Forum Rozmowy (nie)kontrolowane Polityka Wojna ludzie Irak i broń biologiczna

Wojna ludzie Irak i broń biologiczna

Viewing 11 posts - 46 through 56 (of 56 total)
  • Author
    Participant

wiesz, bylo takie powiedzenie, niezbyt dalekie od prawdy: nie kazdy muzulmanin jest terrorysta, ale kazdy terrorysta jest muzulmaninem.

I tu się mylisz - dalekie od prawdy..... a kulty animistyczne w Afryce? Też mają swoich przedstawicieli wśród terrorystów... do tego bliższe nam Irlandzkie Armie w stylu IRA czy Baskijskie ETA...

r_ADM
    Participant

Także Romowie, Murzyni -> niekoniecznie muzułmanie. Nie generalizujmy.

ale skala problemow zwiazanych z arabami jest nieporownywalnie wieksza.

Bo są z tego samego kręgu kulturowego. Ww nie. Spróbuj zamieszkać w Azji np: Japonii.

Ale oni nawet nie probuja sie dostosowac. Chca mieszkac w zachodnim kraju, ale do jego regul dostosowywac sie nie chca.

Ale socjal socjalem a brak strategii asymilacji imigrantów to inna sprawa.

no wlasnie ten socjal ma byc sposobem na asymilicje.

I tu się mylisz - dalekie od prawdy..... a kulty animistyczne w Afryce? Też mają swoich przedstawicieli wśród terrorystów... do tego bliższe nam Irlandzkie Armie w stylu IRA czy Baskijskie ETA...

po pierwsze, oczywiscie, ze powiedzonka nie nalezy brac doslownie, a po drugie, jak mowilem, bardzo dalekie od prawdy ono nie jest.

Co do IRA i ETA. Pierwsza praktycznie zaprzestala zbrojnej dzialalnosci a poza tym te organizacje walczyly o niepodleglosc swoich panstw/regionow tymczasem terroryzm islamski w znaczacej czesci walczy nie o ziemie a ekspansje religijna.

I. Thorne
    Participant

Kurcze, ale dyskusja gorąca. Nawet ja muszę się wypowiedzieć (i to bez cytatów 🙂 )USA tańczy na sznurku Rosji --> Kto? Gdzie? Jak? Proszę o przykłady bo ich nie widzę. Jakoś przez 50 lat Amerykanie toczyli zimna wojnę z ZSRR i nie padli. Od surowców energetycznych to bardziej uzależniona jest Europa - szczególnie nasz region bo Francuzi, Niemcy czy Włosi z chęcią chcą kupować rosyjską ropę. Dlaczego? Bo chcą dywersyfikacji - na Zachodzie główne źródła to Morze Północne i Libia.Ilość głowic atomowych --> Nieważne czy jest ich 20 000, 200 000 czy 2 000 000. Żeby zniszczyć życie na Ziemi (mówimy o lądzie bo z wodą byłoby trudniej, ale dla chcącego nic trudnego) nie trzeba walić w każdy kilometr kwadratowy. Wiatry i poatomowa zima załatwi resztę. Polecam film "Ostatni brzeg". Tam jest dobrze pokazane czym kończy się wojna atomowa (i dlatego USA i ZSRR nie skoczyły sobie do gardeł).Oriana Falachi --> Niestety ona sama coraz bardziej zbliża się do terorystów, próbując za wszelką cenę pokazać, że każdy Arab jest zły. Jeśli tak to hasło "Kill them all!!!" trzeba wcielić w życie. Jak w każdym społeczeństwie są jednostki dobre i złe. Tak samo nie można powiedzieć, że Koran nawołuje do wojny. Gdzie to jest napisane? W haśle "dżihad"? A ktoś dokładnie przeczytał co to jest ten dżihad? Święta wojna! Ale nie z każdym niewierzącym tylko z najeźdźcą usiłującym zniszczyć islam. Fanatycy i arabscy teroryści posługuja się religią bo muzułmanie są religijni. Zresztą biedakom tylko religia im pozostaje. Turcja i Liban są krajami arabskimi i jakoś nie widzę, żeby chcieli u nas wprowadzić porządki, raczej do nich dołączyć.Teroryści i pieniądze --> Hasło, że teroryści potrzebują pieniędzy, a nie ropy jest smieszne. A Bin Laden skąd wziął swoją fortunę? Z handlu daktylami? Nim stał się wrogiem nr 1 USA był pośrednikiem w handlu ropą. A teraz jego rodzina nadal czerpie z tego zyski (chociaż się oficjalnie odżegnuje od niego).Wojna w Iraku --> O tym, że Bush nie kończąc w 1991 z Husajnem zrobił błąd się zgadzam. Więc syn musiał to dokończyć. Tylko w jaki sposób? Wylał dziecko z kąpielą. Te zabawy z z rezolucjami, ekspertami szukajacymi broni chemicznej i biologicznej. Po co to? Nikt w armii nie uczył się o propagandzie wojennej? Irak wygrał wojnę propagandową bo normalną nie mógł (zresztą wybrał najlepszą możliwą strategię - cofanie sie i uzbrojenie ludności cywilnej). Do dziś pamiętam relacje z RMF-u o pierwszym rajdzie Abramsów na Bagdad. Irakijczycy pokazali jeden zniszczony czołg i ogłosili, że zniszczyli ich wiecej (ale je nikt nie widział). Za Amerykanie pięć razy ogłaszali zdobycie Basry, a później znów walczyli o port. A potem rozwiązali całą armię iracką. Po co? Pozbawili ogromna ilość zwykłych ludzi środków do życia. A wystarczyło tylko aresztować generałów, których i tak znowu mianują dowódcami dywizji i brygad. I kiedy były żołnierz otrzymuje propozycję "10 tysięcy za głowę amerykańskiego żołnierza" to nie ma oporów. Bo dla niego rodzina jest ważniejsza niż jakimś tam amerykaniec.To na razie wszystko bo nie udało mi się spamiętać wszystkiego co przeczytałem w poprzednich postach.

Kurt
    Participant

Chyba nie bardzo orientujecie się w tym jak zarządzane jest CIA i pozostałe agencje wywiadowcze. Czy się im to podoba, czy nie, specjalna komisja kongresowa bada zdecydowaną większość operacji - A ma prawo zbadać każdą. Głównie pod kątem zgodności z prawem. I przecieki się zdarzają. Bardzo często. Właśnie, jak ktoś wspomniał, żeby pokazać ludziom że ktoś ich pilnuje. W czasie ataków wąglikiem CIA informowało opinię publiczną o każdym udaremnionym 'zamahu'. Nie jest to informacja zawierajaca jakiekolwiek dane operacyjne, więc nieszkodliwa dla ich funkcjonariuszy. Za to podnosząca prestiż samej organizacji a także pokazująca że obiecana pzrez Busha walka coś daje. Spójrzcie prawdzie w oczy, w dużym stopniu dzisiejszy świat kształtują media.

Człowieku --> Powtarzasz to co powiedziałem tylko w zdaniach bez ładu i składu. Niestety ale nie każdą akcje bada komisja kongresowa ,ponieważ ,żeby państwo mogło funkcjonowac poprawnie, ludzie zwykli ,tacy jak my o wszystkim wiedziec nie mogą bo wprowadzałoby to chaos i dezorganizację.

Pewne rzeczy zarezerwowane są tylko dla dyrekora CIA i prezydenta oraz sekretarza obrony i nie zmienia tego fakt ,że niektórzy sobie myślą "O jak fajnie będzie jak będe znał najwieksze tajemnice tego kraju".

A media nie kształtują swiata tylko opinię publiczną ,która z regóły kształtuje rządy ludzi ,którzy sie jej podporządkowują. Ludzie ,którzy prowadzą wojnę po stronie zachodu do takich się nie zaliczają i dlatego są nie lubiani.

Ty mi się nie podobasz. Czy to znaczy ze mam cię zamknąć w getcie? To że ktoś nie jest europejczykiem, ale przyjechał tutaj uczyć się czy pracować przekreśla go? Sprawia ze jest gorszy? To moze tak tutaj zachwalani Amerykanie powinni mordować europejczyków? Może powinni napaść na Europę? Przecież zamieszkują ją ludzie o innej kulturze?

Przerażajaca większośc Arabów (bo o nich mówimy) nie przyjeżdża tu do innej pracy niż do sprzątania ulic a i to w doborze wielkiej łaski bo bardziej im się opłaca siedziec na tyłku i zbierac zasiłek.Jest to niejako spowodowane dzisiejszą opinią publiczną ,która mówi "Jeśli prrzyjeżdżacie tu do pracy do źle bo odbieracie ją nam! Mozecie co najwyzej życ na zasiłku" Oni się podporządkowują i dobrze na tym wychodzą.

A ty robisz więcej od nich? Pomyśl logicznie, nikt by tutaj nie wpuszczał ludzi którzy tylko i wyłącznie pobieraliby zasiłki. Większość obcokrajowców pracuje. Z nielicznymi wyjątkami.

Tak pracują. Przyczyniają się do wzrostu sprzedarzy tanich win ze sklepów cała ich praca.

Gdyby politycy francuscy nie mieli tak wąskiego spojrzenia na sprawę jak wy i od razu zamknęli by granicę dla całej tej hołoty na pewno nie doszło by do zamieszek w ,których zginęło tyle ludzi.

Ktoś już chyba nadmieniał od czego sie zaczęło? Ubogi ,biedny imigrant ,który przyjechał tu do pracy ,uciekając przed policją usmażył się pod wysokim napięciem prądu. Ale oczywiście jest to słuszny gniew arabów ponieważ to ,ze on się usmażył było przejawem braku kultury u Francuzów ,moze nie?

A ja mam wrażenie jakbym czytał plakat propagandowy parti NSDAP. Najlepiej weź karabin i zacznij sławić wyższość czystej rasy... Moze wtedy poczujesz sie dowartościowany? A ja myślałem że faszyzm udało sie skutecznie wyplemić...

Cóż akcję "z karabinem" są u Arabów na porządku dziennym ale w twoich ustach jest to przejaw ,braku kultury, okrzesania i tolerancji itp. Z tym ,ze kierujesz je do nas a nie do Arabów ,czyli znowu "oni mają pełne prawo to robic ale my nie". Radzę sobie popracowac nad logiką w postach.

I jedno pytanie ---> Czy to jest cały argument? Bo troche biedny.

Kurt, teraz ja sugeruję zebyś najpierw poczytał o temacie. Niemal każda bomba jądrowa detonuje nad powierzchnią ziemi. Jest to znacznie wydajniejsze i zapewnia większą siłę niszczącą. W ramach ciekawostki można dodać że w czasie Zimnej Wojny Amerykanie projketowali bomby mające wybuchać na bardzo dużych wysokościach - gdzie z braku materi nośnej niemal cała siła eksplozji uderzałaby w postaci fali EMP - miano ww ten sposób zparaliżować radzieckie linie łącznościowe.

A co do strachu... bano się wielu zreczy. Na początku między innymi tego że reakcja łańcuchowa zniszczy całą Ziemię. To była zupełnie nowa broń i nie wiedziano jak się zachowa. A Japończykom trudno byłoby zbierać i odtwarzać coś co wyparowało w wybuchu. Gdyby nie wybuchła na sporej wysokości, to tak czy inaczej wpadłaby w łapy wroga. Więc podany pzrez ciebie powód jes bezsensowny.

Cóz tak! Na pewno jest głęboki sens razic impulsem elektromagnetyczneym cel ,który w następne 5 sekund zostanie zniszczony i zniszczone zostanie wszystko na naprawdę długi i napradę doszczętnie.

Bomby jądrowe zostały zdetonowane tylk raz i tylko wtedy (w prawdziwej wojnie nie podczs prób) więc nie mów mi ,że zawsze się je detonuje nad powierzchnią ziemi. Polecam powtórkę historii.

I powtórze -> Zdetonowana ja w powietrzu bo jakby nie wybuchła na ziemi to by sie nie rozpadła na kawałki ,czyli żółci mogliby ją sobie przejąc i wiedziec jak takie budowac.

Ale Gosi zapewne robi. Odrobina szacunku wobec innych

Tak długo jak ona nie będzie przekręcała moich słów aby je wykorzystac do swoich tekstów ,może się cieszyc moim pełnym szacunkiem.

Broń biologiczna? Dobre sobie. Zniszczą środowisko w okolicy, ale nikomu bezpośrednio nie zaszkodzą. A co do waluty... Embargo nałożone na Irak, którego przede wszytkim dotyczy ta dyskusja, było już wspomniane. Więc ropa raczej w ograniczonym stopniu może albo raczej mogła służyć za walutę. A co do narzędzia propagandowego... jak? Każdy kraj wie o embargo, więc dla nich ropa z Iraku niemal nie istniała. I gdzie tutaj propaganda?

Cóż domyślam się ,że nie słyszałeś co się dzieje z wodą i plażami po zderzeniach tankowców? Po wybuchu wiertłowni jest dużo gorzej.

A propaganda jest m. in e tym co teraz robimy nie widzisz jak mnożą sie plotki ,ze Bush prowadzi całą te wojnę dla ropy? I jak myślisz komu to na ręke?

Co prawda interesuję się tylko militariami jeśli chodzi o USA, ale w tym konkretnym aspekcie Ameryka bardzo mało się rozwija. Unowocześnia obecne systemy i nic ponadto. A i tak robi to wolno... Vel starusieńkie Patrioty.

Kompletnie nie kapuje o co ci chodzi i co to są "starusieńkie Patrioty".

To może spójrzmy na Star Treka? I na przykład na postać Sisco? Murzyn, więc co? Zabić? Przecież jest innej rasy? Czy to, ze ktoś się różni znaczy że jest zły? I to, ze tak lekko chcesz mordować innych, w tym przypadku niewinnych ludzi przy okazji ataków na terrorystów swiadczy o tym że ty jesteś dobry? Ciekawe czy Hitler też tak myślał przed rozpętaniem wojny.

Jeśli mówimy o mediach to nie mówimy o Star Treku i jeśli mówimy o arabskich terrorystach to nie mówimy o murzyńskich postaciach z filmów. proszę się trzymac tej zasady bo gadanie o SF w dyskusji o sensie konfliktów zbrojnych jest co najmniej nie na miejscu.

Post dotyczy przede wszytkim Kurta i r_ADM'a. Przepraszam pozostałych za dość ostre słowa, ale jestem osobą dość tolerancyjną. I nie znoszę sytuacji w której ktoś ot tak, nie podając konkretnych argumentów chce walczyć dla zabawy. Bo terroryści na takiej walce mało cierpią.

To wcale nie były "ostre słowa". To były tzw. "głupie słowa" .Ostre słowa to będzie to co Ja teraz powiem:

Większośc rzeczy jakie napisałeś w swoim poście to bzdury! Częśc "faktów" wymyślałeś podczas pisania ,zwłaszcza z tymi bombami atomowymi. Radzę się nie udzielac w dyskusji ponieważ z poziomu wypowiedzi widac jak niewiele wiesz o temacie.

Jesteś osobą bardzo tolerancyjną ,ale niestety jesteś tolerancyjny dla terrorystów i morderców - fanatyków ludzi ,którzy z wilka chęcia by cię zamordowali a ty się na siłę upierasz ,że tosą dobrzy ludzie a tylko my takie nieczułe i nietolerancyjne dranie.

Cóż W. Łysiak fajnie potraktował ten problem w książce "Najlepszy" i "Dobry" radzę przeczytac.

________

USA tańczy na sznurku Rosji --> Kto? Gdzie? Jak? Proszę o przykłady bo ich nie widzę. Jakoś przez 50 lat Amerykanie toczyli zimna wojnę z ZSRR i nie padli. Od surowców energetycznych to bardziej uzależniona jest Europa - szczególnie nasz region bo Francuzi, Niemcy czy Włosi z chęcią chcą kupować rosyjską ropę. Dlaczego? Bo chcą dywersyfikacji - na Zachodzie główne źródła to Morze Północne i Libia.

Ilość głowic atomowych --> Nieważne czy jest ich 20 000, 200 000 czy 2 000 000. Żeby zniszczyć życie na Ziemi (mówimy o lądzie bo z wodą byłoby trudniej, ale dla chcącego nic trudnego) nie trzeba walić w każdy kilometr kwadratowy. Wiatry i poatomowa zima załatwi resztę. Polecam film "Ostatni brzeg". Tam jest dobrze pokazane czym kończy się wojna atomowa (i dlatego USA i ZSRR nie skoczyły sobie do gardeł)

W temacie "Rosja kontroluje Ameryke" ktoś mi kazał szukac dowodów na to ,że tak nie jest. No cóż chyba bez takch ludzi nie miał by z kim dyskutowac na tym forum więc ogranicze sie do komentarza:

"Zacznij myślec co piszesz"

Co do ilości głowic - Święta racja z tym ,że nie podszbenie rozmawiamy o ZSRR i Ameryce ,gdyz ich Zimna WOjna czegoś jednak nauczyła.

Mówimy tu o tym ,że terroryści są o krok od posiadania bomby atomowej a wy mi mówicie ,że to bardzo dobrze i ,ze każdy ma prawo do prowadzenia badan i nazwyacie mnei faszystą bo im tego odmawiam?

Ludzie przeczytajcie co piszecie bo aż sie zał robi wam tego tłumaczyc.

Oriana Falachi --> Niestety ona sama coraz bardziej zbliża się do terorystów, próbując za wszelką cenę pokazać, że każdy Arab jest zły. Jeśli tak to hasło trzeba wcielić w życie. Jak w każdym społeczeństwie są jednostki dobre i złe. Tak samo nie można powiedzieć, że Koran nawołuje do wojny. Gdzie to jest napisane? W haśle "dżihad"? A ktoś dokładnie przeczytał co to jest ten dżihad? Święta wojna! Ale nie z każdym niewierzącym tylko z najeźdźcą usiłującym zniszczyć islam. Fanatycy i arabscy teroryści posługuja się religią bo muzułmanie są religijni. Zresztą biedakom tylko religia im pozostaje. Turcja i Liban są krajami arabskimi i jakoś nie widzę, żeby chcieli u nas wprowadzić porządki, raczej do nich dołączyć.

Cóż nie jestem ,aż tak radykalny jak O Fallaci - Wg mnie wystarczy przestac wpuszczac do europy arabskich emigrantów a tych ,którzy już tu są i są podejrzani o terroryzm inwigilowac.

Może to sie wam wydac sprzeczne z prawami człowieka ,ale tak naprawdę mam to gdzieś tu chodzi o to by ludzie nie ginęli i prawa arabów są tu na drugorzędnym miejscu.

Czy według ciebie najeźdźcą "usiłującym zniszczyć islam" byli ludzie zabicie w WTC albo w zamachu na metro w Londynie? Nie wydaje mi się. Tak długo jak oni z powodu religii bedą prowadzili wojny tak długo pozostaną terrorystami i mordercami bo nikt z zachodu nie broni im wyznawac islamu tak długo jak długo nie szkodzi to nam.

A hasło "Kill them all!!!" należy stosowac WYŁĄCZNIE do tych "złych" arabów po wyroku sądowym.

Teroryści i pieniądze --> Hasło, że teroryści potrzebują pieniędzy, a nie ropy jest smieszne. A Bin Laden skąd wziął swoją fortunę? Z handlu daktylami? Nim stał się wrogiem nr 1 USA był pośrednikiem w handlu ropą. A teraz jego rodzina nadal czerpie z tego zyski (chociaż się oficjalnie odżegnuje od niego)

Heh nie tylko z tego ale również z handlu narkotykami. dotacji szejków naftowych, zamachów terrorystycznych.

Jeśli ktoś nie dostrzega znaczenia rropy w tym wszystkim t jest bardzo bardzo ślepy i nawiasem mówiąc wole by na tej ropie trzymał łapę ameryka by likwidowali terrorystów niż żeby an tym trzymał łapę Bin Lademi i likwidował nas.

Wojna w Iraku --> O tym, że Bush nie kończąc w 1991 z Husajnem zrobił błąd się zgadzam. Więc syn musiał to dokończyć. Tylko w jaki sposób? Wylał dziecko z kąpielą. Te zabawy z z rezolucjami, ekspertami szukajacymi broni chemicznej i biologicznej. Po co to? Nikt w armii nie uczył się o propagandzie wojennej? Irak wygrał wojnę propagandową bo normalną nie mógł (zresztą wybrał najlepszą możliwą strategię - cofanie sie i uzbrojenie ludności cywilnej). Do dziś pamiętam relacje z RMF-u o pierwszym rajdzie Abramsów na Bagdad. Irakijczycy pokazali jeden zniszczony czołg i ogłosili, że zniszczyli ich wiecej (ale je nikt nie widział). Za Amerykanie pięć razy ogłaszali zdobycie Basry, a później znów walczyli o port. A potem rozwiązali całą armię iracką. Po co? Pozbawili ogromna ilość zwykłych ludzi środków do życia. A wystarczyło tylko aresztować generałów, których i tak znowu mianują dowódcami dywizji i brygad. I kiedy były żołnierz otrzymuje propozycję "10 tysięcy za głowę amerykańskiego żołnierza" to nie ma oporów. Bo dla niego rodzina jest ważniejsza niż jakimś tam amerykaniec.

Po to rzecy miec pretekst i po to by nie było następnego WTC.

A rozwiazali armię po to by ,któryś z nierozwiązanych pułkowników o skrajnie radykanych poglądach nie miał zbyt dobrego dostępu do srodków ,aby odbic aresztowanych generałów, aby armia nie pomagała terrorystom aby nie przekazywali informacji o położeniu sił amerykanskich terrorystom i ogulnie jedna regularna armia wystarczy a środki do życia dawali im formując oddziały policji podczas formowania nowego rządu. Poza tym nie rzucaj hasłami "Arab walczy o rodzinę" gdyz słyszalem o wielu przypadkach gdy Arab ma gdiześ rodzinę zostawiając ją bez srodków do zycia kiedy ginie w samobójczym zamachu czy też kiedy wysadza własna rodzinę w zamachu.

I nie tak łatwo zdobyc 10 000 dl takeigo Araba ,gdyż amerykania to najlepiej wyposażona, wyszkolona i dowodzona armia świata a typowy Arab to obdartus z karabinem z Rosji ,który dla samej nagrody w życiu nie odważy się zaatakowac armii. Takie rzeczy robią terrorysci ,który oficjalnie do armii nie należą.

I jeszcze jedno. Czy twoja babcia gdy rozwiązywano armię niemiecką po II wojnie światowej też uważała ,że to źle bo sporo SSmanów zostanie bez srodków do życia?

Zeal
    Participant

Nie podoba mi się ton tej wypowiedzi. Bardzo mi się nie podoba. Ale w porządku, mogę z tym żyć...

A media nie kształtują swiata tylko opinię publiczną ,która z regóły kształtuje rządy ludzi ,którzy sie jej podporządkowują. Ludzie ,którzy prowadzą wojnę po stronie zachodu do takich się nie zaliczają i dlatego są nie lubiani.

Powtórka z historii: wojna w Wietnamie. Mam przypomnieć Ci sprzeciw społeczeństwa wobec jej kontynuowania? I jak to się skończyło?

Przerażajaca większośc Arabów (bo o nich mówimy) nie przyjeżdża tu do innej pracy niż do sprzątania ulic a i to w doborze wielkiej łaski bo bardziej im się opłaca siedziec na tyłku i zbierac zasiłek.

Słyszę znajome nuty. Dokładnie na te same grają "patrioci" czyli narodowcy. Stąpasz po niepewnym gruncie. Bardzo niepewnym. Uważaj, abyś się nie pośliznął.

Tak pracują. Przyczyniają się do wzrostu sprzedarzy tanich win ze sklepów cała ich praca.

Ponownie...

Cóz tak! Na pewno jest głęboki sens razic impulsem elektromagnetyczneym cel ,który w następne 5 sekund zostanie zniszczony i zniszczone zostanie wszystko na naprawdę długi i napradę doszczętnie.

Bomby jądrowe zostały zdetonowane tylk raz i tylko wtedy (w prawdziwej wojnie nie podczs prób) więc nie mów mi ,że zawsze się je detonuje nad powierzchnią ziemi. Polecam powtórkę historii.

W zastosowaniu bojowym są detonowane nad ziemią. Wyjątkiem mogą być atomowe miny morskie czy torpedy (a tak, są takie), ewentualnie pociski z haubicy (takie też są).

Nie musisz brać tego na wiarę, poszukaj budowy bomby lotniczej czy głowicy pocisku nuklearnego. W obu przypadkach eksplozja następuje po zwarciu obwodu zapalnika ciśnieniowego.

I tak, jest sens w generowaniu impulsu EMP. Fala uderzeniowa nie rozchodzi się w nieskończoność, ulega rozproszeniu. Impuls EMP może uszkodzić urządzenia będące poza zasięgiem fali uderzeniowej.

Tego również nie musisz brać na wiarę. Internet, odrobina umiejętności kojarzenia oraz czytanie ze zrozumieniem... Suma tych czynników pokaże, kto ma rację.

A, zapomniałbym o kwintesencji o imieniu google...

I powtórze -> Zdetonowana ja w powietrzu bo jakby nie wybuchła na ziemi to by sie nie rozpadła na kawałki ,czyli żółci mogliby ją sobie przejąc i wiedziec jak takie budowac.

Tak samo, jak Talibowie w Klewkach wylądowali... Zadałeś sobie w ogóle trud, by dowiedzieć się, jakie trudności napotkała budowa pierwszej bomby jądrowej? Niemcy prowadzili te badania, Amerykanie też... Amerykanom się udało, Niemcom nie . Tyle tylko, że oba kraje zajmowały się tym intensywnie przez kilka lat, Japonia - w ogóle. Taak, elementy bomby dużo by im dały. Poza tym Twoje myslenie ma lukę - w powietrzu też mogła teoretycznie nie wybuchnąć. A zapalnika uderzeniowego nie miała. Więc doleciałaby do ziemi. Moze nawet - przy nieprawdopodobnym zbiegu okoliczności - wylądowałaby nieuszkodzona na czymś miękkim. I co wtedy? Japończycy mieliby egzemplarz pokazowy.

Echh...

Częśc "faktów" wymyślałeś podczas pisania ,zwłaszcza z tymi bombami atomowymi

Zanim zarzucisz komuś coś takiego... Naprawdę, zapoznaj się z materiałami źródłowymi. To nie boli, a może pożytek przynieść, jak rany... Keitela nie znam osobiscie, ale tak się składa, że jego informacje pokrywają się z moimi.

Przystopuj trochę.

I. Thorne
    Participant

Co do ilości głowic - Święta racja z tym ,że nie podszbenie rozmawiamy o ZSRR i Ameryce ,gdyz ich Zimna WOjna czegoś jednak nauczyła.

Mówimy tu o tym ,że terroryści są o krok od posiadania bomby atomowej a wy mi mówicie ,że to bardzo dobrze i ,ze każdy ma prawo do prowadzenia badan i nazwyacie mnei faszystą bo im tego odmawiam?

Ludzie przeczytajcie co piszecie bo aż sie zał robi wam tego tłumaczyc.

Pisałem to, żeby pokazać, że rozsądni ludzie nie użyja broni atomowej bo wiedzą, że dostaną taka sama odpowiedź. A teroryści nie są rozsądnymi ludźmi.

Czy według ciebie najeźdźcą "usiłującym zniszczyć islam" byli ludzie zabicie w WTC albo w zamachu na metro w Londynie?

Czy ja to gdzieś napisałem? Radykałowie naginają religię do swoich potrzeb. Ale napiszę to wyraźnie: ludzie zabici w WTC i Londynie NIE byli najeźdźcami.

Poza tym nie rzucaj hasłami "arab walczy o rodzinę" gdyz słyszalem o wielu przypadkach gdy arab ma gdiześ rodzinę zostawiając ją bez srodków do zycia kiedy ginie w samobójczym zamachu czy też kiedy wysadza własna rodzinę w zamachu.

Nie rzucam hasłami tylko wytykam błędy armii amerykańskiej. Nie każdy Irakijczyk to fanatyk z partii Bass, mimo że prawie każdy iracki żołnierz należał to tej partii. Ale powiedz mi, ile członków Twojej rodziny było w PZPR? I czy każdy ma być traktowany jako komunista?

Tak samo w Iraku. Łapie się najważniejszych, a zwykłych zostawia. Generałów zawsze można wywieźć z kraju. I podskakujacych pułkowników również.

I jeszcze jedno. Czy twoja babcia gdy rozwiązywano armię niemiecką po II wojnie światowej też uważała ,że to źle bo sporo SSmanów zostanie bez srodków do życia?

Zaraz zaraz. Jeśli wszystkich zwolniono z armii to stworzył Bundeswerę i armie NRD? Nowe pokolenie? Zbrodniarzy wsadzono do więzień lub stracono, a zwykli zostali (to, że niektórzy "zwykli" żołnierze byli zbrodfniarzami to inna bajka).

I jeszcze jedno. Terorystami-samobójcami nie są zwykli Irakijczycy, ojcowie, mężowie i synowie. To raczej oni są ofiarami zamachów fanatyków, którzy myślą że kazdy inaczej myślący jest ich wrogiem, nawet rodak. Jeśli nie wierzysz to posłuchaj radia czy pooglądaj telewizję. Prawie codziennie mamy zamchy. I kim są ofiary? Cywile.

GWYNBLEIDD
    Participant

Szanowni dyskutanci kilka uwag moderatorskich:

Po pierwsze radze stonowac osobiste wycieczki i przepychanki oraz ograniczyc uzywania slow i okreslen mogacych obrazac inne osoby, wyznania czy tez narodowosci.

Po drugie - dla osob tutaj piszacych lektura obowiazkowa niech beda te oto linki - 1, 2, 3, 4. Moderatorzy maja juz serdecznie dosc powtarzajacych sie bledow ortograficznych radze wiec zadbac o poziom jezykowy postow w tej dyskusji jak rowniez poprawic zaznaczone w swoich postach bledy do czego kazdy uzytkownik zobowiazany jest punktem 6 Regulaminu Forum.

The D
    Participant

a te palace ze zlotymi klamkami to za co budowal ?

Irak to spore państwo, a Saddam był jeden + trochę szych u żłobu. Jak sie te pałace rozłoży na wszystkich obywateli to jakoś pociągną. Jeszcze nie widziałem sytuacji, w której dyktator odejmuje sobie od ust z powodu ledwo zipiącej gospodarki. Owszem, wiele grup terrorystycznych hest finansowanych z ropy, ale ta iracka nie była wiele warta z powodu embarga, o czym już pisałem. Ropa to nie jest coś co można przemycić pod kurtką. Wypływający tankowiec ciężko jest przegapić.

Z Bin Ladenem na czele...

(...)

No tak. Zajeli Afganistan, zajęli Irak, a przed londyńskiem metrem jakoś swiata nie ustrzegli.

po raz kolejny demagogia.

Spieszę z rozwinieciem. Tak naprawdę nie wiemy ile zamachów udało się udaremnić, tym bardziej nie wiemy ilu z nich nie udałoby sie zapobiec bez zajmowania Afganistanu i Iraku. Wiemy natomiast, że wielu ludzi ze szczytów list nie udało się ująć, włącznie ze wspominanym Bin Ladenem, od którego wszystko to sie zaczęło. A Hussein odstawia teraz szopki przed trybunałem. Wiemy, że nie udało się znaleźć broni masowego rażenia, której posiadanie było głównym pretekstem sankcjonującym wojne w Iraku. Wiemy też, że obecna sytuacja w tym kraju jest daleka od opanowanej.

Ilość głowic atomowych --> Nieważne czy jest ich 20 000, 200 000 czy 2 000 000. Żeby zniszczyć życie na Ziemi (mówimy o lądzie bo z wodą byłoby trudniej, ale dla chcącego nic trudnego) nie trzeba walić w każdy kilometr kwadratowy. Wiatry i poatomowa zima załatwi resztę. Polecam film "Ostatni brzeg". Tam jest dobrze pokazane czym kończy się wojna atomowa (i dlatego USA i ZSRR nie skoczyły sobie do gardeł).

Jasne, że nie trzeba walić w każdy kilometr, ale zniszczenie całego gatunku to tez nie hop-siup. A te 20 000 nie jest w cale taką dużą liczbą, jeżeli weźmie się pod uwagę, że nie są to tylko megatonowe głowice strategiczne ale też niewielkie taktyczne, takie że w specjalnych pojazdach można wjechać na teren eksplozji już po kilku godzinach. Nie wszystkie też są gotowe do uzycia - część z nich leży w magazynach jako części zamienne. I wreszcie z powodu wieku nie jest znany dokładny stan techniczny wszystkich głowic.

Warto też odnotować, że podatność ludzi na promieniowanie jest bardzo różna. W latach 60 w USA 40 osób poddano działaniu śmiertelnej dawki promieniowania - 3 z nich zyją do dzisiaj. W Rosji i na Ukrainie całe wioski żyją w regionach skażonych poprzez próby jadrowe i Czarnobyl. Niektórzy każdy posiłek muszą przed zjedzeniem badać licznikiem Geigera, często zapadają na choroby popromienne, ale żyją. Nieprawdą jest też, że tereny po wybichu są skażone na zawsze. Po największych bombach w grę wchodzą dziesieciolecia a nawet stulecia, ale nie na zawsze.

Teroryści i pieniądze --> Hasło, że teroryści potrzebują pieniędzy, a nie ropy jest smieszne.

Już wyjaśniałem, że chodzi o ropę iracką.

Przerażajaca większośc Arabów (bo o nich mówimy) nie przyjeżdża tu do innej pracy niż do sprzątania ulic a i to w doborze wielkiej łaski bo bardziej im się opłaca siedziec na tyłku i zbierac zasiłek.

Tak sie niestety składa, że wśród miejscowych chętnych do sprzątania ulic nie znajdziesz zbyt wielu.

Takiej bzdury nie czytałem od czasów wyskusji 0,(9) = 1 na startrek.pl

Poczytaj sobie chociażby tutaj

Cóż domyślam się ,że nie słyszałeś co się dzieje z wodą i plażami po zderzeniach tankowców? Po wybuchu wiertłowni jest dużo gorzej.

Ale zaraz. Cały czas mówimy o ropie irackiej. W jakim celu Saddam miałby zatruwać własne srodowisko?

r_ADM
    Participant

Ropa to nie jest coś co można przemycić pod kurtką. Wypływający tankowiec ciężko jest przegapić.

a slyszales o przekretach wokol programu ropa za zywnosc ?

Wiemy natomiast, że wielu ludzi ze szczytów list nie udało się ująć, włącznie ze wspominanym Bin Ladenem, od którego wszystko to sie zaczęło.

Ale wielu sie udalo. A ci ktorzy umkneli amerykanom (:P) egzystuja w tej chwili w jakisch gorach albo siedza w norze w ziemi.

Wiemy, że nie udało się znaleźć broni masowego rażenia, której posiadanie było głównym pretekstem sankcjonującym wojne w Iraku.

Owszem nie udalo sie niczego znalezc, ale nie zmienia to faktu, ze powod do wojny byl to dobry. O istnieniu BMR donosily wywiady USA, Wlk. Brytanii, Rosji i Francji. Wioska Kurdow tez sama z siebie nie wymarla. Do tego Husajn dawal do zrozumienia, ze taka bron ma bo myslal, ze do go uchroni od ataku; coz mylil sie.

A te 20 000 nie jest w cale taką dużą liczbą

Jest to liczba ogromna. Wiecej niz 1000 glowic po jednej stronie zmieniloby tylko na jaka odleglosc rozrzucone zostana szczatki.

PS. tak przy okazji, we francji znowu jakies burdy w arabskich dzielnicach 😛

The D
    Participant

Owszem nie udalo sie niczego znalezc, ale nie zmienia to faktu, ze powod do wojny byl to dobry. O istnieniu BMR donosily wywiady USA, Wlk. Brytanii, Rosji i Francji.

Doniesienia to jedno, dowody co innego. Jak dla mnie to troche za mało aby wszczynać coś bez zgody Narodów Zjednoczonych. A po broni znaleziono jedynie miejsca, gdzie być możę była kiedys przechowywana.

Wioska Kurdow tez sama z siebie nie wymarla. Do tego Husajn dawal do zrozumienia, ze taka bron ma bo myslal, ze do go uchroni od ataku; coz mylil sie.

Wspominana przez Ciebie wioska została zagazowana w 88 roku. Co przez ten czas robiła społeczność międzynarodowa? zastanawiała sie, z której strony rozpocząć inwazję? Nie zamierzam usprawiedliwiać Husseina, ale pozwolenie mu na spokojne prosperowanie przez tyle lat, a potem wywołanie wojny na podstawie mętnych przesłanek jest bardzo wątpliwe moralnie.

jest to liczba ogromna. Wiecej niz 1000 glowic po jednej stronie zmieniloby tylko na jaka odleglosc rozrzucone zostana szczatki.

OK, masz 1000 głowic, albo nawet 2 tysiące (po jednym na obie strony). Napisz z grubsza gdzie byś je wycelował, aby zniszczyć zycie na Ziemi.

GWYNBLEIDD
    Participant

Od Moderatora

Jako ze w tym temacie urosl spory offtopic dotyczacy powiazan miedzy Niemcami i Japonia oraz ich rywalizacja z USA w czasie II wojny swiatowej wydzielilem te posty tworzac nowy temat ktory znajdziecie tutaj. A tutaj prosze o powrot do dyskusji zwiazanej z tematem ;>

Viewing 11 posts - 46 through 56 (of 56 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram