Forum Fantastyka Fantasy i horror Mordimer Madderdin Jacka Piekary

Mordimer Madderdin Jacka Piekary

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Participant

Trylogia Ruska:
    Ja, inkwizytor. Przeklęte krainy, Fabryka Słów, 16 czerwca 2019
    Ja, inkwizytor. Przeklęte kobiety, Fabryka Słów, 25 marca 2020
    Ja, inkwizytor. Przeklęte przeznaczenie, Fabryka Słów, 17 lipca 2020

jest słaba i kompletnie niepotrzebna. Do tego stopnia  że zaraz będzie spoiler:
    .
    .
    .

.
    .
    .
    .
    .
    .
    ..

.
    ..
    .
    .
    .
    .
    .
    .

Mordimerowi kasują pamięć jak C3PO. Więcej nie napiszę bo strzeliłem sobie dziś Fazera i mi się nie chce.
    Plugawa wizja Piekary nie może doczekać się zakończenia bo się nie da.

Q__
    Participant

Plugawa wizja Piekary nie może doczekać się zakończenia bo się nie da.

Cóż, opowiastki o Madderdinie, choć:
    1. widać wyraźne - a b. potężne - inspirowanie się wczesnym Sapkowskim,
    2. oraz kokietowanie antyklerykalizmem, z którego w sumie fabularnie niewiele wynika, i - niby strasznym, a jakoś ugrzecznionym, bo sprowadzonym do funkcji ludycznej - okrucieństwem;
    a i:
    3. krytyce wygłoszonej przez Kasię Babis trudno odmówić celności,
    są w sumie niezłą prozą rozrywkową. Tyle, że Piekara chce na niej zarabiać jak długo się da, stąd będzie międlił te same schematy (z czasem czyniąc je coraz bardziej ogranymi i nudnymi) jak długo czytelnicy się znajdą*.

* Inna sprawa, że gdyby postanowił zakończyć i poszedł w fabularne syntezy nie musiałoby być lepiej. W końcu skoro sam A.S. nie zdołał spuentować swojej Sagi tak, by ludzie nie sarkali, tu by się finał mógł okazać jeszcze większym rozczarowaniem (zwł., że bez teologizowania i filozofowania, które nie każdemu wychodzą, by się nie obeszło).

Smok Eustachy
    Participant

Piekara się tłumaczy, że odzyska Morduś pamięć i to będzie miało jakąś rolę. Pamięć może mu wykasowali ale umiejętności? Bez sensu i wynika ten zabieg z typowej przyczyny czyli zmiany koncepcji w trakcie pisania. Megalomania autora wzrasta i nagle bohater ma zadecydować o losach świata.
    2. Na panią Babis spuszczam zasłonę litościwego milczenia.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram