"Internet to jedynie przeszkadzajło," powiedział Ray Bradbury, autor powieści Fahrenheit 451 oraz Kroniki Marsjańskie, gdy na łamach The New York Timesa przemawiał w obronie bibliotek. Z Bradburym rozmawiano wcześniej podczas jego publicznego wystąpienia, wspierającego bibliotekę Ventura County's H.P. Wright Library, której grozi zamknięcie z powodu cięć budżetowych.
[more]"Osiem tygodni temu zadzwonili do mnie z serwisu Yahoo," powiedział. "Chcieli opublikować moją książkę w Yahoo! Wiecie, co im powiedziałem? 'Idźcie do diabła. Idźcie do diabła wy i internet.'
"To tylko przeszkadza" kontynuował. "To bezmyślna rozrywka; nie jest realne. Istnieje gdzieś w przestrzeni."
Zgodnie z tym, co napisał Times, rzeczniczka Yahoo powiedziała, że jest rzeczą niemożliwą zweryfikowanie relacji Bradbury'ego bez dokładniejszych informacji.
"Biblioteki mnie wychowały," powiedział Bradbury, jak zawsze z pasja broniący publicznych bibliotek. "Nie wierzę w college i uniwersytety. Wierzę w biblioteki, ponieważ większość studentów nie ma pieniędzy."
Źródło: Scifi Wire[/more]