Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Nauka Zatrzymywanie reakcji łańcuchowej złotem?

Zatrzymywanie reakcji łańcuchowej złotem?

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Participant

WitamDzisiaj zdałem sobie sprawę na jak kompletnie głupi a jednocześnie epicko zarąbisty motyw trafiłem w jednej powieści. Główny bohater dosłownie zabił w niej reakcję łańcuchową, prowadzącą do wybuchu atomowego za pomocą złotego miecza.Nie będę pytał czy jest to możliwe, bo Wy zabilibyście mnie śmiechem:) Zamiast tego ciekawi mnie czy złoto mogło by spełnić taką funkcję jaką w reaktorach pełnią pręty, chyba grafitowe z tego co pamiętam. Czy złoto mogłoby zatrzymać taką reakcję?

Silver Phoenix
    Participant

Nie masz łatwych pytań, co?:)

Ok.

Definicja moderatora:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_(fizyka)

W tym najważniejsze:

Z zasady zachowania pędu i z zasady zachowania energii wynika, że ma to miejsce wówczas, gdy masa jądra jest zbliżona do masy neutronu

Masa neutronu: 1,008 664 915 78 u

Masa jądra Au: 196,96655 u

Masa grafitu: 12,0107 u (tak naprawdę jest to masa atomowa węgla, ale grafit to jego odmiana).

W świetle powyższego - użycie złotego miecza jako moderatora mija się z celem.

Inna sprawa, że po co komu złoty miecz, przecież złoto za miękkie...

Match
    Participant

Pomyliłeś moderator z prętem kontrolnym.Moderator służy do spowalniania (zmniejszania energii) neutronów, w celu ułatwienia rozbicia atomu uranu 235, można to w pewnym sensie porównać do zwiększenia średnicy tarczy, do której strzela się z łuku. I są to: woda, woda ciężka, grafit, beryl... o złocie nie słyszałem, poza tym raczej nie o to w książce chodziłoPręt kontrolny zawiera truciznę neutronową, a więc materiał silnie pochłaniający neutrony, który zatrzymuje reakcję łańcuchową i zapewne o taką truciznę chodziło w książce. Złoto trucizną neutronową nie jest.edit:Poza tym: "reakcję łańcuchową, prowadzącą do wybuchu atomowego". Sam wybuch jądrowy to nic innego, jak gwałtowna reakcja łańcuchowa.edit edit:Prszyszło mi coś do głowy, ale to jeszcze bym musiał sprawdzićJeśli przed reakcją jądrową nie było konwencjonalnego wybuchu to nasz protagonista mógł wsadzić miecz między dwie półkule i w ten sposób uniemożliwić ich zetknięcie, a więc osiągnięcie masy krytycznej 😛

The D
    Participant

Dodam jeszcze, ze złoto jest jednym z niewielu materiałów, które po napromieniowaniu same staja się silnie radioaktywne.

Pitmistrz
    Participant

Według pani magister Mojej Siostry jest to teoretycznie możliwe.Zakładając że pewne warunki są spełnione, w szczegóły nigdy nie wnikałem.

Match
    Participant

Pewnie chodzi o to, co napisałem - zapobiegł osiągnięciu krytyczności poprzez wetknięcie czegokolwiek między półsfery.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram