Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Polityka › Kościół
Ale koncepcja bycia przez całe życia monitorowanym przez jakieś bóstwo, to poprawiać samopoczucie może tylko ludziom wybitnie zdziecinniałym, którzy nie potrafią żyć bez opieki i bata nad głową.
Z tego wynika że większość ludzi na świecie jest nadal wybitnie zdziecinniała. I tym pesymistycznym akcentem możemy zakończyć. Ja uważam że moje argumenty się bronią a Ty że nie. Więc nasza dyskusja się wyczerpała.
A na cholerę ma "być"? Właśnie pokaleczyłeś się brzytwą Ockhama.
A tak przy okazji jeszcze. Zarzuciłeś mi że w swoim sposobie myślenia dopuszczając możliwość istnienia boga pokaleczyłem się Brzytwą Ockhama. Ale czy oby na pewno dobrze wiesz co mówi teoria tego pana ?
Cytuję z Wikipedii:
Zgodnie z filozofią Ockhama wielość traktowana jest jako niekonieczna, dlatego wymaga wyjaśnienia. Nie należy wprowadzać nowych pojęć, kategorii czy bytów, jeśli nie jest to uzasadnione poprzez rozum, doświadczenie lub Biblię.
cyt.
"Nie wolno przyjąć niczego bez uzasadnienia, że ono jest, musi ono być oczywiste albo znane na mocy doświadczenia, albo zapewnione przez autorytet Pisma Świętego"
”
— William Ockham, I Sent., 30, 1[4]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Brzytwa_Ockhama
Niezły paradoks - no nie
Wygląda na to że to Ty się nią pokaleczyłeś. Nie głupio Ci trochę teraz ? 😀
Skrypek
Ciesz się, że Ty jesteś dorosły i daj żyć innym.
Przecież on nikomu żyć nie zabrania, dżizas.
Ale i nie daje, męcząc i jęcząc.
Bywa i tak: http://www.sadistic.pl/katolik-kozaczy-vt96582.htm
Ale to prezentujesz jako regułę, czy co? Bo debile znajdą się wszędzie i naprawdę nie widzę związku z tematem.
Napisał, że "bywa", więc nie jest to reguła.. na szczęście.
Ale skrajne w tym nagraniu jest tylko słownictwo. Przedstawione tam poglądy są bardzo typowe dla przeciętnego Polaka-katolika.Wszystkie najpiękniejsze katolickie wartości: kult guru, stłumione niezrealizowane fantazje homoseksualne, fetysz na punkcie krzyży, wiara w plotki i iluzje, pochwała okradania bogatych, strach i nerwica ze szczyptą paranoi itd.Po odfiltrowaniu nieparlamentarnego słownictwa zostaje typowy Barusz/Eviva/Roman.Jak to nie reguła? Przecież to model doskonały!
A ja jestem przekonany że po odfiltrowaniu to zostaje typowy Skrypek któremu przeszkadza to że inni mają inne poglądy niż on 😀 Bo mi Evivie i Baruszowi Twoje poglądy na świat i życie nie przeszkadzają ( przeciwnie jak temu facetowi ). Tobie natomiast przeszkadza to że inni nie myślą tak jak Ty, uważasz ich za głupich i chciałbyś zmusić ich do zmiany poglądów. Typowy brak tolerancji poglądów innych - jak u tego faceta 😐 Widać brak tolerancji nie zależy od wiary lub braku wiary.
A ja jestem przekonany że po odfiltrowaniu to zostaje typowy Skrypek
Jakimż cudem? Boskim chyba.
Przecież ja nie czczę guru Wojtyły i nie dostaję spazmów gdy ktoś nie oddaje mu niezasłużonego szacunku. Nie wierzę w objawienia, uzdrowienia i inne oszustwa, nie wpadam w furię gdy ktoś słusznie szydzi z takiej naiwności. Nie wierzę w antyczne mity i bajki dla dzieci, nie bronię dorosłych ludzi wierzących w kransoludki. Nie wyzywam ludzi od pedałów jednocześnie obiecując im ruchańsko w dupala. Nie opowiadam jak to chętnie bym skopał po twarzy niewierzących za to że są niewierzący i lekce sobie ważą wyimaginowane bóstwa i inne duchy z dziecięcych fantazji.
No jakim cudem tam znalazłeś jakieś podobieństwa do mnie, Romeczku?
Bo mi Evivie i Baruszowi Twoje poglądy na świat i życie nie przeszkadzają
Nie? To dziwne, bowasze owoce wskazują inaczej.
Jezus Barusz uciekł z wielkim bólem dupy próbując nieudalnie z siebie zrobić męczennika przed Poncjuszem Piotrem, bo mu przeszkodziłem w opowiadaniu kłamstw o świecie i przyrodzie. Eviva Zawsze Dziewica siedzi i ryczy jakbym jej zabawki zabrał, bo objawiłem jej bolesną prawdę, że żadna bozia nad nią nie czuwa, modlitw nie słucha i żadnych prezentów po śmierci nie przyniesie. Niby wam prawda sprzeczna z waszym chciejstwem nie przeszkadza, a tyle dziecinnej dramy generujecie. Dokładnie jak ten przerażony odmiennymi poglądami paranoik z nagrania, co się wydziera jak bardzo chciałby pobić wszystkich co mieli odwagę nie być bożymi owieczkami. Dziwną macie definicję "nie przeszkadzania" skoro na widok odmiennych poglądów ujadacie jak przestraszony pies na odkurzacz.
A ja proponuje zaprzestać z tą wymianą "uprzejmości" i powrócić do tematu.
Wybory w USA. Kościół krytykuje "antykatolickie nastawienie" Obamy
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,1...stawienie_.html
"Zmuszanie duchownych i obywateli do bezpośredniego płacenia za działania, które naruszają ich przekonania religijne, jest bezprecedensowym atakiem na wolność sumienia". W ten sposób przewodniczący episkopatu Stanów Zjednoczonych, kardynał nominat Timothy Dolan skrytykował na łamach dziennika "The Wall Street Journal" forsowanie przez administrację prezydenta Baracka Obamy ustawy o ubezpieczeniach zdrowotnych.
Zakłada ona, że katolicki pracodawca jest zmuszony do wykupienia pakietu ubezpieczeń zawierającego środki antykoncepcyjne oraz refundację sterylizacji i środków poronnych. Ustawa wywołała obawy w środowiskach katolickich.
Arcybiskup Nowego Jorku wyraził głębokie zaniepokojenie antykatolickim nastawieniem administracji Obamy oraz przyszłością Ameryki bez podstawowych wolności. Przypomniał, że Kościół katolicki broni wolności wyznania, w tym w poszanowania sumienia wszystkich Amerykanów.
Ciekawe co jeszcze mu zarzucą. Wcześniej zarzucano skłonność do socjalizmu 😆
Dramat w Portugalii: wierzą w UE, a nie w Boga
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/dramat-w-p...,wiadomosc.html
Portugalię nawiedziła najtragiczniejsza od wielu lat susza. Z tego powodu ordynariusz diecezji Beja, bp António Dantas wezwał swoich rodaków do zwiększenia modlitw o deszcz. - W innych czasach błagaliśmy niebo o łaskę deszczu. Niektórzy jeszcze mówią o pomocy św. Piotra, lecz wydaje się, że z małym przekonaniem – stwierdził hierarcha. Według niego "nie słychać, aby większość populacji wierzących wierzyła w Bożą opatrzność". - Myślę, że większość katolików wierzy w opatrzność Brukseli - mówił bp Dantas.