Forum Fantastyka Star Trek vulkanska pieknosc T'Pol...

vulkanska pieknosc T'Pol...

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 34 total)
  • Author
    Participant
    Quote:
    Quote:

A nie chodzi o T'Pel?

O ile mi wiadomo, to T'pel jest żoną Tuvoka. Chodzi Wam pewnie o T'pau.

Te Volkanki mają wszystkie takie podobne imiona: T'pol, T'pel, T'pau. Czy ktoś zna więcej?

Teraz to mi pokręciłeś 😕 😀

Już nie mam głowy, kto im nadawał te imiona.

Krusty
    Participant

Przygotowałem dwie wersje odpowiedzi jedna dla ortodoksyjnych fanów a drugie dla pozostałych fanów:1. Ich wolkańscy rodzice czy to nie oczywiste?2. Pijani scenarzyści.

Tom
    Participant

Imiona Volkan można jeszcze przeżyć, natomiast najlepsze są nazwy ras na literę "T". Pozwoliłem sobie przetłumaczyć część artykułu ze strony Ex Astris Scientia przedstawiającego to ciekawe zjawisko.

Wprowadzenie:

W alfabecie jest wystarczająco dużo liter, aby wymyślić różne nazwy dla obcych ras, ale autorzy Star Trek'a mają obsesję na punkcie litery "T", razem z zakończeniem "-ians", dzięki czemu otrzymaliśmy niezliczoną ilość imion, które są do siebie bardzo podobne.

Lista:

Nazwy "T-ras", "T-planet" albo "T-regionów" od których utworzone są nazwy zwierząt, chorób lub jedzenia. (W języku angielskim):

Tarvokians TNG: "The Game", "Liaisons"

Talosians "The Cage", TOS: "Menagerie"

Tallonians DS9: "Hippocratic Oath"

Tholians TOS: "The Tholian Web"

Troyians TOS: "Elan of Troyius"

Tavnians DS9: "The Muse"

Thasians TOS: "Charlie X"

Tarsians TNG: "The Hunted"

Taresians VOY: "Favorite Son"

Tanugans TNG: "A Matter of Perspective"

Trabalians VOY: "Threshold"

Tartarans DS9: "Q-Less", "If Wishes Were Horses"

Tandarans ENT: "Detained"

Tabrans VOY: "The Swarm"

Tagrans DS9: "Q-Less"

Trakians TNG: "Lower Decks"

Tarkans VOY: "Darkling"

Tarchannens TNG: "Identity Crisis"

Tarkannens VOY: "Innocence"

Tarkanians VOY: "The Haunting of Deck Twelve"

Tarkassians TNG: "Rascals", "Imaginary Friend"

Tarkalians DS9: "Starship Down"

Tarkaleans DS9: "Past Prologue", "Nor the Battle to the Strong", "The Begotten" VOY: "Body and Soul"

Takarans VOY: "Suspicions"

Takarians (I) VOY: "The Cloud", DS9: "The Visitor"

Takarians (II) VOY: "False Profits"

Ta®karians VOY: "Tsunkatse"

Talaxians VOY (all)

Talavians DS9: "Things Past", "The Darkness and the Light"

Tamarians TNG: "Darmok", "Hero Worship"

Talarians TNG: "Heart of Glory", "Suddenly Human", "Realm of Fear", DS9: "Improbable Cause"

Tarellians TNG: "Haven"

Terellians (I) TNG: "Liaisons", "Genesis", VOY: "Infinite Regress", "Gravity", "The Fight"

Terellians (II) VOY: "Drive"

Terrellians TNG: "All Good Things", DS9: "Life Support", ENT: "Singularity"

Terrelians Enterprise Announcement

Tyrellians TNG: "Starship Mine"

Telerians? DS9: "Q-Less"

Teros(i)ans? DS9: "Second Sight"

Tilonians? TNG: "Frame of Mind"

Tellarites TOS: "Journey to Babel", "Whom Gods Destroy", ENT (various mentions)

Teldarians TNG: "The Mind's Eye"

Teluridians VOY: "Ex Post Facto"

Telluridians TNG: "Legacy"

Telurians TNG: "A Matter of Time"

Tellurians TNG: "The Most Toys", DS9: "The Assignment"

Tellunians TOS: "Elaan of Troyius"

Thelusians TNG: "Unnatural Selection"

Thesians? TNG: "The Outrageous Okona"

Tesnians ENT: "Shuttlepod One"

Tyrineans TNG: "In Theory"

Tenebians ENT: "Fortunate Son"

Tenarans? VOY: "Basics"

Trellans VOY: "Tuvix"

Terrans All

Na samym końcu artykułu jest drobny "Generator T-Ras", który w ciągu sekundy stworzy imię dla nowej "T-rasy", więc nie będzie już problemu z wymyśleniem nowej rasy do opowiadania.

4mami
    Participant

usmialem sie z T'rassledze losy T'Pol na biezaco, wiec na pewno dadam jeszcze kilka wypatrzonych ciekawostek 😀

Seska
    Participant
    Quote:
    I tak wiadomo, ze Topolka to romulanska agenta spod znaku sierp... ee .. Tal Shiar ;P

Taak? A moze to nastepny kardasjanski szpieg? 😉

Quote:
    Quote:

A nie chodzi o T'Pel?

Te Volkanki mają wszystkie takie podobne imiona: T'pol, T'pel, T'pau. Czy ktoś zna więcej?

Nie trudz sie Tom - dla nich to i tak to samo 😕 Nie skumaja... T'pol, czy T'pau - co to za roznica..

Krusty
    Participant

Doceniamy i to jak 😆 .

Taak? A moze to nastepny kardasjanski szpieg?

WĄTPIE BO W TAKIM RAZIE JUŻ POWINIEN ZOSTAĆ WYKRYTY 😆 . OCZYWIŚCIE OPIERAJĄ SIĘ NA VOYU 😉 .

Piotr
    Keymaster

Nie trudz sie Tom - dla nich to i tak to samo 😕 Nie skumaja... T'pol, czy T'pau - co to za roznica..

"Dla nich"? Czyli kogo, hmm? 😉 Skumaja, skumaja... bez obaw Seska. 😉

Qbah
    Participant

Widzialem w piatek ten odcinek 🙂 Az czlowiekowi serce sciska, ze T'Pol juz jest "spoken for" 🙁 W tych dlugich wlosach to... eee... sexy lady 😀

4mami
    Participant

dzisiaj rano obejrzalem ENT 2x06 MarudersT'Pol w bialym kostiumie tez wyglada calkiem calkiem 😀

Qbah
    Participant

Ja wczoraj obejrzalem 2x25 - The bounty. Mmmm.... Jeny, napalona T'Pol. Jej to bym na pewno nie powiedzial "NIE" :D:D:D A jak sie przeciagala... Mmm... Oj, glupi Plox (jak to sie pisze... :)).

4mami
    Participant

mam ten odcinek w domu, jak wroce z pracy to sobie obejrze 😀 bardzo podobal mi sie rowniez ENT 1x17 (chyba) FUSION, T'Pol rowniez miala tam fajna role 😀 😀 😀

Qbah
    Participant

Wiem, wiem 4mami. Odcinka jeszcze nie ogladalem, ALE NA PEWNO sobie go obejrze (pewnie pare{-nascie} 🙂 razy). Jak juz pisalem, PANI Jolene Blalock juz jest niestety zamezna... 🙁

Qbah
    Participant

Jezeli ktos chce zobaczyc sesje nagraniowa Jolene Blalock do magazynu Maxim, to jest ona dostepna w formacie .wmv na KaZaA 🙂 Po prostu wpisujemy w "search field" fraze "enterprise" i na pewno sie znajdzie - u mnie ze 20 zrodel (to dla niewtajemniczonych :P). Mowie wam ludzie, jest na co patrzec, ehh, musze tego Maxima dopasc 🙂 Ciekawe, czy mi sie za tego posta oberwie...

4mami
    Participant

juz znalazlem. a swoja droga, to zastanawiam sie czemu w bialym kostiumiku T'Pol zasuwa tylko po pustyni. cztzby to byl stroj pustynny ??w takim razie chce wiecej odcinkow na pustyni i odkazania w ultrafiolecie.

Qbah
    Participant

Widze, 4mami, ze tylko my uwazamy pania Blalock za atrakcyjna 😛 Nikt sie nie wypowadal dawno 🙂 Ani ciekawych materialow nie podaje... Jeszcze jeden filmik sciagnalem, "Girl of the Week", kilka ciekawych ujec jest, lecz ogolnie gorszy filmik od "Maxim Photoshoot" 😀 A Marauders juz mi sie prawie sciagnelo (mam nowy "sposob" na KaZaA, teraz juz mi sie prawie drugi sezon sciagnal {12/15 brakujacych odcinkow}, w jedna noc :!:) Takze niedlugo bedzie mi dane obejrzec ten jakze bardzo ciekawie zapowiadajacy sie odcinek 😀 Jak juz pisalem, na http://www.fanfiction.net jest duzo opowiadan o T'Pol, tych bardziej lub mniej przyzwoitych 🙂 Goraco polecam, poczytalem kilka i bardzo ciekawie napisane...

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 34 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram