Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,006 do 1,020 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Celem tych badań nie było "komplomitowanie modlitwy", oni nastawiali się właśnie na uzyskanie danych, że to poprawiało samopoczucie itd.PS: mam osobistą prośbę - mógłbyś powtórzyć to o "prawomocnym wyroku sądu" w sprawie ukrzyżowania Jezusa? Bo dawno, naprawdę dawno nic mi tak humoru nie poprawiło 🙂

Galactica
    Uczestnik

Ateiści nie wierzą też w dni robocze, ani poniedziałki, ani piątki. Tak samo nie wierzą w kwiecień jak w i w grudzień. W dnie i noce też nie wierzymy. Ba, nie wierzymy też w dekoracje świąteczne, ani promocje w sklepach i wyprzedaże w dyskontach. Mało tego, nie wierzymy w świąteczny rozkład jazdy!

Wszystkie te rzeczy po prostu namacalnie występują w przyrodzie, można za nie zapłacić kartą MasterCard, wiara nie ma tu nic do rzeczy

W gazy różnego rodzaju nie wierzysz? Przecież one namacalne nie są. To że nauka udowodniła ich istnienie to jeszcze nic nie znaczy.

W Przeciwieństwie do twojego boga w trzech osobach, splagiatowanej mitologii, całej rzeszy świętych i setek matek boskich, które istnieją tylko w twoim umyśle i tylko dlatego iż w nie wierzysz.

Sam w Boga nie wierze. Podobnie czyni z 32%(?) światowego społeczeństwa.

Z powodu ustawy z dnia 18 stycznia 1951r. o dniach wolnych od pracy (Dz. U. z 1951r., 4, poz.28, z późn. zm.).

O ile pamięć mnie nie myli to komunizm jest raczej ateistyczny w swej naturze albo i dalej posunięty.

Ateiści to zazwyczaj dojrzali ludzie co wyrośli już z Mikołaja, Gwiazdora i prezenciczków pod choineczką, więc dają sobie prezenty bezpośrednio.

W tych pajaców nie wierze. A prezenty zazwyczaj dajesz bezpośrednio. Odstępstwem jest choineczka najlepiej żywa.

Pierwsze primo: Hitler w twojego boga wierzył. Nie rozumiem, dlaczego jeszcze nikt cię w tym temacie nie uświadomił.

Drugie Primo: III Rzesza nie walczyła z Watykanem. Na dodatek ówczesny papież przyklaskiwał holocaustowi.

Trzecie Primo: Hitler został wybrany w demokratycznych wyborach. W Watykanie nigdy demokracji nie było, a wręcz przeciwnie.

ODP na 1 Primo: Skoro wierzył to dlaczego w obozach gineli księża?

Odp na 2 Primo: A jak myślisz dlaczego nie zaatakował Rzymu? O ile mi wiadomo dostatecznie uwczesny Papież nie potępił Holokaustu za co Żydzi podnoszą wielki hałas.

Odp na 3 Primo: Z tym się zgodze. Tylko w Watykanie nie rządził psychopata.

Skrypek, spokojnie, każdy przecież wie, że ty nie wierzysz, że są noce i dnie. Dla każdego kto choć trochę poznał stan twojego umysłu to oczywiste

Ja dopiero poznaje.

Skrypek
    Uczestnik

Skrypek, spokojnie, każdy przecież wie, że ty nie wierzysz, że są noce i dnie. Dla każdego kto choć trochę poznał stan twojego umysłu to oczywiste. Więc - bez nerwów.

Zupełnie niesłusznie odbierasz pragmatyzm jako nerwy. Obawiam się, że twoje emocjonalne podejście do tematu powoduje błędną ocenę sytuacji.

PS: mam osobistą prośbę - mógłbyś powtórzyć to o "prawomocnym wyroku sądu" w sprawie ukrzyżowania Jezusa? Bo dawno, naprawdę dawno nic mi tak humoru nie poprawiło 🙂

Człowiek cierpiał, a ty się śmiejesz. Nieładnie.

Barusz
    Uczestnik

Wiem, że cierpisz, potwornie cierpisz. Ale to co piszesz - serio, Monty Python siedziałby nad "prawomocnym wyrokiem Kajfasza/Piłata" pięć lat, i by na to nie wpadł.

fluor
    Klucznik

Barusz: badaczem pisma nie jestem, ale rozbudziłeś moją ciekawość. Co było niestosownego czy nielegalnego w procesie Jezusa?

Manul
    Uczestnik

@ Manul - potwornie dużo piszesz o tym odwołaniu prezydenta miasta, o którym zapowiadałaś, że nie będziesz pisać. Pomyślałaś, że ktoś go najpierw wybrał (nie raz zresztą).

Co tylko świadczy o tym, że nie wolno nadużywać zaufania wyborców.

No cóż, miałam nie pisać o prezydencie i nie piszę. Piszę tylko o odwołaniu i bardzo ogólnie o jej przyczynach. A nawet jeśli to co z tego Barusz, hm?

Barusz
    Uczestnik

@ fluor - Według opisu biblijnego to piędziesiątkilka rzeczy, począwszy od tego, że gdyby najwyższy kapłan i rzymski namiestnik mieli się zajmować każdym cieślą, to procesy ciągnęłyby się do dziś. Ale miałem na myśli samo użycie tego pojęcia - nie czujesz, że nie pasuje jakoś tak do rzeczy sprzed 2000 lat? Użyłbyś określenia "delikt ochrony środowiska" na decyzje o wyrąbywaniu lasu przez Cezarową armię?@ Manul - wyborcy chyba wiedzieli kogo wybierają, jaką politykę będzie prowadził. A z tego tyle, że mam wrażenie, że traktujesz to odwołanie jako największy sukces narodu polskiego co najmniej od 20 lat 😉

Skrypek
    Uczestnik

Jednak Nasza cywilizacja i każda inna pozbawiona tak podstawowych zasad jakimi jest religia jest skazana na zagładę. Większość z nas nie zna prawa, zasady moralne relatywizują się z czasem.

Jak się nie zna prawa, to się korzysta z usług radców prawnych, adwokatów i biur rachunkowych. Kościoły to nie ta branża.

Od zwierzania ze swych rozterek są przyjaciele i/lub psycholodzy. Dobro od zła naturalnie rozróżniają nawet szympansy.

Religia to tylko przestarzały zestaw przereklamowanych usług o wątpliwej już dziś jakości. Nic się cywilizacji nie stanie, jeśli w końcu kościoły zbankrutują z braku chętnych. Ich rozmaite role przejmą wyspecjonalizowane poradnie psychologiczne, grupy wsparcia, fankluby, portale społecznościowe, urzędy stanu cywilnego, think tanki, media...

Religia jest natomiast jak latarnia dla marynarzy, daje możliwość powrotu, jest wyznacznikiem motywów działania, odnośnikiem w rzeczywistości która nie ubłaganie zmienia się w ciągu naszego życia.

A symbol jakim jest krzyż jest tą latarnią dla wielu ludzi.

Nowy iPhone 3G wyznacza trendy, więc musisz go mieć. Przecież nie da się żyć bez smartphona, więc każdy powinien mieć Blackberry. Gazeta najbardziej opiniotwórcza...

Ach ten marketing...

Galactica
    Uczestnik

Religia to tylko przestarzały zestaw przereklamowanych usług o wątpliwej już dziś jakości. Nic się cywilizacji nie stanie, jeśli w końcu kościoły zbankrutują z braku chętnych. Ich rozmaite role przejmą wyspecjonalizowane poradnie psychologiczne, grupy wsparcia, fankluby, portale społecznościowe, urzędy stanu cywilnego, think tanki, media...

Proponuje tobie pojechać do najbliższego kraju muzułmańskiego i wykrzyczenie tego na ulicy tak aby cię każdy dobrze usłuszał.

Skrypek
    Uczestnik

Proponuje tobie pojechać do najbliższego kraju muzułmańskiego i wykrzyczenie tego na ulicy tak aby cię każdy dobrze usłuszał.

I czemu wg ciebie miałby służyć ten kiepski eksperyment?

fluor
    Klucznik

Czy fanatyzm religijny występujący w niektórych krajach ma być argumentem za pożytecznością religii czy też kościoła katolickiego? Mogło być znacznie gorzej - mam się cieszyć?

Barusz: Teraz widzę skromność wielka, ot zwykły cieśla coś tam szepnął i się rozdmuchała afera. To chyba nie tak, działalność Jezusa była dość szeroko zakrojona, od wskrzeszania zmarłych i uleczania do (co się Rzymianom mogło nie podobać) siania zamętu w umysłach uczniów, którzy chyba nie do końca rozumieli o co chodzi i wyraźnie oczekiwali, że ów poprowadzi powstanie przeciwko najeźdźcom.

Rozumiem, że zastrzeżenia co do legalności wyroku wynikają jedynie do anachronizmu przez Skrypka użytego, a nie do samej istoty rzeczy?

Barusz
    Uczestnik

Sorry za czepialstwo, ale to zdanie jest wewnetrznie sprzeczne (gdyby 'zastrzeżenia' tyczyły tylko anachronizmu, to nie byłyby zastrzeżeniami tyczączymi legalności wyroku). Jak już pisałem, często podaje się całe listy wad procedury.Natomiast uwaga o zabawności tej wypowiedzi, owszem, opiera się o ów anachronizm.

Skrypek
    Uczestnik

W gazy różnego rodzaju nie wierzysz? Przecież one namacalne nie są. To że nauka udowodniła ich istnienie to jeszcze nic nie znaczy.

Gazy są nienamacalne? Mam nadzieję, że to skutek jakieś przejedzenia światecznego, a nie porażki systemu szkolnictwa.

Nie czułeś nigdy wiatru? Mie słyszałeś jego szumu? Nie zaobserwowałeś nigdy takich zjawisk jak dym, mgła, para, chmury bądź opady atomosferyczne? Żadnej zbieżności z mechaniką płynów? W piwnicy bez okien chyba nie mieszkasz, co? Może chociaż dźwięk i zapach flatulencji? Ja czasami aż sam muszę wychodzić z pokoju, takie moje gazy są namacalne organoleptycznie.

Ale to podstawa wiary i kościoła przecież. Cóż w takim razie cię tak do tego kościoła ciągnie, skoro jesteś niewierzący? Konformizm i strach przed wyjściem z szafy? Przywiązanie do pogańskich tradycji szczodrych godów?

Z powodu ustawy z dnia 18 stycznia 1951r. o dniach wolnych od pracy (Dz. U. z 1951r., 4, poz.28, z późn. zm.).

O ile pamięć mnie nie myli to komunizm jest raczej ateistyczny w swej naturze albo i dalej posunięty.

Nie rozumiem co ma niby wspólnego nieistniejący nigdy komunizm z obecnym prawem RP.

Ateiści to zazwyczaj dojrzali ludzie co wyrośli już z Mikołaja, Gwiazdora i prezenciczków pod choineczką, więc dają sobie prezenty bezpośrednio.

W tych pajaców nie wierze. A prezenty zazwyczaj dajesz bezpośrednio. Odstępstwem jest choineczka najlepiej żywa.

Rozumiem, że możesz mieć zal do rodziców, że do 13 roku życia ci nie powiedzieli, że to oni te prezenty przynosili. Ale to jezcze nie powód, żeby pozytywne dziecięce memy wyzywać od pajaców. Czy wspominałem już, że dawanie prezentów i strojenie jodły to są pogańskie tradycje a nie kościelne?

Pierwsze primo: Hitler w twojego boga wierzył. Nie rozumiem, dlaczego jeszcze nikt cię w tym temacie nie uświadomił.

Drugie Primo: III Rzesza nie walczyła z Watykanem. Na dodatek ówczesny papież przyklaskiwał holocaustowi.

Trzecie Primo: Hitler został wybrany w demokratycznych wyborach. W Watykanie nigdy demokracji nie było, a wręcz przeciwnie.

ODP na 1 Primo: Skoro wierzył to dlaczego w obozach gineli księża?

Odp na 2 Primo: A jak myślisz dlaczego nie zaatakował Rzymu? O ile mi wiadomo dostatecznie uwczesny Papież nie potępił Holokaustu za co Żydzi podnoszą wielki hałas.

Odp na 3 Primo: Z tym się zgodze. Tylko w Watykanie nie rządził psychopata.

Ad1. Z takich samych przyczyn jak pozostali więźniowie. Krótko mówiąc: z powodu kiepskich warunków kwaterunowych. Nie wiem dlaczego ich bóg ich nie uratował. Musi słabo się do niego modlili, albo on nie istnieje.

Ad2. Nie miał w tym interesu, to nie atakował. Obecnie Unia też nie napada Watykanu przy jednoczeniu Europy. Raczej będą dążyli do podzielenia się władzą, jak niegdyś cysorz z papieżem. Taka stara świecka tradycja.

Ad3. III Rzeszą też nie rządził psychopata tylko skuteczny polityk, podobno też dobry strateg. A przynajmniej dobrych miał doradców.

Galactica
    Uczestnik

Cytat

Ale to podstawa wiary i kościoła przecież. Cóż w takim razie cię tak do tego kościoła ciągnie, skoro jesteś niewierzący? Konformizm i strach przed wyjściem z szafy? Przywiązanie do pogańskich tradycji szczodrych godów?

W Boga wierze ale nie sam tak czyni 32%(?) ludzi na świecie. I pisze tu o samym chrześcijaństwie.

nieistniejący nigdy komunizm

A co Solidarność zlikwidowała(?) 20 lat temu? Demokracje szlachecką a może totalitaryzm katolicki?

Nie rozumiem co ma niby wspólnego nieistniejący nigdy komunizm z obecnym prawem RP.

Ma sporo. Niektórew przepisy pochodzą z tamtego okresu. Jak by nie patrzeć sam takowy przytoczyłeś. I to całkiem dobry przepis prawny.

Rozumiem, że możesz mieć zal do rodziców, że do 13 roku życia ci nie powiedzieli, że to oni te prezenty przynosili. Ale to jezcze nie powód, żeby pozytywne dziecięce memy wyzywać od pajaców. Czy wspominałem już, że dawanie prezentów i strojenie jodły to są pogańskie tradycje a nie kościelne?

Pozytywne są ale pajacami również są. Dzielenie się jajkiem yeż jest pogańskie ale jakoś niky nie narzeka. Chyba że jajek nie lubi.

Ad1. Z takich samych przyczyn jak pozostali więźniowie. Krótko mówiąc: z powodu kiepskich warunków kwaterunowych. Nie wiem dlaczego ich bóg ich nie uratował. Musi słabo się do niego modlili, albo on nie istnieje.

A może przyjmiesz do wiadomości że ich zabijali od czasu do czasu? Jakoś niemcy uwcześni traktowali innych ludzi jak podludzi więc o warunkach zakwaterowania nic nie mów.

Ad2. Nie miał w tym interesu, to nie atakował. Obecnie Unia też nie napada Watykanu przy jednoczeniu Europy. Raczej będą dążyli do podzielenia się władzą, jak niegdyś cysorz z papieżem. Taka stara świecka tradycja.

Unia nie jest państwem totalitarnym(?) a podział władzy taki jak w Średniowieczu raczej się nie powtórzy.

Ad3. III Rzeszą też nie rządził psychopata tylko skuteczny polityk, podobno też dobry strateg. A przynajmniej dobrych miał doradców.

Buł psychopatą. Uznawanie innych ludzi za podludzi to raczej zdrowy człowiek nie wymyśla. A tak na marginesie; ty go chwalisz?

fluor
    Klucznik

Barusz: jakkolwiek semantyka jest ważna, to chciałbym aby klarowność wypowiedzi dotyczyła wszystkich - nie tylko Twoich rozmówców, ale także Twojej osoby. Napisałem "zastrzeżenia co do legalności" by nie powtarzać sloganu o prawomocności. Wykazałem (wierzę, że dość wyraźnie), że Poncjusz Piłat miał powody i kompetencje by sądzić Jezusa - wskazujesz na jakieś wady procedury czy inne wątpliwości, ale bez ich przedstawienia czy choćby zarysowania, co uniemożliwia mi odniesienie się do nich.

Galactica: wiem, że to sprawa osobista, ale dlaczego w ostatnim poście wierzysz w Boga a kilka wiadomości wcześniej deklarujesz ateizm?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1,006 do 1,020 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram