Forum Fantastyka Star Trek warp czy warp???

warp czy warp???

Viewing 5 posts - 16 through 20 (of 20 total)
  • Author
    Guest

Tazman: nie krzycz, o co chodzi? O wyliczenie prędkości?

mnemen
    Participant

Gdzieś czytałem (nie pamiętam źródła), że są trzy skale warp. Z TOS-a, TNG, pozostałe.

Dwie ostatnie różnią się wzorem na wyliczenie kolejnych prędkości, ale warp 10 jest w obydwóch prędkością nieskończoną.

Taka mała dygresja (noszło mnie jakoś to barwne porównanie;)): Jak wszyscy wiedzą B&B stworzyli obraz* dziejący sie po Nemesis i próbują go wcisnąć w ramki** z innego okresu przez co dzieło się wygina i ramki rozszerzają się. Z powodu, że obraz jest nieukończony dalej się poszerza i może doprowadzić do pęknięcia ramy. Można to zauważyć w wyglądzie Klingonów, podawaniu prędkości i wielu innych 🙂

* Enterprise

** Kanon

AHM
    Participant

Tak sobie myślę że tu nie chodzi o warp, tylko o całokształt. Jak bardzo Entek jest serialem ST, a raczej czy w ogóle nim jest? Jest TNG a może Picard i jego załoga, statek, który chyba odwiedził wszystkie zakamarki galaktyki i zbadał wszystkie anomalie. Producenci idą dalej, DS9, stacja kosmiczna, Dominium. Jest też motyw zaginionego wędrowca i powrót do domu VOY. Wszystko to jest osadzone właśnie w świecie Star Trek. Gwiezdna Flota, Federacja, Trikordery, Holodeki, Hologramy, itd. To wszystko to właśnie Star Trek. I to wszystko ma swoją historię, hierarchie, chronologię. TOS, TNG, DS9 i VOY cała ta epopeja się zazębia i stanowi całość. Jest spójna, dlatego że nikt w niej nie grzebie i nie podkopuje fundamentów. Wszystkie te seriale mają te same realia ( no może TOS trochę odstaje, bo był kręcony dość dawno), a przede wszystkim nic się nie wyklucza. Niestety producenci wpadają na genialny pomysł. Skoro było już o statku ratującym świat, było też o stacji kosmicznej, i było o powrocie do domu, to, o kim jeszcze nie było???? No właśnie. To tak jak by wybudować wielki dom urządzić go w środku i zabrać się za odkopywanie fundamentów, to chyba nienajlepszy pomysł. Każdy odcinek Entka to stąpanie po bardzo cienkim lodzie, łatwo jedną sceną albo wypowiedzią, przekreślić realia z TNG czy DS9. I co NX-01 i jego załoga ma wspólnego chocby Voyagerem, nic chyba tylko teorie warp, wszystko jest inne a raczej w zamyśle producentów jeszcze nie wynalezione i niewymyślone. Wspólna jest tylko hipoteza Gwiezdnej wędrówki. Więc możemy tylko patrzeć ja Panowie B&B starają się dopasować przeszłość do istniejącej już przyszłości.

Xalein
    Participant

...

Ja lubie Entka i nie mam nic przeciwkoi niemu, ale coraz czesciej mysle ze serial o Akademi Gwiezdnej Floty bylby lepszy.

mnemen
    Participant

(...)Wszystkie te seriale mają te same realia ( no może TOS trochę odstaje, bo był kręcony dość dawno)(...)

TNG miał być początkowo prawie bezpośrednią kontynuacją TOS-a, co można zobaczyć w pierwszych sezonach (dużo muzyki i edukacji i utopijność).

Viewing 5 posts - 16 through 20 (of 20 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram