Forum › Fandom › Sesje RPG, PBF i inne › Sesja RPG › Walka z Borg
Ja: Taktyczny co się stało jak te zielone droniaste łobuzy uniknęły naszych rybek z tej odległości.Taktyczny: Wykorzystują promienie trakcyjne do zasłaniana się odłamkami asteroid ser.Ja: Taktyczny wykorzystywać nasz system fazerów do niszczenia ściąganych odłamków i oczyszczenia drogi torpedom.W między czasie sternik obruć okręt rufą do sfery niech taktyczny odpali torpedy a wtedy dasz pełną impulsową i dołączamy do Valdy.Sternik: Rozkaz !!! Panie kapitanieTaktyczny: WwykonujeJa: Inżynier jaki status Inżynier: Osłony 90% ale przez te manewry prawie wcale nie zdołaliśmy poprawić integralności, powstają nowe mikropęknięcia po prostu musimy lecieć do stoczni albo dostać choć trochę czasu. Obecnie integralność wynosi ciągle 45%.Pierwszy: No to dawać załoga, jeszcze z walką musimy się wstrzymać.Corsair wykonał zwrot i odpalił dwie torpedy. Część fazerów otworzyła ogień do sfery ale większości ogień skierowany zaostał na odłamki skał holowane przez Sferę. Po czym okręt zaczął oddalać się ( ponownie 🙁 )od miejsca batalii.
- Dezruptory bezpośrednie trafienie, torpedy chybiły cel. Sfera wykorzystuje okoliczne odłamki skalne jako tarcze przeciwko naszym torpedom - zameldował taktyczny- Meldunek od dowódcy eskadry myśliwców - bezpośrednie trafienie w cel, kontynuują atak - zameldował pierwszy- Kapitanie przechwyciłam transmisje pomiędzy statkami Federacji, chcą spróbować unieszkodliwić i przejąć Sferę Borg - zameldował oficer naukowy- Chyba oszaleli, w każdej chwili możemy mieć na głowie następne statki Borg, a oni chcą się bawić ! Trudno, mam nadzieję że wiedzą co robią. Pomożemy im trochę, trzeba osłabić osłony Sfery. Sternik zmniejszyć odległość od celu, zwrot na lewą burtę i pełna impulsowa.- Jest pełna impulsowa - odpowiedział Sternik- Wieżyczki dezruptorów pulsowych ognia ! Celować w generatory osłon. Cała dostępna moc na osłony ! Borg na pewno nie pozostanie nam dłużny. Załadować wyrzutnie torpedami fotonowymi. - rozkazał D`meg- Tak jest - odparł taktyczny- Pierwszy, niech myśliwce się wycofają. Mają włączyć maskowanie i czekać na dalsze rozkazy. Przydadzą się nam później, a okręty Federacji sobie poradzą.- Rozkaz wysłany - poinformował pierwszyVornak z pełną impulsową przeleciał tuż obok Sfery. Cztery dezruptory pulsowe wypluły z siebie grad zielonych pocisków i uderzyły w osłony statku Borg.....................Myśliwce na pożegnanie wystrzeliły jeszcze jedną salwę torped fotonowych w kierunku Sfery, poczym wykonały gwałtowny zwrot włączając swoje maskowanie. Eskadra 10 myśliwców Kah`Plakt znikneła pośród odłamków skalnych..........
Tu Sfera 666 z 1313:Stan kadluba krytyczny. Integralnosc: 16.43%. Trwa regeneracja...Oslony trzymaja. Stan: 72.65%. Trwa regeneracja...Reaktor sprawny na 89%. Trwa regeneracja...Emitery 6,7,8,16,17,18,19 - sprawnosc: 20%. Trwa regeneracja...Skutecznosc taktyki unikania torped: wysoka. Utrzymac poziom energii wiazki trakcyjnej na tym samym poziomie.Stan zalogi: 700 dron.Utrzymac taktyke koncentracji ognia na kilku obiektach.Emitery 1 do 5 oraz 11 do 15 - cel USS Livingston.Emitery 6 do 10 oraz 16 do 20 - del IKC Valda.Wyslac komunikat ponaglajacy do wezla TransWarp i Szescianu 66865. Flota Kli-Fed posiada przewage taktyczna. Potrzebne posilki.>>Zaskoczone zmiana taktyki Borg jednostki polaczonej floty Klingonsko-Federacyjnej bezskutecznie probowaly sforsowac tarcze z odlamkow skalnych. Tylko dwie torpedy dotarly do celu, jednak nie powodujac zadnych szkod. Bron energetyczna z latwoscia przedarla sie przez zapore, jednak nie stanowi ona duzego zagrozenia dla sfery. Caly atak z latwoscia wchlonely wysoce wydajne oslony. Niestety, duza skutecznosc nowej taktyki spowodowala kolejne zmniejszenie wartosci bojowej sfery, ktora nie moze teraz celowac ze wszystkich emiterow... Nie jest ona w stanie spowodowac powaznych szkod flocie, jednak przynajmniej sama nie zostanie zniszczona. Teraz wystarczy poczekac na posilki z Kwadrantu Delta, badz na coraz szybciej zblizajacy sie szescian...
- Kapitanie! Nie rozumiem tych odczytów!- Nie nauczyli cię w szkole obsługi skanerów? Pokaż...Niech to jasny...Sternik! Manewry uniku, już! - Wykonuję...- Co się dzieje?- Son'ya - nie zadawaj takich pytań. Lepiej przygotuj się do otwarcia ognia. Sfera nam nie odpuściła. Ledwo zipie, a ciągnie się za nami. Wg odczytów jesteśmy jej celem. My...I USS Livingstone...Ten Excelsior nie przeżyje bezpośredniego trafienia...Kanał wywoławczy!- Otwarty!"Wolf do dowódcy USS Livingstone. Jesteście jej celem priorytetowym. Sugeruję natychmiastowy unik i skrycie się między asteroidami. Kapitanie Tazman, niech pan lepiej odsunie od nas Corsaira, jakaś zabłąkana wiązka może przysporzyć panu kłopotów...Lepiej niech Borg skupi się na nas. Mam tylko nadzieję, ze reszta floty tego nie zamierza przespać! Wolf out." Ciężki okręt ze zdumiewającym wdziękiem rozpoczął manewr, mający wyprowadzić go poza zasięg ognia Sfery...- Chcą się bawić? Damy im zabawę...Sternik! Obróć nas dziobem do Sfery i pełna impulsowa. Zakosami! Son'ya - wyrzutnie załadowane?- Cały czas. - Bardzo dobrze. Nie bawimy się w czekanie. Odpalaj torpedy z największego możliwego dystansu! Zaraz po odpaleniu torped ostry skręt i uruchomić maskowanie! Przyczepili się do nas - zrobili błąd... Oficerowie milczeli. Nie widzieli jeszcze swojego dowódcy tak wściekłego...
Taktyczny: Kapitanie sfera obrała kurs pościgowy za nami na 100% celem jest IKC ValdaPierwszy: Kapitanie Valda nas wywołuje.Ja: Na ekran________________________________________________________Kapitanie Tazman, niech pan lepiej odsunie od nas Corsaira, jakaś zabłąkana wiązka może przysporzyć panu kłopotów...Lepiej niech Borg skupi się na nas. Mam tylko nadzieję, ze reszta floty tego nie zamierza przespać! Wolf out." ________________________________________________________Ja: Ha ci Klingoni i ich temperament, zaczynam ich coraz bardziej lubić z każdą minutą.Taktyczny: Sfera jest coraz w lepszym stanie kapitanie jak tak dalej pójdzie nie będziemy w stanie jej zniszczyć.Ja: No to zwrot za Valdą. Systemy automatycznego włączyć i ustawić na cel piorytetowy asteroidy trzymane przez wiązki sfery. Tylko te mniejsze bo durzych i tak nie zniszczymy, ale już to powinno w znacznym stopniu odsłonić sferę. O i przygotuj dwie dziobowe kwantówki.Taktyczny: Javohl herr kapitain ( z uśmiechem od ucha do ucha )Ja: Co ?Taktyczny: Nic, nicJa: Inżynier obecny stauts:Inżynier: Po prostu super, osłony zregenerowane 100% postępy remoncie zadziwiające, mamy 50% integralności kadłuba. Trzech zniszczonych banków fazerów niestety nie zdołam przywrócić.Ja: O i panie Hans ( Taktyczny ) system fazerów skierować tak aby oczyszczały drogę ostrzału dla Valdy.Taktyczny: Wykonuje.Ja: HA naprawdę coraz bardziej lubię KlingonówUSS Corsair do IKC Valda jak to się skończy, i przeżyjemy oczywiście to zapraszam pana i całą załogę na Browarka na najbliższej stacji.Postaramy sie oczyścić drogę dla waszych torped.
"Wolf do Corsaira. Dziękuję, kapitanie, z radością przyjmujemy zaproszenie - o ile przeżyjemy...I dziękujemy za oczyszczenie drogi. Wolf out. "- Nie ma co, Corsair wykonuje dobrą robotę...Zupełnie jakby jego kapitan był Klingonem...- Mamy Sferę w zasięgu, kapitanie !- Obie wyrzutnie - ognia! Zwrot przez burtę! Nie będziemy ryzykować, żeby mieć Borg w zasięgu disruptorów. Jeśli dobrze nas trafią , możemy się już nie pozbierać...- Torpedy poszły, przygotowuję się do podniesienia maskowania.- Son'ya - zmiana taktyki. Nie podnosimy maskowania...Sternik, trzymaj nas między Sferą a Corsairem, dopóki wyrzutnie się nie przeładują. Lepiej, zeby kadłub federacyjnego okrętu nie zetknął się na razie z wiązką. Osłony wróciły im do normy, ale ciągle mają problemy z integralnością kadłuba.- Kapitanie, otrzymuję transmisję od taktycznego USS Corsair, będą strzelać torpedami kwantowymi.- Twardziele...Dopiero co mieli połowę systemów padniętych, a teraz proszę...Atakują. Więc i wśród oficerów Federacji są wojownicy...Skoordynować manewry z Corsairem. Usuniemy mu się z drogi w momencie odpalenia kwantówek._ Tak jest.- I gdzie do licha jest reszta floty?? Wyrzutnie im się pozacinały, czy co? Zielonkawy okręt położył się w zakręt, starając się osłonić Excelsiora. Dowódca klingońskiego okrętu zagryzł wargi. Wiedział, że tym razem raczej nie uda im się z tego wyjść bez szwanku. Pomyślał o młodych kadetach, których miał pod opieką i zastanawiał się przez chwilę, ilu z nich wróci do domu...Spojrzał na monitor ze zbliżającą się Sferą i warknął mimowolnie...
Taktyczny: kapitanie Valda się uchyla mam okno na sferę.Ja: to odpalaj i spadamy póki jeszcze możemy. Inżynier jak tam rdzeń ?Inżynier: Robię co mogę ale brak techników daje się we znaki Borg zasymilował mi całą jedną ekipę remontową dwuch techników zginęło i mój zastępca leży w ambulatorium. Nie przekroczymy wydajności 82% bez napraw w stoczni.Pierwszy: Kapitanie może zaciekawie nie jest ale za to morale załogi aż wrze. Ja: Tak pani Chan a co ja na to mam poradzić, kazać im abordażować sferę HAHAHAW tym momencie z okrętu wystrzeliły dwie torpedy kwantowe a fazery cięły pobliskie asteroidy jak się tylko dało.Corsair do Valdy dobrze się nam razem pracuje jako okręt mniej uszkodzony oferuje panu dowództwo tym bardziej, że reszta jak zwykle gdzieś zabłądziła.W tej samej chwili gdy wypowiadałem te słowa pomyślałem o Krustym ( Niech ten kapitan znowu wpadnie ze swoim wejściem bo inaczej możemy mieć problemy chociaż sfera jest nieźle pokiereszowana to i tak ugryżć ostro potrafi, no i w końcu przydało by się ją zdezaktywować )
Ja: Status.Taktyczny: Osłony 39%, integralność kadłuba 78%. Nie działają sensory dalekiego i średniego zasięgu, jeden z fazerów dziobowych, komunikacja podprzestrzenna. Ambulatorium melduje 12 zabitych i 47 rannych, w tym ciężko.Ja: Fatalnie. Co z Sferą?Taktyczny: Osłony 73%, integralność kadłuba 16%. Szybko naprawiane są emitery wiązek tnących, ponadto następuje szybka regeneracja osłon. Żadna z torped nie trafiła, zaś ostrzał z fazerów przynosi niewielkie efekty. Systemy sensorów jednostki Borg są zwrócone na nas i jedną z klingońskich jednostek.Ja: Nie jest dobrze. Osłony przetrwają jedynie jeden wystrzał z emitera Borg. Jaki nazywa się ten klingoński okręt?Operacyjny: IKC Valda... Kapitanie, właśnie otrzymuję transmisję od Valdy.Ja: Interesujące. Na ekran. IKC Valda: "Wolf do dowódcy USS Livingstone. Jesteście jej celem priorytetowym. Sugeruję natychmiastowy unik i skrycie się między asteroidami."Ja: Otworzyć kanał.Operacyjny: Gotowe.Ja: "Tu kapitan Seldon z USS Livingston. Kapitanie, czy Klingonom godzi się namawianie innych do "krycia się"? Oczywiście żartuję, panie Wolf. Zaraz opuścimy pole walki i radzę panu zrobić to samo, bo Borg pański okręt też "polubił". Ale w razie czego, proszę powiedzieć. Nadlecę z "pomocą". Powodzenia. Seldon wyłącza się." A teraz, sternik, kurs na odwrót od Sfery. Załadować torpedy w tylnej wyrzutni.Taktyczny: Tak jest.Sternik: Kurs wprowadzony, kapitanie.Taktyczny: Torpedy załadowane. Jesteśmy w optymalnej pozycji do strzału. Strefa naszego ognia na sferę znajduje się pomiędzy dwoma pasami asteriod. Za chwilę oddanie strzału będzie niemożliwe.Ja: A więc poślijmy im prezent na pożagnanie. Ognia.Taktyczny: Torpedy poszły. Z dostawą do domu.Pierwszy Oficer: To znaczy do piekła.USS Livingston zaczął powoli oddalać się od strefy bitwy, lawirując pomiędzy wieloma asteroidami i wybierając te większe, za którymi mógł ukryć się przed śmiertelnym ogniem Sfery Borg.
- Kapitanie Borg nas ignoruje ! Uwziął się na IKC Valda i USS Livinston, koncentruje swoje ataki na słabszych jednostkach - zameldował taktyczny- Coś mi się zdaje że z planu przejęcia Sfery nici - skomentował pierwszy- Nie lubię jak jestem ignorowany - warknął D`meg. Sternik zwrot w kierunku Sfery, prędkość pościgowa ! Taktyczny, ognia z przednich dział i torped, celować w emitery wiązek. Pierwszy, rozkaz ataku dla myśliwców, niech atakują Sferę. Szybki atak i ucieczka z włączonym maskowaniem. Niech niszczą asteroidy które Sfera wykorzystuje do ochrony.- Tak jest - odpowiedzieli oficerowie- No zobaczymy co Borg powie na to - powiedział szyderczo D`megVornak z pełną impulsową skręcił w kierunku Sfery. Vor`Cha wypaliła z ciężkich dezruptorów i wyrzutni torped. Śmiercionośna energia pomknęła w kierunku statku Borg.Myśliwce Vornak wyłoniły się tuż za Sferą i otworzyły ogień w chroniące ją asteroidy torując drogę torpedom Vornaka. Zabawa się skończyła !
- Kapitanie, Vornak włączył się ponownie do akcji!- No, przynajmniej jeden przytomny. Z pomocą Vor'Chy może jakoś się z tego wywiniemy...Kanał wywoławczy!- Otwarty." Wolf do kapitana Tazmana. Dziekuję za ofertę przejęcia dowództwa, ale po pierwsze jestem niższy stopniem, po drugie taktyki Federacji i Klingonów różnią się na tyle, że na dłuższą metę ryzykujemy popełnienie jakiegoś błędu. A to się może zemścić. Proponuję na pozostaniu przy współpracy jak dotąd, tzn. koordynacji naszych ataków. Rzeczywiście dobrze się nam razem pracuje... IKC Valda wzywa USS Livingstone. Dziękuję za ostrzeżenie. Też się nam to "uczucie" Borg rzuciło w oczy... Nie mogę jednak zostawić Corsaira bez osłony. Dopóki jesteśmy cali, będziemy się starać odciągać od niego uwagę Sfery... Valda do Vornaka. Miło was widzieć. Kończmy tę Sferę , bo jak się sześcian pojawi, to się nie pozbieramy... Wolf out."- Stan wyrzutni torped?- Za chwilę będą przeładowane.- Bardzo dobrze...//Qbah.. Milczysz tak długo, że boję się Twojej odpowiedzi 😀 ; pisane w niedzielę, ale że nie otwieram ognia, tylko prowadzę "rozmowę ", to nie jest to chyba złamaniem zasad ? //
Tu Sfera 666 z 1313:Nawiazac polaczenie z wezlem TransWarp: Tu SB-6661313. Pole asteroidow skutecznie obniza skutecznosc bojowa okretu. Jednostki Fed-Kli maja problemy z koordynowaniem ataku. Tylko cztery okrety prowadza czesciowo skuteczne ataki. Wyslac posilki. Oczekujemy rozkazow.Nawiazac polaczenie z Szescianem 66865: ..bzzz.. ...zzttt... ...zzzbbtt... Pole asteroidow skutecznie blokuje transmisje podprzestrzenne. Nawiazanie polaczenia niemozliwe.//Cicho siedze, bo przeciez:1. Jestem jedynym okretem Borg tutaj :(2. Borg nie "gada" sobie z innym Borgiem 😕 3. Pon, wto, sro, pt - mialem maraton picia 8)Gadac mozna przeciez, jest to wrecz zalecane (ahh, ten klimat :D). Tylko nie ma "tury taktycznej" (jak ktos gral w Battle Isle 4, to wie, o co mi chodzi :D)//
Operacyjny: Transmisja z IKC Valda.Ja: Na ekran. "IKC Valda wzywa USS Livingstone. Dziękuję za ostrzeżenie. Też się nam to "uczucie" Borg rzuciło w oczy... Nie mogę jednak zostawić Corsaira bez osłony. Dopóki jesteśmy cali, będziemy się starać odciągać od niego uwagę Sfery... "Ja: Otwórzcie kanał do Valda'y.Operacyjny: Kanał otwarty.Ja: "Tu USS Livingston. Nie sądzę, żeby wasza ochrona na wiele się zdała, szczególnie że Sfera właśnie was ściga, a nie Corsaira. Radziłbym raczej wam się jeszcze raz wycofać. Ale jak tylko doprowadzę okręt do stanu używalności, żeby Borg nie rozbił go w pył, to i Livingston zacznie pana ochraniać, kapitanie. Sądzę, że zdążymy, ale jakby coś, to ponownie zapewniam o mojej chęci pomocy. Seldon wyłącza się." Teraz połączcie mnie z USS Corsair.Operacyjny: Już jest.Ja: "Kapitan Seldon do USS Corsair. Witam ponownie, kapitanie. Przepraszam za zwłokę. Rozumiem pana ból i składam kondolencje za zasymilowaną załogę. Szkoda, że nie będzie można ich uratować, bo plan z przejęciem Sfery raczej okaże się nierealny. Ja panu radzę uważać na Sferę, bo teraz coraz mniej okrętów uczestniczy w walce. Kilka się zgubiło w polu asteroid, ja będę wyłączony z walki, a Valda raczej na niewiele się przyda, jak Sfera zniszczy ten okręt. Niech pan się postara o ochronę tego okrętu, bo kapitan uparł się ochraniać Corsaira, ale to on potrzebuje ochrony... Wie pan, czy nie będzie jakiegoś okrętu wsparcia w bliższym czasie? Jakiegokolwiek, klingońskiego albo federacyjnego. Jeżeli w takim bezpiecznym terenie nie radzimy sobie ze Sferą, to można być pewnym klęski z Sześcianem. Ale to już się okaże. Narazie trzeba załatwić Sferę. Niech pan będzie pewny, że wrócę do walki za niedługi czas. Seldon wyłącza się."Taktyczny: Kapitanie, Sfera otwiera ogień do nas i Valda'y!Ja: Manewry uchyleniowe! Przygotować się na wstrząs!
USS Corsair Do USS LivingstonPrzyjąłem, w tej chwili jesteśmy w takim stanie, że możemy ogień przyjąć na siebieJa: Inżynier statusInżynier: Kapitanie mieliśmy sporo czasu do napraw integralność kadłuba 60 % Osłony 100%. Udało mi się zwiększyć wydajność rdzenia do 90%Nie mam pojęcia jak to zrobiłem ale działa, jaki ja jestem dobry.Ja: To dlaczego mój kapitański replikator ciągle jak poproszę lody to mi tosty podaje 8) Inżynier: He he bardzo śmieszneJa: Sternik podleć do sfery najbliżej jak się da, ściągniemy na siebie jej ogień, taktyczny odpalisz torpedy i wszystkie fazery w sprawne emitery sfery jak będziemy na tyle blisko żeby mieć 100% pewności na trafienie.Taktyczny: Zrozumiałem.Corsair wyminął Valdę i w odległości około 2 km od celu odpalił 2 torpedyi z wszystkich dziobowych fazerów następnie zrobił zwrot przez lewą burtę i jeszcze przyciął w sferę z bocznych banków.Sternik: Uff było blisko, manewry między asteroidami a sferą w tej odległości to nic przyjemnego dobrze, że Excelsior jest całkiem zwrotny.Ja: Żebyś wiedział
" IKC Valda do USS Livingstone. Nie ma to jak troska o sojuszników. Dziękuję, kapitanie i mam nadzieję, że będę mógł się odwdzięczyć. Z tego co widzę, odnalazł się jednak Vornak, a to znaczy, że reszta floty też jest jakoś niedaleko. Oby tylko ponownie się nie zgubili...Niech pan postara się jak najszybciej doprowadzić okręt do stanu używalności, przyda się każdy fazer i każda wyrzutnia...Wolf out."- Kapitanie, Corsair przeprowadził kolejny atak!- Bardzo dobrze. Więc standard Lakota nie jest jednak taki słaby...Stan wyrzutni?- Uzbrojone i gotowe.- Sternik, kurs bojowy. Son'ya - odpalaj ponownie z największej możliwej odległości. Nie będziemy ryzykować...