Forum › Fantastyka › Gry › Konsole VS PC
Postanowiłem stworzyć ten topic aby w końcu pogadać na ww. temat. Co pod względem gier jest lepsze - Konsole czy PC. podkreślam "POD WZGLĘDEM GIER" aby mi tu nie zaczęli gadać, że na PC można to i tamto.
Osobiście staje po stronie konsol, wychodzą na nie o wiele lepsze tytuły, w które można pograć długo, wciągające, nieraz z bardzo fajną fabułą. W dodatku nie ma problemów z wymaganiami - po prostu włączasz i grasz. Na PC natomiast coraz mniej ciekawych tytułów. Same strzelanki i strategie/rts'y. W dodatku wszystko takie same i z podobną tematyką. Nie mówie tu już o wymaganiach nowszych gier, albo konwersji dobrych gier z konsoli.
I tak na PC nie pogramy w nowe części Final Fantasy, czy Metal Gear Solid 3. Może i konsole mają niską rozdzielczość (640x480) ale grafika na TV nieraz wygląda o wiele lepiej niż jakaś wypasiona na PC.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Podkreślam po raz n-ty, że mówimy tu o grach, bo na mIRCu ludziom jakoś ciężko pojąć tak proste zdanie...
1. Jak ktoś chcę wydawac kasę na urządzenie, które służy tylko do gier, to w sumie jego sprawa ;>. Ja tego nie zrobię :P.2. Problemy z uruchomieniem gry itp. rozwijają :D.3. Wiem, że nie jestem obiektywny ;> (grałem na konsoli raz w życiu).
A ja mam i konsolę, i komputer. A to z bardzo prostego powodu: na każdej z nich ukazują się gry niedostępnej na innych platformach. Na komputerze gram w gry RPG i strategie, a na konsoli PS2 w gry akcji np. Baldur's Gate: Dark Alliance czy Resident Evil. Ale jednak patrząc na światowe tendencje widzę jednak, że konsole powoli zabierają rynek gier komputerom.
Ja osobiście nie mam konsoli, ale gram u kumpla. Wg mnie na pecety wychodzą wspaniałe tytuły (szczególnie strategie). Z drugiej strony jako fan RPG, ubóstwiam wręcz konsole. Na nią wyszły wg mnie najlepsze tytuły tego gatunku (no oprósz BG 🙂 ) i zaznaczam iż nie chodzi mi tylko o FF. Także jak ktoś lubi gry akcji, a w szczególności horrory, to tu także króluje konsola (weźmy pod uwagę choćby tylko Silent Hill, czy Paradise). Tak więc żeby wyrazić się jasno i precyzyjnie, jestem stanowczo po stronie Konsoli (choć przez posiadanie odpowiedniego sprzętu i emulatorów, nie zamierzam jej kupować - choć sam fakt posiadania emulatora powinien już świadczyć o tym, iż ktoś uważa konsole za lepszą pod względem wydanych tytułów) 😎
Według mnie pecet ma jedną, ale za to ogromną przewagę nad wszelkimi konsolami: można na nim zagrać w stare i bardzo dobre gry jeszcze z czasów DOSa lub pierwszych Windowsów. Pod tym względem konsole nie mają żadnych szans.A co do nowych tytułów - ja nie spędzam na graniu tyle czasu, żeby śledzić wszystkie nowości (i to jest również jeden z powodów dla których nie kupię sobie konsoli - szkoda mi kasy na coś, co będzie stało nieużywane), ale z interesujących mnie gier (RTSy, RPGi) na pecety wychodzą wystarczająco dobre tytuły.Jeszcze słowo o grafice i rozdzielczości - nie uważam, żeby obraz generowany na ekranie TV mógł się równać z tym, co możemy oglądać podczas grania na niezłej klasy monitorze. I to się aż tak szybko nie zmieni.
Konsoli nie mam - mam PC-ta. Jednak nie kupowałbym jej, gdyż nie jestem jakimś zapalonym graczem. Raczej wolę twórcze działania (programowanie, grafika, itp.).
Owszem, skłamałbym, gdybym nie powiedział, że gram. Ale od czasu do czasu. Nie gonię za nowymi tytułami, nie czekam na zapowiadane gry. Prawdę mówiąc etap nałogowego grania mam już za sobą. A grało się kiedyś, oj grało.
Konsoli nie kupię właśnie z tego powodu, że nie gram, bo mnie to już tak nie bawi i nie mam na to czasu. Ale uważam, że konsole są dobre dla ludzi, którzy grają. PC-ty są uniwersalne i podobno wszystko można na nich robić. A po co graczowi komputer z wieloma opcjami, gdy chodzi mu tylko o granie? I takie osoby powinny kupować konsole, gdyż zdarzają się na nich naprawdę fajne gry (takie słyszałem opinie - sam nie miałem okazji się przekonać).
Jeszcze jedna uwaga:
Także jak ktoś lubi gry akcji, a w szczególności horrory, to tu także króluje konsola (weźmy pod uwagę choćby tylko Silent Hill, czy Paradise).
Z tego co wiem, to Silent Hill jest też wydany na PC-ta, więc to chyba zły przykład. 😉 Ale tak czy siak powstają często konwersję z konsol na PC-ta, więc kto wie, w co niedługo zagramy.
Tylko co do Silent Hill - jedynka nie wyszła na PC ;P. Co do reszty - nic nie pobije wrażeń grania na konsoli. Na PC są problemy z grafą, nie zawsze wszystko poprawnie wyświetla, a tak, siedzisz sobie wygodnie w fotelu przed TV, słuchawki na łeb, pada z wibracjami (dodatkowy efekt) w łapy i grasz.
Faktem jest, że PC ma o wiele lepsze strzelanki i strategie i jeśli ktoś jest fanem takowych (tylko i wyłącznie) to wybierze PC. Są jednak ludzie którzy gustują też w innych typach gier. Niektórzy piszą, ze nie oczekują nowości itp że nie grają już... ale widocznie ja jestem jeszcze gówniaż, lubie grać i chyba nie prędko przestanę lubić. Osobiście z niecierpliwością czekam teraz na Metal Gear Solid 3, i denerwuje się, bo w USA będą ją mięli za miesiąc, w Japonii za dwa, a my w europie dopiero w marcu...
A może akurat kogoś to zainteresuje...
http://silenthilltowncenter.prest.pl/ - na tej stronie jest do ściągnięcia gra Silent Hill w wersji na "PC". W cudzysłowie bo jest to właściwie amatorska konwersja - przerobiony emulator PSX'a który odtwarza tą grę i ma dodane pare opcji. Moim zdaniem warto się zapoznać gdyż jest to niewątpliwie najlepsza gra horror w jaką było mi dane zagrać. Nie widziałem nigdy żadnego filmu ani gry który pod względem strachu by dorównał Silent Hill. Gra zajmuje jakieś 400MB więc myślę, że warto się zapoznać - gwarantuje Wam, że nie pożałujecie, no chyba, że nie jesteście zwolennikami tego typu gier... Ja polecam tak czy inaczej... byle tylko grać wieczorem/w nocy, najlepiej z słuchawkami na uszach - efekt gwarantowany.
Jeśli ktoś woli torrenta to proszę: http://62.212.84.243/torrents/Silent_Hill_...Lingual.torrent , to wyżej to serwer, ale dość wolny. Więc jak kto woli.
A jak ktoś nie wie czego się spodziewać po grze to oto oryginalny trailer pokazywany na E3 daaawno temu ;> http://silenthilltowncenter.prest.pl/Silen...1%20Trailer.rar
Konsola vs PC. Odwieczna walka. ❗ Jeżeli mam się ograniczać tylko do gier, powiem tak. Na konsole wychodzą bardziej „efekciarskie” gry. Nastawione na masowego odbiorcę, które „skazane są na sukces”, zdarzają się gnioty, ale rzadziej niż na PC. Poza tym cena…. konsola jest droga w utrzymaniu (mówię tutaj o zakupie nowych legalnych gier). Do niedawna posiadałem PSOne i zestaw GB do Advance`a włącznie. Także wiem jak kosztowne są gry na konsole. Oprócz typowych horrorów i strzelanek, na konsolach nie było i nie ma dla mnie odpowiedniej gry. Jak dla mnie, zbyt mała różnorodność (chodzi mi tutaj o typ rozgrywki, mimowolnie ograniczony przez możliwości sterowania padem). Poza tym pomimo tego, że jestem wielbicielem RPG, konsole w tej dziedzinie mnie zawiodły, poza dobrym FF, później nastąpiły już tylko mniejsze bądź większe jego klony. Polecam natomiast konsole ludziom, którzy chcą tylko i wyłącznie grać „rozrywkowo”. Każdy (no prawie), tytuł, który ukazał się na konsole zapewni wam maksimum doznań. 😀
Generalnie jak dla mnie to PC deklasuje pod jednym wzgledm Konsole jeżeli chodzi o kwestię gier - mianowice łatwość (czasami ) instalowania oraz dostepnośc różnych dodatków , map , skinów , modów i innych tego typu rzeczy - na konsolę jak wyjdzie gra to albo grasz w niekończonosć albo po przejściu kampani itp. gra idzie czasami do lamusa ; zaś na PC jest dużo możliwości dalszego grania , także przez Internet - we Polsce konsole z netem są chyba narazie nie opłacalne .
A co do efekciarstwa konsol - zależy co uważać za efekciarstwo - jak dla mnie efektowa grafika to taka która jest doskonale przedtawiona na monitorze - tu jak narazie PC wygrywa ( moze PS3 i X360 coś zmieni )
Poza tym nawet wspomniane PS3 ma ograniczenia - m.in. ram - ma chyba tylko 256 MB , grafika ma też chyba tylko tyle albo mniej - co powoduje ze gry nie mogą mieć dużych plansz/textur/wysokopolygonowych modeli - tylko muszą być one ładowane w kawałkach - podczas gdy PC z średniej półki ma ~ 512-1GB ramu i conajmiej 128 MB VRam na karcie grafiki .
A co do samych konsol , to z Nextgenów chyba X360 bedzie lepszy ( mimo ze jest od PS3 słąbszy ) - jest łatwiejszy w programowaniu
Generalnie jak dla mnie to PC deklasuje pod jednym wzgledm Konsole jeżeli chodzi o kwestię gier - mianowice łatwość (czasami ) instalowania oraz dostepnośc różnych dodatków , map , skinów , modów i innych tego typu rzeczy - na konsolę jak wyjdzie gra to albo grasz w niekończonosć albo po przejściu kampani itp. gra idzie czasami do lamusa
Niekoniecznie. Zarówno do XBox'a jak i do PS2 istnieje wiele gier mających opcje ściągania dodatków za pośrednictwem internetu. I tak jak na PC - są to mody, mapy, skiny (szczególnie na XBox'ie jest to popularne). Także co do przejścia kampanii - dobre gry (aczkolwiek nie wszystkie) są robione często tak aby oferowały wiele godzin zabawy, aby ponowne podejście nie było identyczną powtórką rozgrywki jak poprzednie. Wiele tytułów także jest tworzonych z myślą o długim graniu dla zabawy, ot mój ukochany Tekken ;>. Tu nie ma kampanii, tu sobie włączasz dany tryb, pare lub parenaście/dzieści walk i grasz/trenujesz dla zabawy.
zaś na PC jest dużo możliwości dalszego grania , także przez Internet - we Polsce konsole z netem są chyba narazie nie opłacalne .
Jak już powiedziałem. Wiele gier oferuje możliwość gry przez internet. I wcale nie jest to nieopłacalne. Do takiej gry wystarczy zwykłe podłączenie do internetu i network adapter (w przypadku PS2, nie wiem co do XBox'a). Sama gra nic w większości przypadków nie kosztuje. Jedyne za co płacisz to gra. Dla przykładu najnowszy Splinter Cell, Burnout czy mający niedługo wyjść Metal Gear Solid 3: Subsistence oferują darmowy gameplay przez sieć. Płaci się tylko w przypadku większych produkcji, jak sieciowe RPG (ale to jest także w przypadku PC).
A co do efekciarstwa konsol - zależy co uważać za efekciarstwo - jak dla mnie efektowa grafika to taka która jest doskonale przedtawiona na monitorze - tu jak narazie PC wygrywa ( moze PS3 i X360 coś zmieni )
Zapewne się powtórzę, ale nadal uważam, że grafika to nie wszystko. Dla przykładu rok temu grałem w Metal Gear Solid 2 na PC z nawet nienajgorszą grafiką. Jednak kupiłem sobie MGS2 niedawno na PS2. Nie ukrywam - na TV widać różnicę między 640x480 a 800x600 które miałem na PC. Jednak rekompensuje to płynność, i brak problemów z efektami i przycinaniem gry... Nie mówiąc już o wygodzie gry na padzie. Tak więc gdybym miał wybierać tą samą grę na PC (lepsza grafika) i PS2 to brałbym to drugie.
Poza tym nawet wspomniane PS3 ma ograniczenia - m.in. ram - ma chyba tylko 256 MB , grafika ma też chyba tylko tyle albo mniej - co powoduje ze gry nie mogą mieć dużych plansz/textur/wysokopolygonowych modeli - tylko muszą być one ładowane w kawałkach - podczas gdy PC z średniej półki ma ~ 512-1GB ramu i conajmiej 128 MB VRam na karcie grafiki .
Każda konsola ma ograniczenia. Jednak wszystko zależy od odpowiedniego wykorzystania tych ograniczeń w grze i stworzenia porządnej gry (np. MGS3, którego grafika zachwyca do dzisiaj). Poza tym, jeśli już przy sprzęcie jesteśmy. Dużo osób marudzi, że konsola ma ograniczone wymagania i nie można nic do niej dokupywać, jak skończy się era konsoli to trzeba kupić nową. Tymczasem konsola wcale nie jest wielkim wydatkiem (ceny coraz bardziej spadają, PS2 można kupić już za 400zł nawet) i starczy ona na długi czas. Tymczasem każdy PC ma charakterystyczne parametry. Na każdym dany tytuł będzie chodził inaczej, tutaj kosztem płynności, na innym kosztem grafiki a na jeszcze innym nie pójdzie w ogóle. Przez co trzeba dokupywać coraz to nowsze dodatki jak karta graficzna itp. których ceny nieraz znacznie przekraczają cene konsoli.
Jednak jak dla mnie najważniejsza sprawa to kwestia samych tytułów jakie na daną platforme możemy znaleźć. Z całą pewnością osoba lubiąca dla przykładu strzelanki FPP i nic poza tym powinna zainwestować w PC bądź XBox'a niż w PS2. Osoby lubiące RTS'y mogą takowych szukać tylko i wyłącznie na PC. Dobry RPG znajdzie się na każdą platformę. Kwestia po prostu jaki kto ma gust (kto woli jRPG niech sięga po PS2, inne są na PC i XBox'a). Jednak ostatnimi czasy gry na PC to tylko i wyłącznie kolejne RTS'y i FPS'y. Każdy kolejny z lepszą grafiką i... niczym oryginalnym. Era porządnych strategii turowych się dawno zakończyła. Dobry RPG wyjdzie raz na jakiś czas (TES: Oblivion). I to jest jeden z istotnych problemów. Osobiście mnie nie ciągnie do zarówno jednego jak i drugiego typu gier. Bardziej wolę sobie pograć w jakieś przygodówki, horrory, zręcznościówki czy tekkena (innych bijatyk nie lubię). Także liczne j-popierdułki (które ja lubię) wychodzą tylko i wyłącznie na PSX i PS2. Tak więc kwestia po prostu aby każdy wybrał to co mu bardziej podpasuje. Dla mnie prześliczna grafika idzie na drugi plan, ważniejsza jest sama grywalność, żywotność i klimat danego tytułu. Także wygoda gry, płynność i brak problemów z wymaganiami. Po prostu wkładam płytkę i gram. Dlatego osobiście preferuje konsole.
A jeszcze co do sprawy kosztów konsoli. Już nie bądźcie tu tacy porządni mówiąc o oryginalnych tytułach ;>. Każdy wie, że konsole można przerobić za niewielkie pieniądze przez co odpali ona prawie każdy tytuł piracki. Bo tak samo PC jest drogi jeśli chcecie kupować oryginały (jeszcze droższy gdy go ciągle ulepszamy). Aczkolwiek nie ukrywam, że te są tańsze na PC. Jedyną konsolą której przerobić się nie da jest chyba GameCube, który wykorzystuje inny typ nośnika danych (jakieś miniaturowe DVD). Chociaż nie ukrywam... inaczej się gra w grę oryginalną a inaczej w coś ściągniętego z internetu ;>. To chyba wie każdy.
Jako że uwielbiam strategie i gry rpg widzę tylko jedno wyjście - stary dobry piec ;). Tak słyszałem, że niektórzy opowiadają, iż gry rpg na konsole są ponoć lepsze, ale dla mnie to nie ten klimat, osobiście wole nasze europejskie klimaty niż te mangowe, zresztą, co może być lepszego od "Nocy Kruka" ;). Idąc dalej: żywotności gier PC jest też nieporównywalnie dłuższa od gier konsolowych dzięki licznym modom, jakie można znaleźć w sieci. A najgorsze jest to ze na konsole nie ma żadnej porządnej strategii, bo taki "Kasen" to pryszcz w stosunku do "Dawn Of War".