Forum Trek.pl Newsy Nauka i Technologia Kepler gotowy do startu

Kepler gotowy do startu

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • Author
    Participant

Delta II, rakieta mająca wynieść na orbitę sondę Kepler, jest gotowa do startu z przylądku Canaveral na Florydzie. Pierwsze okno otwiera się za niecałe 8 godzin, kolejne około 20 minut później. Jak dotąd pogoda sprzyja i szanse na odpowiednie warunki do startu wynoszą 95%.

Misja Kepler ma na celu poszukiwanie planet podobnych do Ziemi, na których mogłoby zaistnieć życie. Sonda obserwować będzie cykliczne zmiany natężenia światła gwiazd spowodowane przysłonięciem ich przez obiegające je planety. Choć przyćmienie światła będzie znikome, Kepler ma być w stanie dostrzec nawet najsłabsze z tych ‘mrugnięć’.

Szczegóły misji znajdziecie w ScienceDaily i na stronie NASA.

Velo
    Participant

A po polsku jest bardzo dobre opracowanie na serwisie kosmonauta.net

http://kosmonauta.net/index.php?option=com...ticle&id=69

Jako jeden z autorów portalu zapraszam do częstszej lektury naszego serwisu

Michał Moroz - aka Velo

Breen
    Participant

Ja zapisałem się na listę którą Kepler zabrał ze sobą w kosmos. Niby to nic takiego, ale byc może za x lat jakaś rozumna istota odczyta tą listę z moim nazwiskiem 🙂

fluor
    Keymaster

To będzie pierwszy kosmiczny SPAM 🙂

Eviva
    Participant

Ja też się zapisałam. Mam certyfikat z numerem 1595.

Flashbones
    Participant

Oby za jego pomocą odkryto jak najwiecej planet itp. Może znajdzie się jakaś nadająca się do życia, ale kto tam dotrze, chyba że za 300 lat coś zostanie inowacyjnego wynalezione.

I. Thorne
    Participant

Luzik, musi,y tylko wymuślic jak obejść prawa wymyślone przez Einsteina. Taki silnik warp na przykład 😀

Match
    Participant

Pamietajmy, że prawa fizyki dobrze opisują rzeczywistość, póki nie odkryjemy nowych, tak więc wszystko jest mozliwe 😉

Coen
    Participant

"Coś jest niemożliwe tak długo jak wszyscy wiedza, ze To jest niemożliwe. A potem przychodzi taki, co nie wie, że To jest niemożliwe i on właśnie To robi:)"Z czyjegoś podpisu:) Ale chyba adekwatne;) Tym bardziej, że chyba CERN walczy o usunięcie M z E=MC^2...

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram