wiadomosci.onet.pl/2143849,11,swiet...ykanu,item.html

W 1912 r. Kongregacja Konsystorialna zabroniła używania w kościołach projektorów filmowych jako „nienaturalnych” urządzeń technicznych.

Match
    Uczestnik

A Chrobry kazał wybijać przednie zęby za łamanie postu - co z tego?Co innego sto lat temu, a co innego gdyby odp. Kongregacja wydała takie zarządzenie teraz.

Barusz
    Uczestnik

Inna rzecz, że dziś ja też byłbym przeciw, z innego powodu. Kazanie i w ogóle przekaz kościelny powinnien być indywidualizowany, przystosowywany do konkretnej grupy wiernych. Skoro potępiamy ściąganie przez księży kazań z Internetu, to tym bardziej chyba powinniśmy potępić puszczanie ich z telewizji.

Galactica
    Uczestnik

"Wyborcza" wyrzuca religię z pracy naukowej

http://www.rmf24.pl/opinie/blogi/grzegorz-...owej,nId,252770

Eviva
    Uczestnik

"Wyborcza" wyrzuca religię z pracy naukowej

http://www.rmf24.pl/opinie/blogi/grzegorz-...owej,nId,252770

Cóż chcesz, "Wyborcza" jest z natury rzeczy antyreligijna, tak że nie powinno to nikogo dziwić.

fluor
    Klucznik

Szokująca homilia w Archikatedrze Przemyskiej - w skrócie mówiąc: nie zgadzam się z wieloma stwierdzeniami, które padły.

Bartas
    Uczestnik

Dziwna ta homilia. Te teksty o środzie, o żądaniu przeprosin co najmniej nie na miejscu. Po za tym pełna jest negatywnych emocji.

Eviva
    Uczestnik

Cóż, nie każdy kapłan jest taktowny i, co tu diużo gadać, nie każdy jest mądry. W zyciu wysłuchałam tylu głupich, nietaktownych i pełnych błedów kazań, że nic mnie juz nie zdziwi.

Manul
    Uczestnik

Zgadzam się z Evivą (spróbowałabym nie 🙂 ). W parafii, do której chodziłam kilka lat temu byli bardzo sympatyczni ludzie, aż chciało się z nimi rozmawiać. Nie obnosili się ze swoją nieomylnością jaką wydaje się niektórym, że zdobywają razem z sutanną. Byli otwarci na ludzi i nie oceniali na około.Kilka lat później poznałam iście fanatycznych księży, którzy potrafili "głośno wypowiadać" swoje zdanie w bardzo niewybrednych słowach na temat chłopaka, który był Zielonoświątkowcem (z dużej i razem?) i akurat niewinnie przechodził obok. Księża są ludźmi. Co nie oznacza, że pochwalam zachowanie księdza. Pogubił się po prostu biedaczek w swojej ideologii i zrobił się z niego fanatyk.

Bloo_
    Uczestnik

Ok, nie zagłębiając się w ten wątek, po prostu napiszę co sądzę o chrześcijaństwie i całym tym koncepcie religijnym. Czy nie wierzę w Boga? Chciałbym, ale nie potrafię. Ale jeżeli rzeczywiście istnieje, to wg. mnie nie ingeruje w nasze życie. Można wysnuć teorię, iż nasz żywot na ziemi to tylko test, coś krótkiego i bolesnego.Najbardziej irytują (albo bardziej adekwatne słowo - smucą) mnie ludzie, którzy zostają chrześcijanami bo:a ) rodzice sąb ) bo skoro tylu ludzi wierzy w Boga, to coś musi w tym być

Barusz
    Uczestnik

Nie masz wrażenia, że większa liczba ludzi myśli odwrotnie ("Nie zostanę chrześcijaninem, bo...")?

Bloo_
    Uczestnik

Nie masz wrażenia, że większa liczba ludzi myśli odwrotnie ("Nie zostanę chrześcijaninem, bo...")?

Tacy ludzie też istnieją. Fakt. Nie wiem która opcja jest głupsza 🙂

Eviva
    Uczestnik

Coś Wam powiem - z wiarą jest tak: jeśli człowiek wierzy, to wierzy i tyle. A jeśli nie wierzy, to niech nie dorabia do tego ideologii. Wiary nie można nakazać ani zakazać, wmówić ani wymówic z człowieka, ona wypływa z wnętrza. Problem większy niż z ateistami jest z tymi, którzy wierzą jedynie na pokaz: ot, mienią się chrześcijanami, choc po ich postępowaniu widać, że tacy z nich chrześcijanie, jak z koziej...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,096 do 1,110 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram