Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG Republic of Rome Cui peccare licet

Cui peccare licet

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 134 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Lamsen
    Uczestnik

Zgodnie z prawem kalpurnijskim, cenzor może działać w dowolnym momencei fazy senatu tak, jak pontifex wyznaczać kapłanów.

fluor
    Klucznik

Zgadza się, cenzor może działać w dowolnym momencie, bo jest ograniczenie - tylko w roku (turze), w którym gubernatorzy wracają do Rzymu. Wyszukaliśmy stosowną erratę na ten temat, która jednoznacznie o tym mówi. Jako że cenzor pozostał dość bierny w swojej fazie, nie pomogę mu i będzie musiał we własnym zakresie ustalić którzy senatorowie mogli być poddani grzywnie.

Alen
    Uczestnik

Zgadza się, cenzor może działać w dowolnym momencie, bo jest ograniczenie - tylko w roku (turze), w którym gubernatorzy wracają do Rzymu. Wyszukaliśmy stosowną erratę na ten temat, która jednoznacznie o tym mówi. Jako że cenzor pozostał dość bierny w swojej fazie, nie pomogę mu i będzie musiał we własnym zakresie ustalić którzy senatorowie mogli być poddani grzywnie.

Wielka mi bierność - swoich nie karzą, a do innych się plują. 😉

lszekg
    Uczestnik

To było do mnie?? Jeszcze ci nic nie zrobiłem a już się narzucasz? O.. czekaj ty...

fluor
    Klucznik

Ustaliliśmy, że cenzor ma czas do końca fazy senatu na nałożenie grzywny na nieuczciwych gubernatorów.

lszekg
    Uczestnik

Furius wyszedł na podium.-Przepraszam was, przyjaciele, że musieliście czekać. -Po sali rozniósł się równy jęk politowania. -Ale miałem pewne sprawy na głowie -tu i ówdzie rozległy się szmery a po nich nastąpiły ciche chichoty. Furius zakasłał. Był jednym z najmłodszych senatorów i jak by jeszcze tego było mało, miał wyjątkowo czarne poczucie humoru.-Wracajmy jednak do sprawy. -Zakasłał po raz drugi. -Mocą nadaną mi przez Senat i Lud Rzymu, Ja Cenzor Furius Scorpius nakładam grzywnę założoną z prawa Lex Calpurnia na następujących senatorów. Zakasłał po raz trzeci. Teraz każdy żyw w tej sali wstrzymał oddech.-Manilusa i Antoniusa ze stronnictwa DUX FEROCIS, Terentiusa ze stronnictwa AQUILA oraz Fulviusa i Iuniusa ze stronnictwa OMNICULUS

gigant
    Uczestnik

Po ogłoszeniu grzywny nałożonej na senatorów zamykam sesję.

fluor
    Klucznik

Kary grzywny nałożone przez cenzora na mocy Lex Calpurnia:

Manilius z Dux Ferocis - 12T - ponieważ senatora nie stać na spłatę, kara potrącana jest z kasy stronnictwa (2T); reszta długu obciąża popularność i wpływy dłużnika

Antonius z Dux Ferocis - 10T - senator pogrąża się w niesławie, traci 10 popularności i wpływów (minimum wpływów to 0).

Terentius z Aquila - 8T - potrącana z kasy stronnictwa.

Fulvius z Omniculus - 6T - potrącana z kasy stronnictwa.

VI. Faza wojny

Lucius Licinius Lucullus wyrusza na podbój Partii zebrawszy ogromne siły pod swoją komendą.

Siła armii: 24

Zdolności dowódcze: 5

Siła ataku: 29

Siła wojny z Partią: 18

Modyfikator do rzutu: 29 - 18 = +11

(rzut) 8 + 11 = 19 (zwycięstwo bez strat)

Szybkie starcie w okolicach Emessy starło z ziemii wojska lokalnego satrapy, otwierając Rzymianom drogę do żyznej i bogatej Mezopotamii. Sura i Tyr, nadeufrackie miasta stawiły zbrojny opór za co zostały spalone, Babilon otworzył bramy przed Lukullusem, a Ktezyfont został bezlitośnie złupiony. Lukullus był świadomy krótkotrwałości swojego sukcesu, a jego oficerowie nalegali, by nie oddalał się zbyt daleko od ich matki Rzymu, być może obawiając się, by ich wódz nie siegnął po władzę i marzenie Aleksandra Macedońskiego.

Legion I ofiarował wierność generałowi Lucullusowi.

Niezadowolenie w Rzymie spada o 1. Łupy wojenne opiewają zaś na kwotę 50T.

Decyzja - dyspozycje na fazę rewolucji (zagrywanie kart koncesji, mężów stanu, wymiana kart pomiędzy graczami, deklaracje buntów).

Termin - środa, g.21:45.

Lamsen
    Uczestnik

Lucullus, świadom swej potęgi i sukcesów, decyduje się zachowac łupy wojenne dla siebie oraz, przekupując legiony, zaatakować Rzym.Oburzone stronnictwo odcina się od buntowników i deklaruje wierność Republice.

Eruen
    Uczestnik

Bob, wcale się tego nie spodziewaliśmy, naprawdę... 😀

fluor
    Klucznik

Dobra wiadomość dla Senatu: 1 legion wraca do Rzymu oburzony świętokradztwem Lukullusa.Zła wiadomość: 22 regularne i 1 weteranów wracają do Rzymu, ale pod bronią i są zdecydowani zdobyć Senat siłą.

Lamsen
    Uczestnik

hyhyhyhyhyhyhyh

Eruen
    Uczestnik

No cóż, pozostaje nam podziękować Panom Koalicjantom Bobstera za umożliwienie mu zwycięstwa po raz kolejny :)Salut 🙂

Alen
    Uczestnik

hahaha ale mnie to nie dziwi :D:D:D

Lamsen
    Uczestnik

moze zamiast pluc sie, zacznijcie grac?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 106 do 120 (z 134 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram