Kościół

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 1,660 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Barusz
    Uczestnik

Ja też sobie tak czytam i oprócz personalnych mamrotań Barusza widze tu jeden istotny problem. Jeśli ksiądz nie jest osobą kompetentną by określić (w senise przytoczyć) warunki zbawienia, to chyba nikt nie jest.

Każdy z nas sam otrzymał sumienie. Sam wie co jest dobre a co złe.

Ponadto pragnę zaznaczyć, że żyjemy w Polsce, a tu KRK ma odwieczną przewagę, tak więc zahaczanie w rozmowie o odłamy nie ma imho wielkiego sensu, bo rozmydla to dyskusję...

Gdy piszemy o chrześcijaństwie, to nie piszemy o "KRK" w Polsce. I na odwrót. To nie jest kwestia 'rozmydlania dyskusji' lecz wiedzy o tym o czym dyskutujemy.

Co do "warunków" zbawienia: zgodnie z deklaracją Dominus Iesus zaaprobowaną przez Jana Pawła II (on też nie jest autorytetem w tej sprawie?) Jezus Chrystus jest jedynym i powszechnym Zbawicielem i Jego zbawienie urzeczywistnia się w Kościele. Zatem poza Kościołem nie ma zbawienia. Zatem Ci którzy są poza Kościołem nie będą zbawieni. Barusz, dalej twierdzisz, że Kościół nie mówi o potępionych??? A może wskażesz mi lukę w tym krótkim łańcuchu logicznym?

Zadne z trzech pierwszych zdań w "rozumowaniu" powyżej nie wynika logicznie z poprzedniego. Jesus umarł za cały świat - jak z tego ma wyniknąć, że 'poza Kościołem nie ma zbawienia'? Gdzie tu związek. I czy możesz mi wskazać (linkiem) gdzie pisałem, "Kościół nie mówi o potępionych"??? Bardzo mnie to zainteresowało.

Pah Wraith
    Uczestnik

Może i tak. Dobranoc.

Zarathos
    Uczestnik

Posty przeniesione z tematu o związkach homoseksualnych:

A co do wrogów Kościoła, tych co mówią, że Boga nie ma - Jan Paweł II też był dla was homofobem i zacofańcem? I nie wierzył w Boga a myślał tylko o tym jak by się tu dorobić? Bo tak wielu z was sądzi. A co do ateizmu poczekamy - zobaczymy - ciekawe czy jak się, drodzy ateiści, zestarzejecie i poczujecie, że zbliża się koniec nie okaże się, że wasz ateizm nagle zniknął zastąpiony przez pragnienie jakiejś stałej wartości i wiarę w to, że jednak jest "życie po życiu". Bo znam setki takich przypadków wśród osób znanych mi przez długi czas.Dopiero starość przynosi refleksję nad sobą i tym, co się dotąd zrobiło.

A co mnie do tego kim byl Wojtyla? Dla mnie byl tylko i wylacznie glowa kosciola rzymsko-katolickiego. Nikim wiecej, nikim mniej.

Co do ateizmu - to nie jest wiara, tylko jej brak. Potrzebujesz wiary, zeby uznac istnienie czegos, czego nie da sie doswiadczalnie potwierdzic. Nie potrzebujesz wiary, zeby twierdzic, ze jezeli nie mozna czegos doswiadczalnie czy nawet teoretycznie, udowodnic to to cos nie istnieje. Tym bardziej, ze istnieja dowody, ze byly czasy, w ktorych pojecie boga (tak mono jak i politeistyczne) nie istnialo. Czlowiek sobie wymyslil religie, bo mu sie nudzilo, nie potrafil sobie poradzic z wlasna smiertelnoscia albo chcial znalezc 'podstawe' do wywyzszenia sie nad zwierzeta (nie moge byc zwierzeciem, bo stworzyla mnie wyzsza istota) chociaz to ostatnie to raczej domena judaizmu i religi ktore sie z niego wywodza.

The D
    Uczestnik

Nie potrzebujesz wiary, zeby twierdzic, ze jezeli nie mozna czegos doswiadczalnie czy nawet teoretycznie, udowodnic to to cos nie istnieje.

A słyszałeś o Twierdzeniu Gödla?

Barusz
    Uczestnik

A co mnie do tego kim byl Wojtyla? Dla mnie byl tylko i wylacznie glowa kosciola rzymsko-katolickiego. Nikim wiecej, nikim mniej.

Wielu twierdzi, że był jeszcze księdzem, filozofem, szefem państewa, dramaturgiem, heteroseksualistą i bohaterem filmów. Ale nie mam zamiaru cię przekonywać.

Tym bardziej, ze istnieja dowody, ze byly czasy, w ktorych pojecie boga (tak mono jak i politeistyczne) nie istnialo.

Toż to idealny wątek , byś jakiekolwiek przytoczył. Będzie trudno, skoro początki wierzeń widzimy już u zwierząt (np. zwyczaje pogrzebowe słoni). No, aż jestem ciekaw tych "dowodów".

Zbychu
    Uczestnik

Posty przeniesione z tematu o związkach homoseksualnych:

Czlowiek sobie wymyslil religie, bo mu sie nudzilo, nie potrafil sobie poradzic z wlasna smiertelnoscia

Czyli uważasz, że Biblia ,Ewangelia, Jezus, Apostołowie, wszystkie ich listy i nauki to wielkie oszustwo w ktore jakims cudem wierza miliony ludzi od ponad 2000 lat??Ciekawe podejście...

Ogólnie bardzo ciekawa dyskusja na tym forum. Jak to jest, że zamiast pisać o Treku jak zwykle wpadam w sprawy religii:-)))Zresztą co ze mnie za fan treka-czasem film obejrze i często w gry pogrywam...

Co do pojawiającego się pytania o to czemu papież czy biskupi mówią, kto będzie zbawiony a kto nie to "link" do tego dał Jezus w Ewangelii....

"Tobie dam klucze królestwa niebieskiego" powiedział do Piotra (przypominam, że papieże są w prostej linii następcami św. Piotra)

"Którym odpuścicie grzechy, będą im odpuszczone, którym zatrzymacie-będą zatrzymane"

Ot i krótkie tłumaczene dlaczego papież może takie rzeczy mówić. Bo władzę taką dał mu sam Bóg.

Mod: Przypominam o wycinaniu i skracaniu zbędnych cytatów (punkt 6 regulaminu forum). Odpowiadasz praktycznie tylko na jedno zdanie Zarathosa, nie ma potrzeby przypominania całego ustępu.

Arille
    Uczestnik

Jak patrze na niektorych papieży w historii to się zastanawiam gdzie ten Bóg ma oczy i uszy... i czy aby na pewno zawsze pamietał co to miłosierdzie nad swoimi owieczkami... bo jakoś krwawych papiezy nigdy nam nie brakowało.

Anonimowy
    Gość

Czyli uważasz, że Biblia , Ewangelia, Jezus, Apostołowie, wszystkie ich listy i nauki to wielkie oszustwo w ktore jakims cudem wierza miliony ludzi od ponad 2000 lat??

Czy oszustwo nie wiem. Jezus był postacią historyczną choć i to nie zmnienia faktu , że KK bardzo dobrze zmienia niewygodne treści z Biblii na swoją korzyść. Manipulował i nadal strara się manipulować ludzkimi umysłami. W prozaicznej przyczyny boi się utraty wpływu na ludzi, który stopniowo z kolejnymi epokami zaczął maleć.

A co to 2000 lat chrześcijaństwa. Zaratustranizm jest starszy. Politeizm starożytnego Egiptu trwał od około 3100 r. pne do 395 r. ne . W sumie daje to 3495 lat. Więc o czym na świadczyć te 2000 lat chrześcijaństwa ?

"Tobie dam klucze królestwa niebieskiego" powiedział do Piotra (przypominam, że papieże są w prostej linii następcami św. Piotra)

To jest kwestia teologiczna. Protestanci twierdzą co innego. BTW są przecież różnice jeśli chodzi o ilość uznawanych ksiąg NT przez obie strony nieprawdaż ?

Barusz
    Uczestnik

(...) KK bardzo dobrze zmienia niewygodne treści z Biblii na swoją korzyść. Manipulował i nadal strara się manipulować ludzkimi umysłami. (...)

Jakiekolwiek przykłady?

Cross
    Klucznik

Są ich miliardy 🙂 Z brzegu: I wegetarianin i mięsożerca znajdzie w biblii potwierdzenie swoich zasad żywieniowych. To tylko dowód, że "pisarzy" było wielu i jechali jak chcieli.

Zbychu
    Uczestnik

Są ich miliardy 🙂 Z brzegu: I wegetarianin i mięsożerca znajdzie w biblii potwierdzenie swoich zasad żywieniowych. To tylko dowód, że "pisarzy" było wielu i jechali jak chcieli.

A gdzie tu przykład manipulacji?;-)

Nie wydaje mi się, żeby Kościół potępiał wegetarian;-D

PRZYKŁADY proszę...

Poza tym pewnie, że się nieraz papieże mylili, ale tak już jest, to są ludzie a nie jacyś supermeni. Oprócz tego przypominam, że dogmat o nieomylności papieża obejmuje TYLKO sprawy wiary. Skoro mylą się lekarze, prawnicy, policjanci, sędziowie itp. to dlaczego nie może mylić się osoba duchowna?

Przykład - o. Rydzyk. Jego zachowanie jest poniżej wszelkiej krytyki co nie zmienia faktu, że kara należy się jemu a nie całemu Radiu Maryja, które swoją drogą robi wiele dobrego.

Choćby daje możliwość modlitwy ludziom chorym, którzy do kościoła już pójść nie mogą.

A że większość władz radia powinna dostać solidnego kopa i zajmować się czymś, gdzie nie będą mogli szkodzić innym to już inna sprawa...

Czas pokaże, co będzie się działo w tej sprawie a jest to sprawa delikatna z uwagi na liczne grono fanatyków padre Rydzyka, którzy gotowi są sektę założyć byle on nimi kierował.

Zarathos
    Uczestnik

Czyli uważasz, że Biblia , Ewangelia, Jezus, Apostołowie, wszystkie ich listy i nauki to wielkie oszustwo w ktore jakims cudem wierza miliony ludzi od ponad 2000 lat??

A uwazasz ze wszystki pisma, utwory, 4000 lat tradycji, bogata kultura etc i miliony ludzi wyznajacych Hinduizm (religia politeistyczna) to jakies totalne oszustwo.

Albo liczacy 2500 lat Konfucjanizm? Czy majacy tele samo lat Buddyzm? Twierdzisz, ze ich religie to jedno wielkie oszustwo utrzymujace sie przez tysiaclecia? Nie zdziwilbym sie gdyby odpowiedz brzmiala tak.

I zanim zapytasz - owszem, uwazam religie za oszustwo.

----

TD - nie slyszalem, ale nadrobilem braki 🙂

I nadal twierdze, ze jezeli czegos nie mozna udowodnic ani teoretycznie ani praktycznie to nie ma zmiluj - wymysly fantastow.

----

EDIT:

Choćby daje możliwość modlitwy ludziom chorym, którzy do kościoła już pójść nie mogą.

eee... to bez posrednictwa faceta w czarnym wdzianku, chocby posrednictwa radiowego, pomodlic sie nie mozna? No popatrz popatrz.

Anonimowy
    Gość

Jakieś przykłady:1. Czemu chrzest dokonywany jest u niemowląt a nie dorosłych - jak Jezus ? Odpowiedź jest prosta. O ile w średniowieczu miało to swoje uzasadnienie, przyczyny śmiertleność choroby etc. To dziś już nie. Ale czemu się tak robi ? Bo idziesz do statystyk, bo konwenanse, środowisko , presja otoczenia.2. Książki. Czemu KK rękami i nogami, bronił się przed udostępnieniem Biblii dla ogółu społeczeństwa ? Bo chciał mieć monopol na jej wykładnie. Vide Gutenberg i reformacja.3. Straszenie ludzi piekłem przez całe stulecia , mękami etc. Co jest dla mnie dziwne bo jak można odczuwać fizyczny ból będąc pozbawionym powłoki cielesnej ? Co najwyżej psychiczny - jako niemożność ujrzenia Boga. Żeby było śmieszniej ten mój wniosek został potwierdzony przez znajomego Salezjanina i , któregoś z ojców Kościoła, który stwierdził w którymś z swoich dzieł, że to prawda, jakkolwiek nie należy mówić tego ludziom...4.........n...

Zbychu
    Uczestnik

1) NADAL przecież zdarza się, że dzieci umierają w wieku niemowlęcym. A co, wypadków samochodowych nie ma? A co kogo statystyki obchodzą, mnie osobiście nie interesuje, ILU jest ochrzczonych tylko ilu żyje według zasad wiary i moralności.Nie zawsze ochrzczony = zbawiony ale w przypadku dziecka które umarło młodo tak...2) Bo mało kto w tamtych czasach umiał czytać? Bo był niski poziom ogólnego wykształcenia a książka kosztowała tyle, że można by za nią kupić wieś z mieszkańcami? Jak kogoś było na to stać to mógł mieć Biblię, tyle że jeszcze łacinę musiał znać.3) A co bardziej przemawiało do średniowiecznego chłopa - wizja piekła czy mówienie mu, że będzie pozbawiony możliwości obcowania z Bogiem? Poza tym masz rację bo to jest właśnie piekło.

Barusz
    Uczestnik

Tzn. z których fragmentów Biblii to wynika?

1. Czemu chrzest dokonywany jest u niemowląt a nie dorosłych - jak Jezus ? Odpowiedź jest prosta. O ile w średniowieczu miało to swoje uzasadnienie, przyczyny śmiertleność choroby etc. To dziś już nie. Ale czemu się tak robi ? Bo idziesz do statystyk, bo konwenanse, środowisko , presja otoczenia.

Nie. Bo chrzest zmywa grzech pierworodny - ten za który dzieci winić nie można. Z własnymi postępkami muszą już sobie radzić same.

2. Książki. Czemu KK rękami i nogami, bronił się przed udostępnieniem Biblii dla ogółu społeczeństwa ? Bo chciał mieć monopol na jej wykładnie. Vide Gutenberg i reformacja.

Ja dla porządku tylko napiszę, że przed Guttenbergiem 'problem' powszechnego dostępu do książek w ogóle nie istniał, i że to jest oczywoste.

3. Straszenie ludzi piekłem przez całe stulecia , mękami etc. Co jest dla mnie dziwne bo jak można odczuwać fizyczny ból będąc pozbawionym powłoki cielesnej ? Co najwyżej psychiczny - jako niemożność ujrzenia Boga. Żeby było śmieszniej ten mój wniosek został potwierdzony przez znajomego Salezjanina i , któregoś z ojców Kościoła, który stwierdził w którymś z swoich dzieł, że to prawda, jakkolwiek nie należy mówić tego ludziom...

Nie. Kościół dopiero niedawno dojrzał do tej prawdy. Przez wieki sami księża wierzyli w ogień itd. Skoro sami w to wierzyli i to głosili - to gdzie tu miejsce na manipulację?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 1,660 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram