Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 541 do 555 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Eviva
    Uczestnik

Znowu zaczynamy wycieczki osobiste?

Skądże, ja tylko jestem proekologiczna i szkoda mi drzew - zresztą miałam powiedzieć, że należy go spalić? Za co? Za to, że ma własne zdanie? zawsze lepiej mieć własne niż cudze, prawda?

Mógłbym rzec "Jestem do twojej dyspozycji" tylko to mało realne by było...

Velo
    Uczestnik

A takie pytanie? Ktoś z Was dokonał apostazji? Bo ja noszę się z myślą z oficjalnym wypisaniem się z tego klubu religijnego.Bardzo mnie denerwuje postrzeganie Polski jako kraju w 98% Katolickiego - i że według statystyk kościoła formalnie jestem wliczany do grupy Katolików - mimo jawnej postawy ateistycznej. Takie statystki trącą mi straszną hipokryzją.

Zarathos
    Uczestnik

Zdaje się, że oficjalnie liczbę wierzących sporządza się na podstawie spisu ludności i tego, ci się w nim zadeklaruje, a nie na podstawie statystyk kościelnych. Poza tym kleszki traktują każdego ochrzczonego jako "członka wspólnoty" więc nawet jak dokonasz apostazji to i tak prawie na pewno będziesz wliczany do statystyk kościelnych jako "swój" i jak się jakiś ciekawy urzędas zapyta, to i tak podadzą Cię jako katolika (co najwyżej niepraktykującego).Jak już zostałeś ochrzczony, to jesteś do śmierci ich. Gorzej niż z podatkami, bo od nich można uciec na jakieś tropikalne wyspy ;)Możesz co najwyżej rodzicom nawrzucać, że Cię ochrzcili.

Gosiek
    Uczestnik

Ano niestety, wykreślenie z księgi chrztu nie jest proste i pewnie nawet dobry prawnik przed polskim sądem miałby problem, żeby taką sprawę wygrać, gdyż w tej kwestii Ustawa o ochronie danych osobowych w art. 4 zastrzega, że jej zapisów nie stosuje się, gdy umowa międzynarodowa, której sygnatariuszem jest RP stanowi inaczej, a w Konkordacie są zapisy, które KK interpretuje (i niestety nie tylko KK) jako zezwalające na przechowywanie takich danych zgodnie z zapisami prawa kanonicznego. Jedyne co się da zrobić, to do księgi chrztu (i ewentualnie na świadectwie chrztu) dodać zapis o wystąpieniu z Kościoła.

Co do samej apostazji, to i ja mam zamiar podobny, bo skoro ekskomunika za odrzucenie zasad i prawd wiary już nade mną ciąży od dłuższego czasu, to wypadałoby ten stan sformalizować. ;> Ale w statystykach kościelnych też niestety ślad zostanie.

Velo - polecam lekturę "Zasad postępowania w sprawie formalnego aktu wystąpienia z Kościoła" - link. Tam jest kilka odwołań do stosownych paragrafów prawa kanonicznego i wizja tego, co Cię czeka przy okazji wizyty w parafii - m. in. kolejna próba nawrócenia zbłąkanej owieczki. Miłego czytania.

r_ADM
    Uczestnik

Apostazja to taki krok zbuntowanego nastolatka. Kler i tak bedzie powtarzal bajki o tych 98%, i tak kosciol bedzie dotowany z publicznych pieniedzy, a apostata? Coz mu da, ze go wypisza z tych ksiag poza klopotem w przypadku jakby go np. szlag trafił. Jemu juz wszystko jedno a moze rodzina by chciala pogrzebu 'po katolicku'? Za duzy naklad w stosunku do zyskow... imo.

Hemrod
    Uczestnik

Za przeproszeniem, ale teraz wykazaliście brak wiedzy w temacie. Księża od dawna mówią, że nie ma kogoś takiego jak wierzący, nie praktykujący. To stwierdzenie oznacza, że jeżeli nie chodzisz do kościoła, to się wg. nich nie liczysz. Liczbę wiernych określa się na podstawie spisu powszechnego na potrzeby państwa. Kościół natomiast od czasu do czasu urządza liczenie państwa - aczkolwiek nie jest to w jakiś 100% miarodajna metoda - nie mam teraz danych, ale zdaje się, że wg. niej jest coś około 50% wierzących katolików -> chodzących do kościoła dodaj/odejmij parę procent. Inną metodą jest też sprawdzenie kto wpuści/ nie wpuści księdza po kolędzie. Nie słyszałem osobiście żadnych opinii powtarzanych przez księży, że w Polsce jest 98% katolików. Postawę - nie chodzę, chcę zostać apostatą, ale będę miał problem przy pogrzebie uważam za dwulicową. Nie wierzysz - to twojej rodzinie nie powinno nic to obchodzić.

Eviva
    Uczestnik

Poczytaj tutaj, do jakich absurdów prowadzi nie wiara, a przekonanie władz kościoła katolickiego, że są nieomylne i wszyscy mają obowiązek słuchac ich wytycznych. Do czego prowadzi ich ignorancja, bigoteria i nieliczenie się z czyimś życiem i zdrowiem.

Exkomunika za aborcje u dziewięciolatki

Anonimowy
    Gość

Tak będzie póki kościół będzie miał monopol na urządzanie pogrzebów, chociaż już widać pierwsze jaskółki ze świeckimi pogrzebami. Jednak nadal nie jest to zbyt popularne.Swoja drogą powiem coś, co mi się przytrafiło nie dalej jak w piątek. W zaprzyjaźnionym kiosku z gazetami byłem uczestnikiem takiego wydarzenia. Pewna starsza pani ubrana w, nomen omen, moherowy berecik, kupowała "Fakty i mity". Pismo jak najbardziej antyklerykalne. Na froncie wielki tytuł mówiący o wykryciu zakonu pedofili. O czym dokładnie był artykuł nie wiem. Niemniej pani w moherze wygłosiła taki oto komentarz: Jasne, ze tak jest a ciemny naród ciągle uważa ich za chodzących świętych w kieckach.Wydało mi się to w kontekście bereciku smieszne czego nie omieszkałem wytknąć. A pani na to: nie każdy, kto ma moherowy beret to zwolennik wiadomego radia. Ja uważam, że kler to najwieksze zakłamanie jakie istnieje w tym kraju nie wspominając, że pod tą kiecką to i ksiądz ma i używa.Zapewne parę osób się teraz oburzy, ale to są fakty. Kościół ciągle mówi, że ma monopol na mądrość, ale kościół to ludzie a człowiek jest omylny.

Zarathos
    Uczestnik

Część druga dramatu

Tak swoją drogą - żaden katolik nie stanie w obronie "nieomylnych" biskupów?

Lo'Rel
    Uczestnik

Ja się pytam, dlaczego ten bezczelny i parszywy Kościół nie ekskomunikuje miliony kobiet które poddają się aborcji, bo akurat nie chce im się mieć dziecka?Dlaczego ta śmieszna instytucja nie ekskomunikowała ojczyma dziewczynki? I jak tu słuchać takie pieprzenie o miłości i nieomylności Kościoła. Śmiechu warty worek szamba.

Silver Phoenix
    Uczestnik

Zarathos - aż tak u Ciebie na bakier z wiedzą w tym temacie?

Istnieje coś takiego jak dogmat nieomylności - ale papieża, nie biskupów. Jak się ten dogmat interpretuje, co on oznacza --> google. Nie będę się bawił w wyrywanie cytatów - nie chce mi się.

Co do obrony tychże biskupów - a po co?

Ja się z nimi w tym akurat przypadku nie zgadzam. Z tego, co czytałem, ta ciąża była zagrożeniem dla życia dziewczynki. Zmuszenie jej do donoszenia byłoby igraniem z jej życiem - i bardzo prawdopodobne, że nie tylko nie udałoby się uratować dzieci - ale cała trójka pożegnałaby się z życiem. W tym wypadku zdecydowaliby więc o życiu matki - co za tym idzie jej śmierć spadłaby na ich głowy. Sami byliby winni tego, co zarzucają innym: odebrania życia.

Patrzę na to w inny sposób: gdyby Bóg miał coś przeciw tej aborcji - nie powiodłaby się. Widać - nie miał.

Tyle w tym temacie.

Lo - spuść trochę pary. Rozumiem Twoje uczucia, ale znowu Cię nieco ponosi.

Lo'Rel
    Uczestnik

A ja tam lubię jak mnie ponosi, raz się człowiek wyżyje i potem na długo spokój 🙂

Eviva
    Uczestnik

Silver, tu najspokojniejszego, ale trzeźwo myślącego człowieka krew by zalała - a Lo raczej do takich nie należy. Pomyśl tylko, jak ja się czuję - należę do tego kościoła i coraz bardziej mi to ciąży, choć nie ma to nic wspólnego z moją wiara w Boga. Jestem rozdarta i nieszczęśliwa, i muszę się jeszcze wstydzić za takich palantów.

Tom
    Uczestnik

Patrzę na to w inny sposób: gdyby Bóg miał coś przeciw tej aborcji - nie powiodłaby się. Widać - nie miał.

Tyle w tym temacie.

Tak rozumując można dojść do wniosku, że Bóg chciał, żeby ta dziewczynka się urodziła (bo jakby miał coś przeciw to by się nie urodziła)i żeby została zgwałcona (bo jakby miał coś przeciw to by nie została) a następnie przeszła udaną aborcję. lol

Tak czy inaczej ekskomunika to żadna kara. W sumie takie bajdurzenie - dziadki sobie cośtam zarządziły, co nie ma żadnego wpływu na nic. No i tylko się ośmieszają.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 541 do 555 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram