Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Polityka › Kościół
Słodkie. Nic złego nie napisałeś, no przecież to było o Kościele, o papieżu, każdy kto po nich jedzie jest mądry, więc jak można dramatyzować, tak? Może inaczej, jesteś sobie w stanie wyobrazić słowa wystawiające komukolwiek gorsze świadectwo niż te o wycieraniu twarzy i zmienianiu pieluch, z dodatkiem "Ale nie poddał się. "? Pewnie jesteś...No i dla porządku powiedzmy, że to co napisałeś, to jest właśnie to, czym ja się zwyczajnie brzydzę. "Każdy widzi". Nie trzeba czytać książek, nie trzeba śledzić analiz, "każdy widzi". "Każdy" to widzi ewentualnie sytuację w kraju jako taką. Czy mu i znajomym się lepiej czy gorzej żyje. Kościół nie każdy widz. No, jak to jest, że o patologiach w Kościele tak głośno krzyczą ludzie, którzy właśnie niespecjalnie mogą coś o nim głębiej wiedzieć. I, powtórzę, nie uwierze, że właśnie Diabeu, Dalek czy Skrypek mają wielu znajomych wśród księży czy choćby zaangażowanych katolików.
Ty wierzysz, ja natomiast wiem, że jednym z objawów Parkinson jest obumieranie komórek mózgowych, co powoduje spowolniony przebiegu procesów myślowych, otępienie i zaniki pamięci. Dlatego napisałem "podejrzewam", cała reszta to już Twoja projekcja 🙂
To generalnie oznaka starości. No i? Nie wszyscy starzy ludzie i też nie wszyscy parkinsonicy mają z tym problemy powodujące, że tracą kontakt z rzeczywistością.Ponadto naprawdę nietrudno zauwazyć, że wypowiedź powyżej tyczy czegoś zupełnie innego, tego jak wiele wiecie o Kosciele, klerze itd. Jak wiele twierdzicie, że wiecie. Generalnie "Ja wiem" to główne hasło ludzi pewnego pokroju.
No i dla porządku powiedzmy, że to co napisałeś, to jest właśnie to, czym ja się zwyczajnie brzydzę. "Każdy widzi". Nie trzeba czytać książek, nie trzeba śledzić analiz, "każdy widzi".
Wystarczy poobserwować doniesienia mediów i być w miarę myślącym człowiekiem, żeby wysnuć proste wnioski, że kościół to przegniła od wewnątrz instytucja do robienia kasy, przepełniona ostatnimi laty coraz częściej różnymi skandalami.
Co do żadnej instytucji nie wystarczy "poobserwować doniesienia mediów" by wysnuwać takie wnioski. Tu własnie jest sedno różnicy między nami, w tej oto różnicy opinii.
Barusz, tutaj mówi się o instytucji, a to jak rzeczona instytucja działa tak, jak działa - widać to po przykładach skandali nie tylko w Polsce i tego jak radzi sobie z nimi instytucja kościoła katolickiego. Natomiast to, że nie wszyscy księża to skończone łajdaki, pijaki i pedofile to chyba każdy tutaj, krytykujący instytucję kk czy też nie - przyzna. Znam świetnych księży (świetnych jako ludzi, bo nie mnie ateiście oceniać wywiązywanie się przez nich z obowiązków zawodowych), znam skończone mendy w sutannie. Nie oceniam instytucji kościoła przez pryzmat ich działań tylko tego, ja ta instytucja sobie z tymi działaniami radzi. A można wprost powiedzieć, że nie radzi sobie, i raczej nie chce poradzić. Trudno, klops. Bycie kościołem nie czyni z niej ósmego cudu świata którego nie można negatywnie oceniać. Wręcz przeciwnie - powinno się. I katolicy powinni czynić to ostrzej niż nie-katolicy, bo w końcu są częścią tego kościoła. I to im powinno zależeć na sprawnym jego funkcjonowaniu. No ale przeca proboszcza nielza błockiem obrzucać.
A na jakiej innej podstawie można oceniać tego typu instytucję, niż na podstawie zachowania jej przedstawicieli? Podniesienie zagadnienia "tu idzie o instytucję, nie o ludzi" świadczy w najlepszym razie o niewiedzy podnoszacego. A dalej - piszesz dokładnie to samo, co wcześniej piszący - "no przecież widać"....
Jak sobie strzelić w kolano - kościelne know-how:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kosciolowi...,wiadomosc.html
http://www.youtube.com/watch?feature=playe...p;v=iP1y3cnMvrI
'Gratulacje', wysłałbym go do łagrów na 50 lat za takie coś.
Kościół robi co może by tylko zostać niemiłym wspomnieniem.
Ja nie umiem tego zrozumieć. I potrzebuje, żeby mi to ktoś jak prostemu, wiejskiemu głupkowi to wytłumaczył. Serio, od kilkunastu dni pytam ateistów co jest złego w slowach, że pedofilia była jest i będzie i odpowiedzi nie znajduję. Więc?
Barusz ty serio jesteś takim ignorantem czy tylko się zgrywasz?
Serio jestem aż taki głupi i serio nie wiem, co jest złego w słowach Pieronka. Serio uwazam, że złodziejstwo, morderstwa, pedofilia, gwałty, malwersacje będą zawsze i zawsze były, zło jest w ten świat wbudowane, nigdy sobie z nimi całkiem nie poradzimy. Możemy i powinniśmy je ograniczać jak tylko się da, ale zawsze były i zawsze będą.W życiu bym sobie z pedofilii nie żartował. W życiu.Więc? Co jest skandalicznego w zalinkowanej wypowiedzi.
Ty chyba coś słabo słuchałeś o czym on mówił, bo on wyraźnie powiedział, żeby sobie z pedofilią dać spokój i zająć się czymś innym.No kur*a, nie wiem jak takie słowa mogły przejśc przez gardło tak ważnemu pracownikowi kościoła.
Matactw Barusza ciąg dalszy. On nie twierdzi, że on wie lepiej - on tylko krytykuje innych, bo inni wiedzą źle :)Oczywiście nie powie, skąd wie lepiej ani co właściwie wie. Barusz tu nie przyszedł dyskutować tylko negować.Ej, a z Pieronkiem się zgadzasz, że jak stary dziad posuwa przestraszonego podwładnego dwunastolatka, to jest to zwykła ludzka "namiętność" i nie ma się czym przejmować?- pani dyrektorze, dlaczego pracownicy pana firmy bezkarnie dupczyli małe dzieci, a pan o tym wiedział i nie zgłosił do prokuratury?- no bo przecież zawsze kradli, oszukiwali, gwałcili i nadal będą oszukiwać Polaków, okradać Polskę i gwałcić polskie dzieci.Epyskopat to mistrzowie PRu po prostu.Tylko nie wiem o co się Barusz się nadal kłócisz, skoro sam Pieronek potwierdził, że kler to z natury złodzieje, oszuści, mordercy i gwałciciele dzieci. On też się nie zna? Nawet od niego wiesz lepiej?!
@Diabeu - Tak, sprowadzanie oceny BXVI do problemu pedofilii jest niemądre i jest nadużyciem. Tak, sprowadzanie 8 letniego pontyfikatu do problemu pedofilii jest niemądre. Tak, wielu ludzi, "konsumentów TVN24", ludzi na tym poziomie intelektualnym i emocjonalnym tak właśnie po ogłoszeniu decyzji o abdykacji robiło. Są co do tego jakieś wątpliwości?@Skrypek - To znaczy co niby wiem, co twierdziłem, że wiem? Czy może "no przecież wszyscy widzą :)"?