Forum Fandom Opowiadania Komentarze Cykl: Wichry wojny

Cykl: Wichry wojny

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Participant

Przeznaczenie tego tematu jest chyba oczywiste.

Zeal
    Participant

I równie oczywista ocena.Chcę więcej. I to jak najszybciej .:)

Zarathos
    Participant

Moje uwagi, a w zasadzie jedna, dostales na gg, wiec nie bede sie powtarzal. W skrocie pomylily ci sie epoki :DPoza tym super. Mialem niezly ubaw czytajac to cudo, szczegolnie opisy reakcji pani komandor na warunki na klingonskim okrecie :)Chce jeszcze !!

W tamtych czasach Federacja nie traktowala romkow jako skonczonego zla. Zaczelo sie po 2311, jak nam romki nasze kithomer zgotowali. Co prawda potem dostali w dupe i schowali sie na 53 lata, ale nie o to biega. Przed 2311, romki byli po prostu jeszcze jedna rasa, jak juz kogos niecierpielismy to Klingonow. wiec taka hybryda jak szef mechanikow nie bylaby niczym zlym dla oficera federacji. A ze wtedy zdaje sie klingonie tez nie mieli powodu by niecierpiec romkow (nie tak dawno mieli z nimi sojusz, ba Chang wspolpracowal z romkami jak chcial rozpis...ic konferencje na Khitomer, to to oburzenie pani komanndor jest nie na miejscu. A raczej nie z tej epoki.

Sai
    Participant

Romulanka na okręcie Klingonów ? Dobre. Najlepszy był opis warunków na statku i zażenowanie pani komandor, gdy oglądała gdzie ma służyć. Hmm… znalazłem zastanawiającą wypowiedź „nieno” w dialogu, przy bardzo dobrym języku opowiadania, takie sformułowanie trochę odstaję. Weź to pod uwagę. Podsumowując może czepiam się szczegółów, ale zostało mi to we krwi, po ostatnim angażu. 😉

Coen
    Participant

Zar: ToS pozwala stwierdzić coś innego niż to co piszesz. Federacyjni, zwłaszcza terranie nienawidzili romulan tak bardzo iż nieomal byli gotowi zlinczować Spocka kiedy dowiedzieli się, że romulanie tez mają szpiczaste uszy. Zresztą takie zachowanie jest jak njabardziej zrozumiałe, w koncu klingoni i romulanie to dwa najwieksze zagrożenia jakim Federacja musiała do tej pory stawić czoło. W dodatku musiała to robić 'ciągle', nie zas jak z Planet kilerem co sie pojawił, namieszał i znikną.

Sai: co do 'nieno' to jak zauwazyłeś była w wypowiedzi postaci:) A tam to i 'kur*** ty pie*****y ch***' było by na miejscu jesli postac miała by sie tak wypowiadać:)

Sai
    Participant

Oczywiście masz rację, szanuję i rozumiem twoją argumentację. Chciałem tylko dodać, że to opowiadanie jest jednym z najlepszych twoich tekstów. Mam nadzieję, że cykl będzie równie udany. Moja uwaga była podyktowana względami subiektywnej estetyki i tylko tyle. 😉

iron1992
    Participant

fajnie się to czyta ale z tego co pamiętam to federacja miała romków w gdzieś bo byli, żyli i kombinowali tak jak każdy. Ale jeśli by na pokładzie był by volkanin zamiast człowieka to już by pasowało szczerze mówiąc.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram