Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Co ciekawego w telewizji
Moderator:
Koniec offtopica - jak sobie chcecie pogadać czy stacje TV powinny emitować normalny program czy nie, to zapraszam do Pogaduszek, albo załóżcie osobny topic w Mesie. Ten służy do informowania o ciekawych premierach czy programach, a nie do komentarzy czy komuś się podoba obecna sytuacja czy nie i dlaczego. Nastepne posty nie związane bezpośrednio z tematem polecą.
W tą sobotę, o 20.00, na TVN7, jeszcze raz "Gwiezdne Wrota".
Niedziela, 24 bm., 20.00, TVN7, "Kontakt" z Judi Foster. Też klasyka, ze wszech miar godna polecenia.
PS: Mam nadzieję, że żadne z szanownych modów nie walnie mi tu komentarza w stylu: "Nie umieszczamy dwóch postów zaraz po sobie". Z oczywistych względów.
Od Moderatora: 5. punkt regulaminu mowi o nieumieszczaniu postow jeden po drugim w krotkich odstepach czasu, wiec bez obaw. ;>
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale od poniedziałku 25 kwietnia 2005 (od wczoraj 😀 ) program TELE 5 wyświetla serial "Andromeda".Serial jest wyświetlany o godzinie 17.45.Ja przegapiłem wczorajszy odcinek, ale to już się nie powtórzy. 😀 😀
W poniedziałek, na względnie dostępnym TVN7, o 23.05, "South Park: Bigger Longer & Uncut". Filmowa wersja kultowego serialu.
W poniedziałek, 2 V b.r., o 22.00, na Hallmarku obejrzę pierwszy odcinek miniserialu (jest pięć odcinków) "5ive Days to Midnight". Serial zbiera znakomite recenzje, jedną z głównych ról zagrała Nicole de Boer (trekerom znana jako Erzi Dax). Krótkie streszczenie: pewnego dnia główny bohater znajduje policyjne akta w sprawie okoliczności jego własnej śmierci. Początkowo bierze to za głupi dowcip, ale opisane tam rzeczy zaczynają się dziać...
Serial spóźnił się o pół godziny (w Wyborczej nie wolno ufać nawet programowi telewizyjnemu) i nie wyszedł fabularnie ani o krok poza streszczenie w poście powyżej, ale oglądało się znakomicie. Dziś odcinek drugi.W sobotę o 19.45, również na Hallmarku, pierwszy odcinek ekranizacji "Earthsea" Ursuli K. Le Guin z 2004 r..EDYCJA: Chodzi o przyszłom sobotę, 14 V.
"Earthsea"-straszne to. Całkowite wypaczenie przesłania powieści. Zmiany fabularne, kiepska gra aktorska, zrzynanie z Władcy Pierścieni i Harrego Pottera. Jednym słowem żenada.
Od moderatora: Jesli chcecie dalej komentowac "Earthsea" to zalozcie nowy temat ;>
Ja nie komentuję, bo nie oglądałem. A słyszałem same złe rzeczy...8 b.m., o 09.00, na C+ po raz kolejny "Star Trek: Nemesis".
W nadchodzącym tygodniu dwie klasyczne już pozycje SF. W poniedziałek, 20.50 na polsacie "Men in Black", natomiast we wtorek na kablówkowym Ale Kino "Nieśmieltelny II" (choć to raczej fantasy). Pozwolę sobie też zwrócić Waszą uwagę na jeden film z innego gatunku: pojutrze o 12.15 na TVP 2 "Kleopatro, do dzieła" ("Kleopatra, Carry On!"). Aż jestem ciekaw, czy popłeczę się ze śmiechu tak samo jak kiedy miałem dwanaście lat...
Bardzo mile informacje dla milosnikow dobrego, epickiego kina 😉 Stacja TVN pokaze w najblizszy piatek o 20:10 Wladce Pierscieni: Dwie Wieze 😀 Zas tydzien pozniej o podobnej porze gratka dla milosnikow dobrego kina historycznego. Stacja wyemituje Gladiatora 😉 Zycze milego ogladania.
No, LOST był, ale przegapiłem 😀
Przeglądając ostatnio program stacji Ale Kino! znalazłam kilka ciekawych filmów, które zostaną wyemitowane w ciągu najbliższych 2 tygodni.
THX 1138 - debiutancki film pełnometrażowy George'a Lucasa z 1971 roku, dziś zaliczany do klasyki SF, będzie można obejrzeć w sobotę, 3 grudnia o 8 rano. (Brrr straszna godzina. ;))
Dla miłośników grozy i horroru aż dwie pozycje:
Drakula: Książę Ciemności - z roku 1966, z Christopherem Lee (tak, tym od Sarumana i Hrabiego Dooku ;>) w roli głównej. Emisja w poniedziałek 30 listopada o godz. 8 rano.
Dracula - produkcja brytyjska z roku 1979, film w którym zagrał Laurence Olivier a muzykę napisał sam John Williams. Do obejrzenia 3 grudnia w sobotę o godz. 00.25 lub 6 grudnia we wtorek o 21.35.
Marsjanin Mercano fantastyczno-anarchistyczna kreskówka o przybyszu z Marsa, który musi walczyć z wszystkimi problemami współczesnego świata. Sporo humoru i satyry. Emisja 28 listopada w poniedziałek o godz. 11.15, powtórki 2 grudnia w piątek, godz. 02.45 oraz 7 grudnia we środę o godz. 8 rano.
Kolejny klasyk to The Wall zespołu Pink Floyd z Bobem Geldofem w roli głównej i świetną muzyką w tle. Dla mnie film legenda, najlepsza produkcja muzyczno-fabularna jaką widziałam, do zobaczenia 28 listopada w poniedziałek o godz. 21.40 oraz 7 grudnia w środę o północy.
A na koniec jedna z najlepszych produkcji braci Coen - thriller Barton Fink - osadzona w Ameryce lat 20-tych opowieść o młodym dramatopisarzu i dziwnych wydarzeniach, które dzieją się wokół jego postaci. Emisja w środę 7 grudnia o godz. 20.
Oczywiście to nie wyczerpuje listy ciekawych filmów i programów, które można zobaczyć na Ale Kino!, ale starałam się ograniczyć do tych, które mają choćby niewielki związek z fantastyką. 😉 Więcej można znaleźć tutaj.
Dziś o 22:50 na TVP2 Vidocq z Gerardem Depardieu w roli tytułowej czyli thriller + kryminał w wydaniu francuskim. Całkiem dobra, choć oczywiście nie wybitna, produkcja. Można zobaczyć.
Garść newsów z TVN:
Outbreak [Epidemia], film z Dustinem Hoffmanem w roli głównej. Śmiercionośny wirus wymyka się Amerykanom spod kontroli, środa 7 XII, 21.30
The 6th Day [Szósty dzień], science-fiction z Arnoldem Schwareneggerem. Klonowanie ludzi itp rzeczy, piątek 9 XII, 20.10
The Blues Brothers, nie trzeba chyba przedstawiać :D, niedziela 11 XII, 13.40