Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Engineering Room
Ma ktoś dostęp do LINUX SUZE 9.1 ???
Jak wolisz z neta niż P2P/torrent to proponuje http://www.linuxiso.org
A przy okazji linuxa, zamierzam w najbliższym czasie (jakieś kilka miesięcy) przerzucić się na niego. Waham się między trochę starszym ale podobno bardzo dobrym Red Hatem 9.0, a nowym Mandrake 10.0. Ew. jakby ktoś uważał inną wersje za lepszą to niech także taką wiedzą się podzieli. (kumpel mi te dwie poradził, jako najlepsze z dostępnych)
Konkretnie zdaje się do sprzętu firmy SiS
Najprościej byłoby sprawdzić na stronie producenta - wyskakuje w google na 1 miejscu wyszukiwania. 😈 Wpisanie na chybił trafił do przeglądaki adresu http://www.sis.com też działa.
O'mus - jeżeli to twój pierwszy linux to polecam Mandrake'a lub Fedorę. Przyjazne dla użytkownika, prosta instalacja, możliwość swobodnej pracy w trybie 'okienkowym' zanim człowiek nauczy się robić wszystko w konsoli...
Przesiadłem się niedawno na Opherę i mam kilka pytań:1. Słyszałem, ze o. ma antypop-upa. Gdzie się to uruchamia? (a ściślej pod jaką nazwą występuje).2. Mam problem z wyświetlaniem stron flashowych, jakieś rady 🙂 ?Z góry dziękuje za odpowiedz.A tak w ogóle to O. rules.
Po pierwsze na przyszłość polecam odwiedzanie tych stron: oficjalnego polskiego forum lub tej albo tej oraz tej.
...
1. Słyszałem, ze o. ma antypop-upa. Gdzie się to uruchamia? (a ściślej pod jaką nazwą występuje).
Klawisz F12 i zaznaczamy blokuj niechciane wyskakujące okna lub też Narzędzia->Szybka Konfiguracja-> i to samo, co powyżej.
2. Mam problem z wyświetlaniem stron flashowych, jakieś rady ?
Przeinstaluj Flasha by pluglin się wgrał.
Jakby coś jeszcze to służe pomocą. I gratuluje słusznego wyboru!!!
Odchudzanie i optymalizacja Windows XP
- odchudzanie instalki XP :
chwilowo brak .
odchudzanie/optymalizacja zainstalowanego XP :
No to ja z innej beczki...Czy ktokolwiek z was próbował zmienić czcionkę jakiej używa Win XP przy uruchamianiu programów dosowych? Tak, żeby te mikroskopijne robaczki wyglądały jak normalne, czytelne fonty?Problem wbrew pozorom dość poważny - dzisiaj musiałem u księgowej zainstalować XPka i kobiecina cały dzień ścigała mnie, ciskając w moim kierunku groźby i co cięższe przedmioty...deactivate EMH!
Klikasz na górny pasek okna emulacji MS-DOS prawym przyciskiem, wchodzisz w właściwości i tam masz wybór czcionki (rastrowa i Lucida Sans) i wielkość, klikasz OK i jak się pyta to wybierasz opcje "Zapisz opcje dla okien o tej samej nazwie" czy jakoś tak ;).
Klikasz na górny pasek okna emulacji MS-DOS prawym przyciskiem, wchodzisz w właściwości i tam masz wybór czcionki (rastrowa i Lucida Sans) i wielkość, klikasz OK i jak się pyta to wybierasz opcje "Zapisz opcje dla okien o tej samej nazwie" czy jakoś tak ;).
[post="18901"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Jassne... To już przećwiczyłem, ale nie do końca o to chodzi.
Po takiej operacji mam zwiększone czcionki w oknie trybu MS-DOS, co straszliwie zamula komputer (program działa jednocześnie na 17 stanowiskach).
Nie wiem jak przekonać system, żeby wyświetlał standardowe czcionki EGA (tryb tekstowy 80x25 - na pełnym ekranie).
Jakieś pomysły??
deactivate EMH!
spróbój ten sposób , we właśiwościahc skrótu do programu MS-DOS przejdź na zakładke czcionka ,
tam masz do wyboru 3 sposoby wyswietlania czcionki oraz 15 rozmiarów ,.
Spróbuj sie tym pobawić , moze nie bedzie tak zamulać ,
Hmm Reyden... Czy przypadkiem to co ja napisałem, co odrzucił EMH i ty napisałeś to nie to samo, :)? Ja się poddaje ;>. Poza tym według mnie ta czcionka nie jest wcale taka straszna i nieczytelna...
Ja się poddaje ;>. Poza tym według mnie ta czcionka nie jest wcale taka straszna i nieczytelna...
[post="18904"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
I dla mnie też jeżeli mam być szczery.
Ale spróbuj to wytłumaczyć ksiegowej przez 10 lat wpatrującej się w te same ekrany, z tymi samymi czcionkami... nierealne.
Zresztą babka reaguje dość spokojnie 😉 nawet nie wstrzymała mi wypłaty 😀
computer, deactivate EMH!
Sprawdz, czy kobieta ma wszystko ok w autoexec.bat (dysk systemowy, główny katalog):mode con codepage prepare=((852) C:WINDOWSCOMMANDega.cpi)mode con codepage select=852keyb pl,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd4.sysi config.sys (jak wyżej):device=C:WINDOWSCOMMANDdisplay.sys con=(ega,,1)Country=048,852,C:WINDOWSCOMMANDcountry.syssprawdz tez, czy we wlasciwosciach skrotu do tego programu ma odznaczone w zakladce zgodnosci: uruchom w trybie 640:480 i zaznaczone Wylacz kompozycje wizualne. Mozesz tez zaznaczyc tryb zgodnosci z Win95, ale to zazwyczaj dziala wrecz odwrotnie.
Sprawdz, czy kobieta ma wszystko ok w autoexec.bat ... i config.sys
Może nie doczytałeś, ale to jest Win XP więc grzebanie w powyższych plikach jest bezcelowe.
Jeśli chodzi o programy to może troszke z innej beczki. Coś na wirusy. Od kilku dni mam neostrade tp. i od kilku dni mam też koszmar!!! Wszystkie wirusy mnie atakują. Norton AntiVirus, mks vir 2004, Titanium Pandy nic nie pomaga. Komuter więcej danych wysyła niż odbiera więc transfer porażka!!!, ciągle się zawiesza a podstawowe programy nie uruchamiają się, do tego sam nawiązuje połączenie i nie pozwala się odłączyć. Skanowałem system kilka razy i nic. Może ma ktoś jakiś pomysł, będę wdzięczny.
antywirus(y) był instalowany zaraz po instalce systemu / zamontowaniu Neo+ ??
bo jak nie to moze jakis wredny wirus wlazł wcześniej do systemu i zablokował skanery antywirusowe .
Spróbuj przeskanować sysa za pomocą skaner on-line MKS-a lub pandy antywirus
Cóż, zainstaluj monitor sieci lub jeżeli masz NIS 2004 zobacz w dzienniku (dział statystyka) jakie programy nawiązują połączenie, jeżeli nie chcesz aby łączyły się one z internetem, zrób regułę firewalla aby blokował on komunikację niechcianych programów. U mnie zawirusowany był program winusb.exe, tworzył sztuczną komunikację, wysyłał paczki TCP do różnych losowych komputerów. Usunąłem go i jest ok. W razie pytań itp. pisz.
Moderatorów za "gafy" przepraszam bo to mój pierwszy post/odpowiedź na trek.pl
Nie wiem czy piszę w opdowiednim dziale ale sprawa dotyczy kodeków do filmów. Mam taki problem (właściwie nie tylko ja), że niektóre filmy mogę odtwarzać wszelkimi odtwarzaczami, jest obraz ale on mruga. Nie wiem jak to opisać, wygląda to tak jakby może film był skaszaniony ale z tym samym spotkałem się już w kilku filmach. Czy ktoś może miał podobny problem i ma na to radę? Jakiś kodek? Bo niby mam poinstalowane wszystko co trzeba, jeszcze nie miałem filmu którego by mi nie odtworzyło, tylko ten jeden problem z mruganiem przy niektórych.