Forum › Trek.pl › Newsy › Fantastyka › AXN Scifi prezentuje
Telewizja AXN Scifi nie jest obca polskim fanom fantastyki. Teraz, dzięki rozpoczynanej właśnie współpracy z Trek.pl, będzie lepiej znana również wśród naszych użytkowników. W dalszej części przeczytacie, co możecie obejrzeć na antenie stacji.
[more]Babylon 5
Babylon 5 to stacja kosmiczna zlokalizowana w strefie neutralnej. Celem wybudowanego w XXIII wieku obiektu jest utrzymywanie pokoju pomiędzy różnymi rasami, poprzez udostępnianie przestrzeni do prowadzenia negocjacji i rozmów pokojowych ich ambasadorom. Poza funkcją dyplomatyczną, stacja Babilon 5 służy również jako militarny posterunek Ziemi oraz miejsce postoju dla handlarzy, biznesmanów, a niekiedy kryminalistów.
==========
Battlestar Galactica
Jeden z najlepszych seriali science-fiction ostatnich lat. Opowieść rozpoczyna się czterdzieści lat po tym, jak ludzkość zawarła przymierze z Cylonami. Cyloni zostali stworzeni przez ludzi, ale następnie zbuntowali się przeciw swoim panom. Po krwawej wojnie zapanował pokój, podczas którego po Cylonach zaginął wszelki ślad. Teraz powrócili i przypuścili gwałtowny atak na dwanaście kolonii ludzi. Ocalałe resztki rasy ludzkiej muszą stawić im czoła.
==========
Doktor Who
Rose Tylor wiedzie spokojne życie, pracując w sklepie w Londynie. Pewnego dnia wszystko się zmienia – manekiny w sklepie ożywają i próbują ją zabić, ale niespodziewanie ratuje ją człowiek, który przedstawia się jako Doktor. Nagle zostaje wyrwana ze swojego spokojnego życia i trafia w sam środek bitwy między Doktorem i obcymi, którzy chcą zdobyć Ziemię i zniszczyć ludzkość. Dowiemy się, że doktor tak naprawdę też jest obcym, ostatnim przedstawicielem swojej rasy i podróżuje w czasie i przestrzeni, aby walczyć ze złem. Tak zaczyna się niesamowita przygoda Rose, która wraz z doktorem odwiedzi różne miejsca i różne epoki, aby ratować ludzkość przed zagładą i stawiać czoła różnym wrogom – nieumarłym, obcym i ludziom.
==========
Gwiezdne Wrota: Atlantyda (Stargate Atlantis)
Kiedy w lodach Antarktyki zostaje odnaleziona tajna baza Pradawnych – oryginalnych budowniczych Gwiezdnych Wrót – zostaje powołana ekipa, która ma udać się z niebezpieczną misją do odległej galaktyki Pegaza. Przewodzi jej dr Elizabeth Weir, specjalistka od dyplomacji, która często ściera się ze swoim odpowiednikiem z ramienia wojska, majorem Johnem Sheppardem. Poza tym w skład ekipy wchodzą również astrofizyk dr Rodney McKay oraz piękna Teyla, mieszkanka galaktyki Pegaza. W drugim sezonie pojawią się również nowe twarze. Do stałego składu dołączy Ronan Dex (Jason Momoa), specjalista od broni i doskonały wojownik, który wspiera ekipę w walce z Widmami. Z jakimi nowymi zagrożeniami przyjdzie zmierzyć się bohaterom podczas ich pobytu w obcej galaktyce?
==========
Po tamtej stronie (Outer Limits)
Serial ten to prowokująca telewizyjna antologia, wielokrotnie uhonorowana nagrodami Emmy. Podobnie jak w przypadku klasycznego już serialu z lat 60. pod tym samym tytułem, każdy odcinek jest celebracją ludzkiej wyobraźni, badań nad przekraczaniem nowych granic z zakresu technologii, kosmosu i ludzkich doświadczeń, które ujawniają nasze największe nadzieje i największe obawy. Historie, podejmowane w serialu rozwijają konsekwencje kontrowersyjnych i prowokujących tematów takich jak manipulacja genetyczna, wizyty Obcych na Ziemi, oraz kwestię życia po śmierci.
==========
Przygody Merlina (Merlin)
Ta produkcja BBC ukazuje dramatyczne skutki życia w czasach mitu i magii. Akcja osadzona jest w królestwie Camelot, śledząc losy młodego Merlina w jego niebezpiecznej podróży, kiedy to wraz z młodym księciem Arturem (w tej roli Bradley James) i innymi postaciami ruszają na wyprawę, twarzą w twarz z legendarnymi i fantastycznymi postaciami i siłami.
==========
Sanctuary
Główną bohaterką nowego serialu Sanctuary jest piękna, tajemnicza i zaskakująca dr Helen Magnus, która śledzi, studiuje i jednocześnie chroni dziwne i czasami przerażające stworzenia w tajemnicy zamieszkujące nasz świat.
==========
Star Trek: Stacja Kosmiczna (Star Trek: Deep Space Nine)
Stacja kosmiczna o oznaczeniu Deep Space 9, pozostawiona przez Kardasjan na orbicie planety Bajor, krótce staje się najważniejszym posterunkiem Gwiezdnej Floty w tej części galaktyki. Nieopodal znajduje się jedyny znany stabilny korytarz podprzestrzenny prowadzący do Kwadrantu Gamma, na drugą stronę galaktyki.
==========
Tajemnice Smallville (Smallville)
Serial opowiada o młodzieńczych latach Supermana. W miasteczku Smallville zaczynają dziać się dziwne rzeczy, odkąd nieopodal spadł meteor – a właściwie statek kosmiczny, w którym na ziemię przybyło dziecko zaadoptowane później przez rodzinę Kentów. Clark odkrywa wkrótce, że posiada moce, jakich nie mają zwykli ludzie. Młody Superman musi nauczyć się je kontrolować. Jest zmuszony ukrywać przed innymi swą nadludzką siłę. Przeszkadza mu w tym Lex Luthor, dawny przyjaciel, który w przyszłości stanie się głównym wrogiem Supermana.
==========
Torchwood
Spin-off serialu „Doktor Who” stworzony przez Russella T. Daviesa. Opowiada o przygodach i zmaganiach Instytutu Torchwood w Cardiff, gdzie wyrwa w czasoprzestrzeni pozwala tajemniczym istotom i zjawiskom występować w naszym świecie. W głównej roli wystąpił John Barrowman jako kapitan Jack Harkness, postać doskonale znana fanom przygód dziewiątego i dziesiątego Doktora. Serial spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem publiczności i został uznany za mroczniejszą i dojrzalszą wersję „Doktora Who”, jak również zyskał kultowy status i rzesze fanów po obu stronach Atlantyku.
==========
Wybrańcy obcych (Taken)
Miniserial science-fiction produkcji Stevena Spielberga. Opowiada o losach czterech pokoleń na przestrzeni pięciu dekad. Rodziny Keys, Crawford i Clarke wszystkie miały styczność z obcymi. Weteran drugiej wojny światowej, Russell Keys, zmaga się z koszmarami po tym, jak podczas wojny został porwany przez obcych. Po wydarzeniach w Roswell Owen Crawford i jego rodzina weszli w posiadanie tajemniczego artefaktu. Nieszczęśliwa w małżeństwie Sally Clarke zostaje zapłodniona przez kosmitę. Na przestrzeni wielu lat spadkobiercy tej trójki muszą zmagać się z wpływem obcych na ich życie. Kulminacją są narodziny Allie Keys, która jest końcowym produktem eksperymentu kosmitów oraz kluczem do przyszłości. W roli Allie wystąpiła Dakota Fanning, poza tym w serialu zobaczymy również Heather Donahue („Blair Witch Project”), Ryana Hursta („Poszukiwani”, ostatnio „Londyńczycy”) oraz Steve Burton (znany jako angielski głos Clouda Strife’a z gier i filmów wchodzących w skład kompilacji „Final Fantasy VII”).[/more]
Ja to najbardziej ubolewam nad tym że nie można wykupić tylko tego jednego kanału ale trzeba wybrać cały pakiet który tak mało nie kosztuje. Może jednak wraz z wprowadzeniem TV cyfrowej do kablówki pojawi się i taka opcja.
Szkoda, że nie mam AXN SF, ale ta oferta raczej nie jest skierowana do mnie. B5 oglądam aktualnie, BSG, SGA oglądałem. Może Obcy na końcu i DS9 są interesującymi pozycjami. Zwłasza DS9 😀 A tak w ogóle to czy czasem DS9 nie jest pierwszy raz emitowane w Polsce ❓
Jaki charakter ma ta wspolpraca?
Myślę, że w przyszłym tygodniu będzie to widać.
A tak w ogóle to czy czasem DS9 nie jest pierwszy raz emitowane w Polsce ❓
13 lat temu Polsat wyemitował 5 sezonów.
Pamiętam tą emisję? To było aż 13 lat? Jezu, ale czuje się stary 🙂
Jezu, ale czuje się stary
Nic w ogóle nie mów... Powrót ze szkoły i najpierw TNG na TVN, a potem DS9 na Polsacie. To były czasy 🙂
Później jeszcze na polsacie 2 leciało. I chyba 5 sezonów właśnie tam pokazano.
Na obu pokazano 5 sezonów, tylko, że na zwykłym Polsacie nie pokazano Call to Arms, zapewne dlatego, że nie chcieli kończyć nadawania megacliffhangerem. A na Polsacie2 owszem. Polsat zrobił wtedy zresztą brzydką rzecz w innym miejscu, mianowicie przeniósł w pewnym momencie emisję na rano (+/- 09.30) przez co oczywiście np. ja, dzieciak szkolny, nie mogłem tego oglądać. A zrobił to w jeszcze może gorszym momencie, mianowicie między emisją pierwszej a drugiej części Way of Warrior. Możecie sobie wyobrazić jaki byłem wściekły. Polsat2 chwilę potem nadawał już konsekwentnie o dobrej porze, mianowicie o 19.00. Wczesne sezony nadawał jeszcze nieco później nieistniejący już kanał Polsat Smyk, taka polsatowska odnoga dla dzieciaków.
Jezu, ale czuje się stary
Nic w ogóle nie mów... Powrót ze szkoły i najpierw TNG na TVN, a potem DS9 na Polsacie. To były czasy 🙂
I potem megapakiet animowany na RTL 7 i TVN, chyba mniej więcej w tym samym czasie 🙂
Polsat zrobił wtedy zresztą brzydką rzecz w innym miejscu, mianowicie przeniósł w pewnym momencie emisję na rano (+/- 09.30)
Studiowałem wtedy zaocznie i mogłem na luzaku oglądać 🙂
AXN SciFi kiedyś było super, ale od jakiegoś czasu to się zmieniło, na gorsze. W tej chwili nie mam ale jakies 6 mies temu jak miałem w pakiecie to nie dało tego sie oglądać, REKLAM WIĘCEJ niż na Polsacie, dosłownie co 15 minut. Stacja fajna ale jak za płatny kanał to ostro przegięli pałę.
@BreenReklamy dają w trakcie np. DS9 dwa razy i to w miejscach, w których pierwotnie były emitowane na zagranicznych kanałach.Też pamiętam jak Polsat puszczał, choć nie byłem wtedy zainteresowany oglądaniem. Trafiłem na jakieś dwa nudne odcinki i tyle "Stacji Kosmicznej" widziałem. Za to TNG po szkole to się oglądało 🙂