Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 976 do 990 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Abstrahując od tego, czy masz rację co do faktów, czy nie - "nawrócenie" czy "ponowne nawrócenie" to równie złe rzeczy ;>A to czy się ma akurat wolne, czy nie nie ma wpływu na program TV ;P

Galactica
    Uczestnik

"nawrócenie" czy "ponowne nawrócenie" to równie złe rzeczy

Jestem ciekaw czemu złe.

A to czy się ma akurat wolne, czy nie nie ma wpływu na program TV

No niestety.

Barusz
    Uczestnik

Bo nawrócenie powinno wynikać z przeżyć psychicznych, z "potrzeby serca", nie ze sprytu, z troski o własny interes 😉 To przecież banał.

The D
    Uczestnik

No nie są ale wolne w Boże Narodzenie jest dzięki Bożemu Narodzeniu i dzięki temu że w Polsce dominującą religią jest chrześcijaństwo.

A Boże Narodzenie jest w grudniu ze względów symbolicznych, Wiele ludów obchodziło w grudniu swoje święta (narodziny Mitry, czy nasze słowiańskie gody) i łatwiej* było wprowadzić nowe święto w miejsce starych. A owe święta pogańskie miały podłoże astronomiczne związane przesileniem zimowym. Więc jak się zagłębimy odpowiednio daleko w przyczyny to okaże się, że mamy wolne ze względu na nachylenie osi obrotu Ziemi względem płaszczyzny ekliptyki 😉

* niektórzy uznają takie postępowanie za sprytny chwyt hierarchów chrześcijańskich ułatwiający rozprzestrzenianie się kultu, inni za wyraz szacunku względem lokalnych tradycji, ale to w sumie nie jest istotne w tym kontekście.

Dalek
    Uczestnik

W Niemczech dobrze byłoby jakby Kościół zlikwidował podatki i problem by się rozwiązał.

Hmmm, to w Niemczech Kościół jest tak potężny, że może podatki przez państwo nałożone zdjąć?

Jaaa.....

To gorzej niż w Polsce.

Barusz
    Uczestnik

Ja myślę, że jakby chciał, to by zdjął ;>

Galactica
    Uczestnik

Barusz pisał:

w Niemczech wierni wypisują się oficjalnie z kościołów, by nie płacić podatków kościelnych

więc z tego wynika że podatki może zdjąć bo to jego podatki (Kościoła).

Barusz
    Uczestnik

Podatki na Kościół, ale nie jego. Jak byłeś dzieciakiem, to rodzice zarabiali na Ciebie, ale to oni zarabiali (najbliższa analogia, jaka mi przyszła na myśl).

Match
    Uczestnik

Niekoniecznie. We Włoszech jest analogiczny przepis i płacić muszą nawet niezarejestrowani w żadnym z wyznań. Ich podatki są dzielone proporcjonalnie.edit:to oczywiście do postu Galactici

Barusz
    Uczestnik

Ok., ale w Niemczech płacą właśnie tylko wierzący i rzeczywiście istnieje zjawisko formalnego wypisywania się (po czym dalej normalnie chodzi się na msze itd., jakby nigdy nic). Stąd kilkanaście czy kilkadziesiąt godzin temu uznałem, że to ładny przykład dla pokazania dlaczego w przepisach w zasadzie nie należy dzielić ludzi ze względu na wiarę 😉

Lo'Rel
    Uczestnik

Czyli w Niemczech nadal pokutuje myślenie - płać za zbawienie? Po co, skoro można się wypisać z organizacji stworzonej przez ludzi i nadal wierzyć.

Barusz
    Uczestnik

Bo zdaniem Niemców na cele koscielne (utrzymanie kapłanów, renowacja świątyń) powinni płacić wierni. Rzeczywistość nie poddaje się takim prostym osądom, Lo'Rel ;>

Lo'Rel
    Uczestnik

Wiem Barusz, to miało być trochę przewrotne.

Galactica
    Uczestnik

O nas w Polsce najczęściej jest tak:

Proboszcz ogłasza zbiórkę na renowacje itp i ludzie dają jeżeli chcą i ile chcą. Niech Niemcy to samo wprowadzą czyli dobrowolność w dawaniu.

Jak byłem w USA widziałem jak paru gości szło przez Kościół z tacami i zbierali. I jakoś narzekań nie było (nie słyszałem) i ludzie dawali. Tak na marginesie ciekawie to wyglądało. 😀

Czy zamach to prowokacja religijna?

http://www.tvn24.pl/-1,1635468,0,1,media-z...,wiadomosc.html

The D
    Uczestnik

Przecież w Polsce Kościół jest dofinansowywany z budżetu w różny sposób, mniej lub bardziej bezpośredni. A jak z budżetu, to jak by nie było z podatków. W Niemczech (i Austrii też z tego co wiem) po prostu to usystematyzowali, i każdy deklaruje na jaki kościół chce płacić, albo może się wypisać i nie płacić na żaden, tak jak napisał Barusz.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 976 do 990 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram