Forum › Star Trek Online - Forum serwisu STOnline.pl › Newsy Star Trek Online › Zmiany w wyglądzie konsol
Co tydzień - w czwartkowy wieczór polskiego czasu - przeprowadzana jest przerwa techniczna, w trakcie której wprowadzane są do gry mniejsze lub większe poprawki. Dzisiejsza zmiana będzie zauważona przez każdego, ponieważ twórcy gry (między innymi) zdecydowali się zmienić wygląd konsol montowanych na okrętach. Poniżej zestawienie starego i nowego wyglądu.
[more]
Konsole taktyczne
Konsole inżynieryjne
Konsole naukowe
Warp Core
O innym zmianach można przeczytać bezpośrednio w Release notes na oficjalnym forum STO.
[/more]
Tak jak wcześniej nie miałem pojęcia co symbolizują te ikonki, tak dalej z paroma wyjątkami nie wiem. ;P No i trzeba będzie od nowa zapamiętywać i kojarzyć, by nie sprzedać/wyrzucić przedwcześnie.
Fakt, trzeba będzie od nowa się uczyć, ale mam wrażenie, że te nowe ikonki są bardziej logiczne...Kilka szybkich spostrzeżeń:- tła ikonek od razu mówią, czy jest to konsola taktyczna, naukowa czy inżynieryjna,- wszystkie konsole taktyczne wzmacniające typ obrażeń wyglądają podobnie, ale różnią się kolorem tego czegoś w środku (a kolor ten jest identyczny z tym, co znamy - disruptory na zielono, plazma na niebiesko, itd),- konsole o podobnym znaczeniu wyglądają podobnie (np. wzmocnienie mocy torped, albo Power Lever w inżynierii)Wcześniej niczego takiego nie było.Podsumowując: nie będzie tak źle. 😉
plazma na niebiesko, itd
Wiem, że się czepiam, ale to ewidentnie kolor turkusowy 😛 Niebieskie to są tetryony 😛
Tak czy inaczej, nie rozumiem po co mieszali z warp core, a dokładniej Field stabilizing i Standard Warp Core. To wygląda tak, jakby ktoś na siłę chciał to zmienić, aby pokazać, że robi COKOLWIEK.
Mnie zastanawia czy "wskaźnik" mk będzie tak jak dotychczas jako numerek w rogu, czy też ikony konsol na poszczególnych poziomach będą się od siebie nieznacznie różniły (na ilustracjach stare mają zaznaczone różne mk, na tych nowych już tego brak) tak jak jest np w przypadku broni naziemnej gdzie akurat wygląd (nie sama ikona) zmienia się wraz z poziomem broni.
Ciekawi mnie czy myśleli o daltonistach projektując te ikony, w końcu 10%(chyba) męskiej populacji to daltoniści, a część konsol można w zasadzie rozróżnić tylko po kolorze (no ok, sa drobe różnice, ale wyszukiwanie ich może być męczące dla osób nie rozróżniających części kolorów)...
Zmiany są potrzebne, to na pewno, ale w tym wypadku to gruba przesada. Tyle miesięcy (lat) byliśmy przyzwyczajeni do symboli, a teraz wywalają wszystko do góry nogami. Dla mnie bzdura.
Czy tylko mnie się wydaje, że nowe symbole są bardziej komiksowe?
plazma na niebiesko, itd
Wiem, że się czepiam, ale to ewidentnie kolor turkusowy 😛 Niebieskie to są tetryony 😛
i tym wpisem udowodniłaś absolutnie wszystkim że jesteś kobietą i już nikt nie będzie miał wątpliwości ;-))))
a tak w ogole to nowe ikonki mi się podobają, w większości są ciekawsze od starych
Może mi ktoś powiedzieć skąd wzięły się te ostatnie z Hull, Alloy i tego ostatniego. Pierwszy raz te rzeczy na oczy widzę. Bo jak je widzieliście to powiedzcie gdzie te rzeczy znaleźć. ( chodzi o Enhanced)P.S. Jak dodać fotkę awatara taką zaraz przy nicku?
Ikonki mi się nie podobają. Nie dlatego, że nowe i trudno się przyzwyczaić, ale dlatego, że ciężko z nich coś wywnioskować "na pierwszy rzut oka". Za dużo szczególików poupychanych na małej przestrzeni. Są mało czytelne.
Wcześniej każde urządzenie miało charakterystyczny kształt. Teraz sprzęt z danej grupy jest do siebie za bardzo podobny (konsole taktyczne).
Paradoksalnie, najbardziej podobają mi się ikonki reprezentujące poszczególne stopy (poszycia już nie). Proste, prawie że dwuwymiarowe.
Wolałbym coś w stylu concept-artu jaki wykonał Perpetual.
Nie podobają mi się nowe ikonki konsol taktycznych. Szczególnie te na wzmocnienie broni, są zbyt podobne do siebie, wolałam poprzednią ich wersję. Inżynieryjne są nawet ładne, chociaż też podobne do siebie. Naukowe mają za dużo szczegółów. Za to w Romulańskich z ambasady jest ciekawa zmiana, lepiej widać które zmniejszają a które zwiększają aggro.