Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Wybory Prezydenckie USA 2008

Wybory Prezydenckie USA 2008

Viewing 2 posts - 91 through 92 (of 92 total)
  • Author
    Participant

Ty się śmiejesz, a poprzednio startował Fred Thompson, aktor i senator, z kolei w 2009 r głośno mówiło się o Gary'm Sinise'ie z CSI:NY.

Daleko mi do śmiechu - podobno chcą wystawić Shatnera na premiera Kanady, zatem nie tak daleko. Poza tym uważam, że powinni przemyśleć tak poważną kandydaturę. Może nie byłoby dużo lepiej, ale za to na pewno zabawniej.

Romek 63
    Participant

Niemniej powstanie czegoś takiego jak "rząd światowy" jest nierealne w praktyce, chociaż być moze byłoby to przyszłością świata. Jednak jakoś nie widzę kogokolwiek na czele takiego organu. Może gdy takie coś by utworzono na mniejszą skalę jak choćby w UE i nie tylko odniosłoby sukces ale byłoby sprawne w działaniu to inne kraje powoli by się przekonywały do czegoś takiego.

Ja jestem w tej kwestii większym optymistą. Pod koniec 2009 r. premier W.Brytanii G.Brown zaproponował na szczycie G-20 przekształcenie G-20 w światowy rząd gospodarczy i myślę że w perspektywie kilkunastu lat jest to całkiem realne 🙄 Akurat ostatnio bardzo zajmuję się tym tematem 😀

Po to jest parlament UE czy Komisja. Po to co pół roku zmienia się kraj rządzący Unią. (jakoś nie widzę jak robi to Kaczor czy Tusk czy ktokolwiek inny z naszych polityków, ale któryś rząd czeka i to, ponieważ premier będzie przez pół roku przewodził UE). Być może więc w przyszłości UE stanie się jednym państwem z jednym rządem. Dlatego wizja takiego globalnego państwa jest może na wyrost, ale nie jest aż taka utopijna.

Od grudnia 2009 czyli od wejścia w życie Traktatu lizbońskiego rola prezydencji czyli półrocznego przewodnictwa głowy danego państwa bardzo spadła. Polska przejmuje prezydencję w 2011 r. ale to już nie będzie taka prezydencja jak przed Traktatem. Teraz najważniejszymi w UE są: Herman Van Rompuy - przewodniczący Rady Europejskiej, José Manuel Barroso - przewodniczącym Komisji Europejskiej, Catherine ASHTON - wysoka przedstawicielka Unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa, oraz w pewnym stopniu także J.Buzek jako przewodniczący Parlamentu Europejskiego. A co do perspektyw UE na przyszłość to raczej nie stanie się jednym państwem ale ma szanse stworzyć rząd światowy na bazie G-20 razem z istniejącymi już uniami kontynentalnymi czyli Unią Narodów Południowoamerykańskich, Unią Afrykańską i przyszłą planowaną już Unią Pacyfiku. Oczywiście globalne mocarstwa też będą musiały wejść do tej grupy. Jeśli chcesz zobaczyć jak to może wyglądać na mapie świata, to zapraszam do mojego bloga 😛

Viewing 2 posts - 91 through 92 (of 92 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram