Forum Fantastyka Star Trek Co dalej z trekiem w tv w Polsce?

Co dalej z trekiem w tv w Polsce?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 91 do 105 (z 169 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Gosiek
    Uczestnik

a kto bedzie placil za ten platny kanal sf ?? ci studenci ??

Imo łatwiej dołożyc kilka(naście) złotych miesięcznie do abonamentu za kablówkę, którą spora część ludzi już ma w domach, niż kupować treka na oryginalnych dvd po 100 i więcej dolarów za sezon. Przynajmniej na razie. 😉 Ale póki co obie te rzeczy i tak są równie nierealne, więc różnica de facto żadna. Bo i tak nie ma wyboru.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

slow kilka ode mnie. izkbp czy kiedys probowales lub kupowales cos w opisany przez Ciebie sposob??? to sa straszne pieniadze i tak naprawde to moze 1 na 100 trekkerow w Polsce stac na taki luksus. Poza tym krzyczysz ze ludzie wola zrzucac filmy z sieci. A jak nie wolec kiedy wydanie DVD box jedengo sezonu serialowego kosztuje blisko 500 zlotych. Ja musze na taka kase "zasowac" prawie miesiac. Co do telewizorni to wygadalem sie juz na poczatku topicu. Poza tym zgadzam sie z r_ADM ze nawet wprowadzenie kanalu tematycznego s-f niewieleby tu zmienilo tu tez w gre wchodza pieniadze a przeciezdziala AXN.

r_ADM
    Uczestnik

Gosiek: obawiam sie, ze takowy kanal kosztowalby wiecej niz kilka(nascie) zlotych.btw to z tymi 100 dolarami i 500 zl to przesadzacie. jak zlapie sie odpowiedni kurs funta (teraz np. jest b. niski, a jeszcze bedzie spadal), to na brytyjskim amazonie sezon treka mozna kupic za 350 zl. wiem, ze to i tak duzo, ale lepsze to niz 500 zl 🙂

izbkp
    Uczestnik

GWYNBLEIDD a co Ty dokladnie swoim postem chcesz powiedziec? Bo duzo slow a malo tresci. Glownie spowiedz... Majaca zapewne na celu samorozgrzeszenie? ;)Mnie jednak interesuja fakty, stwierdzilem, ze w polskiej TV nie bedzie Star Treka poniewaz widzowie za niego nie chca placic. Motywy tych widzow nie sa dla mnie istotne. W zwiazku z czym nie musisz sie tlumaczyc - to nie jest spowiedz swieta 😉 Trzeba wreszcie uswiadomic sobie, ze tego typu rozrywka jaka sa seriale sci-fi nie jest produkowana dla takich biedakow jak my. Mimo wszystko jakos sobie radzimy... 😉 Jednak domaganie sie ich w TV jest troszke szalone... Wszystko sie samo zmieni, kiedy przestaniemy klepac biede... ;>Kanal tematyczny moglby cos tu zmienic jednak i tu w gre wchodza pieniadze. Zaden kanal nie utrzyma sie wylacznie z oplat abonamentowych - potrzebne sa wplywy z reklam - a co moze kanal sci/sci-fi zaoferowac potencjalnym reklamodawca? Moze zaoferowac widza zafascynowanego nowoczesna technologia. Nasze firmy z branzy IT nie sa jednak na tyle mocne, zeby je stac bylo na takie akcje reklamowe... 😉

r_ADM
    Uczestnik

ziemek:twoje rozumowanie "nie chca placic => nie ma treka w tv jest bledne"za brazyliony tez nie chca ludzie placic a w tv jest tego duzo. liczy sie ogladalnosc, a nie chec kupowania gadzetow, dvd etc. zreszta wplywy ze sprzedazy powyzszych i tak nie ladowalyby w polsce wiec kupowanie treka, czy nie, *nie ma zadnego* wplywu na to co bedzie w polskich stacjach.poki przed telewizorami nie beda zbierac sie duze ilosci ludzi, sf w polsce nie bedzie. a hbo i c+ to niby z czego sie utrzymuja jak nie z oplat abonamentowych ?? jakos nie zauwazylem tam reklam.btw kanal quasi tematyczny w polsce juz byl. nazywal sie wizjatv. sf bylo tam w duzych ilosciach i na najwyzszym poziomie. farscape, tos, b5, i wiele innych. niestety platforma cyforwa wizja zostala wchlonieta przez c+...

Ixion
    Uczestnik

Odnośnie kanałów płatnych kanałów tematycznych: problem polega na tym, że kanały płatne pokazują w miarę nowe produkcje kinowe i sport, a te mają dosyć liczne grono odbiorców gotowych za nie płacić. Z serialami sf tak nie jest (są znacznie mniej popularne), a to może spowodować, że nikt nie zechce założyć płatnego kanału sf, bo nisza rynkowa jest za mała, a inwestycja zbyt ryzykowna. Znacznie bardziej prawdopodobne jest, że jeden z istniejących kanałów płatnych (C+, HBO), zdecyduje się na emisję dobrego serialu sf (co zresztą miało już miejsce), ale w niewielkiej ilości.

Dalek
    Uczestnik

Ależ płaci się za telenowele oglądając reklamy. Co prawda telenowele są tanie i przez to stosowane jako wypełniacze czasu małej oglądalności, ale ich głownymi odbiorcami są gospodynie domowe i emeryci, więc da sie na tym zarobić wciskając reklamy proszków do prania itp. A dlaczego np. Star Trek:Voyager na tv4 nie przynosił zysków? Bo nadawano go rano gdy jego potencjalni odbiorcy byli w szkołach, pracy i etc. Obecnie o tych godzinach powtarza się telenowele (a i tak mają sporą oglądalność 🙂 ).

r_ADM
    Uczestnik

no wlasnie, placi sie ogladajac reklamy, czyli muszo byc duzo ludzi przed telewizorem, a nie ludzie musza kupowac trekowy stuff.

izbkp
    Uczestnik

no wlasnie, placi sie ogladajac reklamy, czyli muszo byc duzo ludzi przed telewizorem, a nie ludzie musza kupowac trekowy stuff.

No wlasnie... To jest sedno sprawy. Popatrz na przecietna widownie seriali sci-fi w Polsce i przemysl taki temat: jakie reklamy mozna do nich adresowac? Parafrazujac to co tu ktos powiedzial: co chcesz reklamowac nie majacemu pieniedzy studentowi? ;P

Nie ma porowania z brazylionami tudziez innymi masowkami przy okazji, ktorych mozesz reklamowac w zasadzie wszystko co sie masowo sprzedaje 😉

W USA srednia wieku fana sci-fi jest o co najmniej dziesiec lat wyzsza i co za tym idzie jest to najbardzie poszukiwany klient - stad tez sieci dbaja tam o fanow 😉

r_ADM
    Uczestnik

izbkp: no tak, ale wczesniej ty mowiles zupelnie co innego.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

GWYNBLEIDD a co Ty dokladnie swoim postem chcesz powiedziec? Bo duzo slow a malo tresci. Glownie spowiedz... Majaca zapewne na celu samorozgrzeszenie? 😉

[post="18403"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]

kolego jaka spowiedz to sa suche brutalne fakty. ilu jest forumowiczow ktorzy sa na swoim garnuszku i sa w stanie kupic sobie chocby boxa dvd z jednym sezonem treka??? dla mnie wydatek 300-500 zl nawet raz na pol roku to marzenie mimo ze pracuje. czy malo tresci. ja tylko staralem sie uswiadomic ci ze szczytne hasla kupujemy treka za granica sa nierealne finansowo. dlatego caly czas marzy mi sie zeby choc raz w tygodniu obejrzec cos nie tylko trekowego ale w ogole sf w telewizji. i dlatego podpisalem sie kilka lat temu pod petycja do tv w tej sprawie. izbkp pamietaj tez o jednym - nie cala polska ma dostep w domu do sieci platform cyfrowych itd.

drupi
    Uczestnik

Rany GWYNBLEIDD naprawde chyba zyjesz w innym swiecie juz. Od dluzszego czasu na swiecie za wszystko dobre trzeba placic. Czy sa to kanaly tematyczne czy tez plyty DVD. Za ile ty sobie wyobrazasz zakupic pelny sezon na DVD za 50zl??? DRugie tylko w platnych tv leca naprawde dobre seriale tudziez programy. Telewizje niekodowane nie sa w stanie zapewnic rzeszy odbiorcow czegos wiecej poza popularnym chlamem i produkcja swego rodzaju tanich produkcji masowych lub seriali. W Polsce podejrzewam ze juz nie bedzie mozna ogladac Treka bez dodatkowej oplaty za kanal z sieci cyfrowej, kablowej czy innej. Nie ujrzymy Star Treka w ogolnodostepnych telewizjach. Za wszystko dobre trzeba placic i tego nie zmienimy niestety. Obawiam sie rowniez ze niewiele nam zostalo czasu na sciagniecie tego co lubimy z internetu za prawie darmo (w koncu dostep tez jest platny ), ale obym sie mylil.

I. Thorne
    Uczestnik

Podsumowując pzeciętny Polak-trekista ma do wyboru albo pożyczyć DVD-ki od kumpla ( problemem też jest brak polskich napisów), albo ściągnąć film z sieci.Ja osobiście jestem zmuszony do tej drugiej opcji. Mimo, że nie popieram piractwa ( wszystkie gry komputerowe i konsolowe mam oryginalne) to jedyna dla mnie mozliwość oglądnięcia treku i zrozumienia go. Czyli po prostu producenci zmuszają klientów do piractwa. Co za paranoja.A jeśli chodzi o cenę sezonu to jest ona po prostu nienormalna. Uważam, że cena 1000 PLN za cały serial czyli 7-8 sezonów ( ok. 50 płyt DVD) jest dla fana, który pracuje ceną do przełknięcia. 2500 PLN już nie.

GWYNBLEIDD
    Uczestnik

drupi nie zyje w innym swiecie. dobrze wiem ze za wszystko co jest dobre trzeba placic. zwracam tylko uwage na glosne wolanie ze kupic treka mozna jak nie w Polsce to za granica. tylko ze to sa jak na nasze warunki straszne koszty. aha i przyklad. bylem zima w Berlinie i tam treka mozna kupis doslownie na ulicy . co do telewizji platnej czy bezplatnej ja bym chetnie placil dwa razy taki abonament gdybym mogl ogladac dobre sf. na to jeszcze moge sobie pozwolic. a co do sieci - tez mam nadzieje ze bedzie mozna "nabywac" trekowe rzeczy poprzez sciaganie. jak na razie nie ma chyba zadnej alternatywy w tym wzgledzie.

I. Thorne
    Uczestnik

Racja. Najlepiej powinna byś możliwość legalnego ściągania treku z sieci za oczywiście sensowną opłatą. Powiedzmy 100 $ za cały serial.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 91 do 105 (z 169 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram