Forum Fantastyka Star Wars Zmiany w trylogii

Zmiany w trylogii

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 27 total)
  • Author
    Participant

Ja tylko tak w kontekście odnawiania : Bardzo nie lubię nowych wersji starych produkcji typu pokolorowanie samych swoich czy nowa wersja star wars (chodzi mi o tą "ulepszoną" ) zwłaszcza, że gdzieś słyszałem, że ponoć Lucas ma wydać jeszcze jedną wersję z akcentami z nowej trylogii. A TOSa to ja uwielbiam za to jaki jest i co sobą reprezentuje a nie za efekty specjalne 🙂

Cross
    Keymaster

nowa wersja star wars (chodzi mi o tą "ulepszoną")

Tam jest raptem parę akcentów, no i podrasowany widok lotu Luke'owego poduszkowca był ok - z tego co pamiętam w oryginale coś tam rozsmarowali pod tym landspeederem by uzyskać efekt unoszenia się nad powierzchnią 🙂

Jamjumetley
    Participant

Tam jest raptem parę akcentów, no i podrasowany widok lotu Luke'owego poduszkowca był ok - z tego co pamiętam w oryginale coś tam rozsmarowali pod tym landspeederem by uzyskać efekt unoszenia się nad powierzchnią 🙂

Landspeeder "latał" w koło na wysięgniku 😉

Odnawianie Gwiezdnych Wojen strasznie mnie irytuje. Niby to te same filmy, ale niepotrzebnie zmieniają niektóre aspekty. Na przykład ugrzecznianie Hana Solo. Wcześniej nie cackał się i po prostu strzelił do Greedo pod stołem. Teraz to Greedo strzela, ale nie trafia. Han ma argument, żeby w samoobronie strzelić do przeciwnika. Kiedyś czytałem listę zmian, na której figurują modyfikacje dialogu, dokonane poprzez wycięcie lub dodanie jednego słowa. Tu i ówdzie poprawia się komputerowo rangę na mundurze imperialnego oficera. Trochę przesada. Zaraz dojdziemy do sytuacji jak w The Big Bang Theory, kiedy Raj próbuje wyciągnąć Leonarda na ostateczną wersję Blade Runnera, w którym dodany kilkusekundowy fragment diametralnie zmienia przekaz filmu 😉

Eviva
    Participant

Ugrzecznianie Hana Solo? O nieeee.... Tylko nie to....

Jeśli chodzi o poprawianie SW to podobają mi się akcenty wizualne typu: dodanie szturmowców na dewbackach czy czy "latający Jawa na sznurku" albo nawet i scena z Jabbą. Jednak gdy widzę, że to Greedo strzelił pierwszy... Na początku trylogii Han jest "scoundrelem" i tak to powinno być widziane. Po prostu ktoś chciał mu dodać trochę serduszka by mali chłopcy widzieli w nim coś "dobrego". Luke był wtedy miękkim młodzieniaszkiem i nigdy mnie specjalnie nie interesował, ale Han.... Dla Hana przeczytałam trylogię A.C. Crispin ( BTW. Napisała też "Sareka").

Cross
    Keymaster

Jednak gdy widzę, że to Greedo strzelił pierwszy...

Porażka, dobrze że mam słuszną wersję.

Eviva
    Participant

Jednak gdy widzę, że to Greedo strzelił pierwszy...

Porażka, dobrze że mam słuszną wersję.

Ja też i to mnie cieszy.

Jamjumetley
    Participant

A ja odnowioną. A w Jedi ze zmienionym Anakinem na końcu... 😥

Bartas
    Participant

JJ serio jest zmieniony Anakin? tak aby się zgadzał z wcześniejszą trylogią? Bo ja słyszałęm, że na słynnej uczcie u Ewoków ma być jeszcze Mace Windu i Qui gon jin (czy jak mu tam).

Jamjumetley
    Participant

JJ serio jest zmieniony Anakin? tak aby się zgadzał z wcześniejszą trylogią? Bo ja słyszałęm, że na słynnej uczcie u Ewoków ma być jeszcze Mace Windu i Qui gon jin (czy jak mu tam).

O Mace Windu i Qui-Gon Jinn'ie nie słyszałem, ale Anakina niestety podmienili...

Lo'Rel
    Participant

Rzeczywiście na końcu jest poprawiony Anakin i w głowę zachodziłem jak to możliwe. Dziwne, że przez myśl mi nie przeszło, że GL mógł to zmienić po nowej trylogii. Wcześniej miałem teorię, że znaleźli identycznego aktora, a ja wcześniej nie zwracałem na to uwagi, co wydało mi się mało prawdopodobne, ale akceptowalne. A jakiś czas temu zobaczyłem jednak oryginalną scenę i wtedy zgłupiałem, na szczęście tylko na jakiś czas, bo potem ingerencja komputera wydawała się oczywista. Co do poprawiania, czy dodawania scen, czy raczej efektów, to nie ma problemu. Fan oryginału, zawsze będzie miał oryginał, ale zmiana fabuły jest trudna do przełknięcia.O właśnie, Naboo też dodali?

Bartas
    Participant

Przedtem Naboo nie było na bank 🙂 kiedyś obejrzę SW w TV i okaże się , że jest inne zakończenie tzn. imperium wygrało 😉

I. Thorne
    Participant

ja na takie zakończenie to nawet bym do kina poszedł na SW.

Manul
    Participant

Oj, gdyby imperium wygrało to bym chyba nawet całą sagę kupiła na blu ray.Niedawno na zajęciach z filmu kolega kłócił się z wykładowcą czy SW to może scifi czy może baśń utrzymana w klimacie. Łobosh...

I. Thorne
    Participant

To baja. W bajkach pokazuje się konflikt białych z czarnymi i dobrzy zawsze wygrywają. Takie było założenie Lucasa i tylko dodał trochę technologii by było inne niż Władca Pierścieni.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 27 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram