Forum › Fantastyka › Star Wars › Edytor FIlmów SE
Stawiam wyzwanie intelektualne: załóżmy że mamy możliwość zmiany filmów SW. Co można zmienić w poszczególnych?
Nowa Nadzieja: Dodałbym scenę, że Luke jest już przy okazji pilotem i gdzieś tam sobie lata z towarem po układzie.
Imperium: usunąłbym Leię całującą Luka.
Kwestia uzgodnienia czasu szkolenia Luka przez Yodę i lotu Sokoła: trzeba dodać Hanowi i Lei jakieś przygody.
Powrót Jedi: Dodałbym scenę z pojmanymi szturmowcami: większość została ogłuszona i powiązana jak barany.
Historię późniejszą trzeba napisać od nowa:
1. Palpusie nie ma.
2. Nowa Republika jakoś działa.
3. Resztki Imperium są resztkami.
4. Kombinują z klonowaniem.
5. Kylo Ren nie przechodzi na ciemną stronę, jest rozdarty bo powiedzieli mu, że to Vader zabił Palpusia.
6. Plany Nowego Porządku Najwyższego są skutecznie niweczone przez różne brygady naszych ulubionych bohaterów jak Bombelek, Cara, Mando, Boba Fett itp.
7. Akademia Luka istnieje i jakoś tam działa.
8. Jest tam grupa Mando-Jedi którym przewodzi Grogu.
9. Ben Solo jest niestabilny i gdzieś ucieka. Luke leci go szukać.
10. Nowa Republika jest raczej takim ONZetem, większość światów jest niezależna i suwerenna.
W tym momencie zaczyna się Przebudzenie Mocy. Snołk jest wynikiem eksperymentów FO i jest trochę niestabilny. Dodatkowo Luke wysyła mu pozytywne emocje, co obniża jego koncentrację.
Trzeba redukowac bohaterów, skoro mamy Grogu, Mando, itp. to Rey w zasadzie jest niepotrzebna. Ja bym robił sekłele o Grogu.
II
Prekłele do kasacji i napisania na nowo. Może Mroczne Widmo się ostoi przy poprawkach.
Nowa Nadzieja: Dodałbym scenę, że Luke jest już przy okazji pilotem i gdzieś tam sobie lata z towarem po układzie.
W zasadzie było coś w tym stylu w wyciętych scenach, że niby nie pilotował, co prawda, ale uczestniczył w wyścigach speederami (taki Fast&Furious chłopak z niego był 😉 ), które w obsłudze nie tak bardzo różniły się od myśliwca*.
* Przynajmniej model, którym latał:
https://starwars.fandom.com/wiki/T-16_skyhopper/Legends
Imperium: usunąłbym Leię całującą Luka.
Kiedy to z życia wzięte - wiadomo, że rozdzielone w dzieciństwie rodzeństwo potrafi poznając się po latach (zwł. gdy nie wie z kim ma do czynienia) kazirodczo ku sobie pałać. Nawet biologiczne wyjaśnienie na to jest...
Historię późniejszą trzeba napisać od nowa:
Albo od stara 😉 - tj. wybrać najlepsze wątki z postendorowego EU (w ostateczności - po prostu wziąć TT) i sfilmować.
Prekłele do kasacji i napisania na nowo.
Eetam. Do delikatnego załatania dziur w fabule. Nieźle je jednak Lucas przemyślał.
Czym jest Republika? Bardziej takim ONZetem czy państwem? Jak państwem to ma swoje siły zbrojne a jak ONZ to opiera się na siłach zbrojnych planet wchodzących w skład. Tak czy siak Jedi nie powinni dowodzić.
Palpuś niech będzie graczem ale jednostronnym a nie na 2 strony działającym.
Gupia ideolo Jedi do kasacji.
etc etc.
Z tym dowodzeniem Jedi to pełna zgoda. dla mnie jeden z absurdów, wszyscy z automatu generałami, do tego połowa to dzieci...
Smok Eustachy said
Jak państwem to ma swoje siły zbrojne a jak ONZ to opiera się na siłach zbrojnych planet wchodzących w skład.
Pamiętaj, że to byt ogólnogalaktyczny był, a między galaktykami się tam (prawie) nie latało. Do czego im w sumie liczna armia była?
Zresztą jeden Jedi (patrząc na wyczyny różnych Force userów i ze starego kanonu, i z nowych filmów) sam za spore zgrupowanie wojska starczy (zakładając, że nie słabszy od Sitha) - niszczyciele z orbity pościąga, gwiazdy poprzestawia, pozamiata...
Smok Eustachy said
Tak czy siak Jedi nie powinni dowodzić.
Cross said
Z tym dowodzeniem Jedi to pełna zgoda.
Przecież od wieków (tysiąc pokoleń) mieli bronić pokoju i prawa.
Smok Eustachy said
Palpuś niech będzie graczem ale jednostronnym a nie na 2 strony działającym.
I "Darth Plagueis", jedna z lepszych powieści SW (która konkretnie wyjaśnia co i jak) pójdzie do kasacji? 😛
Smok Eustachy said
Gupia ideolo Jedi do kasacji.
To przez co upadną? 😉
Cross said
wszyscy z automatu generałami, do tego połowa to dzieci...
Fakt, może mogli to pokazać jakoś mniej na skróty, uzasadnić. Choć ziemska historia zna b. młodych dowódców*, choćby tylko nominalnych... A i Jedi łączność z Mocą potrafi wiedzy dodawać (więc to nie są zwykłe dzieciaki)...
* O paru z nich:
https://militaryhistorynow.com/2016/02/04/junior-generalissimos-nine-of-historys-youngest-military-commanders/
https://www.quora.com/Who-is-the-youngest-military-commander-in-the-history
Jedi mieli bronic pokoju czyli raczej być siepaczami takimi reżimu. Muszę się tu rozpisać
Czyż różni rillajfowi siepacze reżimowi nie twierdzili, że bronią pokoju? 😉
A serio: w starym EU (nowelizacje licząc) Jedi przechodzili różne etapy, i to, że stali się w/w siepaczami i/lub politykami stało się jedną z kluczowych przyczyn ich upadku (pogrywali sobie z Anakinem i władzami cywilnymi; potem chcieli stuknąć Palpusia bez sądu - z czego Windu ze ślepej miłości do Republiki; i skończyło się to, jak się skończyło...).
Mogło by to wyglądać tak:
Luke gra Luka, Rose gra Rey, Finn gra Finna.
Isaac gra C3P0
Orville gra Sokoła Milenium.
Orville dociera do nieznanego rejonu Galaktyki gdzie napotyka na resztki zniszczonej wielkiej stacji kosmicznej. Okazuje się, że Kayloni są skręceni przez mrocznego lorda Sith który został pokonany ale się odradza...
Okazuje się, że Kayloni są skręceni przez mrocznego lorda Sith który został pokonany ale się odradza...
Który - oczywiście - nie jest z ekranu zwany Sithem, i nie nazywa się Palpatine...? 😉 😉 😉
No nie. Dla uproszczenia piszę bez maskowania
Z innej beczki... Miałeś do klipu porównującego sceny bitewne z ORV i SNW dorzucić coś z Kenobiego i wrzucić na YT... Niejedna sobota od wtedy minęła, a wciaż czekamy... 😉
Miałem ale boję się że mi kanał zdejmą
EDIT:
Jest gorzej niż myślałem:
Na razie jest na CDA
https://www.cda.pl/video/11348383f1
Jakiś koszmar.
I oglądajcie bo się narobiłem.
Dynamizm kontra... nie wiem nawet jak to nazwać... Choć w obu wypadkach trudno mówić o realizmie. Przy czym twórcy Kenobiego zerżnęli te manewry uchyleniowe z ST (już epigońskiego, ale zawsze). Defiant pierwszy tak robił:
(Co budziło pewne kontrowersje w fandomie, że niby niepoważne takie kozłów fikanie.)
ps. Jak już wrzuciłem Defianta, to wrzucę i Galaxy z tego samego kanału, ot, tak, w nawiązaniu do wiadomej dyskusji 😉 :
Ja się pytam gdzie moje pieniądze są? Kennedy się pytam?
Poszły już na Tales of the Jedi, Andora lub drugi sezon TBB 😉 .
Aczkolwiek trzeba przyznać, że jakkolwiek żałośnie w/w scena nie wyglądała, we wszechświecie zderzających się bezwładnie ISD taki kozłujący - tak to nazwę, bo do pełnego koziołkowania sporo brakuje 😉 - statek to jest postęp... 😉
I jeszcze to godne jest odnotowania, że ST (choćby przyszywany) poszedł w efektowno-efektywne efekciarstwo 😉 , podczas gdy SW w statyczny teatralizm - zamiana? 😉