Niemniej powstanie czegoś takiego jak "rząd światowy" jest nierealne w praktyce, chociaż być moze byłoby to przyszłością świata. Jednak jakoś nie widzę kogokolwiek na czele takiego organu. Może gdy takie coś by utworzono na mniejszą skalę jak choćby w UE i nie tylko odniosłoby sukces ale byłoby sprawne w działaniu to inne kraje powoli by się przekonywały do czegoś takiego.
Ja jestem w tej kwestii większym optymistą. Pod koniec 2009 r. premier W.Brytanii G.Brown zaproponował na szczycie G-20 przekształcenie G-20 w światowy rząd gospodarczy i myślę że w perspektywie kilkunastu lat jest to całkiem realne 🙄 Akurat ostatnio bardzo zajmuję się tym tematem 😀
Po to jest parlament UE czy Komisja. Po to co pół roku zmienia się kraj rządzący Unią. (jakoś nie widzę jak robi to Kaczor czy Tusk czy ktokolwiek inny z naszych polityków, ale któryś rząd czeka i to, ponieważ premier będzie przez pół roku przewodził UE). Być może więc w przyszłości UE stanie się jednym państwem z jednym rządem. Dlatego wizja takiego globalnego państwa jest może na wyrost, ale nie jest aż taka utopijna.
Od grudnia 2009 czyli od wejścia w życie Traktatu lizbońskiego rola prezydencji czyli półrocznego przewodnictwa głowy danego państwa bardzo spadła. Polska przejmuje prezydencję w 2011 r. ale to już nie będzie taka prezydencja jak przed Traktatem. Teraz najważniejszymi w UE są: Herman Van Rompuy - przewodniczący Rady Europejskiej, José Manuel Barroso - przewodniczącym Komisji Europejskiej, Catherine ASHTON - wysoka przedstawicielka Unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa, oraz w pewnym stopniu także J.Buzek jako przewodniczący Parlamentu Europejskiego. A co do perspektyw UE na przyszłość to raczej nie stanie się jednym państwem ale ma szanse stworzyć rząd światowy na bazie G-20 razem z istniejącymi już uniami kontynentalnymi czyli Unią Narodów Południowoamerykańskich, Unią Afrykańską i przyszłą planowaną już Unią Pacyfiku. Oczywiście globalne mocarstwa też będą musiały wejść do tej grupy. Jeśli chcesz zobaczyć jak to może wyglądać na mapie świata, to zapraszam do mojego bloga 😛