Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Polityka › Kościół
Miłość to owszem, ale pozostałe dogmaty budzą wiele wątpliwości. Kościół nie ma monopolu na wiedzę i interpretację wiary. Tym bardziej, że nie wiadomo czy naprawdę istnieje jakikolwiek bóg. Najlepiej to widać po różnych sektach i tym podobnych. Oni też uważają, że własciwie interpretują wiarę. I co z tego wynika? Nic. Mozna wierzyć w boga i być sceptycznym co do słuszności wszelkich dogmatów. Tym bardziej, że wiele z nich obalono jako nieprawdopodobne z naukowego punktu widzenia. Chociażby dogmat, że Jezus miał przebite dłonie. dziś wiadomo, że to były nadgarstki. Jest tego więcej. Teraz nawet kościół skłania sie ku interpretacji, że Jezus żył gdy go zdejmowano z krzyża. jest zbyt wiele niejasności by wierzyc we wszystko co mówią księża czy inni "ojcowie" pokroju Rydzyka.
Jest subtelna różnica między zabijaniem aby się posilić (nawet w imię jakiejś dziwnej tradycji), a zabijaniem dla zabijania, czy że "znudziła mnie zabawa z tobą, to cie wyrzucę w lesie". Jeśli jeszcze tego nie rozróżniasz, to najwyższa pora abyś zaczął.
Jest subtelna różnica między zabijaniem aby się posilić (nawet w imię jakiejś dziwnej tradycji), a zabijaniem dla zabijania, czy że "znudziła mnie zabawa z tobą, to cie wyrzucę w lesie".
Jeśli jeszcze tego nie rozróżniasz, to najwyższa pora abyś zaczął.
Tom, chyba najlepiej ignorować wypowiedzi kogoś tak mało cywilizowanego. Niech wraca w busz albo do jaskini, po co go jeszcze nakręcać?
Tom, mam nadzieję, że to nie do mnie było tylko do kojota ;). Z tego co sie zorientowałem to mamy podobne poglady co do kościoła. Ale to co pisze Eviva ma troche sensu. Ludzi, co nie szanują życia innych stworzeń, czy ludzi należy albo tępić, albo ignorować. Jak dla mnie jest subtelna różnica między zabijaniem by przeżyc a zabijaniem dla zabijania. W końcu nawet teraz jemy mięso i aby jej zjeść musimy zabic świnię, kurę czy krowę. Ale mozna to zrobić bestialsko albo humanitarnie. Napawaniem się widokiem umierającego w męczerniach stworzenia jest wynaturzeniem. I jako takie jest zabronione nie tylko w naszej kulturze czy wierze. Nawet w Islamie mozna zabić wroga ale nie nalezy go torturować. To wymysł sadystów i wojskowych. I oni robią to niby w imię wiary i z Bogiem na ustach 🙁
Tom, chyba najlepiej ignorować wypowiedzi kogoś tak mało cywilizowanego. Niech wraca w busz albo do jaskini, po co go jeszcze nakręcać?
Uznawanie, że problemu nie ma to metody Kościoła Katolickiego ;> W tym przypadku ignorowanie jest jeszcze przedwczesne (choć być może już niedługo).
Nie tylko kościól katolicki stosuje tę metodę. Wszyscy politycy świata, a już polscy w szczególności, uznają ją za wręcz niezastąpioną.
Mam taki wielki biceps, że jedno uderzenie na królika mi starczy także chyba odbyło się humanitarnie(tak mi się zdaje nie żeby mnie to cokolwiek ochodziło).
Cóż Eviva, nie ma nawet sensu poruszać tego tematu, po co mamy robić komuś dobrze kosztem naszych nerwów. Temat uznałbym za skończony, jeżeli ktoś nie ma posłuchu to milknie. Poza tym dawno chyba wyrośliśmy z tak prymitywnych form podjudzania?
Mozna wierzyć w boga i być sceptycznym co do słuszności wszelkich dogmatów
Dogmaty to przypadłość ludzi, należałoby wyrzucić je do kosza. Wystarczy trochę wiedzy o świecie byśmy wiedzieli, że w naturze nie ma dogmatów.
Cóż Eviva, nie ma nawet sensu poruszać tego tematu, po co mamy robić komuś dobrze kosztem naszych nerwów. Temat uznałbym za skończony, jeżeli ktoś nie ma posłuchu to milknie. Poza tym dawno chyba wyrośliśmy z tak prymitywnych form podjudzania?
Ja też tak uważam. Są na tym świecie tacy, którym największą przyjemność sprawia publiczne prezentowanie własnego prymitywizmu. Jedyny na nich sposób to nie zauważać.
Dogmaty to przypadłość ludzi, należałoby wyrzucić je do kosza. Wystarczy trochę wiedzy o świecie byśmy wiedzieli, że w naturze nie ma dogmatów.
Racja. Ale ludzie lubią dogmaty. Dają im złudne poczucie bezpieczeństwa, wrażenie, że jest coś pewnego na tym niepewnym świecie.
Jak tak patrzeć to człowiek jest jedynym albo jednym z nielicznych gatunków które zabijają dla przyjemności. A więc jesteśmy jednym z najgorszym kataklizmem jaki nawiedził Ziemię.
Teraz nawet kościół skłania sie ku interpretacji, że Jezus żył gdy go zdejmowano z krzyża.
A jeśli to była śmierć kliniczna? A więc żył i jednocześnie nie żył.
jednym z nielicznych gatunków które zabijają dla przyjemności
W tym kontekście świadomość jest naszym przekleństwem.
jednym z nielicznych gatunków które zabijają dla przyjemności
W tym kontekście świadomość jest naszym przekleństwem.
Dlatego sądzę, że nasza inteligencja nie jest tworem natury. Natura nie tworzy niczego przeciwko sobie. Ani też niczego, co nie jest niezbędnie potrzebne gatunkowi do przetrwania.
Natura nie tworzy niczego przeciwko sobie. Ani też niczego, co nie jest niezbędnie potrzebne gatunkowi do przetrwania.
Natura po prostu tworzy na ślepo. Czasem jej twory przeżywają, czasem nie. Wyrostek robaczkowy to też złośliwa manipulacja kosmitów?
Można powiedzieć, że liczy bilans strat i zysków, świadomość przynosi człowiekowi jednak więcej pożytku niż złego. Gdyby było inaczej to byśmy jej pewnie nie mieli. Jestem przekonany, że gdy skończy się panowanie człowieka na Ziemi to inny gatunek osiągnie ten stan ewolucji jaki my mamy teraz. O ile Ziemi nie roztrzaska jakiś meteor.
Nie jestem do końca przekonany czy świadomość przynosi pożytek. Jak czasem słucham wiadomości czy czytam o różnych ekscesach to chyba lepsze byłoby jakby ludzie nie mieli świadomości i pozostali z mentalnością małpy. W końcu nawet zwierzęta nie krzyżują się w obrębie własnego stada aby zachować róznorodność genetyczną. To ludzie wymyslili kazirodztwo, pedofilię czy znęcanie się nad słabszymi. Zwierzęta jeśli zabijają to dlatego że są głodne i roba to szybko, bez satysfakcji z zabijania. Nawet lew potrafi zaopiekować się antylopą i nie zjeść jej pomimo głodu. Czlowiek by zjadł nie powstrzymując morderczych instytnktów. W końcu właśnie po to mamy świadomość by umieć powstrzymać instynkty. Niektórzy nie potrafią więc się zastanawiam po co im ta świadomość?