Stowarzyszenie TrekSfera znów w akcji. Tym razem dzięki CBS Action udało się zorganizować wywiad z brytyjskim trekologiem. Dowiecie się z niego m.in. jak wygląda brytyjski fandom. Cały wywiad "Raules Davies o Treku w Wielkiej Brytanii i byciu Trekologiem" znajdziecie w dalszej części newsa.
TSF: Jak zostałeś Trekologiem?
Raules Davies: Można wierzyć lub nie, ale nie było to częścią jakiegoś wielkiego planu. Lubię Star Treka i chciałem zamanifestować, że wiem o nim wszystko... bardziej z perspektywy serialu niż od strony produkcji, ale linie od czasu do czasu się zamazują. Byłem bardzo oddanym fanem. Jeśli chodzi o tytuł "Trekolog" to nigdy nie słyszałem o niczym takim aż do momentu, gdy moja najlepsza przyjaciółka mnie tak określiła. O ile wiem, wymyśliła to słowo, bo ona nie jest za bardzo fanem.
[more]
TSF: Czy był jakiś określony odcinek/postać/serial który przekonał Cię do zostania trekkerem i dlaczego?
RD: Hmm. Na początek chcę powiedzieć że w dyskusji Trekker/Trekkie jestem zdecydowanie po stronie Trekkie 🙂 Moja miłość do ST wzięła się z The Original Series, ale to nie aktor przyciągnął moją uwagę tylko okręt! Klasyczny Enterprise Matta Jeffriesa. Moje fanostwo ostatecznie przypieczętowały klasyczne filmy.
TSF: Jak Star Trek wpływa na Twoje codzienne życie i wybory?
RD: Cóż, pracuje z Trekiem w brytyjskim CBS Action, co, jak muszę przyznać, jest super samo w sobie. Ale w moim życiu poza pracą staram się nie znajdować pod wpływem ST. To serial telewizyjny. Cały czas Trek pojawia się w dyskusjach, zwykle by coś podkreślić albo użyć go jako jako punktu odniesienia. Czy używam odzywek Kirka? Nie 🙂
TSF: Jak wygląda fandom w Wielkiej Brytanii? Czy jest jedna główna organizacja lub czy jest zdecentralizowany?
RD: Fandom jest zdecentralizowany w UK ? i w pewnym sensie szkoda. Byłoby miło mieć jedną centralną strukturę zarządzającą klubami, coś jak "Dowództwo Gwiezdnej Floty", ale większość ludzi w Wielkiej Brytanii lubi zarządzać klubami, których jest tu wiele, we własny w sposób. Sądzę, że gdyby zbudować zestaw wspólnych zasad, to wszystko nie byłoby już takie fajne. Jednak z drugiej strony jestem pewny, że moglibyśmy zrobić dużo więcej, gdybyśmy wszyscy szli w tą samą stronę.
TSF: Co jest bardziej popularne w Wielkiej Brytanii ? Star Trek czy Gwiezdne Wojny?
RD: Jak sądzę Gwiezdne Wojny są bardziej popularne od Treka na całym świecie, bo to jest przygoda, w której są księżniczki, piraci, rycerze i mroczni lordowie... I to jest czysta rozrywkowa fantasy. Nie trzeba o niej myśleć - wystarczy nią się cieszyć. Star Trek nie jest umiejscowiony dawno dawno temu w odległej galaktyce, dzieje się w naszej przyszłości i pokazuje rzeczy, nad którymi trzeba się skupić. Bardzo wielu ludzi nie lubi myśleć w trakcie rozrywki.
TSF: Czy jest szum wokół nowego filmu wśród fanów w UK? Jakie są oczekiwania?
RD: Jest dużo szumu wokół nowego filmu - następca Star Treka z 2009 roku jest obiektem fascynacji od paru lat. Tamten film przyciągnął wielu ludzi do Treka, i Star Trek Into Darkness może mieć podobny efekt. Wielu fanów jest ciekawych, co teraz zrobi Abrams. Co do oczekiwań, to myślę że fani są podzielni. Nie ma wątpliwości, że będzie to przygoda w kosmosie, ale Trek to coś więcej, a gdy zarządza się największym franchisem na świecie, to jest ryzyko, że zirytuje się wielu ludzi.
TSF: Czy Trek jest widzialny w naszej kulturze? I co to jest "Destination Star Trek"?
RD: Trek jest bardzo widzialny w kulturze ? jeśli wie się, czego szukać. Nie mówię o rzeczach oczywistych, jak telefony (komunikatory), ale także o zastrzykach bez igieł (hiposprej), Kindle i iPady (PADDy). Uniwersalny tłumacz jest opracowywany, ale przede wszystkim ludzie wielokrotnie opisują rzeczy jako "wyglądające jak z Treka" albo "wygląda jakby pochodził z Enterprise". Co do "Destination Star Trek" to był to event promujący Treka z udziałem wielu aktorów, który miał miejsce w Londynie 19 i 20 października 2012. Było to pierwsze takie wydarzenie. Ponieważ odniosło sukces, "Destination Star Trek" może pojawić się w innych miastach na całym świecie, dzięki czemu liczba fanów będzie się powiększać.
TSF: Czy kojarzysz jakieś odniesienia do Polski w Treku?
RD: Nie ma ich wiele. Wydaje mi się, że państwo zostało wymienione z nazwy tylko raz na ekranie ? przez Tuvoka w odcinku VOY: The Killing Game. Ale pojawiały się wzmianki o kulturze i historii. W epizodzie DS9 The Maquis była wzmianka o "festiwalu Mazurka" który miał odbyć się na księżycu ? to jest wzmianka o tańcu ludowym z Polski. Dobrze wiedzieć, że elementy z nas wszystkich będą istnieć aż do XXIV wieku.
Star Trek - Oryginalna Seria - sezon 3
Od 19 lutego 2013 w dni powszednie o godz. 19:00, z powtórką następnego dnia o godz. 09:00 i 13:00 oraz powtórki odcinków z całego tygodnia w soboty od godz. 9:00.
Źródło: CBS Action[/more]
"Nie trzeba o niej myśleć - wystarczy nią się cieszyć. Star Trek nie jest umiejscowiony dawno dawno temu w odległej galaktyce, dzieje się w naszej przyszłości i pokazuje rzeczy, nad którymi trzeba się skupić. Bardzo wielu ludzi nie lubi myśleć w trakcie rozrywki."LoL. Facet, który musi się skupić, by zrozumieć ST, pewnie jeszcze najbardziej TOS, bo to jego ulubiony serial. Trekkerzy drodzy, jeśli nie chcemy być nielubiani, choćby przez fanów SW, to zacznijmy od nie podbudowywania się w ten sposób.
A tu się zgodzę - dość nieszczęśliwie się gość wypowiedział z tym skupianiem się. 😛
"Nie trzeba o niej myśleć - wystarczy nią się cieszyć. Star Trek nie jest umiejscowiony dawno dawno temu w odległej galaktyce, dzieje się w naszej przyszłości i pokazuje rzeczy, nad którymi trzeba się skupić. Bardzo wielu ludzi nie lubi myśleć w trakcie rozrywki."
LoL. Facet, który musi się skupić, by zrozumieć ST, pewnie jeszcze najbardziej TOS, bo to jego ulubiony serial. Trekkerzy drodzy, jeśli nie chcemy być nielubiani, choćby przez fanów SW, to zacznijmy od nie podbudowywania się w ten sposób.
Z myśleniem nie chodziło mu raczej o tym żeby zrozumieć treść filmu, tylko o tym że ST porusza pewne kwestie społeczno-kulturowe o których ludzie nie chcą myśleć podczas odpoczynku i rozrywki.
Myślę podobnie jak Mel. Mówcie co chcecie, ale bardziej prawdopodobne, że po Treku zastanowicie się nad jakąś ciekawą kwestią. Oczywiście ST to też rozrywka. Trochę inna, ale ciągle rozrywka.