Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › zmiany w nowej bitwie
Kronos ja proponuje w ogole przy wszystkich torpedach korzystac z rzutów, najlepiej z kosci k20. I byłoby to tak, okret ma mozliwosc wymanewrowania 30% torped, a więc rzucasz 1k20. Wyniki 1-6 torpedy nie trafiają, 7-20, trafiają. Zaś przy 55% Q'baH'a to byłoby to 1-11 nie trafiają a 12-20 trafiają i juz:]
W kwestii polaronówek to również mozna wykorzystac czynnik losowy, ale te 50 000 uszkodzen powinno byc zawsze i dodawac sie do tamtych nawet jak przejdą one przez osłony, oraz zawsze powinno wyłanczac trafiony system na 1 rundę.
Thengel; jeśli juz to walka dwoch flotylli okretów, bo armie to maja kilkadziesiat do kilku tysiecy okretów
Kronos rozsądź czy moge mieć promy czy nie. Wolf ale zauważ że to nie będzie bitewka iedzy dwoma okrętami tylko bitwa dwóch armii!
Sprawa jest jak dla mnie rozstrzygnieta. Promy NIE biora czynnego udzialu w walce (ew. ewakuacja statku).
A co sie tyczy tych "armii" Thengel, to o czym Ty piszesz ❓ ❗ To jest walka 5 okretow KSO (slownie: PIEC) vs. 6 wrogich okretow (slownie: SZESC). Rzeczywiscie, takie "armady", ze... Ty widziales kiedys armade? Proponuje ostatni sezon DS9, tam az nadto ukazane sa ARMADY (setki okretow po kazdej ze stron)... A nie kilka okretow podczas potyczki.
Co sie tyczy propozycji Kronosa, to juz ja dawno z nim przedyskutowalem... Zna moje zdanie 🙂
Thengel:Kilka okrętów po obu stronach to armie? No nic, mniejsza o nazewnictwo. Ale... Co jest konkluzją? Bo nie łapię. Co ma ilość okrętów do sposobu przeliczania czegokolwiek albo używania promów? Albo się starzeję, albo taki tępy jestem, bo nie nadążam za Twoim tokiem myślenia...
No z tą armią to przesadziłem 😆 A ilośc okrętów (o porównywalnych możliwościach technicznych) przekłada się na długość bitwy. Ale Kronos do mnie napisał o: "pewnie że możesz mieć ja nie mam nic przeciwko tylko nie za dużo z 5 wystarczy" no więc sprawa rozstrzygnięta.
Dla klingonow:Zeby dodac pikantnosci naszej bitewce, oto garsc klingonskich rozkazow, ktore moga przydac sie w bitce:OGNIA - baH (najwazniejsze :P)PELNA IMPULSOWA - naQ Hong1/2 IMPULSOWEJ - blD HongMASKOWANIE - So'OFICER TAKTYCZNY - yaOFICER NAUKOWY - QeDplnOFICER KOMUNIKACJI - QumplnPIERWSZY - yas waD'lchWYKONAM TO ("tak jest") - luqTAK - lu'NIE - ghobe'TERAZ - DaHGENERAL - Sa'KAPITAN - HoDPORUCZNIK - SoghFEDKI - yuQjljQa'ROMULAKI - romuluSnganZA IMPERIUM! - meH wo'DZIALKA - talWSZYSTKIE - HochRAPORT - ja'Jak cos jeszcze sie przyda, to piszcie 🙂 Sie wykombinuje, jak to po naszemu 🙂
Coen no to teraz dałeś ciała. Torpeda kwantowa jest pomysłem Federacji natomiast to kardazjanie ją skopiowali dość słabo ponieważ żeby je używać musieli skonstruawać Drednota i dodetko ich torpedy są znacznie słabsze.
Taaak? Skoro są takie strasznie słabsze i w ogóle gorsze dużo od federacyjnych to dlaczego według DITL kardaziańskie są znacznie skuteczniejsze? Co? Skoro na federacyjnej standardowej wyrzutni federacyjna kwantówka daje tylko 675 sile podczas gdy kadaziańska 844. Więc kto tu ma słabe podruby
Taaak? Skoro są takie strasznie słabsze i w ogóle gorsze dużo od federacyjnych to dlaczego według DITL kardaziańskie są znacznie skuteczniejsze? Co? Skoro na federacyjnej standardowej wyrzutni federacyjna kwantówka daje tylko 675 sile podczas gdy kadaziańska 844. Więc kto tu ma słabe podroby co? Zestawienie jasno pokazuje czyje są słabsze wiec to Ty dałeś ciała.
Coen weź poczytaj dokładnie Dilt i to wszystko, a dokładniej weaponary i quantoom torpedoes
Tazman, nawet jeśli pisze coś innego niż to co mówię to dane pokazują co innego, a wiec albo opis albo kalkulator się im myli a to kolejny przykład na to iż DITL nie jest nieomylny jak kiedyś twierdził Krusty zdaje mi się.
Tazman, nawet jeśli pisze coś innego niż to co mówię to dane pokazują co innego, a wiec albo opis albo kalkulator się im myli a to kolejny przykład na to iż DITL nie jest nieomylny jak kiedyś twierdził Krusty zdaje mi się.
Jak sam zauważyłeś, że DILT nie jest nieomylny to dlaczego sprzeczasz się z Krustym, popierając swoje założenia zarówno o DILTA.
Ja w każdym razie popieram tezę z Weaponary tam jest wszystko jasno napisane.
Po prostu jakiś czas temu Krusty, lub Seldon mi napisał "To co, teraz twierdzisz ze DITL jest niedokładny" czy cos w tym stylu. Więc albo się zgodzi co do kwestii ze jest omylny albo przyzna ze nieudane podroby kardaziankie są dużo lepsze od udanych federacyjnych oryginałów
witajcie!
poniewaz kolejna bitwa rozgrywa sie w najlepsze, czasu do nastepnej mamy jeszcze duzo... lecz juz teraz proponuje zastanowic sie nad nastepujacym problemem:
''czy aby moc torped nie jest stanowczo za duza?''
podjalem juz dyskusje z niektorymi i jedna rzecz mnie zmartwila... mianowicie, ze dane liczbowe mocy torped sa wynikiem zalozenia, ze jedna torpeda fotonowa zniszczyla BoP'a w Generations... wiem, wtedy byly inne kadluby i wogole, jednak po zmianie niektorych parametrow nie dostosowano zbyt dobrze (wg mnie) mocy torped! bo czy jedna torpeda kwantowa 'normalnie' idzie zniszczyc Excelsior'a lub Intrepid'a? chyba nie... a z tymi danymi tak, niestety...
jednak znalazlem na to lekarstwo 🙂 idealnym wrecz przykladem moze byc tutaj kardazjanski Galor, ktory oberwal dwiema torpedami kwantowymi od Defiant'a w odcinku, w ktorym Thomas Riker wykrada ow Defiant'a z DS9. krazownik kardazjan nie dosc, ze nie zostal zniszczony, to jedynie zostal unieruchomiony! czyli doznal jakis tam uszkodzen kadluba (Kira nic nie mowila o powaznych uszkodzeniach okretu, jedynie, ze zostal unieruchomiony). chodzmy wiec do danych liczbowych...
oslony Galor'a: 729 000
pola integracyjne standardowe: 100 000
razem: 829 000
lekkie uszkodzenia kadluba (dla latwego rachunku): 71 000
wychodzi, ze lacznie dwie torpedy kwantowe zrobily: 900 000 DMG
prosty rachunek umozliwia nam podanie wartosci bojowych torpedy kwatnowej, czyli:
oslony: 450 000 DMG
kadlub: 225 000 DMG
dzieki temu mozemy podac dane innych torped UFP:
MkII: 135 802 / 67 901 (kwantowe/~3.3)
MkIII: 166 666 / 83 333 (kwantowe/2.7)
MkIV: 179 012 / 89 506 (lwantowe/~2.5)
widzimy, ze dane te sa bardzo rozsadne! trzeba na prawde kilkunastu trafien standardowymi torpedami, zeby pozbawic oslon okret klasy galaxy... jeden z potezniejszych. jak dla mnie bardzo dobre dane.
teraz przejdzmy do uzbrojenia klingonow:
standard: 216 048 / 108 024
advanced: 277 778 / 138 889
polaronowe: 399 999 / 199 999
widac, dane tez rozsadne... nie super potezne, jednak tez nie slabiutkie (bo wtedy jaki ma sens z nich strzelac?)
pozostaja jeszcze dane broni taktycznych...
torpedy trikobaltowe: 1 111 111 / 555 555 + k6x 50 000 (kwantowki x ~2.5)
torpedy jonowe: 1 234 567 / 617 283 (kwantowki x ~2.7)
potezne uszkodzenia... jednak zeby trafic... 🙂
na koniec przedstawiam dane dla romulan:
MkI: 216 048 / 108 024
MkII: 339 506 / 169 753
widac, ze romulanie maja potezne torpedy... ale nie przegieciowe... i tak ma wlasnie byc 🙂
to sa czyste dane... dla ulatwienia liczenia mozna pozaokraglac wszystko... otrzymujemy wiec:
UFP:
MkII: 136 000 / 68 000
MkIII: 166 000 / 83 000
MkIV: 180 000 / 90 000
Kwantowe: 450 000 / 225 000
Trikobaltowe: 1 200 000 / 600 000 + k6 x 50 000
KSO:
MkI: 216 000 / 108 000
MkII: 278 000 / 139 000
Polaronowe: 400 000 / 200 000
Jonowe: 1 300 000 / 650 000
RSO:
MkI: 216 000 / 108 000
MkII: 340 000 / 170 000
co sadzicie o tym malym przeanalizowaniu do podanych przez mnie danych liczbowych?
pierwotne załozenie było takie ze Galaxy wytrzyma 10 trafień torpedami fotonowymi co daje 270 000 DMG na torpedę ( galaxy podstawy ma 2 700 000 HP osłon ) , a kwantówka jest ok 2.7 x silniejsza co daje 729 000 DMG ząs co do tego Galora , w treku zdarzają się czasem buraki a co do torped trikobaltowych i jonowych , to powinno byc odwrotnie
Nope, nie powinnoJonówki maja mocnijsza głowice niz trikobaltówki, za to te drógie maja dodatkowe znaczne uszkodzenia podprzestrzenne, koletnie nieprzewidywalne dlatego k6
pierwotne załozenie było takie ze Galaxy wytrzyma 10 trafień torpedami fotonowymi co daje 270 000 DMG na torpedę ( galaxy podstawy ma 2 700 000 HP osłon ) , a kwantówka jest ok 2.7 x silniejsza co daje 729 000 DMG
widzisz, Reyden... a kto powiedzial, ze ow Galaxy wytrzyma wlasnie te 10 trafien? nikt... to sa czyste spekulacje nie podparte zadnymi (nawet najmniejszymi) dowodami kanonicznymi...
ząs co do tego Galora , w treku zdarzają się czasem buraki
tutaj podpieramy sie dowodami kanonicznymi, ktore sa najwazniejsze... poprzednie zalozenie nie bylo podparte niczym... to byl czysty strzal (rownie dobrze mozna bylo powiedziec, ze wytrzyma 20 trafien).
a co do torped trikobaltowych i jonowych , to powinno byc odwrotnie
hmm...
trikobaltowe: 1 800 000 / 900 000 + k6 x 50 000
jonowe: 2 000 000 / 1 000 000
jak dla mnie, to jednak to jonowe ''na starcie'' sa silniejsze... a takie dane sa do tej bitki... wiec ja proporcji nie zmienialem.
Krug przejrzałem te obliczenia i według mnie wyglądają zachęcająco ;] Okręt na polu walki ma większe szanse na przetrwanie i gra toczy się dłużej. Obecnie przeciętny okręt wytrzymuje 3,4 trafienia i to zależnie jeszcze od typu torpedy. Jeśli jest mało zwrotny to właściwie w jednym przeliczeniu ginie.............