Forum Trek.pl Newsy Fantastyka Rambo V

Rambo V

Viewing 4 posts - 16 through 19 (of 19 total)
  • Author
    Participant

- mimo wszystko - czyli nieskończonej amunicji, nieśmiertelności głównego bohatera, propagandowego wydźwięku udało się twórcom kilka uniwersalnych prawd - jak o honorze czy przyjaźni przemycić (nie wnikam: celowo, czy po prostu był to wypadek przy pracy) - choć na siłę to bym tego nie szukał w tak typowym dla lat '80-tych filmie akcji.

Celowo, ale nie tyle Twórcom, ile wpływającej na nich administracji Reagana. Odbudowywali te mity i przede wszystkim pamięć o tych ludziach ;> Stąd potem parady dla żołnierzy wracających znad Zatoki Perskiej już nikogo nie mogły dziwić.

Wolę obejrzeć po raz x Rambo, niż patrzeć na mecze polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Rambo przynajmniej wie, jak wygrać 😉

Już myślałem, że napiszesz, że te pierwsze, nawet po x razach oglądania, wciąż są bardziej nieprzewidywalne 😉

lszekg
    Participant

Rambo był dobry, niestety jego kolejne części jakoś tak.... nie wyszły. Rocky zresztą też. Nie wiem czy to Sylvek przypakował czy mi się zbrzydło z jakiegoś innego powodu

Lo'Rel
    Participant

Silver, ogólnie się zgadzam, sentyment, to zrozumiałe. Ja też wracam do wielu filmów z lat 80, np. Robocop, nie to, że sci-fi, po prostu lubię ten film. Sam pomimo tego, że w latach 80 byłem małym smarkiem (mam 26 lat, gdyby ktos pytał), to wiele pamiętam z tamtej dekady i mam do tamtych czasów tez ogromny sentyment, z resztą poza wszystkim uwielbiam lata 80 i cieszy mnie powrót w szeroko pojętym stylu do tamtych czasów (czasem mniej, czasem bardziej udany, wiadomo). Rockiego już bardziej lubię, ale też jedynkę. Rambo po prostu mi nie leży, amerykańska propaganda.

Silver Phoenix
    Participant

Spoko 😉 Zawsze dla równowagi możesz obejrzeć "9 kompanię" albo "72 metry"...

Z ciekawostek... Kiedy w 1996-tym mój rocznik szedł na badania do WKU, kumpel z innego miasta miał w poczekalni seans Rambo 😀 TO dopiero była propaganda 😀

Viewing 4 posts - 16 through 19 (of 19 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram