Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Newsy Star Trek Online › Star Trek Online za darmo?
Kilka dni temu, Cryptic zdecydował się na zmianę w grze Champions Online z modelu płatnego, na dwojaki - subskrypcyjny lub darmowy do wyboru. Teraz CEO firmy - Jack Emmert, mówi w serwisie Eurogamer o prawdopodobieństwie wprowadzenia podobnej opcji w Star Trek Online.
[more]Oto najciekawszy fragment:
Ludzie na pewno zastanawiają się, czy podejmiemy podobne kroki również w Star Trek. Wszystko zależy jak zmiany wypadną w Championsach. Jeszcze nie zdecydowaliśmy czy pójdziemy jedna, czy drugą drogą. Jeśli chcecie pograć w Star Trek za darmo, to spróbujcie najpierw Champions i pomóżcie odnieść im wielki sukces. Prześlijcie nam jasną wiadomość.
Nie ma na tym świecie nic za darmo, prawda? Podobnie jest w branży gier MMO. Twórcy pozwalają grać za darmo w ograniczonym zakresie. Ci co zechcą wspomóc się dodatkowymi przedmiotami i szybciej "nabić level" na pewno zapłacą za możliwość poprawienia swoich statystyk.
Źródło: TrekMovie.com[/more]
Wątpię czy to zrobią, gdyż jak słyszałem nabicie najwyższego poziomu nie jest trudne, więc kto będzie płacił za to samo?Chyba, że płatne będą dodatkowe statki, fajni załoganci, rzadkie częsci i tego typu rzeczy. No i moga wstawić limit typu "1 godzina dziennie za darmo".
Dodatkowe okręty (a właściwie ich skiny) są przecież już dostępne w Cryptic Store. Tak samo, jak cała reszta o której wspominasz, Thorne 🙂 Nawet nie musieliby niczego nowego implementować do gry.Osobiście uważam, że STO będzie darmowe... W momencie, gdy wejdzie na rynek Neverwinter.A tak, Neverwinter - Cryptic zamierza wypuścić pod koniec 2011 MMO osadzone w realiach Zapomnianych Krain - engine podobny do STO, zasady wg 4 edycji, o linii fabularnej nie wiem póki co - nic. Do premiery nowej gry pozostało około roku; idę o zakład, że do tego czasu STO po prostu straci masę graczy.Nie czarujmy się, IMO zmiany w grze nie są na tyle daleko idące, żeby po zdobyciu cap-levelu było warto kupować ciągle abonament. Nudy i monotonnych misji jakoś poprawić nie chcą :PA na horyzoncie majaczy The Old Republic 😛 Z tym tytułem również może być różnie (czytałem już newsy wieszczące spektakularne niepowodzenie produktowi Bioware'u), ale jestem jak na razie optymistą.
Wątpię czy to zrobią, gdyż jak słyszałem nabicie najwyższego poziomu nie jest trudne, więc kto będzie płacił za to samo?
Patrząc na to, ile osób kupuje bzdurne ułatwienia przeglądarkowych do gierek na Facebooku, gdzie "zyskuje" się tym co najwyżej szybsze ukończenie prostego zadania... Oj, zawsze się znajdą chętni do wywalenia kasy.
Oj, zawsze się znajdą chętni do wywalenia kasy.
Jak ktoś ma zbędną to chętnie przygarnę. Nr konta na PM ;).
W darmowego STO nie wierzę. Prędzej zmniejszą abonament. W przeciwieństwie do Champions, o którym mało kto słyszał tak naprawdę, STO przynajmniej żeruje na popularności serii, więc ciężko mówić o braku popularności czy zainteresowania.
"Darmowość" STO, jeśli nastąpi, będzie pozwalała na grę w jakimś zakresie (wybrane sektory lub misje plus content niezależny od misji. Do kupienia będą kolejne misje (sezony), frakcje itp. W ten sposób ci, którzy płacili, będą mieli wszystko (bo i w Champions Online subskrypcje zostają), a reszta to, za co zapłaci.
Jak ktoś ma zbędną to chętnie przygarnę.
Heh, też bym chętnie przyjęła ;> Ba, nawet z nakazem wydania jej na STO, poświęciłabym się 😆
Dokładnie tak jak pisze Piotr, najprędzej będzie to na wzór Dungeon&Dragons Online, za darmo będzie jedynie jakiś podstawowy content, a wszelkie inne dodatki albo za mikro-transakcje albo konto VIP za abonament.
I będę co pewien czas trąbić, że misja czy nowy sektor przechodzi z płatnego do darmowego.
To całkiem możliwe. Podejrzewam, że pomimo całkiem prawdopodobnej sympatii dla Star Treka, twórcy gry chcą na niej zarobić 😉
I będę co pewien czas trąbić, że misja czy nowy sektor przechodzi z płatnego do darmowego.
Mnie pasuje :>
Grywalność będzie taka sama jak obecnie... czyli coś fajnego raz na jakiś czas, brrr za co tu płacić?