Forum › Fantastyka › Inne sci-fi i pozostałe gatunki › Terra Nova
No i pierwszy odcinek za nami. Co sądzicie o serialu? Jak dla mnie początek jest w porządku. Kwestia, jak producenci rozwiną dalej tę historię. Ciut zalatuje mi Ziemią 2, Zagubionymi, no i z oczywistych względów przywodzi na myśl Park Jurajski. Oby tylko potrafili wykorzystać dobrze te 15 mln dolarów, które wydają na pojedynczy odcinek... Dla porównania - Falling Skies (też Spielberga) kosztyje 3x mniej.
Osobiście życzę Terra Novie jak najlepiej.
15 mln na odcinek? Serio aż tyle? Ja czytałem o 16 mln na pilota i po 4 mln na normalny odcinek.
Mam podobną opinię jak Ty. "W porządku" to jak najbardziej dobre określenie. Bez rewelacji, ale i bez czegoś co by bardzo irytowało.
Na plus scenografie, kilka postaci, muzyka, duży potencjał do rozwijania.
Na minus spora ilość głupich akcji (jak ucieczka z więzienia czy wypad nastolatków za osadę) i trochę nielogicznych rzeczy (niektóre mam nadzieję wyjaśnią w przyszłych odcinkach). Po efektach też spodziewałem się czegoś nieco lepszego. Nie są złe, ale chyba za bardzo podbili oczekiwania.
Ciut zalatuje mi Ziemią 2, Zagubionymi, no i z oczywistych względów przywodzi na myśl Park Jurajski.
Ja bym jeszcze Outcasts dodał. Również restart cywilizacji, tylko na innej planecie. Wiele podobieństw pod względem budowy kolonii i podobne rzeczy do czepiania się :).
15 mln na odcinek? Serio aż tyle? Ja czytałem o 16 mln na pilota i po 4 mln na normalny odcinek.
Czytałem o tym w jakieś gazecie i porównywali z Falling Skies, Kompanią Braci i Pacyfikiem, ale chyba rzeczywiście chodzi wyłącznie o pilota. Jak podaje AdAge, kosztował on między 10 a 20, a cały sezon (13 odcinków) - 52 miliony zielonych.
Na plus scenografie, kilka postaci, muzyka
No, no - scenografia jak w Avatarze, tyle że raczej prawdziwa 😉 Muzyka też momentami przyjemna, a z Bryanem Tylerem różnie mogło być...
BTW: Jeden z producentów ma Treka w życiorysie.
Pilot całkiem niezły, bez rewelacji, miejscami nudnawy i kilka głupich akcji, ale może być z tego ciekawy serial.
Ja akurat mam sporo do tego pilota. Na razie, e tak powiem "daje rade" ale trochę mnie irytuje cały scenariusz 😛 No bo tak: UWAGA SPOJLER: po cholerę koleś przywalił temu policjantowi skoro groziła im tylko grzywna? I tu kolejny problem: Scena z ukrywaniem Zoe była tak nakręcona, że myślałem, że jak ja znajdą to Bóg jeden wie co jej zrobią a im groziła grzywna.. a za atak na funkcjonariusza od razu do więzienia...z którego dość łatwo uciec....Do tego cała ta akcja przy portalu 🙂 Koleś przebiega se koło wszystkich strażników na szczęście okazało się, że to tylko takie figury woskowe 😛 I w ogóle jaki sens ma ta cała Terra Nova? No bo to inna linia czasowa więc i tak nie pomogą tym którzy ich wysłali..a jak zbudują cywilizacje to pierdyknie meteoryt 🙂 No i ogólnie miło, że pilot mi wyjaśnił 3/4 rzeczy nad którymi bym się zastanawiał: napisy na kamieniach, 6 a awans głównego bohatera też ekspresowy 🙂 Tak więc poczekamy zobaczymy ale na razie serial mocno nadwyrężył mój kredyt zaufania 🙂
po cholerę koleś przywalił temu policjantowi skoro groziła im tylko grzywna? I tu kolejny problem: Scena z ukrywaniem Zoe była tak nakręcona, że myślałem, że jak ja znajdą to Bóg jeden wie co jej zrobią a im groziła grzywna.. a za atak na funkcjonariusza od razu do więzienia
Chyba nawet Josh zwrócił mu później uwagę, że zachował się nieadekwatnie, na co ten odpowiedział, że być może tylko grzywna (która moim zdaniem nie jest zbyt skutecznym odstraszaczem). Z Zoe mimo wszystko problem był, bo na Terra Novę jej zabrać nie mogli.
...z którego dość łatwo uciec...
Z Alcatraz też dało się uciec 🙂
Koleś przebiega se koło wszystkich strażników na szczęście okazało się, że to tylko takie figury woskowe 😛
A czy nie byli to towarzysze podróży?
I w ogóle jaki sens ma ta cała Terra Nova? No bo to inna linia czasowa więc i tak nie pomogą tym którzy ich wysłali..a jak zbudują cywilizacje to pierdyknie meteoryt 🙂
Też nad tym myślałem, ale:
1) Mają 20 milionów lat. Albo będą w stanie się obronić jak przyjdzie pora, albo już ich dawno nie będzie.
2) Jeżeli nie są w epicentrum, dadzą radę. W końcu to właśnie ssaki przetrwały.
3) Nowa linia czasowa - meteor może w ogóle z jakiegoś powodu nie pierdyknie.
awans głównego bohatera też ekspresowy 🙂
Nie tyle awans co zmiana zawodu. Taylor mu początkowo nie ufał, więc przydzielił go do rolnictwa. Facet się wykazał a jako, że był w przeszłości policjantem, dostał "broń i odznakę".
Z tymi strażnikami to nie byli towarzysze podróży tylko pilnujący portalu. I nagle jeden koleś leje innego strażnika i wbiega do portalu.. Pewnie się bali, że też oberwą ;), ucieczka zwiezienia jednak za łatwa 🙂 no a z tym awansem czy zmiana zawodu to spokojnie mogli poczekać jedna dwa odcinki, żeby zbudować jakoś te relacje anie na szybko... No cóż zobaczymy jak to się dalej potoczy.
Ucieczka z więzienia to moim zdaniem najgorszy motyw z pilota. Jakim cudem żona zdołała to przemycić? Nikt nie sprawdzał co wnosiła? Strażnik nie ma nic przeciwko temu, żeby dała mu maskę? Bardzo to naciągane. Tak samo jak potem ucieczka za pomocą tego laserka. To musiało być na prawdę potężne urządzenie. Pewnie pozabijał nim połowę strażników i rozciął wszystkie ściany. I jeszcze nikt się zbytnio nie przejął tym, że uciekł. Ludzie, XXII wiek! Założę się, że każdy jeden człowiek będzie śledzony 24h na dobę.Sam sprint do wrót portalu równie naiwny. Wszyscy stoją i się patrzą.Ta akcja szybko określiła z jakim serialem będziemy mieli do czynienia. Ale potem już lepiej poszło. Co prawda była jeszcze akcja w wycieczką nastolatków "za miasto", ale ja się tam cieszę, że była. Bo taki odcinek po prostu MUSIAŁ się pojawić. A skoro już po nim, to teraz może być tylko lepiej :).
Nie dość, że Terra Novę można oglądać w Polsce na kanale Fox już w niedzielę, pierwszy odcinek będzie można zobaczyć również w serwisach Gazety Woborczej - kinoplex.gazeta.pl, kultura.gazeta.pl i popcorner.pl zaraz po emisji w telewizji.
Jak się trzeci (czy tam drugi, jak kto woli...) odcinek podobał?Dla mnie zniżka formy. Zamiast wyjaśniać tajemnice i pokazać coś naprawdę fajnego, oni się bawią z trójkąciki i robią z Josha Tylera z "V". Już widzę kto będzie wygrywał plebiscyty na najgorszą postać :).Fabularnie można by to nazwać zapychaczem. Problem niby poważny, ale rozwiązany dość łatwo i raczej nie wróci. Efekty słabsze, ale to do przewidzenia. Najbardziej mi brakowało rozmachu - mają tam taką fajną scenerię a cały odcinek prawie nie wyszli z kamerą poza bazę.PS: Bardzo podobała mi się scena jak żołnierze uciekali przed pterozaurami nie oddając ani jednego strzału. Wcześniej koleś płoszył je krzykiem i machając rękami, a ci nawet nie próbowali użyć broni :).
Masz racje m1ch4l zniżka formy 🙂 oby następny był lepszy.
Odcinek przypomniał mi początki SGU - też mało się działo , w sumie taki zapychacz z banalną fabułą .Oby nie prowadzili go jak SGU bo nawet do końca sezonu mogą nie dotrwać .
"Terra Nova" będzie iść od niedzieli na kanale FOX. Akurat go nie mam. Pech.
Nie ma zniżki formy, forma jest cały czas niska 🙂 mnie najbardziej rozbraja fakt, że dowódca Terra Novy już tak ufa głównemu bohaterowi, że mówi o szpiegu szóstek 🙂 i to w terenie podczas poszukiwania pojazdu, gdzie każdy może to usłyszeć :). fajnie, że już w 3 odcinku i córka i syn bohaterów się zakochali w końcu chodzi o szybkie tempo 😛 A porównywanie TN do SGU jest zdecydowanie nie ma miejscu, tam nie szli na łatwiznę i wyjaśniali problemów lakonicznym "udało się". Ciekawe jak zdobyli te żywe osobniki skoro siedziały wszystkie razem i nie można było podejść no i jak niby je przetransportowali? W rękach? Coraz bardziej bawi mnie ten serial 🙂
Wrzucając w niego tyle kasy, chcą jeszcze więcej wyciągnąć. Dlatego powstał serial dla wszystkich (familijny, młodzieżowy, SF, etc), w efekcie zwyczajnie słaby. Pewnie im się to czkawką odbije, ale nie sądzę by zmieniło to podejście Amerykanów do robienia seriali.