Forum Trek.pl Newsy Wydarzenia Oskary rozdano

Oskary rozdano

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Participant

W tym roku Oskary otrzymali:

[more]

• Eugenio Caballero i Pilar Revuelta za scenografię do filmu Labirynt fauna
    • David Martí i Montse Ribé za charakteryzacja do Labirynt Fauna
    • Alan Arkin w kategorii aktor drugoplanowy za rolę w filmie Mała Miss
    • William Monahan za scenariusz adaptowany do filmu Infiltracja
    • Milena Canonero za kostiumy do filmu Maria Antonina
    • Guillermo Navarro za zdjęcia do filmu Labirynt fauna
    • John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson i Allen Hall za efekty specjalne do filmu Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka
    • The Lives Of Others jako najlepszy film obcojęzyczny
    • Jennifer Hudson w kategorii aktorka drugoplanowa za rolę w filmie Dreamgirls
    • Gustavo Santaolalla za ścieżkę dźwiękową do filmu Babell
    • Michael Arndt za scenariusz oryginalny do filmu Mała Miss
    • Thelma Schoonmaker za montaż filmu Infiltracja
    • Helen Mirren w kategorii aktorka pierwszoplanowa za rolę w filmie Królowa
    • Forest Whitaker w kategorii aktor pierwszoplanowy za rolę w filmie Ostatni król Szkocji
    • najlepszym reżyserem został Martin Scorsese za film Infiltracja
    • Infiltracja jako najlepszy film

Jak widać z powyższej listy filmy fantastyczne nie cieszyły się wielką estymą wśród członków Akademii. Najlepiej poradził sobie Labirynt Fauna hiszpańskiego filmowca Guillermo del Toro (Hellboy, Blade II, Mimic), który zebrał głównie nagrody techniczne.

[/more]

Pah Wraith
    Participant

Czy ktoś ogladał te filmy?

Ja widziałem Babel i mogę go polecić, choć nie jest to chyba dzieło wiekopomne w historii kinematografii. Spodziewam sie też, że Infiltracja zasługuje na uwagę z racj swojego reżysera. Podobno Labirynt... też jest niezły...

Biorąc jednak pod uwagę, że Oscary nie są wyznacznikiem najlepszych filmów, nie będę się czuł zaskoczony jeśli reszta okaże sie kiszką 🙂

Piotr
    Keymaster

Infilrtacja zlym filmem nie jest, ale choc poczatkowo ocenilem go dosc wysoko, to teraz bym do niego chetnie nie wrocil. Infernal Affairs byl zdecydowanie lepszy. Za to Labirynt Fauna to wedlug mnie fiilm godny polecenia. Szkoda ze Krwawy Diament nic nie zdobyl, zrobil na mnie bardzo dobre wrazenie i liczylem chociaz na nagrode za role drugoplanowa. Generalnnie warto obejrzec te filmy, ktore nie zostaly nagrodzone, np. W Pogoni Za Szczesciem, ktory jest bardzo nietypowym dla Willa Smitha filmem.A co do samego rozdania Oscarow, to bylo raczej przecietnie. Przecietnie ale wesolo. Prowadzaca okazala sie calkiem udana, choc prawde mowiac jej wczesniej nie znalem. Chyba pierwszy raz ktos nawiazywal taka interakcje z publicznoscia.Jak co roku oddano hold aktorom i ludziom zwiazanym z tworzeniem filmow, ktorzy juz odeszli. Warto zauwazyc, ze wsrod nich moglismy zobaczyc Jamesa Doohana w scenie z Star Trek The Motion Picture.

Dalek
    Participant

Ja widzialem "Labiryn..." film naprawde godny polecenia. Szkoda, ze jednostrony (zli faszysci, dobrzy komunisci).Co do samej programu z rozdania oskarów, to polskie studio przekroczyło w tym roku wszystkie poziomy zenady. Prowadzaca byla dosc lagodna, ale i przy okazji zabawna.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram