Forum › Trek.pl › Newsy › Fantastyka › Nowa kolekcja filmowa
W kioskach dostępny już jest pierwszy numer kolekcji The Best of Science Fiction. Liczy ona 20 numerów. Co dwa tygodnie ukazywać się będzie film z gatunku science-fiction na krążku DVD oraz krótka książka z informacjami o danym widowisku. Szczegóły poniżej.[more]
Oto lista kolejnych pozycji w kolekcji:
Źródło: Kolekcja filmowa[/more]
A Star Trek będzie piątego maja! 😆 (ST J. J. Abramsa)
Rozumiem, że to jakieś ubogie wydanie? Film na DVD + ewentualnie jakiś trailer, a całość w tekturowej oprawie ("książce"?), a nie oryginalnym pudełku DVD? Ktoś może potwierdzić lub rzucić jakąś fotką jeśli kupił pierwszy numer?
No filmy dobre, ale mnie wydania DVD w standardowej rozdziałce już nie interesują.
@T'R
Płyta jest ta sama co w wydaniu "sklepowym". Po prostu przepakowują dysk w twardą oprawę + dodają kilkanaście do dwudziestu-paru stron o załączonym filmie (sprzedając ten zestaw jako książkę płacimy mniejszy VAT). Streszczają fabułę, podają trochę ciekawostek o produkcji. Z pewnością nakreślą ogólnie świat Treka. Poświęcą po jednej stronie 3-4 aktorom i reżyserowi.
Mam dwie poprzednie kolekcje. Pierwszą w całości. Drugą do momentu gdy powtórnie zaczęli dawać filmy które zostały im z poprzedniego razu. Tym razem nie będę kupował regularnie. Nie zależy mi na utworzeniu całego obrazka z grzbietów okładek 😉 25% tych filmów już mam. 20% stanowi Planeta Małp, na którą pewnie się szarpnę. Reszta to filmy które uważam za warte pojedynczego obejrzenia, nie warte mojego czasu, albo o których wcześniej nie słyszałem. Na ultra wysokiej rozdzielczości też mi nie zależy, bo efekty specjalne tracą, a nie potrzebuję widzieć każdej kropli potu na czołach aktorów, ani pojedynczych włosów na ich głowach.
Cały czas łudzę się, że któregoś pięknego dnia, ktoś uraczy mnie kolekcją klasyków sci-fi z lat 50-tych i 60-tych. To by dopiero była gratka.
Osobiście bym wziął Star Treka oraz Watchmen, ale nie wiem czy to ma sens w takim wypadku. ST bym wolał wydanie 2DVD (jeśli gdzieś znajdę okazję), a Watchmen zapewne nie będzie Director's Cut, tylko zwykły. Cóż, pomyślimy.Obrazek z grzbietów paskudny. Będzie oko małpy na "książce" Star Trek ;P.
Miałem okazje przyjrzeć się tej kolekcji, tzn pierwszemu wydaniu. Beznadzieja, poza Planetą Małp same badziewia (Star Treka wyłączam z tego bo i tak mam).
ktoś uraczy mnie kolekcją klasyków sci-fi z lat 50-tych i 60-tych.
O właśnie, to by było coś.
Nie koniecznie oko małpy wypadnie na Treku. Numerki są na obrazku w odwrotnej kolejności, żeby pierwszy numer wypadał na wierzchu.
@Lo'Rel
Aż tak tragicznie to chyba też nie jest 😉 Wojna Światów może być. Terminator nie tak zły jak go malują, Projekt: Monster też mi się podobał. Jeżeli ktoś nie ma tych filmów w swojej kolekcji, to z 10 na 20 ciekawych pozycji znajdzie.
OK, Terminator może być rzeczywiście, Wojna Światów mocno taka sobie. Projekt Monster nic mi nie mówi i jestem zaskoczony trailerem. To obejrzę z ciekawości. Niestety reszta to mocno naciągane The Best of sci-fi, filmy może i ciekawe, ale mocno przeciętne. Ewentualnie jeszcze Ukryty Wymiar pamiętam jako ciekawy. Klasyka sci-fi? Gdzie jest Alien, Terminator 2, THX 1138, Mechaniczna Pomarańcza i cała masa innych.
Wszystkie Alieny, Predatory, Terminator 1 i 3, Dzień Niepodległości i te lepiej znane były w poprzednich edycjach tej kolekcji. Teraz już resztki zostały 😛
Rozumiem, że to jakieś ubogie wydanie? Film na DVD + ewentualnie jakiś trailer, a całość w tekturowej oprawie ("książce"?), a nie oryginalnym pudełku DVD? Ktoś może potwierdzić lub rzucić jakąś fotką jeśli kupił pierwszy numer?
@T'R
Płyta jest ta sama co w wydaniu "sklepowym". Po prostu przepakowują dysk w twardą oprawę + dodają kilkanaście do dwudziestu-paru stron o załączonym filmie (sprzedając ten zestaw jako książkę płacimy mniejszy VAT). Streszczają fabułę, podają trochę ciekawostek o produkcji. Z pewnością nakreślą ogólnie świat Treka. Poświęcą po jednej stronie 3-4 aktorom i reżyserowi.
Dzięki poprzednim kolekcjom dorobiłem się kolekcji Alienów i kilku innych miłych dodatków (np. Mucha). Nie porównywałem z oryginalnym wydaniem, ale pod względem dodatków płyty są ok - jest komentarz reżysera/ekipy, jakieś wycięte sceny itp. Bez przesadnej obfitości (w końcu to jednopłytówki), ale wystarczająco. Co do samego opakowania to moim (skromnym) zdaniem formuła kartonowej książeczki wygląda całkiem przyzwoicie, lepiej niż najtańsze opakowania DVD. Gdyby ktoś chciał popatrzeć na przykłady tutaj wrzuciłem zdjęcia Obcego 3 z poprzedniej edycji. Połyskliwy papier utrudnia zrobienie zdjęcia.
Obrazek z grzbietów paskudny. Będzie oko małpy na "książce" Star Trek ;P.
Na szczęście pojedynczy grzbiet jest dosyć wąski i wzór nie przeszkadza, bo praktycznie nic nie widać.
OK, Terminator może być rzeczywiście, Wojna Światów mocno taka sobie. Projekt Monster nic mi nie mówi i jestem zaskoczony trailerem. To obejrzę z ciekawości. Niestety reszta to mocno naciągane The Best of sci-fi, filmy może i ciekawe, ale mocno przeciętne. Ewentualnie jeszcze Ukryty Wymiar pamiętam jako ciekawy.
Na terminatora bym się skusił gdyby dali całą serię. Co do Wojny światów to podzielam opinię. Projekt Monster widziałem w kinie (może powie Ci coś tytuł oryginału Cloverfield) - ciekawy eksperyment narracyjny (choć nie nowatorski, bo filmy stylizowane na nagrania z amatorskiej kamery już były), ale jedyną rzeczą która trzyma widza pzy ekranie jest ciekawość co będzie dalej i gdzie ten potwór, więc nie za bardzo miałbym ochotę obejrzeć go drugi raz, a co dopiero płacić dwadzieścia kilka złotych żeby postawić na półce. O nawet wygrzebałem swój stary post o tym filmie.
Ukrytego wymiaru nie kojarzę - mówicie, że warto?
Klasyka sci-fi? Gdzie jest Alien, Terminator 2, THX 1138, Mechaniczna Pomarańcza i cała masa innych.
No cóż, szumna nazwa. A to po prostu wydawca znalazł dodatkowy sposób na wypychanie filmów do których akurat ma prawa. Ja tam zamierzam upolować sobie kilka smakowitszych kąsków. Z tej na pewno zbiorę sobie małpi cykl. A przy okazji - może ktoś potwierdzić, że "Planeta małp" będzie ta z Hestonem, a nie remake z 2001? Niby okładka przypomina ten plakat, ale kto ich tam wie - już raz do kolekcji wrzucili nowy film, a lubią się powtarzać.
--- edit ---
Właśnie skojarzyłem, że Ukryty Wymiar to "Event horizon" - film nawet ciekawy, ale nie z tych do których bym wracał.
Planetę Małp z 2001 mam, bo była w poprzedniej kolekcji. Oczywiście mogli wrzucić ją i tym razem ale raczej wątpię żeby dali teraz wszystkie stare filmy z wyjątkiem pierwszego.
Co do Alienów, to te filmy były w dwóch wersjach: normalnej i reżyserskiej (reżyserska z napisami bez lektora), do tego przed filmami były pomieszczone krótkie wypowiedzi reżyserów opowiadających o tych wersjach.
Co do Planety Małp, to jest to TEN klasyk, ale niczego sobie nie dam uciąć, że wydawca czegoś nie zmieni. 😎
Dla miłośników Aliena, którym nie są potrzebne polskie napisy - http://www.zavvi.com/dvd/alien-quadrilogy/84126.html 😉 (wysyłka darmowa).
Pomyślę nad Star Trek gdy już wyjdzie. Za 20zł wydanie 1DVD można wziąć, a steelbooka się ewentualnie kiedyś gdzie indziej dokupi, może za granicą. Ciągle intryguje mnie ten Watchmen, gdyż w sumie nie wiadomo jaka wersja filmu to będzie - kinowa czy director's cut.