Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 901 do 915 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Twój guru wiele nie odkrył ;PCo do zwyczajów, to ciekawostką jest fakt, że na tym forum ja pisałem kiedyś o zwyczajach pogrzebowych słoni, w którymś z wątków religijnych.Co do podobieństw ludzi i zwierząt... "Możliwość eksperymentalnego rostrzygnięcia takich zagadnień pojawiła się w podobnym przypadku, mianowicie w przypadku pozornie instynktownej awersji do węży. Awersja ta miała więcej danych, aby być uznana za "instynktowną" lub naturalną, jest ona bowiem wspólna nie tylko ludziom, lecz także wszystkim małpom człekokształtnym, a nawet większości pozostałych małp. Ale eksperymenty wydają się dowodzić, że ten strach jest konwencjonalny. Okazuje się, że jest on produktem wychowania, nie tylko u ludzi, lecz także u szympansów, zarówno bowiem małe dzieci, jak i młode szympansiątka, których nie nauczono bać się węży nie wykazywały wzmiankowanego inkstynktu." Karl R. Popper, Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie, Tom Drugi, str. 113, Wydawnictwo Naukowe PWN 2007 r. Pierwsze wydanie - 1962...Bez dowcipów o porównywaniu się przeze mnie z Popperem, proszę ;D Chodziło tylko o wykazanie dziwności zachwycania się rzekomą odkrywczością dzieł p. Dawkinsa, a Poppera miałem akurat pod ręką (i tak szukałem tego przez kwadrans).Co do zadowolenia z przytaczanych faktów - nie stać mnie tu na komentarz...

Velo
    Uczestnik

Z twojej odpowiedzi nic nie wynika drogi Baruszu. Twoja długa wypowiedź wynika ze złego założenia logicznego.Nie twierdzę że Dawkins jest ostatecznym objawieniem i ostateczną odkrywczością. I że poza nim inne dzieła naukowe się nie liczą.Mój tekst napisałem w intencji odesłania jak największej ilości osób do literatury publikującej fakty naukowe.Uważam że każdy logicznie myślący człowiek jest w stanie przy pomocy łącznych argumentów ww literatury porzucić gusła i wiralne-idee jakimi są wszelkiego rodzaju religie.

Barusz
    Uczestnik

Nie prościej i skuteczniej, drogi Velo, byłoby po prostu napisać: "Dzieła [wstawić nazwiska autorów] są genialne i czytajcie je to zmądrzejecie bardzo", nie sugerując, że są także odkrywcze, którą to ostatnią sugestię tak łatwo obalić? O tym, jak bardzo poważasz p. Dawkinsa informowałeś nasz już chyba, nawet w tym temacie.Jeżeli cokolwiek Ci w związku z postem powyżej zarzucam, to właśnie sugerowanie, że Twoi intelektualni idole rozpowszechniają jakąś wiedzę, która nie byłaby znana i łatwo dostępna od dekad, może jeszcze dłużej.

Velo
    Uczestnik

Dzięki. Czyli przyznajesz racje ateizmowi 🙂

Barusz
    Uczestnik

Ke? W jaki sposób? Nikt nie zaprzecza faktom podawanym powyżej, chodzi jedynie o ich interpretacje. W pewnym skrócie można przyjąć, że to co wy uznajecie na cel, my traktujemy jako narzędzie.Tu jest miejsce na dyskusje. Przy ocenie, czy twoje zachwyty napisane przed niecałą godziną były słuszne, moim zdaniem nie ma.

Manul
    Uczestnik

Co do Dawkinsa - ma on wieeeele zalet. Jego programy są bardzo ciekawe i wciągające, a książki choć to grube tomiszcza czyta się bardzo przyjemnie i pełno w nich humoru. Ale największą ze wszystkich jego zalet jest to, że posiadanie jakiejkolwiek książki Dawkinsa odstrasza świadków Jehowy i innych niosących Dobrą Nowinę szybciej o średnio 14 sekund niż poszczucie ich Wilczarzem o imieniu Neron. No i sprzątać potem nie trzeba.

Romek 63
    Uczestnik
    Eviva
    Uczestnik

Watykan budzi się pomału... niestety, za wolno, przy tym tempie dzisiejsze osiągnięcia medycyny zaakceptuje za dwieście lat, i niektórzy z nas mogliby nie doczekać....

Romek 63
    Uczestnik

Kościół katolicki apeluje do UE w sprawie ocieplenia klimatu.

http://wiadomosci.onet.pl/2092778,11,kosci..._malo,item.html

Romek 63
    Uczestnik

Józef z Maryją w łóżku; billboard sieje zgorszenie

http://wiadomosci.onet.pl/2097491,12,jozef...zenie,item.html

Ano ciekawe czy kościelna interpretacja Biblii w tym względzie zmieni się ?

Manul
    Uczestnik

Jestem już zmęczona tymi wszystkimi aferami związanymi z obrażaniem uczuć religijnych. Niedawno Joanna Krupa pozowała nago z krzyżem, teraz to... Eh, jestem ciekawa czy naprawdę ludzi to obraża, czy tylko media tak rozdmuchują sprawę.

Lo'Rel
    Uczestnik

Media media. Sądzę, że rusza to tylu katolików, co i nie rusza. Ale tylko tak sądzę. Choć samo hasło jest dosyć zabawne, to zgadzam się, że niektóre akcje na siłę chcą wywołać kontrowersję idąc po najmniejszej linii oporu. Jak nie wie się czym wywołać rozgłos, to sięga się do wiary. Niekoniecznie to popieram, ale też i niekoniecznie mi to przeszkadza. W moim życiu niczego to nie zmienia.

Galactica
    Uczestnik

Ciekaw jestem dlaczego zawsze jest to katolicycm czy ogólnie chtześcijaństwo a nie np islam? Wynik referendum w Szwajcarji zostanie zaskarżony do Trybunału Praw Człowieka. I jestem ciekaw czy będzie to taki sam wynik jak w sprawie Krzyży. Ja sobie nie życze żeby mnie ktoś na przymus budził swoimi wrzaskami o 6 rano gdy chce wstać 30 min później. Nie wiem jak Krzyż może przeszkadzać. Ani on nie skrzeczy ani nie widać go na odległość kilku kilometrów. O jest i tyle i do tej pory prz4ez 1500 w Europie nikomu nie przeszkadzał. A w jego imieniu i w jego obronie gineło i ginie tysiące ludzi. I jakoś ten cały trybynał ich w obrone nie wziął. Przypomnijcie sobie jaki hałas był o pare rysunków Mahometa czy o wypowiedź Papieża z Kolonii chociaż był to cytat.

Barusz
    Uczestnik

@ Lo'rel - wybacz, ale to chyba dość banalny fakt, że ateisty rusza tego typu informacja ;>@ Galactica - to jest chyba sprzeczne (najpierw piszesz, że zawsze chodzi o chrześcijaństwo, a zaraz potem wspominasz o osławionej sprawie karykatur Mahometa) ;]

Manul
    Uczestnik

No właśnie dlatego jest to chrześcijaństwo, bo jak się obrazi islam to muzułmanie wywołują zamieszki, płoną kosćioły i grozi się wojną. Chrześcijanie są nieco spokojniejsi pomijając Irlandczyków, i tych którzy zabijają lekarzy, którzy dokonują aborcji.Dzięki Bogu jestem ateistką.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 901 do 915 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram