Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Engineering Room
Trochę dokładniej ? Jak mruga ? Obraz tak po prostu mruga, czy może przerywa z czarnymi „wkładkami” Czy dźwięk jest w porządku ? Najważniejsze czy film odtwarza się dobrze ? Znaczy, że leci sobie OK., synchronizacja obrazu z dźwiękiem jest dobra i tylko sobie „mruga”. Czy jakoś inaczej ? Naprawdę mrugania wszelkiego rodzaju filmów wiele widziałem i mogę powiedzieć, że czasami naprawdę trudno wyśledzić przyczynę 😉 . Jednak postaram się pomóc, jeżeli sprecyzujesz opis.
Najbardziej pasuje mi określenie, że mruga czarnymi wkładkami. Mruga niesynchronicznie tj. nieregularnie, czasem też pojawia się dziwne zakłucenie nie w postaci "czarnej wkładki" tylko po prostu jakiś czarnych kwardatów na ekranie. Wszystko to kwestia ułamków sekund. Wszystko poza tym jest w porządku - dźwięk ok, obraz też normalnie.
Teraz to już się rozumiemy. Tak mi się wydaje. Jeżeli większość filmów działa Ci prawidłowo i tylko te kilka odtwarza się z opisanymi problemami, na dodatek występują one u wszystkich posiadaczy kopii danego filmu i każdemu „dzieje” się to samo. Najbardziej prawdopodobne w tym wypadku jest uszkodzenie strumienia danych filmu, bądź błąd kompresji, błędy te występują najczęściej w kopiach filmów ściąganych z Internetu „przez długi okres czasu” przerywanych i wznawianych. Jeżeli ktoś z twoich znajomych ma ten sam problem z tym samym filmem, najprawdopodobniej jest on uszkodzony. Jeżeli u kogoś odtwarza się on poprawnie, problem leży prawdopodobnie w konfiguracji twojego systemu, w szczególności w komponencie Direct Draw lub sterownikach karty graficznej (zresztą przyczynę tego rodzaju błędów naprawdę ciężko zdiagnozować w ten sposób, jeżeli nie jest to uszkodzenie filmu). Gdy przerwy w omawianych problematycznych filmach są „znośne” oraz sporadyczne radziłbym nie zmieniać konfiguracji sterowników, kodeków itp., kiedy większość filmów odtwarza się w jak najlepszym porządku . Mam nadzieję że pomogłem, chociaż trochę, komputer i filmy to najbardziej kapryśne zestawienie w historii PC, sprzęt może się różnić małym szczegółem a film już nie działa. 😆
Dzięki za pomoc. Nie wiem czy ten sam odtwarza tak samo u innych, pamiętam po prostu że kumpel miał też kilka filmów które u niego były odtwarzane w ten sam sposób. Zobaczę jeszcze co da się zrobić. Jeszcze raz dzięki.
Sprawdz, czy te filmy nie sa kodowane Xvidem, jesli tak, to mozesz sprobowac sciagnac nowsza wersje. Sam mialem z tym kilka problemow swego czasu, obraz migal lub skakal, moze to to.
Ja tak miałem z "Good Bye, Lenin!" w XVidzie, pomogło ffdshow (jest np. w Kaaza Lite Codec Pack, ale odznaczone przy standartowej instalacji...)
Ja takie probemy miałem, jak używałem divx 5.x do odtwarzanie xvida.
Dzięki za pomoc, ściągnąłem ffdshow-20041012 i pomogło ;> Najnowszy Xvid jednak nic nie dał.
Ha... a jednak nie jest tak pięknie. Po instalacji tego ffdshow Cinema Player źle odtwarza mi filmy. Tj, niektóre nie mają dźwięku a niektórych nie otwiera wcale. W ogóle coś mi to namieszało. Zainstalowałem starszą wersję ffdshow którą miałem wcześniej i jest dobrze ale spowrotem mam mrugający ekran przy niektórych filmach. Jest na to jakaś rada? Jakiś codec pack czy coś? Próbowałem różnych konfiguracji ale nic to nie dawało.
A więc tak... mi to nic nie namieszało, ale mam chyba dość starą wersję (2002), ale słyszałem, że właśnie ten ffdshow miesza, i dlatego w defaultnej instalacji jest o wylaczony w KLCodec Pack. Z tego co wiem, w jakchiś tam ustawieniach Xvida da sie ustawić czy ma korzystać z ffdshow czy nie... Poszukaj ;-).
Ha... a jednak nie jest tak pięknie.
[post="21534"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Jeżeli problematyczne filmy są dobre i działały po mieszaniu z kodekami ,ale za to inne nie działały, to zaprawdę powiadam Ci że masz problem. 😮 Wygląda na to, że wszystko jest OK, za wyjątkiem kodeków. W takim wypadku nie ma dobrej rady. Jedna szkoła mówi, aby usunąć wszystkie kodeki i zainstalować ponownie, ale z innego źródła. Zainstaluj może K-Lite Mega Codec Pack. Masz tutaj linka do kodeka. Przy instalacji zaznacz tylko niezbędne. Jeżeli to nie pomoże próbuj dalej z innymi wersjami kodeków itd. Eksperymentuj. 😉 Link jest do wersji 1.03, z tego co pamiętam była dobra, możesz ściągnąć nowszą jak chcesz.
Nie jest mi źle z tymi kodekami które mam :). A do nazwy Kazaa podchodze troche z dystansem ;> Zobaczę. Póki co kumpel mi polecił VLC player'a - badziewny program, ale te filmy co mrugały odtwarza dobrze. Tak więc tak jakby sobie poradziłem.
To dobrze, że w końcu działają. Podstawa to eksperymenty 😉 . Kiedyś, aby odtworzyć film (zapomniałem jaki tytuł), przeszukałem duży obszar sieci w poszukiwaniu kodeków i żaden nie pomógł. Dopiero jakiś beznadziejny program odtworzył mi ten film. Co do K-Lite, to też podchodziłem do niego z uprzedzeniami, ale jak na razie jest to jeden z paków o największym zagęszczeniu kodeków. Jeżeli nie będziesz miał kiedyś odpowiedniego kodeka w K-Lite zapewne on będzie. To tak na przyszłość. Eksperymenty nie szkodzą (przeważnie) 😀 .
Nie jest mi źle z tymi kodekami które mam :). A do nazwy Kazaa podchodze troche z dystansem ;> Zobaczę. Póki co kumpel mi polecił VLC player'a - badziewny program, ale te filmy co mrugały odtwarza dobrze. Tak więc tak jakby sobie poradziłem.
[post="21574"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Ja też czasem miałem podobne problemy, a zniknęły one po zainstalowaniu... "All Playera".
Dlaczego? Ano dlatego, że AP chyba jako jedyny pokazuje w trakcie odtwarzania, jakich kodeków mu brakuje do poprawnego otwarcia plików. Poza tym, doszedłem metodą prób i błędów, że na wszystkie moje bolączki pomaga następujący sposób instalacji:
1. W pierwszej kolejności KLite Kodec Pack (ważna rzecz - trzeba odznaczyć filtr G400 i Morgan Stream Switcher)
2. Następnie najświeższy DivX (tak wiem, że w KLite jest DivX, ale działa lepiej jak się go zainstaluje oddzielnie).
3. All Player
I już!
Wszystko śmiga bez zarzutu, nawet na moim przedpotopowym sprzęcie. Żadnych kwadratów, problemów z kolorami.
Czasem tylko dziwnie zachowuje się "anti-freeze" bo zamraża obraz zamiast temu zapobiegać. 🙂
Oczywiście przed instalacją, trzeba usunąć wszystkie kodeki z systemu.
deactivate EMH!
Zgadzam się z EMH, chociaż u mnie kolejność wygląda tak:najnowszy divx, najnowszy xvid i potem allplayer i zrobic mu liveupdatewszystko działa bez problemu a ogladam kupe filmów i pare seriali. mam jeszcze taki programik AVIcodec on sprawdza jakich kodeków film potrzebuje, chociaz jak do tej pory nie mialem zadnych problemów.