Forum Fandom Sesje RPG, PBF i inne Sesja RPG zmiany w nowej bitwie

zmiany w nowej bitwie

Viewing 15 posts - 316 through 330 (of 451 total)
  • Author
    Guest

Aha, jeszcze jedno... 15 lat to w "Nemesis" owszem minęło...Ale od objęcia dowództwa przez Picarda nad USS Enterprise -D (rozmowa na przyjęciu - przemowa Picarda -początek "Nemesis", czasu w minutach nie podaję, bo mi się po prostu nie chce).

Thengel
    Participant

"Zaraz tam idiotami... Nie, tylko to jest mniej więcej taka logika, jakby marynarka wojenna dysponując fregatami i ciężkimi krążownikami uzbrajała motorówki. Pewnie, można. Tylko... Po co?? Ani to logiczne ani ekonomiczne. Naprawdę nie widzę powodu, dla którego ktokolwiek miałby używać maszyn stricte transportowych do celów bojowych. Zwłaszcza, jeśli można zamiast nich opracować i wdrożyc do produkcji jakiś myśliwiec. Czasy prowizorek skończyły się z druga wojną światową..."Ale problem w tym ze jeżeli marynarka ma te motorówki to czemu miałaby z nich nie korzystać. A w czasie wojny niekt się chyba nie będzie zastanawiał co było przeznaczeniem tego (szyk przestawny lekko ;)) tylko jaki ma to potencjał bojowy.

Anonymous
    Guest

Ale problem w tym ze jeżeli marynarka ma te motorówki to czemu miałaby z nich nie korzystać. A w czasie wojny niekt się chyba nie będzie zastanawiał co było przeznaczeniem tego

Postaw motorówkę naprzeciw niszczyciela lub fregaty, dowiesz się, dlaczego tak się nie robi... Bezsensowna strata czasu, materiału i ludzi.

I wbrew pozorom wojna nie polega na wysyłaniu przeciw przeciwnikowi wszystkiego, co się ma, łącznie z klozetem... Zwłaszcza, jak się ma ciężkie jednostki na składzie. Nikt nie będzie bawił się motorówkami, mogąc wysłać sześć fregat.

Reyden
    Participant

Mam też pytanie do Warbirda Thengela .nie jest za bardzo osłoabiony ( disruptory ) ??bo na DITL D' Deridex ma siłę bronii podstaowjej na 1,300 czyli 336 000 * 1,3 = 436 800 zamiast tych 168 000 DMG

Coen
    Participant

Reyden to muj betleH ma w takim razie 524 160 zamiast tych 200 iluś.

Może byś popatrzył na przebieg rozmowy/ Wtedy moze byc zakumał ze nie wzroujemy sie bezpośrednio na odpisie wzgledem Galaxy hm?

Thengel
    Participant

"Postaw motorówkę naprzeciw niszczyciela lub fregaty, dowiesz się, dlaczego tak się nie robi... Bezsensowna strata czasu, materiału i ludzi. I wbrew pozorom wojna nie polega na wysyłaniu przeciw przeciwnikowi wszystkiego, co się ma, łącznie z klozetem... Zwłaszcza, jak się ma ciężkie jednostki na składzie. Nikt nie będzie bawił się motorówkami, mogąc wysłać sześć fregat." Ale fregata nie wykona ci misji szpiegowskiej lub przemytniczej bo jest za duża a matorówka i owszem.

Anonymous
    Guest

Ale fregata nie wykona ci misji szpiegowskiej lub przemytniczej bo jest za duża a matorówka i owszem.

Ano racja. Tyle tylko, że rozmawiamy w tej chwili o bitwie, nie o misjach z gatunku "cichociemnych".

Seldon
    Participant

A więc tak, Kronos, wydaje mi się, że ja napisałem na temat mojego okrętu "troszkę" więcej niż podałeś, gdybyś mógł podać chociaż niestandardowe wyposarzenie Livinstona-A, bo ono niewątpliwie się przyda, a chyba nie będziesz szukać tego już podczas bitwy, bo zamierzam go używać.Co do urządzenia maskującego, to jak chcecie, to modyfikujcie sobie kamuflaż, jednak nie liczcie, że urządzenia (nawet typ 3.3) są do wykrycia przez odpowiednio silne sensory. Okręty Federacji mogą wykrywać nawet urządzenia maskujące typu 4 (fakt kanoniczny), które są znacznie bardziej zaawansowane niż typ 3.3 czy 3.2. Gdyby się kłócić, to nawet Livingston powinien wykryć zamaskowany okręt przy umiarkowanym szczęściu z powodu tej baterii czujników, ale to pozostawię jedynie Kronosowi, choć nie ukrywam, że byłbym kontent z takiego obrotu sprawy. Więc Coen nie wmawiaj, że Klingoni mają tak zaawansowany kamuflaż (a raczej że Flota ma tak przedpotopowe czujniki). I nie omieszkam skonsultować sposobów wykrywania klingońskich okrętów z Kronosem (a te sposoby są kanoniczne!), czyli nie będzie żadnych przegięć.W przypadku systemu na wymijanie torped, to popieram pomysł Coena z uwzględnieniem kości k20. To dobre rozwiązanie, a uwzględnia "czynnik losowy", jaki istnieje w prawdziwej bitwie.W kwestii promów i wahadłowców, to jestem zdania, iż powinny one nie brać udziału w walce, albo jedynie w ekstremalnych przypadkach. Głównie powinny być, jak Wolf powiedział, wykorzystywane do transportu albo ewakuacji. Jednak sam podałem w specyfikacji ilość promów, żeby nie było żadnych wątpliwości, i radziłbym reszcie zrobić to samo.

Thengel
    Participant

"Ano racja. Tyle tylko, że rozmawiamy w tej chwili o bitwie, nie o misjach z gatunku "cichociemnych"." Ale i w czasie bitwy się zdażają takie akcje. Szczególnie jeśliś Romulaninem.

Anonymous
    Guest

Ale i w czasie bitwy się zdażają takie akcje. Szczególnie jeśliś Romulaninem

W bitwie, która trwa jakieś dwadzieścia minut realnego czasu (a tyle mniej więcej trwa starcie dwóch flot, wystarczy zerknąć na DS-9, przecież okręty nie tłukły się tam tygodniami) nie będzie ku temu sposobności. Myślisz, że dlaczego Picard nie darł się nigdy "Wystrzelić wahadłowce" ? Ani nie robił tego Riker na przykład w "Resurrection" ? Właśnie dlatego...Nie było na to czasu. A i sensu większego też toto nie miało.

Coen
    Participant

Wiesz, Seldon, jakby umieścił "dokładny' opis kazdego okretu to by yo było ze 20 stron.

Co do urzdzenia maskujacego to 3.3 a 3c to zdziebko inna bajka. 3c opracowano majc technologie dominium do wykrywania okretów zakamuflowanych a ona zdaje sie przewyższała waszą federacyjną. A testy 3c wyraźnie pokazały ze dominium nie zdołało wykryc okretu z tym kamuflazem. Więc niebardzo mozesz zwojowac cokolwiek.

Kronos
    Participant

Dobra panowie 😀 Jak chcecie to wprowadze czynnik losowy.Będzie on działał tak:Przykładowo IKC May`Duj - QbaHManewrowość : 11 360 czyli 55% torped nie trafia.Załużmy że leci w niego 5 torped, założenie 3 pudłują 2 mają trafićUwzględniamy czynnik losowy : rzut kostką 1k10 (tylko taką mam 😉 )1 - 5 = trafiony6 - 10 = pudłoW przypadku róznych rodzajów torped też je wezme losowo odrzuce.Tak wam pasuje ?****************************************Co do torped polaronowych to może być najwyżej tak że :torpeda polaronowa = 648.000/324.000 osłony/kadłubLosowy czynnik decyduje czy torpeda przejdzie przez osłony czy nie. Jeśli nie zadaje uszkodzenia osłonom 648.000 jeśli przejdzie to to kadłub obrywa 324.000 i system w ktury trafiło nie działa jedną turę.Czynnik losowy :1 - 6 = przenika osłony7 - 10 = nie przenika*************************************************Wybierajcie jak ma być ? Tak jak podałem wcześniej czy według powyższej zasady....................Bitwa zacznie się jutro po południu chyba że wynikną inne komplikacje 😉 Więc zerkajcie czy niema nowego tematu 😈

Anonymous
    Guest

Wszystko jasne. Dokładnie wg zasad, tam gdzie występują niejasności - rzut kością. Jak dla mnie - w porządku.Aha... Jeśli komuś przyjdzie do głowy coś poprawiać... Pamiętajcie, że Kronos musi to liczyć. To i tak jest ciężkie, nie utrudniajcie mu dodatkowo, ok?

Thengel
    Participant

Kronos rozsądź czy moge mieć promy czy nie. Wolf ale zauważ że to nie będzie bitewka iedzy dwoma okrętami tylko bitwa dwóch armii!

Reyden
    Participant

Mam też putanie co do emisjii roznych czoąstek i przeniaknia ich przez osłonycZy impusly tachinowe i toronowe przejda przez osłony ❓ ❓ Do Coena . Czy napromieniwanie twojego statku silną dawką tachinów zakłuci działanie maskowania na twojej jednostce ??

Viewing 15 posts - 316 through 330 (of 451 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram