Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Alternatywne napędy dla samochodów

Alternatywne napędy dla samochodów

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 74 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Match
    Uczestnik

Zaznaczyłem - co będzie za 20 lat to ja nie wiem.

Napisałem o licie, bo to obecnie chyba najlepsza i jednocześnie sprawdzona technologia - co do innych rozwiązań, w artykułach które podałeś nie ma żadnych konkretów, a od prototypów testowanych w sterylnych, laboratotyjnych warunkach do masowej produkcji daleka droga. Póki co jak szybkie ładowanie to mała pojemność i odwrotnie, dodatkowo odstraszający dodatkowy koszt (ze 20000 zł więcej w stosunku do spalinowego) w dodatku ponoszony nie jednorazowo, a co kilka lat. Czy się zwróci to dosyć łatwo policzyć, ale jak już pisałem - jeśli nie będzie przełomu w konstrukcji akumulatorów, to mamy ślepą uliczkę podobną do OŹE.

EDIT:

@kotek
    - o biopaliwach napisałem wyżej.

@Romek

Zaletą tych źródeł energii poza ekstremalnie wysokimi pojemnościami jest pełne zachowywanie wydajności nawet po ponad 100 tys. cykli ładowania i rozładowania. Wadami - zbyt niska pojemność, aby mogły one zastąpić w wielu zastosowaniach baterie akumulatorowe i wysoka cena

Po analizie tego zdania zastanów się nad wiarygodnością artykułów które wrzucasz 😀

kotek
    Uczestnik

Nigdy nie byłem w stanie zrozumieć na czym polega ekologiczność biopaliw. Rozumiem założenie, że wytwarzamy tyle CO2 ile zostało wcześniej pochłonięte. Z tym że zwróćcie uwagę na to, że: po pierwsze spala się błyskawicznie, a rośnie jednak jakiś czas, po drugie: o ile rozumiemsens spalania/przetwarzania na paliwa różnego rodzaju odpadów (rolnych, leśnych, itd) to nie mogę tego powiedzieć o roślinach ze specjalnych plantacji (powstałych często wmiejscu wyrabanego lasu - patrz Brazylia)...

Match, juz doczytalam, przepraszam nie zauwazylam wczesniej. Co do biopaliw, pozwalaja sie na pewno w pewien sposob uniezaleznic od dostaw i cen (!!) ropy naftowej. Mamy w Polsce ogromne niewykorzystane tereny, wcale nie trzeba karczowac Puszczy Amazonskiej. Wydaje mi sie, ze takie paliwo jest bardziej ekologiczne jesli chodzi o proces jego wytwarzania. Slyszalam gdzies (nie podam zrodla), o wykorzystywaniu biogazu do napedzania silnikow spalinowych. Mozna by wiec wykorzystac ''odpady'' z produkcji biopaliwa do wyprodukowania nowego paliwa. Pomysl wydaje mi sie dobry dlatego, ze nie wymaga przerabiania obecnie istniejacych instalacji w samochodach, nie tworzy super-samochodow, super eko i super drogich jednoczesnie 😉 To taka ekologia, na ktora nas, Polakow, stac.

Romek 63
    Uczestnik

Biopaliwa były bardzo w modzie 10 i więcej lat temu ale ostatnio zapanował pogląd że nie mają przyszłości co najmniej z 3 powodów. Po pierwsze ich pozyskiwanie na ogół wymaga uprawy gruntów na których do tej pory na ogół uprawia się rośliny na żywność albo sadzi lasy. Uprawa roślin na biopaliwa podnosi więc ceny żywności i ceny drewna oraz ogranicza tereny lasów. Po drugie ich spalanie co prawda mniej ale nadal zatruwa powietrze w miastach a silniki nadal są hałaśliwe. Po trzecie w końcu na ogół paliwo tak pozyskane jest droższe niż z ropy. Co prawda można je pozyskiwać również z odpadów roślinnych ale tych jest za mało by zapewnić zapotrzebowanie a przynajmniej znaczącą cześć zapotrzebowania. Poza tym w Polsce jest kilkakrotnie mniej biogazowni niż w Niemczech ale i tak w Niemczech nikt nie jeździ na biogazie. Widocznie ciągle nie jest to opłacalne...

Uważam że jedyną dobrą alternatywą dla akumulatorów elektrycznych i superkondensatorów są obecnie paliwowe ogniwa wodorowe ale trzeba najpierw obniżyć koszt pozyskania wodoru i koszt konstrukcji tych ogniw.

Poza tym myślę że w najbliższej przyszłości rynek opanują samochody hybrydowe.

Mają prawie wszystkie zalety samochodów z silnikiem spalinowym (duży zasięg, duża szybkość tankowania, duża moc ) i elektrycznych - w miastach mogą się poruszać wyłącznie na silniku elektrycznym, a więc nie zanieczyszczają powietrza i prawie nie powodują hałasu, a prąd z sieci jest znacznie tańszy niż benzyna. A gdy zaczną być produkowane w dużych ilościach to ich ceny znacznie spadną.

Tesla Model S

http://www.amerykany.v10.pl/Tesla,Model,S,...acje,73190.html

Dołączona grafika

Dopłacając do modelu podstawowego dumne 20 tys. USD otrzymamy 80 kWh akumulatory, będące w stanie wydłużyć zasięg do 482 km i prędkość zwiększyć do 201 km/h, zaś przyspieszać będzie w 5.6 s. To oczywiście same wersje silnikowe, bo będzie jeszcze odmiana usportowiona „Performance” z 85 kWh zestawem baterii i prędkością zwiększoną do 209 km/h.

Dla mnie taki by na razie wystarczył 😀

kotek
    Uczestnik

Zasieg 428km mowisz... tyle jestem w stanie przejechac na polowie baku, w obecnej sytuacji raczej wiecej nie wlewam 😉 Mysle, ze zasieg by wystarczyl spokojnie. Jesli ladowanie jest szybsze niz zjedzenie obiadu, to tez powinno sie przyjac. W innym wypadku stacje benzynowe powinny sie zaopatrzyc w cos wiecej niz hotdogi. Przyspieszenie calkiem przyzwoite. Wszystko pieknie, tylko jest jedno ''ale''. Zanim jeszcze dowiedzialam sie, ze istnieje scifi, to bylam juz wielkim fanem motoryzacji, a obecnie jestem w posiadaniu wymazonego samochodu i zaden hybrydowy cud nie jest w stanie mnie powalic na kolana 😉

Romek 63
    Uczestnik

Za to wiele osób powalą na kolana nowotwory powstałe od spalin samochodowych wydobywających się z rur wydechowych samochodów jeżdżących po miastach 😐 A w Rzymie od spalin wali się także Koloseum i inne zabytki, a hałas uniemożliwia psychiczny odpoczynek 😐

Coś mi się wydaje że najszybciej karierę samochód elektryczny zrobi w Chinach 🙄

W Chinach testowanych jest 10 tys. aut z napędem elektrycznym

http://biznes.onet.pl/w-chinach-testowanyc...20,1,news-detal

Na chińskich drogach testowanych jest 10 tys. samochodów z napędem elektrycznym. Władze zapowiadają zakończenie fazy produkcji doświadczalnej w latach 2015-2020. Zachętą dla nabywców nowych elektrycznych aut jest zwolnienie z podatków.

kotek
    Uczestnik

Aj... no musiales mi dopiec! Nie jestem ingorantka, dostrzegam problem. Przyczyny nowotworow to nie tylko zatrute srodowisko, jest ich cala masa. To nie miejsce na medyczne wywody. Nie mozna o cale zlo tego swiata oskarzac postep. Bardzo bym chciala, zeby ludzie stosowali wylacznie w pelni odnawialne zrodla energii i ekologiczne rozwiazania. Nie chce siac teorii spiskowych, ale moim zdaniem ekologia jest nieoplacalna. Oplacalne sa zrodla energii oparte na dobrach naturalnych. Za duzo ludzi z tego zyje, za bogaci sa, zeby szybko przestalo sie to oplacac. Koncerny farmaceutyczne tez nie marza o panaceum na wszelkie choroby, im ''oplaca'' sie chory czlowiek. Wysnuwajac daleko idace wnioski, dopoki swiat bedzie oparty na pieniadzu niewiele sie zmieni. Czekajmy zatem na swiat przedstawiony w Star Treku - bez pieniedzy, gdzie jedynym dazeniem ludzi jest samodoskonalenie.

Match
    Uczestnik

Co do napędu na sprężone powietrze, o którym na pisał Cebula, z pewnością zaletą jest dużo łatwiejsze ładowanie (choć również wymagające nowej infrastruktury - kompresory do opon nigdy nie nabiją zbiornika do 30 MPa (opona ma jakieś 2 bary, a więc ponad stukrotnie mniej).Nie wiem jak z zasięgiem, ale taki napęd ma jednak duże niedogodności.Po pierwsze, z tego co wiem nie ma crash testów ze zbiornikiem (bardzo bym nie chciał eksplozji 30 MPa pod moim siedzeniem w czasie wypadku).Po drugie - przy rozsądnej wielkości zbiornika zasięg jest jeszcze mniejszy niż na akumulatorach.Po trzecie, trzeba by zastosować jakąś formę przegrzewu międzystopniowego przy rozprężaniu (gaz przy ekspansji bardzo sięwychładza, co w zasadniczy sposób wpływa na spadek sprawności), wstawienie dość sporego wymiennika ciepła w niewielki samochód powoduje wzrost ceny i jest technicznie problematyczne.Po czwarte - prace nad takimi samochodami są jeszcze mniej zaawansowane niż nad elektrzycznymi, o ile nie widziałem żadnej reklamy tych drugich, to o tych pierwszych nie pojawiają się nawet wzmianki w relacjach z targów motoryzacyjnych.

Zarathos
    Uczestnik

Romek - ekologiczne, to by były dorożki konne. Smrodu byś się nie pozbył (powiedziałbym nawet, że wprost przeciwnie), cicho by nie było, prędkości by ubyło, zasięgu na jednym "tankowaniu" też, ale jaka ekologia. No i nie da się ukryć, że najbrzydszy koń i tak jest ładniejszy niż najpiękniejszy samochód. Biopaliwa - masakra ekologiczna. I to nawet pomijając wycinkę lasów i inne takie. Nawozy robią swoje. To już lepsza ropa naftowa. Cenowo to też nie wygląda różowo biorąc pod uwagę fakt, że w Polsce (i ogólnie w Europie) większość ceny paliw to wszelkiego rodzaju podatki. Elektryka w chwili obecnej to mrzonki, napęd hybrydowy nie ale w tym wypadku cena zabija a to jednak nadal podstawowe kryterium wyboru auta przez większość Polaków. Jeżeli miałbym stawiać na coś bardziej ekologicznego niż obecne silniki spalinowe to postawiłbym na... silniki spalinowe. Tylko trochę "podrasowane". Dostosowane do paliwa wysokooktanowego (powyżej 100 oktanów), wtrysk wody ew podtlenku azotu, jeżeli dałoby się, a pewnie by się dało, wypracować bezpieczną technologię. Silniki elektryczne - owszem. Ale tylko w sytuacji, gdy będą bardziej wydajne i prostsze w obsłudze niż spalinowe. Cena prądu musi być sensowna. No i wydajność sieci energetycznej. Jeszcze poczekamy.

Match
    Uczestnik

Ale tylko w sytuacji, gdy będą bardziej wydajne i prostsze w obsłudze niż spalinowe.

Są - i sprawniejsze i prostsze w obsłudze - problem tkwi w akumulatorach.

Romek 63
    Uczestnik

Ano właśnie. Moim zdaniem problem tkwi właściwie tylko w akumulatorach. Poza tymi problemami z akumulatorami, to ten napęd ma same zalety w stosunku do silnika spalinowego. Może opracowanie tanich, praktycznych i wydajnych akumulatorów (lub ogniw wodorowych) zajmie jeszcze 15 lat, może 10 lat, ale może tylko 2-3 lata. Trudno w miarę trafnie przewidzieć postęp techniczny. Poza tym wiele będzie też zależało od cen paliw opartych na ropie naftowej. Gdyby się tak zdarzyło że ceny tych paliw wzrosłyby szybko z różnych powodów o jakieś 100% (a tego też nie można wykluczyć) to podejrzewam że samochód spalinowy na elektryczny zamieniłaby już większość Polaków i mieszkańców wszystkich społeczeństw mniej od nas zamożnych. Tak więc najbliższa przyszłość samochodu elektrycznego zależy od tych dwóch czynników i trudno jednoznacznie ją przewidzieć. Ja jednak obstawiam opcję, że za 2-3 lata postęp w konstrukcji akumulatorów i ogniw wodorowych będzie duży, a ceny paliw będą rosły i samochody el. zaczną się dość szybko rozpowszechniać. Oczywiście mogę się też w tej sprawie mylić - ale wkrótce zobaczymy jak się sytuacja będzie dalej rozwijać...

Romek 63
    Uczestnik

Aqua – nowa hybryda Toyoty już dostępna w Japonii

http://autokult.pl/2011/12/27/toyota-aqua

Dołączona grafika

Aquę napędza doskonale znany układ Toyoty – Hybrid System II (THS II). Sercem jest silnik o pojemności 1,5 l, wspomagany przez motor elektryczny. Łączna moc to 100 KM. Zastosowano kilka technologii, które mają odciążyć jednostkę spalinową, między innymi pompę wody napędzaną silnikiem elektrycznym. Aqua to auto niebywale oszczędne - Toyota zapewnia, że średnie spalanie będzie oscylować w granicach 2,8 l/100 km.

Ceny modelu Aqua zaczynają się od 1,69 miliona yenów, czyli niespełna 22 tys. dol.

No to zużycie paliwa to mi się podoba 🙄

Hybrydowy mieszczuch – Toyota Yaris HSD wchodzi do produkcji

http://autokult.pl/2012/04/12/hybrydowy-mi...zi-do-produkcji

Dołączona grafika

Połączenie napędów spalinowego i elektrycznego da łączną moc 101 KM, cały układ będzie jednocześnie o 20% lżejszy od montowanych w większych modelach Toyoty.

Średnie spalanie wyniesie zaledwie 3,1 l, więc o 0,8 l mniej niż w przypadku jednostki 1,4 D4D.

Prawdopodobna cena Yarisa HSD to około 65-70 tys. zł.

W TV dzisiaj podali że ma być sprzedawana w cenie tej samej klasy samochodu z silnikiem diesla ! To może być przełom w produkcji hybryd jeśli rzeczywiście taka będzie cena 🙄

Mitsubishi szykuje nowy napęd hybrydowy

http://motoryzacja.wnp.pl/mitsubishi-szyku...4309_1_0_0.html

Dołączona grafika

Ma być to pierwszy doładowywany z zewnętrznego źródła samochód hybrydowy (P-HEV) firmy Mitsubishi Motors. Zostanie przy tym stworzony pierwszy produkowany seryjnie samochód elektryczny ze stałym napędem wszystkich kół. Układ napędowy będący połączeniem przedniego napędu elektrycznego, tylnego napędu elektrycznego oraz silnika spalinowego napędzającego generator prądu, a także przednie koła, pozwoli na wybór jednego z trzech trybów działania:

- Elektryczny (dwa silniki elektryczne 4WD EV);

- Hybrydowy szeregowy (dwa silniki elektryczne 4WD EV z zasilaniem z generatora prądu napędzanego silnikiem spalinowym);

- Hybrydowy równoległy (dwa silniki elektryczne 4WD EV wspierane silnikiem spalinowym napędzającym koła przednie).

Outlander P-HEV będzie pierwszym ładowanym z gniazdka samochodem hybrydowym (P-HEV) od początku skonstruowanym i produkowanym wraz z konwencjonalną wersją napędzaną silnikiem spalinowym.

Ciekawa i obiecująca konstrukcja - oby tylko cena tego samochodu także była przystępna na co jest duża szansa bo będzie produkowany w dużej ilości w wersji z konwencjonalnym silnikiem spalinowym, więc koszty opracowania rozłożą się na wiele produkowanych egzemplarzy.

Solaris sprzedaje kolejne "hybrydy" za granicę

http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,115...za_granice.html

Szwajcarskie La Chaux-de-Fonds jest kolejnym miastem, które zdecydowało się zamówić autobusy Solarisa z napędem hybrydowym.

Położone na wysokości 1000 m n.p.m. La-Chaux-de-Fonds, wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, jest już 23 europejskim miastem, które zdecydowało się na zakup hybrydowych autobusów miejskich Solaris Urbino. Szwajcarzy kupią siedem przegubowych pojazdów. Jak zapewnia producent autobusów z podpoznańskiego Bolechowa, dzięki zastosowanej w nich technologii, zużycie paliwa jest nawet o jedną czwartą mniejsze niż przy standardowym napędzie spalinowym, a emisja spalin niższa nawet o 78 proc.

Dołączona grafika

Fajnie że to polskie autobusy hybrydowe dobrze się sprzedają 🙄 Niestety polskich miast chyba na nie jeszcze nie stać.

Samochód elektryczny dla przeciętnego Chińczyka

http://biznes.onet.pl/wideo/sposob-na-kork...wo,75569,w.html

Najszybsze hybrydy świata

http://www.smartdriver.pl/najszybsze-hybrydy-swiata-galeria

Dołączona grafika

Najmniejszy samochód elektryczny świata

http://kopalniawiedzy.pl/Volpe-samochod-el...o-Artioli,15725

Volpe to najmniejszy samochód elektryczny świata: ma metr szerokości, 1,5 wysokości i waży zaledwie 350 kg.

Sprzedaż Volpe w Europie ma się rozpocząć wiosną przyszłego roku. Przewidywana cena wynosi ok. 29 tys. zł.

Za 2,9 tys. to bym kupił ale za 29 tys to nie 😀

Romek 63
    Uczestnik

Samochód elektryczny dla przeciętnego Chińczyka

http://biznes.onet.pl/wideo/sposob-na-kork...wo,75569,w.html

Najszybsze hybrydy świata

http://www.smartdriver.pl/najszybsze-hybrydy-swiata-galeria

Dołączona grafika

Najmniejszy samochód elektryczny świata

http://kopalniawiedzy.pl/Volpe-samochod-el...o-Artioli,15725

Volpe to najmniejszy samochód elektryczny świata: ma metr szerokości, 1,5 wysokości i waży zaledwie 350 kg.

Sprzedaż Volpe w Europie ma się rozpocząć wiosną przyszłego roku. Przewidywana cena wynosi ok. 29 tys. zł.

Za 2,9 tys. to bym kupił ale za 29 tys to nie :D[/quote]

Rewolucja w Chinach? Samochód na powietrze

http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/rewo...,wiadomosc.html

Nie bardzo rozumiem w czym ten wentylator pomaga ale samochód wygląda dzięki niemu bardzo oryginalnie 😀

Corsa na wodór. Polacy prezentują rewolucyjny samochód

http://www.rp.pl/artykul/55386,875802-Samo...Lubelskiej.html

Match
    Uczestnik

Zapewne rodzaj turbiny - samochód jedzie, wiatr wieje i nieco doładowuje akumulatory, czy ma to jakikolwiek sens - nie wiem.

A samochód nie na powietrze, a elektryczny.

Co do samego napędu powietrznego - uważam, że moja koncepcja przedstawiona poniżej jest znacznie ciekawsza 😉

Dołączona grafika

Romek 63
    Uczestnik

Tiry na tory? A może lepiej trolejbusy na autostrady? Ciekawy pomysł Siemensa

http://gadzetomania.pl/2012/05/25/tiry-na-...pomysl-siemensa

Dołączona grafika

Idea autostradowych pociągów została jakiś czas temu zaproponowana przez Ericssona. Według koncepcji tej firmy podróżujące w jednym kierunku pojazdy miały komunikować się z sobą i automatycznie tworzyć zwarte konwoje, w których kierowany przez człowieka byłby tylko pierwszy pojazd. Pozostałe miały podążać za nim automatycznie, zwalniając kierowców z konieczności kierowania, a zarazem oszczędzając paliwo za sprawą mniejszych oporów i odpowiedniego sposobu jazdy.

Koncepcja Siemensa zakłada, że ciężarówka, korzystając z napędu spalinowego, dojeżdżałaby do sieci, a po podniesieniu pantografu kontynuowałaby na zasilaniu elektrycznym podróż, rozwijając prędkość do 90 km/h. Choć budowa sieci trakcyjnej to poważna inwestycja, rozwiązanie takie ma liczne zalety.

Istotny, zwłaszcza dla dróg o dużym natężeniu ruchu ciężarówek, jest w tym przypadku brak spalin. Przy okazji ograniczono by problem tirów wyprzedzających się przez pół godziny z minimalną różnicą prędkości.

Propozycja Siemensa nie należy do prostych we wdrożeniu – wymaga ogromnych nakładów na budowę infrastruktury. Testy pojazdu wykazały jednak, że hybrydowa ciężarówka spełnia założenia projektu. Może zatem jest to kierunek, w którym powinien podążać transport kołowy?

Ciekawy projekt. Podoba mi się 🙄 Oby tylko koszty nie okazały się za duże...

Nanorurki zastąpią platynę

http://www.eureknews.pl/index.php/technolo...ia-platyne.html

„Uszkodzone" nanorurki węglowe mogą zastąpić kosztowne, platynowe katalizatory, używane obecnie w ogniwach paliwowych i bateriach. Dzięki pracom amerykańskich naukowców z Stanford University jest szansa na nowe, tańsze oraz bardzo wydajne źródła zasilania rozmaitych urządzeń - donosi najnowsze „Nature Nanotechnology".

Dołączona grafika

Elektryczny Solaris

http://www.samochodyelektryczne.org/solari...le_electric.htm

Polski producent autobusów Solaris Bus & Coach S.A. zaprezentował na targach Transexpo w Kielcach elektryczny autobus Urbino 8,9 LE electric. Pojazd został zbudowany na bazie wersji spalinowej Alpino 8,9 LE o długości 8,9 m. Autobus, wyposażony w pakiet akumulatorów litowo-jonowych gromadzący 120,9 kWh energii, może na jednym ładowaniu przejechać około 100 km. Na razie prototyp będzie testowany przez MPK w Poznaniu. Drugi egzemplarz w zmienionej specyfikacji ma powstać w połowie przyszłego roku, a produkcja seryjna powinna rozpocząć się w 2013r.

Z komunikatu prasowego wynika, że założyciele Solarisa - Państwo Solange i Krzysztof Olszewscy - nie mają wątpliwości, że przyszłość należy do pojazdów elektrycznych.

Dołączona grafika

Rakotwórcze silniki diesla

http://kopalniawiedzy.pl/IARC-kancerogeny-...otwor-rak,16012

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), która jest agendą WHO, jednogłośnie zaklasyfikowała spaliny z silników diesla jako rakotwórcze. W 1988 roku spaliny takie zostały uznane za „prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi“ i w związku z tym zostały zakwalifikowane do grupy 2A, w której znajdują się tego typu związki. Teraz, bazując na nowych dowodach, uznano, że należy je przekwalifikować do grupy 1. Tym samym stwierdzono, że spaliny z silników diesla są tak samo rakotwórcze jak azbest, pluton-239 czy gaz musztardowy.

Romek 63
    Uczestnik

http://www.astronautyka.org/index.php?action=unread

Saab sprzedany azjatyckiemu konsorcjum

Szwedzka firma motoryzacyjna Saab Automobile została w środę uratowana przed bankructwem przez azjatyckie konsorcjum, które kupiło jej główne aktywa z zamiarem produkowania samochodów elektrycznych.

Na konferencji prasowej w szwedzkim Trollhaettan, gdzie znajdują się zakłady Saaba, przedstawiciele NEVS podkreślali w środę, że początkowo skoncentrują się na sprzedaży samochodów elektrycznych na rynku chińskim.

"Coraz więcej Chińczyków stać na samochody, ale globalnych dostaw ropy naftowej nie wystarczyłoby, gdyby wszyscy oni nabyli samochody na paliwa z ropy. Chińscy konsumenci chcą najwyższej jakości pojazdu z napędem elektrycznym i my będziemy mogli go zaoferować dzięki nabyciu Saaba" - powiedział szef National Modern Energy Holdings Ltd. Kai Johan Jiang.

"Powiążemy szwedzki design samochodowy i doświadczenie produkcyjne z japońską technologią pojazdów elektrycznych i dużą obecnością w Chinach. Pojazdy elektryczne, wykorzystujące czystą energię, to przyszłość i elektryczny samochód przyszłości będzie produkowany w Trollhaettan" - zapowiedział prezes NEVS Karl-Erling Trogen.

Tak więc z powodu ograniczonego poziomu wydobycia ropy naftowej Chiny i Indie są skazane na samochody elektryczne i tam właśnie zdobędą one najpierw największą popularność 🙄 Tyle tylko że będą to głownie bardzo tanie i bardzo proste samochody o niezbyt dobrych osiągach w pierwszych latach masowej produkcji. Warto tu też zaznaczyć że w ubiegłym roku w Chinach sprzedano więcej samochodów niż w USA i przewaga Chin pod tym względem będzie nadal rosła, a za kilkanaście lat na drugim miejscu znajdą się Indie.

http://biznes.onet.pl/drogi-diesel-napedza...90,1,news-detal

Drogi diesel napędza sprzedaż aut hybrydowych

Rosnące ceny eksploatacji tradycyjnych aut sprawiają, że na polskim rynku wzrosnąć może sprzedaż aut hybrydowych, tak jak rośnie na rynkach zagranicznych. – Na samym spalaniu paliwa przy przebiegu 100 tys. km możemy zaoszczędzić 20-25 tys. zł – podkreśla Jacek Pawlak, prezes Toyota Motor Poland. Już wkrótce kolejni producenci mogą rozpocząć inwestycje w ten sektor.

W opinii prezesa Toyota Motor Poland, polski rynek będzie podążał w kierunku rozwoju technologii hybrydowej, wzorem innych państw Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 74 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram