Forum Fantastyka Inne sci-fi i pozostałe gatunki Aktualnie oglądam...

Aktualnie oglądam...

Wyświetlanie 15 wpisów - od 256 do 270 (z 483 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • Piotr
    Klucznik

Fakt, napisałeś, że nie można ocenić. Ale skoro tak, to docenić też. ;> Mam pytanie - Ty naprawdę chciałeś móc ocenić rozwój postaci, nie znając jej początków? Jak?

r_ADM
    Uczestnik

skoro na początku mało wiadomo o Romie, to trzeba ten początek znać, by ocenić rozwój Roma jako postaci.

Jezeli ktos ceni sobie dobrze napisane i wiarygodnie rozwijane postacie to ten wniosek jest oczywisty.

a potem nagle jest dość ważną postacią.

Wazna w jakim sensie?

A Kira, jej przeszlosc w ruchu oporu, niechec do Federacji etc. to dobrze zrobiona jest od pilota. W Duet jest zrobiona genialnie. A te inne watki typu Bashir/O'Brien w bajoranskiej wiosce to bylo w pierwszym sezonie 🙂

Barusz
    Uczestnik

@ Piotr - Nie, tego też nie napisałem ;)Napisałem i wciąż piszę, że odpiero od końcówki drugiego sezonu widzimy coś takiego jak realne i świadome tworzenie postaci przez scenarzystów. A nawet jeżeli niektóre są tworzone już wcześniej, to nie są rozwijane, zaczynając oglądanie DS9 od końcówki drugiego sezonu nic się gdy idzie o ich rozwój nie traci.@ r_ADM - Ważna w tym sensie, że wszyscy na ekranie zachowują się tak, jakby go dobrze znali, a scenarzyści tak, jakby miał za sobą już ładnych kilka odcinków w których można się mu było przypatrzeć. A to nieprawda, był w jednym odcinku, potem nie było go przez ponad rok, więc widz ma prawo nie pamiętać w ogóle kto to taki.

r_ADM
    Uczestnik

Ważna w tym sensie, że wszyscy na ekranie zachowują się tak, jakby go dobrze znali,

Z pewnoscia dlatego Bashir mowiac o Garaku posluguje sie jakze familiarnym Garak the tailor 🙂

A nawet jeżeli niektóre są tworzone już wcześniej, to nie są rozwijane

Moze dlatego, ze aby cos rozwinac, trzeba to najpierw stworzyc.

Pitmistrz
    Uczestnik

Zapewne Barusz powiesz także że nie warto pilota oglądać?

Barusz
    Uczestnik

Zważywszy, że następnego dnia nie będziesz pamiętał, o czym on był... ;]

Piotr
    Klucznik

@ Piotr - Nie, tego też nie napisałem 😉

Skrajnie absurdalne jest [...] to, że skoro na początku mało wiadomo o Romie, to trzeba ten początek znać, by ocenić rozwój Roma jako postaci.

A jednak. Owszem, uznawanie tego za absurd jest bez sensu, ale są to Twoje słowa. ;>

odpiero od końcówki drugiego sezonu widzimy coś takiego jak realne i świadome tworzenie postaci przez scenarzystów. A nawet jeżeli niektóre są tworzone już wcześniej, to nie są rozwijane, zaczynając oglądanie DS9 od końcówki drugiego sezonu nic się gdy idzie o ich rozwój nie traci.

Odcinki Past Prologue, Dax, Vortex, Duet, o pilocie nie mówiąc - mhm, rzeczywiście nic. To są ważne odcinki dla postacie i ich motywów. Nawet The Forsaken z Lwaxaną, której w sumie nie lubię, jest ważny dla postaci Odo. Poważnie, odśwież sobie pierwsze sezony, bo bzdury gadasz. Potem, jak chcesz, możesz uznać, że scenarzyści budowali postacie nieświadomie - ale jednak to robili.

Edit:

Zważywszy, że następnego dnia nie będziesz pamiętał, o czym on był... ;]

Było mówić, że nie rozmawiasz poważnie. ;P

Barusz
    Uczestnik

Moje słowa, ale przedstawiające założenie które wcześnie zrobił mój przedmówca.A z pilotem DS9 to ja dokładnie tak miałem. Zadaj sam sobie pytanie - oglądajac następne odcinki kojarzyłeś, że Stacja może sobie latać, że można ją przedmieszczać? Że na poczatku była gdzie indziej, a potem przesunięto ją w stronę korytarza? Bo ja nie. Dla jasności to tylko jeden przykład z brzegu.

Pitmistrz
    Uczestnik

Szczerze ja nigdy nie zapomniałem że DS9 była na orbicie Bajor, po za tym co jakiś czas o tym wspominano.

r_ADM
    Uczestnik

Barusz -hehe, powiedz nastepnym razem, ze ogladasz seriale jednym okiem to czlowiek zaoszczedzi troche klawiatury i nie bedzie pisal po proznicy 🙂

Piotr
    Klucznik

Moje słowa, ale przedstawiające założenie które wcześnie zrobił mój przedmówca.

I było ono słuszne. Nie wiem, czemu tego nie rozumiesz.

Zadaj sam sobie pytanie - oglądajac następne odcinki kojarzyłeś, że Stacja może sobie latać, że można ją przedmieszczać? Że na poczatku była gdzie indziej, a potem przesunięto ją w stronę korytarza? Bo ja nie. Dla jasności to tylko jeden przykład z brzegu.

Skoro nie, to może nie oglądałeś pilota? Przespałeś 3/4 czy coś? Bo te rzeczy były wyraźnie pokazane.

Diabeu
    Uczestnik

No piękna dyskusja ale dalej się nie dowiedziałem, które odcinki w TOS są tragiczne albo bardzo złe :PChoć muszę się przyznać, że wczoraj pochłonąłem 4 epy pod rząd i było całkiem miło. A były to epy od 1x06 'Mudd's Women' do 1x09 'Dagger of the mind'.Miri było nawet ciekawe tylko, że w ogóle nikt się tam nie zastanawiał skąd replika Ziemi (i to sprzed 300 lat) wzięła się setki lat świetlnych od Układu Słonecznego :] Więc chyba jednak nie będzie tak źle, ale tą małą listę najgorszych epów TOS mógłby ktoś wypisać. Jak na razie wiem, że to są "Spock's brain", "Court Martial" oraz "And the children shall lead".

r_ADM
    Uczestnik

the city on the ednge of forevererrand of mercya taste of armageddon (koniecznie!!)space seedreturn of the archonsbalance of terrormirror mirrorthe trouble with tribblesa piece of the actionpatterns of forceamok timethe enterprise incidentlet that be your last battlefieldtholian weball our yesterdaysTo tak na szybko, jak po tym bys chcial wiecej to, szczegolnie 2 pierwszych sezonach jest jeszcze pare dobrych odcinkow. W sumie, smieszne jak wiele fabul tosa mialo swoja zrzynke w tng/voy/ent :)ps. Piotrze, jestem oburzony twoja postawa. Nie dosc, ze nie ukruciles offtopicu, to jeszcze aktywnie bierzesz w nim udzial. wstyd ;P

Piotr
    Klucznik

Ale ja aktualnie oglądam DS9 i to jest jak najbardziej w temacie. ;> 4x03 dziś, ;P

The D
    Uczestnik

A z pilotem DS9 to ja dokładnie tak miałem. Zadaj sam sobie pytanie - oglądajac następne odcinki kojarzyłeś, że Stacja może sobie latać, że można ją przedmieszczać? Że na poczatku była gdzie indziej, a potem przesunięto ją w stronę korytarza? Bo ja nie. Dla jasności to tylko jeden przykład z brzegu.

Przesuwanie stacji pamiętałem jeszcze z polsatu 😉 A w sumie to od nawiązania do tego faktu zaczyna się pierwszy mirrorowy odcinek w DS9.

No piękna dyskusja ale dalej się nie dowiedziałem, które odcinki w TOS są tragiczne albo bardzo złe 😛

Jak sobie zazyczyłeś listę 30 to się nie dziw, że nikomu się nie chciało.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 256 do 270 (z 483 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram