Forum Fantastyka Star Trek TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

TOS, TNG, DS9 i VOY - plusy i minusy serii ST

Viewing 15 posts - 676 through 690 (of 703 total)
  • Author
    Participant

Kolejny ranking serii ST:

10 Star Trek: The Animated Series (1973 - 1975)
    09 Star Trek: Short Treks (2018 - 2020)
    08 Star Trek: Picard (2020 - Present)
    07 Star Trek: Enterprise (2001 - 2005)
    06 Star Trek: Discovery (2017 - Present)
    05 Star Trek: Lower Decks (2020 - Present)
    04 Star Trek: Voyager (1995 - 2001)
    03 Star Trek: The Original Series (1966 - 1969)
    02 Star Trek: The Next Generation (1987 - 1994)
    01 Star Trek: Deep Space Nine (1993 - 1999)

https://www.syfy.com/syfywire/every-star-trek-series-ranked

Q__
    Participant

Dwaj podcasterzy pracujący dla RBM podali swój ranking klasycznych serii ST (a raczej dwa takie rankingi):

5. VOY / TOS
    4. ENT / VOY
    3. TNG / ENT
    2. DS9 / DS9
    1. TOS / TNG

https://www.youtube.com/watch?v=_G891kTzoUA

Q__
    Participant

I jeszcze jeden ranking serii:

9. Star Trek: Lower Decks (2020)
    8. Star Trek: The Animated Series (1973 – 75)
    7. Star Trek: Enterprise (2001 – 05)
    6. Star Trek: Picard (2020 – present)
    5. Star Trek: Discovery (2017 – present)
    4. Star Trek: Voyager (1995 – 2001)
    3. Star Trek: The Next Generation (1987 – 1994)
    2. Star Trek: Deep Space Nine (1993 – 99)
    1. Star Trek: The Original Series (1966 – 69)

https://nerdist.com/article/star-trek-series-ranked/

Q__
    Participant

Kolejny ranking, ponoć zobiektywizowany...

9 Star Trek: Lower Decks
    8 Star Trek: The Animated Series
    7 Star Trek: Enterprise
    6 Star Trek: Voyager
    5 Star Trek: Discovery
    4 Star Trek: Picard
    3 Star Trek: The Original Series
    2 Star Trek: Deep Space Nine
    1 Star Trek: The Next Generation

https://screenrant.com/star-trek-tv-series-tos-tng-ds9-voyager-ratings/

Nie wiem jak tam z tym obiektywizmem, ale cieszy, że nuTreki do klasyki nie mają podejścia i według tego zestawienia...

Smok Eustachy
    Participant

Enterprajs jest chyba fajniejszy niż Voyager. Poza wojnami czasowymi

Q__
    Participant

Enterprajs jest chyba fajniejszy niż Voyager.

Zdarzyło mi się to twierdzić w 2007:
    http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthread&forum=2&topic=1663&page=3#msg63927
    Acz dziś, gdy jakość serii mierzę ich najlepszymi epizodami, nie jestem pewien, czy mogę to z czystym sumieniem powtórzyć. Założenia miał znacznie ciekawsze (i to mówiąc TCW bym nie wyłączał), w pewnym sensie był też bliższy rzeczywistości, ale wykonaniem jednak VOY znacznie góruje...

Toudi
    Participant

Chyba nie wszystkie seriale są tu uwzględnione. Nie ma tego nowego dla dzieci. Prodigy

Dziwi wysokie miejsce DSC. Dla mnie to gorsze od Lower Decs. A Lower Decs zobaczyłem tylko dlatego, że puszczałem w tle podczas pracy. Bo po pilocie byłem gotów to odpuścić. (2 sezon był lepszawy).

Q__
    Participant

Nie ma tego nowego dla dzieci. Prodigy

Bo ranking z czerwca... :]

Dla mnie to gorsze od Lower Decs.

Ba, Lower Decks - choć, jak zapewne pamiętasz, byłem na początku b. sceptycznie (by nie powiedzieć: jednoznacznie negatywnie) nastawiony do tej serii - skłonny dziś jestem uznać (wraz z ORV) za najlepszą namiastkę klasycznego Treka, jaką mamy (że się tak powtórzę na użytek Nowoprzybyłego).

2 sezon był lepszawy

Minimum pod koniec - owszem.

Q__
    Participant

I ranking serii ST według TREKLADa (od najlepszych):

- DS9
    - TNG
    - TOS / VOY / ENT / LD
    - TAS / DSC
    - PIC

https://www.youtube.com/watch?v=IXvv-dOqGH8

Flashbones
    Participant

Czy ja dobrze widzę w tych rankingach ???????? Disco lepsze od Enetrprise ? i raz od Voyagera. Niezłe jaja. Disco to najgorszy serial w historii star treka. Nie da się tego oglądać, chyba że ktoś lubi się nad sobą znęcać. Już nie mogę się doczekać ostatniego odc. będę świętował:) Dobrze, ze to się kończy na 5 sezonach o 2 za dużo i tak.

• This reply was modified 1 year ago by Flashbones.
    Q__
    Participant

Czy ja dobrze widzę w tych rankingach ???????? Disco lepsze od Enetrprise ? i raz od Voyagera.

Cóż, nie zabijaj posłańca 😉 . No i pamiętajmy, że rankingi powstawały na fali hype'u, którym krytyka (bo widownia niekoniecznie) witała ten serial, oraz przekonania części fanów, że trzeba dać szansę...*

* Gdzie nie będę kryć, że na etapie "New Edenu" z "Obolem..." sam nabrałem nadziei (tzn. takiej mocniejszej, bo wcześniej już "Lethe" i "Into the Forest I Go" z następującą po nim sagą mirrorową wydały mi się do pewnego stopnia obiecujące), która opuściła mnie definitywnie gdy oglądałem "The Red Angel", i co lepsze odcinki/sceny z trzeciego sezonu/PIC nie spowodowały już jej powrotu...

Dobrze, ze to się kończy na 5 sezonach

Obyśmy tylko w to miejsce dostali coś bardziej oglądalnego...

o 2 za dużo i tak.

Gdyby uznać za miarę ilość odcinków wyjdzie, że DISCO nie dostało aż tak wiele czasu 😉 .

Cross
    Keymaster

Dla mnie, subiektywnie, ST PIC jest lepszy od ST DIS (mimo oczywistych błędów).

Flashbones
    Participant

Właśnie teraz zaczynam kolejny raz oglądanie Ds9. TNG obejrzałem przed TOS I ENT. Trochę nie po kolei ale jakoś tak już mam. DS9 oglądałem 1,5 roku temu wiec dobrze jeszcze pamiętam. W moim rankingu nr 1 z treków. W Ds9 uwielbiam ferengi są ukazani niesamowicie, jak ich nie lubić. Druga strona Kardasjan Garak, Damar tez jest bardzo ciekawa. Niesamowitym jest to, ze stare treki można oglądać nieskończenie wiele razy z pasją i ogromnym zadowoleniem aż do śmierci:)

Q__
    Participant

Cross said

Dla mnie, subiektywnie, ST PIC jest lepszy od ST DIS

Że w sensie formalnym, realizacyjnym - nie zaprzeczę.

Flashbones said

Niesamowitym jest to, ze stare treki można oglądać nieskończenie wiele razy z pasją i ogromnym zadowoleniem aż do śmierci:)

Wiesz co? Nie chcę się za bardzo wychylać, bo 1. wciąż czuję się tu nowy (i całą armię nowych tu ze sobą przyprowadziłem, można rzec), 2. i tak zaspamowuję 😉 Forum dzień w dzień swoimi postami, więc zastanawiam się czy Wy, starzy TSS-owicze, nie odbieracie mnie przypadkiem jako barbarzyńcy w ogrodzie czy innego słonia w składzie porcelany, ale tak sobie myślę, że fajnie by było zorganizować zbiorowy rewatch klasycznych Treków (w końcu i tak co chwila z rozmów wychodzi, że je sobie w domowym zaciszu powtarzamy) i innych wartych tego serii, których przecież jest sporo (od SAAB z E2 i B5 do SGU i The Expanse) połączony z dyskutowaniem o nich. Wybór pierwszej serii jest mi obojętny* - proponuję tu zdać się na demokrację, częstotliwość - pewnie jeden (góra dwa) odcinki w tygodniu do wzięcia na tapetę (jak ktoś nie obejrzy, ale dobrze pamięta, też może brać udział w dyskusji). Wskrześmy ducha dawnych debat...**

* Prywatnie z Treka najwyżej cenię TNG, ale przecież DS9 też jest świetne, a i TOS z VOY mają wiele znakomitych epizodów.

** Choćby po to, by zapełnić czymś czas do czerwca 😉 .

Cross
    Keymaster

Aktualnie kończę ST ENT (jestem na etapie trzeciego sezonu) i potem mam zamiar oglądać ST TNG (a w zasadzie to puszczam wszystkie po kolei dziewczynie, bo nie widziała wcześniej, a polubiła i w sumie to jej zazdroszczę 🙂 ), tak że jestem otwarty za jakiś czas.

Viewing 15 posts - 676 through 690 (of 703 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.
searchclosebars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram