Forum › Fantastyka › Fantasy i horror › Dragonlance
Czyli biorąc pod uwagę, że skończyłam na Legendach powinnam teraz przeczytać Drugie Pokolenie, potem 4 tom Kronik, a na końcu co? Magia Krynnu? Towarzysze Broni? W sumie wydaje mi się, że Towarzysze Broni powinno sie czytać przed Kronikami jeszcze, bo de fakto dzieją sie jeszcze przed Wojną Lancy. Ehhh te DragonLance, namieszac to potrafią....
Podczas niedawnej wizyty w pewnym Empiku postanowilem zaszalec i zakupic sobie cos z najswiezszych pozycji serii jakie wyszly w Polsce ;> Moj wybor padl na ksiazke Smoki upadlego slonca bedaca pierwszym tomem cykl Wojna dusz. Aby nie spojlerowac zbytnio powiem ze akcja dzieje sie w kilkadziesiat lat po Wojnie Chaosu a glownymi bohaterami sa m.in Palin Majere, Silvanoshei (syn Alhany oraz Porthiosa), Gilthanas (syn Laurany oraz Tanisa). Oprocz nich pojawiaja sie dwie nowe ale bardzo ciekawe postaci ludzkie - Mina - tajemnicza dziewczyna posiadajaca niezwykle zdolnosci i charyzme oraz Gerard - rycerz solamijski. Ach i zapomnialem o jeszcze jednej postaci a mianowice o... Tasslehofie. Pojawienie sie kendera jest o tyle intrygujace ze ten... zginal 30 lat wczesniej tuz pod koniec Wojny Chaosu 😉 Jak sie domyslacie pojawienie sie kendera powoduje niezwykly ciag zdarzen i klopotow dla otoczenia. Swoje trzy grosze wtraca takze Mina... Wiecej nie powiem aby nie psuc innym zabawy czytania. Tak wiec jesli ktos chce wrocic do swiata Lancy i poznac bohaterow ktorzy teraz mocno sie juz zestarzeli a swiat wyglada zupelnie inaczej niz za czasow Tanisa i Raistlina to polecam goraco te ksiazke 
Z tego co piszesz ksiażka wydaje się być fajna. Trzeba będzie poszukać na allegro, albo wyskoczyć do biblioteki ŚKFu 🙂
Przeczytalem ten cykl i moge go smialo polecic 🙂 Wywraca caly ten swiat do gory nogami, fabula ciekawa o dosc interesujacym i zaskakujacym zakonczeniu :>Iscie po kendersku 😀
A ja się ostatnio doczytałam, że ma powstać film animowany na podstawie Dragonlance. Planowna premiera ekranizacji Smoków jesiennego zmierzchu ma się odbyć jesienią przyszłego roku. Reżyserem jest Will Meugniot, który pracowął przy serialach X-Men, Street Fighter oraz Captain Planet and the Planeteers. Głosy mają podkładać m. in. Kiefer Sutherland (Jack Bauer z "24") jako Raistlin, Lucy Lawless (Xena) jako Goldmoon, Michael Rosenbaum (znany ze Smallville) jako Tanis. Więcej informacji można znaleźć na oficjalnej stronie filmu. Oczywiście jeżeli film zarobi na siebie, to są szanse na kolejne części. 😉
A wiec ujawniono wiecej informacji niz w czerwcu ;> Ciekawie jak wypadnie Lawless w "roli" Goldmoon - troszke przez pryzmat jej rol mozna miec obawy jak sie tego glosu w tle postaci Goldmoon bedzie sluchalo 😉 Coz, ja mysle ze film zarobi na siebie chocby w USA, gdzie w porownaniu z naszym rynkiem, Dragonlance stoi znacznie lepiej - dosc powiedziec ze w Polsce wydano dotychczas niecale 50% tego co ukazalo sie za oceanem z pozycji ksiazkowych. Nie wspomne o grach RPG etc. Moim zdaniem mozemy liczyc na powstanie calosci Kronik ;> Fajnie by bylo gdyby ruszyl caly ciag filmow - sa przeciez jeszcze historie o Humie, dzieje Raistlina i Caramona itd. Materialu jednym slowem od groma 😉
Ja zaś wreszcie doczekałam sie polskiego tłumaczenia historii Dalamara i muszę przyznać, że jestem bardzo a bardzo ta książka zawiedziona. Spodziewałam sie historii podobnej do tych chociażby w Kronikach Raistlina, opisującej życie Dalamara i jego drogę do magii, a tu właściwie jest to historia o Wojnie Lancy pokazana od strony elfów, gdzie Dalamar ma niewiele do powiedzenia, a przy okazji wydaje sie być strachliwym nowicjuszem, któremu stają włoski przy każdym niebezpieczeństwie. A fuj. To nie jest ten mój ulubiony Dalamar, który jest uczniem Raistlina i szpiegiem, który ryzykuje życie, aby powstrzymać Raistlina. Po prostu totalna porażka. Jeśli ktoś chciał czytać ta ksiażke zachwycony wcześniejszymi historiami to odradzam. Szkoda czasu i pieniędzy.
Coś dla tych, co lubią gry fabularne. ISA w grudniu wydała podręcznik z opisem świata do gry Dragonlance. Nie miałam okazji jeszcze przeglądać tej książki, ale myślę, że to niezła gratka dla tych, co lubią tą serię.
Dokładniejsze informacje można znaleźć na stronie wydawnictwa ISA.