Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Republic of Rome › Cui peccare licet
Zgodnie z prawem kalpurnijskim, cenzor może działać w dowolnym momencei fazy senatu tak, jak pontifex wyznaczać kapłanów.
Zgadza się, cenzor może działać w dowolnym momencie, bo jest ograniczenie - tylko w roku (turze), w którym gubernatorzy wracają do Rzymu. Wyszukaliśmy stosowną erratę na ten temat, która jednoznacznie o tym mówi. Jako że cenzor pozostał dość bierny w swojej fazie, nie pomogę mu i będzie musiał we własnym zakresie ustalić którzy senatorowie mogli być poddani grzywnie.
Zgadza się, cenzor może działać w dowolnym momencie, bo jest ograniczenie - tylko w roku (turze), w którym gubernatorzy wracają do Rzymu. Wyszukaliśmy stosowną erratę na ten temat, która jednoznacznie o tym mówi. Jako że cenzor pozostał dość bierny w swojej fazie, nie pomogę mu i będzie musiał we własnym zakresie ustalić którzy senatorowie mogli być poddani grzywnie.
Wielka mi bierność - swoich nie karzą, a do innych się plują. 😉
To było do mnie?? Jeszcze ci nic nie zrobiłem a już się narzucasz? O.. czekaj ty...
Ustaliliśmy, że cenzor ma czas do końca fazy senatu na nałożenie grzywny na nieuczciwych gubernatorów.
Furius wyszedł na podium.-Przepraszam was, przyjaciele, że musieliście czekać. -Po sali rozniósł się równy jęk politowania. -Ale miałem pewne sprawy na głowie -tu i ówdzie rozległy się szmery a po nich nastąpiły ciche chichoty. Furius zakasłał. Był jednym z najmłodszych senatorów i jak by jeszcze tego było mało, miał wyjątkowo czarne poczucie humoru.-Wracajmy jednak do sprawy. -Zakasłał po raz drugi. -Mocą nadaną mi przez Senat i Lud Rzymu, Ja Cenzor Furius Scorpius nakładam grzywnę założoną z prawa Lex Calpurnia na następujących senatorów. Zakasłał po raz trzeci. Teraz każdy żyw w tej sali wstrzymał oddech.-Manilusa i Antoniusa ze stronnictwa DUX FEROCIS, Terentiusa ze stronnictwa AQUILA oraz Fulviusa i Iuniusa ze stronnictwa OMNICULUS
Po ogłoszeniu grzywny nałożonej na senatorów zamykam sesję.
Kary grzywny nałożone przez cenzora na mocy Lex Calpurnia:
Manilius z Dux Ferocis - 12T - ponieważ senatora nie stać na spłatę, kara potrącana jest z kasy stronnictwa (2T); reszta długu obciąża popularność i wpływy dłużnika
Antonius z Dux Ferocis - 10T - senator pogrąża się w niesławie, traci 10 popularności i wpływów (minimum wpływów to 0).
Terentius z Aquila - 8T - potrącana z kasy stronnictwa.
Fulvius z Omniculus - 6T - potrącana z kasy stronnictwa.
VI. Faza wojny
Lucius Licinius Lucullus wyrusza na podbój Partii zebrawszy ogromne siły pod swoją komendą.
Siła armii: 24
Zdolności dowódcze: 5
Siła ataku: 29
Siła wojny z Partią: 18
Modyfikator do rzutu: 29 - 18 = +11
(rzut) 8 + 11 = 19 (zwycięstwo bez strat)
Szybkie starcie w okolicach Emessy starło z ziemii wojska lokalnego satrapy, otwierając Rzymianom drogę do żyznej i bogatej Mezopotamii. Sura i Tyr, nadeufrackie miasta stawiły zbrojny opór za co zostały spalone, Babilon otworzył bramy przed Lukullusem, a Ktezyfont został bezlitośnie złupiony. Lukullus był świadomy krótkotrwałości swojego sukcesu, a jego oficerowie nalegali, by nie oddalał się zbyt daleko od ich matki Rzymu, być może obawiając się, by ich wódz nie siegnął po władzę i marzenie Aleksandra Macedońskiego.
Legion I ofiarował wierność generałowi Lucullusowi.
Niezadowolenie w Rzymie spada o 1. Łupy wojenne opiewają zaś na kwotę 50T.
Decyzja - dyspozycje na fazę rewolucji (zagrywanie kart koncesji, mężów stanu, wymiana kart pomiędzy graczami, deklaracje buntów).
Termin - środa, g.21:45.
Lucullus, świadom swej potęgi i sukcesów, decyduje się zachowac łupy wojenne dla siebie oraz, przekupując legiony, zaatakować Rzym.Oburzone stronnictwo odcina się od buntowników i deklaruje wierność Republice.
Dobra wiadomość dla Senatu: 1 legion wraca do Rzymu oburzony świętokradztwem Lukullusa.Zła wiadomość: 22 regularne i 1 weteranów wracają do Rzymu, ale pod bronią i są zdecydowani zdobyć Senat siłą.
No cóż, pozostaje nam podziękować Panom Koalicjantom Bobstera za umożliwienie mu zwycięstwa po raz kolejny :)Salut 🙂