Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Polityka › Kościół
A czy wiesz kojot, że "los" Blaira, był znany praktycznie od początku jego kariery jako premiera? Więc ten przykład jest raczej nietrafiony. Gordon Brown był przeciwnikiem politycznym Blaira wewnątrz Partii Pracy, jednakże umówili się, że ten pierwszy wesprze Blaira w wyborach, o ile on zostanie przewodniczącym partii a tym samym również premierem po nim ... tym sposobem, kiedy Partia Pracy ponownie doszła do władzy doszło do zmiany w kierownictwie. Czy Niemcy byli dużo bardziej bezwzględni? Również tutaj pokazujesz, że nie wiesz o czym mówisz. Słyszałeś kiedyś chociażby o Rwandzie, albo o Korei Północnej? Zresztą w porównaniu z Nazizmem dużo więcej ofiar ma komunizm, ale są idioci którzy chodzą z Che na koszulce ... no cóż szkoda czasami słów.
Gdyby nie wojna w iraku blair spokojnie mógłby być dalej premierem. Przypominam że brown zapowiedział wycofanie wojsk z Iraku o to właściwie mi chodziło.
Czy ty twierdzisz, że amerykanie są równie bezwzględnymi okupantami co niemcy??Chyba jaja sobie robisz.
O co ci chodzi z Rwandą czy z koreą północną? W pierwszej wyżynali się mużyni czyli kompletnie nie w temacie. Co do drugiego nie słyszałem żeby koreańczycy chcieli wycofania wojsk USA ze swojej ziemi. Także nic strasznego tam nie robią jak mi się zdaje:). W żadnym z tych krajów nie ma mowy o okupacji przez jakikolwiek kraj zachodni.
Chodziło mi o to, że jeśli AK wziełoby podczas okupacji niemieckiej i zabiło powiedzmy 1000 niemieckich cywilów w zamachu, to SS natychmiast zastrzeliłoby bez niczego 10 razy więcej polaków dlatego tego typu akcji Ak nie robiło. Dlatego uważam że nie można porównywać sytuacji w jakiej było AK do sytuacji terrorystów to były dwie różne rzeczywistości.
MOD: Radzę przy następnym poście porządnie popracować nad ortografią ;>
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8..._w_Wigrach.html
Jedyna narodowa instytucja kultury w regionie - Dom Pracy Twórczej w Wigrach - zostanie zlikwidowany. Budynki, w których się mieścił klasztor - podźwignięty z ruin przez polskie władze - zostaną w kwietniu przekazane Kościołowi katolickiemu
No właśnie, oto kolejny przykład wspaniałej działalności tej biurokracji między Nieistniejącym a Człowiekiem. Co prawda ten zacytowany wstęp jest troszkę przekłamany, bo budynki należą do KK, ale to prawo własności jest dość dziwne jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że [...]Sam klasztor kamedułów w którym mieści się Dom Pracy Twórczej, został zlikwidowany przez władze pruskie jeszcze w 1797 roku.[...] [Prace rekonstrukcyjne] w wyniku których klasztor odzyskał historyczny wygląd, państwo polskie przeprowadziło już po II wojnie światowej. Każdy z odbudowywanych budynków przekazywano natychmiast Kościołowi, a ten je dzierżawił.
No właśnie. Są jakieś tam grunty z ruinami, Państwo je odbudowuje i oddaje Kościołowi za friko. Coś tu nie tak, no ale pewnie ktoś chciał sobie wykupić bilet do nieba.
Ręce opadają ponownie.
Dokładnie. Nogi też. A podobno PRL zwalczał kościół. O ironio!!!!!!No ale nie pierwszy raz państwo daje kościołowi coś za friko. Nie wpomne "Opatrzności", ale Rydzyka nie pominę.
Z Opatrznością to jest trochę inaczej, bo to miało być wotum za uratowanie państwa (pytanie czy podziałało tak jak chcieli deklarujący i czy jest za co dziękować 😉 ) - osoby o poglądach tradycyjnych widzą w tym wypełnienie obietnicy złożonej w I Rzeczpospolitej, nawiązanie do naszej pięknej polskiej demokracji szlacheckiej (gdzie pomimo tolerancji religijnej religią panującą wieczyście był katolicyzm).
Świątynię Opatrzności chciano budować dwukrotnie. Za pierwszym razem się nie udało, bo przeszkodziły rozbiory. Za drugim razem się nie udało, bo wybuchła II wojna. Ja bym się zastanowiła - może Bóg nie zyczy sobie takich "pomników"? Niestety, Polacy sa uparci i jeśli tym razem nie przeszkodzi kolejny kataklizm, to ten "pomnik", tyle że nie Bożej Opatrzności, a ludzkiej pychy, na pewno powstanie.
Nie przesadzaj czemu cie tak boli jedna świątynie opatrzności??Każdego dnia budowane są centra handlowe, hipermarkety, które do gospodarki nie wnoszą nic a kosztują setki milionów złotych i zajmują miejsce, które możnaby wykorzystać pożyteczniej.Co to jest te kilkadziesiąt milionów złotych? W skali kraju to jest zupełnie nic.Nie mówię że popieram tę budowę, nawet mi się nie podoba w sensie architektury ale nie przeszkadza mi to.
Niestety, Polacy sa uparci i jeśli tym razem nie przeszkodzi kolejny kataklizm, to ten "pomnik", tyle że nie Bożej Opatrzności, a ludzkiej pychy, na pewno powstanie.
Dopóki trwa spowolnienie gospodarcze, to raczej nie powstanie 😉 A co potem - to się pewnie zobaczy.
Kościół to mafia wyłudzająca pieniądze od naiwnych wiernych. Sprzedawanie bajek o zbawieniu dobre było na średniowiecze. Ale nadal działają oni jak w średniowieczu. Narzucają mentalność, sprzedają sakramenty. I pchają łapy do polityki i rzekomych ich własności rzekomo zagarniętych przez państwo. Dodam przy okazji, że religia to opium dla mas. Kościół powinien płacić podatki od każdej złotówki danej na tacę. Powinni się rozliczać ze wszystkiego. Kościół mało uczynił dobrego dla świata. Ba... nawet wstrzymywał rozwój nauki grożąc stosami i "ekskomuniką" która sama w sobie jest śmiechu warta. W naszym ukochanym kraju kościół się rozbestwił a zamiast szczerej wiary w Boga mamy szczerą wiarę w czarnego kozła z ołtarza lub ambony. Uważam że już szybciej protestantyzm jest lepszym odłamem chrześcijaństwa niż kościół katolicki.
Admirale większość tego co piszesz to prawda ale nie przeginaj pały.
Glonojad: A w czym lepszy/gorszy wg Ciebie jest kościół protestancki? Byłem niedawno na uroczystości i powiem, że kazania są tak samo nudne 😉
Glonojad: A w czym lepszy/gorszy wg Ciebie jest kościół protestancki? Byłem niedawno na uroczystości i powiem, że kazania są tak samo nudne 😉
Kazania tak, ale pastorzy przynajmniej się żenią. Celibat uważam za jeden ze szkodliwszych wynalazków Kościoła.
Kościół katolicki nie jest idealny, przeciwnie: ma mnóstwo wad, jest obciążony poważną korupcja i takimi tam, ale gdyby ludzie nie chcieli płacic, to ciekawe, co by księża im zrobili? To my, wierni, jestesmy winni pazerności naszych duszpasterzy, bo nie wiedzieć czemu uważamy, ze mamy obowiazek im płacić za każde machnięcie kropidłem. To znaczy, może nie my wszyscy, ja nie. Na mnie nie zarobią, tak mi dopomóż Bóg, choć jestem katoliczką i wierzącą, i praktykującą.
Jeśli kogoś szczera prawda będzie w ślepia palić to i lepiej. Ja mogę jedynie limitować swoje wypowiedzi do nie używania słów wulgarnych. A spalić na stosie też się nie dam 😛
Jeśli kogoś szczera prawda będzie w ślepia palić to i lepiej. Ja mogę jedynie limitować swoje wypowiedzi do nie używania słów wulgarnych. A spalić na stosie też się nie dam 😛
Kto by Cię chciał palić na stosie - szkoda drewna.