Forum › Fantastyka › Komiksowe światy i ich ekranizacje › The Falcon and the Winter Soldier
Weźmy teraz na tapetę najnowszą produkcję marvelową, czyli TFATWS.
Ogólnie nie jest źle. Ogląda to się znakomicie, może dlatego, że akcja ma równe tempo, nie ma dłużyzn ani zbędnych elementów.
Jak dla mnie jednak nieco gorzej wypada ten serial niż WandaVision, z kilku powodów.
Po pierwsze efekty specjalne, czyli tak zwane fajerwerki, eksplozje, wybuchy, walka... Trochę za dużo tego i bohaterowie robią za duże wygibasy. W "Wandzie" wszystko jest przedstawione jakoś subtelniej i bardziej strawnie. Tutaj nieraz się gubiłam kto jest na górze, kto co robi, co się dzieje, etc.
Po drugie nie jestem w pełni zadowolona z zakończenia. Ja wiem, że chcieli je zostawić otwarte, niedopięte, ale przez to mam pewien niedosyt. Nie wszystko się wyjaśniło, a nawet niektóre postacie dopiero jakby zaczynały żyć pod koniec własnym życiem i czekają na rozwój.
Trochę się też gubiłam w fabule, kto, gdzie, jak i z kim. Za dużo elementów.
Postacie za to w większości bardzo fajne.
Nasi tytułowi bohaterowie tacy, jacy być powinni - przystojni, silni, mężni <3
Buckyego uwielbiam teraz jeszcze bardziej, chociaż przyznam, że bardziej podobał mi się w długich włosach. Całkiem ciekawy by wątek tej całej jego psychoterapii i zadośćuczynienia pewnym osobom.
Wewnętrzny konflikt Sama, czy słusznie oddał tarczę, czy nie, występuje w sumie przez większość serialu i tak naprawdę jest kołem napędowym całości. Sama nie wiem, jak się czuję widząc go w roli nowego Capa, ale jako Falcona zawsze bardzo lubiłam.
John Walker... Ooo, o nim to by można było pisać eseje 🙂 Bardzo kontrowersyjna postać, chociaż miałam nadzieję, że do końca będzie jeszcze bardziej zepsuty i zły. Mimo wszystko ciekawie pokazano jego mroczną stronę. Aktor wyśmienity, skoro jego postaci takie gro widzów nienawidzi 😉
Zemo - zupełnie nie rozumiem fejsbukowego hajpa i podniecania się, dla mnie był taki "meh" i tyle.
Sharon - kompletnie nie wiem o co chodziło w jej wątku, zwłaszcza na końcu miałam niezłe WTF.
Karli i ta cała banda superżołnierzy jako główni antagoniści - tak bardzo "meh" że aż szkoda w sumie... Trochę się potłukli z głównymi bohaterami, a na końcu umarli, the end. Sądzę, że ich organizacja przetrwała i wielu ludzi nadal popiera ich sprawę.
Całościowo dałabym jakieś 7,5/10, ale ja tam się nie znam ;P
Nasi tytułowi bohaterowie tacy, jacy być powinni
Tak. Na tyle dobrze ich we wcześniejszych filmach (i komiksach) wykreowano, że daliby radę pociągnąć (jako chodzące - czy też latające - samograje 😉 ) i znacznie gorszy serial niż ten, który nam zaserwowano.
Zgoda 🙂
Zresztą wielu marvelowych bohaterów ma potencjał, aby na ich podstawie stworzyć cały serial.
Ostatnio np. pojawiały się opinie, że całkiem niezły mógłby być serial, jak Cap zwracał Kamienie. Z tym, że to ma tyle plotholes, że pewnie nigdy się tego tematu nie podejmą.
A seriale, jak na razie, wychodzą Marvelowi nieźle 🙂
Zresztą wielu marvelowych bohaterów ma potencjał, aby na ich podstawie stworzyć cały serial.
I to nie tylko w wydaniu filmowym - kłaniają się toplisty komiksowych herosów, które tu i ówdzie linkowałem 😉 .
jak Cap zwracał Kamienie. Z tym, że to ma tyle plotholes
Nie da się ukryć 😉 :
I dwie garście refleksji 😉 o tej z kolei marvelowskiej produkcji:
https://www.youtube.com/watch?v=sEMo7GqA5z8
https://www.youtube.com/watch?v=fLJTa71eJ58
serial, jak Cap zwracał Kamienie.
Moczowe? To chyba jakiś serial medyczny w takim razie. 🙂
Sorry, ale musiałem. 🙂
To chyba jakiś serial medyczny w takim razie. 🙂
W sumie marvelowski serial medyczny, taki Mighty Med* bardziej serio, to by nie musiał być zły pomysł, patrząc na to, co Moore wycisnął z krzyżówki superbohaterstwa i policyjnego procedurala w - nie tak dawno wspominanym - Top 10 😀 .
* Pewno kojarzysz?
https://www.imdb.com/title/tt2573338/
Tego akurat nie kojarzę, za to pamiętam pełniącą podobną rolę w Marvelu "Nocną Pielęgniarkę":
https://en.wikipedia.org/wiki/Night_Nurse_(comics)
Przy okazji warto wspomnieć wymyślonego przez JMSa krawca szyjącego stroje zarówno superherosom, jak i ich wrogom, o hmm bardzo swojskim nazwisku Zelinsky. 🙂
Tego akurat nie kojarzę
Sięgnij kiedyś, z czystej ciekawości, choć uprzedzam, że jest to wyraźnie dla dzieciaków. Warto, choćby dla paru komiksowych aluzji.
krawca szyjącego stroje zarówno superherosom, jak i ich wrogom, o hmm bardzo swojskim nazwisku Zelinsky. 🙂
Mógłby się doczekać swojej mini-serii, takiej krawieckiej wersji Gotham Central 😉 .
I to nie tylko w wydaniu filmowym - kłaniają się toplisty komiksowych herosów, które tu i ówdzie linkowałem 😉 .
No wieeeem... I sama często te toplisty dopinguję 🙂
Nie da się ukryć 😉 :
No dokładnie 🙂 Hej, jaki fajny by serial powstał o tym, jak Cap oddawał kamienie. A nie, wait... to ma tyle plotholes, że nie wiem, co by się z tego dało zrobić 😉
sama często te toplisty dopinguję 🙂
Komu kibicujesz najbardziej? 😉
No to się natrzymasz kciuków, biorąc pod uwagę, że na liście "Wizarda" był 83, na liście IGN-u - 38, a na liście Comic Basics - 34 😉 .
Tę ostatnią przytoczę, choć dziwna, i mało prestiżowa chyba, bo są na niej obaj boh.tyt. niniejszego topicu 😉 :
The 100 Greatest Superheroes In The History of Comic Books
100. Batwoman
99. Damian Wayne
98. Captain Marvel
97. Rocket Raccoon
96. Jessica Jones
95. She-Hulk
94. Beta Ray Bill
93. Warlock
92. Big Barda
91. Mister Miracle
90. Vision
89. Kyle Rayner
88. Dr. Fate
87. Nightcrawler
86. Scott Lang
85. Ghost Rider
84. Gambit
83. Blade
82. Hawkgirl
81. Captain Britain
80. Zatanna
79. Elongated Man
78. Kilowog
77. Scarlet Witch
76. Raven
75. Starfire
74. Wonder Girl
73. Black Lightning
72. Wasp
71. Nova
70. Rorschach
69. Judge Dredd
68. Falcon
67. Dr. Manhattan
66. Leonardo
65. Superboy
64. Supergirl
63. Moon Knight
62. Beast
61. Hawkeye
60. Black Canary
59. The Atom
58. John Stewart
57. Kitty Pryde
56. Nick Fury
55. Tim Drake
54. Lightning Lad
53. Saturn Girl
52. Cosmic Boy
51. Iron Fist
50. The Spectre
49. Blue Beetle
48. Bucky Barnes
47. Silver Surfer
46. John Constantine
45. Swamp Thing
44. Deadpool
43. Storm
42. Hellboy
41. The Punisher
40. Luke Cage
39. Black Widow
38. Jonah Hex
37. Hank Pym
36. Hawkman
35. Raphael
34. Dr. Strange
33. Namor
32. Aquaman
31. Cyclops
30. Martian Manhunter
29. Mr. Fantastic
28. Spawn
27. Shazam
26. Human Torch
25. Thing
24. Green Arrow
23. Professor X
22. James Gordon
21. Barbara Gordon
20. Northstar
19. Black Panther
18. Invisible Woman
17. Dick Grayson
16. Wally West
15. Iron Man
14. Jean Grey
13. Catwoman
12. Daredevil
11. Incredible Hulk
10. Green Lantern (Hal Jordan)
9. The Flash (Barry Allen)
8. Thor
7. Captain America
6. Wolverine
5. Phoenix
4. Wonder Woman
3. Batman
2. Superman
1. Spider-Man
https://www.comicbasics.com/ranked-the-100-greatest-superheroes-in-the-history-of-comic-books/
Wracając do (sedna) tematu - recka z Poltera:
https://polter.pl/film/The-Falcon-and-the-Winter-Soldier-c31986