Forum Fantastyka Star Trek warp czy warp???

warp czy warp???

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 20 total)
  • Author
    Participant

Może się mylę ale!!!! O ile dobrze pamiętam to skala prędkości warp była kiedyś zmieniona tak jak by przepisana. Enterprise z TOS nie leciał z taką samą prędkością co Enterprise z TNG, mimo że obaj kapitanowie wydali to samo polecenie np. warp 7. Wydaje mi się że warp 9,9 Picarda to 14 w skali Kirka, o ile mnie pamięć nie myli, ale nie ręczę. Nasuwa się więc pytanie. Z jaką prędkością lata Enterprise NX-01, a raczej w której skali ta zawrotna max prędkość warp 5 jest podana???

Xalein
    Participant

W/g kanonu powinien latac w skali Kirka

Reyden
    Participant

kiedys o tym dyskutowano i nie rozstrzygnięto tej kwestii,prawdopodobnie NX-01 lata wg. skali TNG I max. WARP ENT-D to ok. 9,2( 9,6 przez 12 h ) a nie 9,9 , ENT -E lata z WARP 9,9Jak juz jesteśmy przy prędkosciach WARP , czy Voyager jest szybszy od ENT-E ( max. WARP speed Voy-a to 9.975 , ENT -E to 9.9 ) ❓ ❓

Anonymous
    Guest

Nie. 9.7xx jest mniej niż 9.9 🙂 Między czasami Kirka a Picarda zastosowano przeskalowanie prędkości warp. Prędkość ..Powiedzmy Warp 9 w skali Cochrane'a to jakieś Warp 9 do potęgi 0.9 ze skali TNG. Bawiłem się trochę tymi wzorami do przeliczeń i po uproszczeniu tak mi wyszło.Warp 9 (Cochrane) = Warp 7.22 (TNG)

Coen
    Participant

Entek E to najszybszy okret we flocie fedziów, do niego nalezy rekord szybkosci 9.992 chyba, gdzies to podali nawet.

A Entek-D po modernizacjach latał własnie Warp 9.9, przed modami 9.6

Reyden
    Participant

już nie najszybszyPromek jest szybszy , max . chwilowa predkośc ( a może i stała) to WARP 9.99+

AHM
    Participant

prawdopodobnie NX-01 lata wg. skali TNG  

....

To by było trochę nie logiczne a przede wszystkim nie chronologiczne.

fluor
    Keymaster

To by było trochę nie logiczne a przede wszystkim nie chronologiczne.

Już pisałem o tej "chorobie" doktorze 😀

Tazman
    Participant

Mogę się z każdym założyć, że NX-01 lata według skali z przed przeskalowania czyli "Kirk Times"Wolf jakby ci się nudziło to sprawdź ile NX-01 ( gdyby był według TNG skali brany pod uwagę ) wyciągał według skali z czasów Kirka. ❓

Anonymous
    Guest

Jeżeli Entek NX wyciąga warp 5, to przy założeniu, że ta "piątka" pochodzi ze skali TNG, po przeliczeniu na skalę Kirka wychodzi warp 5,97 (blisko max dla Constitution - warp 6).

Vidmo
    Participant

Jak widać Warp Warpowi nierówny. Błędem panów B&B było nietrzymanie się miar szybkości z TOS'a, jak i równiez paru innych rzeczy 🙁

Coen
    Participant

Reyden to + mozna oznaczac nawet 1 i mialby Warp 9,991 lub 9,9913. A i wiecej niz 9.998 byc to nie moze bo z taka predkoscia to komunikacja podprzestrzenna działa

Reyden
    Participant

popatrz sobie na rozpiske promka na DILT , tam jest napisane że napęd WARP okretu jest nieukończony ;

Promek zintergowany może faktycznie lecieć WARP 9.992 i wiecej ; w końcu ma 3 reaktory WARP i 4 lub 6 gondol WARP

To by było trochę nielogiczne a przede wszystkim niechronologiczne.

Entek pełen jest takich kanoniczno-chronologicznych bugów ( np. klingonii )

Tazman
    Participant

Reyden to + mozna oznaczac nawet 1 i mialby Warp 9,991 lub 9,9913. A i wiecej niz 9.998 byc to nie moze bo z taka predkoscia to komunikacja podprzestrzenna działa

To fakt ale trzeba sobie zdać sprawę z tego że różnica między 9,991 a 9,9913 jest dużo większa niż miedzy 1 czy 2.

Wolf ❗ ❗ ❗

Coen
    Participant

Prawdopodbnie dlatego predkosc Warp 13 z Konca TNG to tak naprawde pewnie obecne Warp 9.993

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 20 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram