Forum › Rozmowy (nie)kontrolowane › Mesa › Strony forumowiczów
strona Excelsiora ma nowy adres (adres jest stary, ale zapomnialem poinformowac tutaj - na szczescie przez jakis czas dzialaly oba 🙂 ): http://www.ussexcelsior.net
Baza danych okrętów chwilowo wyłączona z przyczyn technicznych. Udało mi się namowic do pomocy paru znajomych z Memory Alpha oraz spacebattles i informacje beda zmieniane na najbardziej obecnie aktualne.
Sama strona ma tez nowa szate, ale to szczegol 😀
Witam, wszystkich.
Zapraszam na moją skromną stronę z opowiadaniami. Postanowiłem, że stworze w Internecie takie miejsce gdzie będę mógł „opublikować” moje teksty. Zapraszam jeszcze raz i zostawcie komentarz (jeżeli ktoś się odważy coś przeczytać…hyhyhy) nieważne pozytywny czy negatywny, wszystkie są mile widziane.
Adres stronki to http://www.opowiadania.sf.of.pl
No drodzy koledzy i koleżanki. Pisze ten post ponieważ dosłownie przed 2 godzinkami założyłem sobie forum o Wiedźminie. W robieniu forum duzo inspiracji czerpałem od was więc się nie zdziwcie jeśli coś jest podobne ,ale oczywiście starałem się wszystko zmieniać tak aby nie wyglądało 🙂
Na tym etapie jeszcze trzeba kilks rzeczy wygładzić ,kilka tematów dodać - to forum wybitnie nie jest jeszcze skończone. Ale byłbym wdzięczny gdybyście raczyli je sobie obejrzeć ,wesprzeć swoja obecnością i postami.
W tej chwili prowadzę także poszukiwania nad doświadczonymi moderatorami i administratorami ,którzy pomogliby mi to forum rozwinąć ,więc jeśli ktoś lubi wiedźmina i chce zmarnować trochę czasu to proszę zgłosić to do mnie.
Adres forum: http://www.thewitcher1.fora.pl/
Oj widzę ,że tu jest po temu specjalny topic do ,którego przeniesiono moją wiadomość. Niezmiernie przepraszam nie zauważyłem.
Forum jak forum, zobaczymy jak sie rozwinie. Chociaż ja mu raczej kibicować nie będę. Dlaczego? Odpowiedź poniżej.
Po prostu uważam, że skopiowanie większości tesktu regulaminu z trek.pl bez zapytania kogokolwiek z naszej załogi o zgodę a nawet podania źródła, to po prostu zwykła kradzież czyjegoś tekstu. I szczerze mówiąc mi osobiście bardzo się to nie podoba. Nieładnie zaczynasz budowę swojej stronki kolego SuperKwęk, bardzo nieładnie. Nie stać Cię nawet na tyle, żeby kilka punktów zwykłego regulaminu wymyślić samodzielnie?
Tak dla porównania, gdyby regulamin przypadkiem po tym poście "zniknął" z forum o wiedźminie:
I.
Zabrania się używania wyrazów i zwrotów uznawanych za wulgarne lub obraźliwe. Dotyczy to również pseudonimów i sygnatur na Forum. Niedopuszczalne są także zachowania mające na celu wywoływanie konfliktów, nawoływanie do nienawiści lub obrażanie innych osób.
Zabrania się używania wyrazów i zwrotów uznawanych za wulgarne lub obraźliwe. Dotyczy to również pseudonimów, awatarów i sygnatur na Forum.
II.
Zabrania się publikowania adresów do stron komercyjnych lub o treściach niezgodnych z prawem.
Zabrania się publikowania adresów do stron komercyjnych lub o treściach niezgodnych z prawem IV RP.
III.
Tematy na Forum należy tworzyć pod odpowiednimi kategoriami - Mesa, Star Trek, Nauka, itp. oraz należy unikać dublowania tematów (przed wysłaniem sprawdzić czy taki temat już istnieje).
Tematy na forum należy tworzyć pod odpowiednimi działami przeznaczonymi do tego - (przed wysłaniem sprawdzić czy taki temat już istnieje).
IV.
Niedopuszczalne jest umieszczanie kilku swoich wypowiedzi jedna pod drugą w krótkich odstępach czasu - odpowiednie wykorzystanie funkcji cytowania i edycji daje możliwość udzielania wszystkich odpowiedzi w jednym poście.
Zabronione jest umieszczanie kilku swoich postów jeden pod drugim w krótkich odstępach czasu - odpowiednie wykorzystanie funkcji cytowania i edycji daje możliwość udzielania wszystkich odpowiedzi w jednym poście.
V.
Zgodnie z zasadami netykiety sygnatury mogą mieć maksymalnie cztery linijki, wliczając w to zamieszczoną grafikę, dodatkowo ich długość nie może przekroczyć 500 znaków, włącznie z linkami i bb code. Dopuszcza sie używanie w sygnaturach pogrubionej lub kolorowej czcionki, ale jej rozmiar nie może przekraczać 4 punktów. Zezwala się na użycie jednego userbara, jednak jego rozmiar nie może być większy niż 400x30 pixeli, a wielkość pliku nie może przekroczyć 40 kb.
Zgodnie z zasadami netykiety sygnatury mogą mieć maksymalnie cztery linijki, wliczając w to zamieszczoną grafikę, dodatkowo ich długość nie może przekroczyć 500 znaków, włącznie z linkami i bb code. Dopuszcza sie używanie w sygnaturach pogrubionej lub kolorowej czcionki, ale jej rozmiar nie może przekraczać 4 punktów. Zezwala się na użycie jednego userbara, jednak jego rozmiar nie może być większy niż 400x30 pixeli, a wielkość pliku nie może przekroczyć 40 kb.
VI.
Pytania i prośby do Administratorów bądź Moderatorów oraz innych forumowiczów nie wymagające wypowiedzi szerszego grona użytkowników należy kierować do odpowiednich osób, korzystając z systemu Prywatnych Wiadomości. Wszelkie problemy z Forum, sugestie i pomysły można rownież zgłaszać w temacie Problemy, pytania i propozycje.
Administratorzy oraz Moderatorzy mają prawo do edycji lub usuwania postów bądź tematów oraz wszelkich innych treści pojawiających się na Forum. Użytkownikom łamiącym regulamin bądź umyślnie utrudniającym prace Administratorów/Moderatorów grozi ban.
Pytania i prośby do Administratorów bądź Moderatorów oraz innych forumowiczów nie wymagające wypowiedzi szerszego grona użytkowników należy kierować używając do tego celu Prywatnych Wiadomości.
Administratorzy oraz Moderatorzy mają prawo do edycji lub usuwania treści pojawiających się na Forum. Użytkownikom łamiącym regulamin bądź umyślnie utrudniającym prace Administratorów/Moderatorów grozi ban.
VII.
Władze Forum nie biorą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników.
Regulamin może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.
Korzystanie z Forum jest równoznaczne z akceptacją powyższego regulaminu.
Władze Forum nie biorą odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników.
Regulamin może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.
Korzystanie z Forum jest równoznaczne z akceptacją powyższego regulaminu. Za nieprzestrzeganie go Moderatorzy i Administratorzy rozdają odtrzeżenia. Pięć ostrzeżeń równa się banem. Jeśli regulamin zostanie złamany poważnie i celowo Administratorzy i Moderatorzy mogą zbanować użytkownika w trybie natychmiastowym.
n/c
Jakiś czas temu poświęciłem trochę czasu na stworzenie stronki, na której znajdują się opowiadania moich znajomych... I moje. Nie wiem, kiedy będzie update, poza tym to stronka przeznaczona do czytania, nie do podziwiania graficznych wodotrysków... No cóż.
Nawet pobieżne przejrzenie kodu HTML może zmrozić krew w żyłach ;)Za to ocenę opowiadań dorzucam do długiej listy TO DO z adnotacją "po sesji".
No wybaczcie ale to rozwiązanie tymczasowe. Moge zagwarantowac ,ze to skasuje za jakiś tydzień- półtora ale na razie jednocześnie pracuje jeszcze nad stronką i nie mam głowy do ustalania nowego regulaminu więc sobie skopiowałem. Jak bardzo chcecie to to usune.
A gosiek - nie musiałeś wklejac w obawie ,ze to usune tuz po twoim poscie ,bo napisałem wcześniej:
W robieniu forum duzo inspiracji czerpałem od was więc się nie zdziwcie jeśli coś jest podobne ,ale oczywiście starałem się wszystko zmieniać tak aby nie wyglądało 🙂
PS. Wybaczcie za brak w tym poście niektórych polskich znaków (nie wszystkich).
Co nie zmiena faktu, że jeżeli się korzysta z cudzej pracy to wypada zapytać o pozwolenie. To, że jakiś tekst jest umieszczony w internecie nie znaczy, że jest niczyj i można go sobie pożyczać bez zgody/wiedzy autora. Sądzę, że gdybys nas zapytał o możliwośc tymczasowego użycia naszego regulaminu nie robilibyśmy problemów.Ale Ty o taką zgodę nie zapytałeś - zatem jest to zwykly plagiat i kradzież cudzej pracy. I nie jest podobny a w większości identyczny. Dziwi mnie, że masz jeszcze czelność tego bronić, ale widać ludzie mają różne poczucie "moralności"...
Polskie prawo akurat ma w tym wzgledzie lekka luka, bo ustawa nie wymienia internetu jako media a tylko radio, prase i telewizje.Interpretacja ustawy zalezy od prawnika - widzialem chyba 4 rozne opinie w tym temacie zaczynajac od tego ze ustawa jednak obejmuje net, mimo ze ten nie jest w niej umieszczony 'bo to oczywiste' a konczac na tym, ze rozciaganie prawa wlasnosci wynikajacego z ustawy na inne medium jaki jest internet 'jest oczywistym naduzyciem'.
Interpretacje nie są tu potrzebne, gdyż w Polsce obiektem ochrony jest utwór, a nie "utwór umieszczony w mediach". Ta ostatnia możliwość byłaby zresztą absurdalna 😉
Co do istoty "konfliktu" powyżej: SuperKwęk zapewne przyjoł, że regulamin ze strony TSS nie jest dziełem któregoś z Adminów, lecz po prostu standardowym tekstem umieszczanym na wszystkich forach, modyfikowanym ewentualnie w zależności od tematyki konkretnego i że znalezienie jego autora byłoby raczej trudne. Jego błąd. I tyle.
W każdym razie ja nie spodziewam się, by wynikł z tego proces sądowy 😉
Jejku ludzie burza w szklance wody - już wykasowałem zadowoleni? Gosiek - broniłem tego mówiąc ,ze "jak chcesz mogę wykasowac" czy wtedy gdy mówiłem ,że "nie skasuje tego tylko na podstawie tego ,ze zamieściłeś ten regulamin tutaj"?
uruchomilem nowa strone gry PBEM, oddzielona od bazy danych. Jej adres to:
http://www.exc.ussexcelsior.net.
Jednoczesnie informuje, ze strona USS Excelsior dostala nowa szate graficzna oraz nowa baze danych (stara uznalem za niedokladna).
Polecam: http://www.ussexcelsior.net
Szczegolnie opis klasy Galaxy, bedacy obecnie moja duma i chluba 😀
Uwaga - przygotowuje się powoli do umieszcznia reklam na USS Saratoga. Więc jeśli ktoś chce to prosze mówic.Jeśli ktoś prowadzi serwisy trekowe to układ stoi taki: Wy umieszczacie moja reklame na swojej stronce ja waszą na mojej.W zamian za pomoc we wszystkim TSS moge zareklamowac "po przyjacielsku"Oczywiście zamówienie jest przedterminowe ale chciałbym zobaczyc ile miejsca zajmą te linki.
Żeby nie zaśmiecać forum nowymi tematami tutaj moje małe ogłoszenie (głos o pomoc :D).Poszukuje mianowicie osób chętnych do pomocy w redagowaniu bazy danych na mojej stronie. Chodzi mi mianowicie o pomoc w opisywaniu okrętów. W przeciwieństwie do tego co pisałem w takich prośbach - dzięki którym zyskałem paru współpracowników przy poprzednich wersjach stron - tym razem nie dam (bo nie mogę) autorom tekstów wolnej ręki. Z prostej przyczyny - spójnośc merytoryczna strony. Wszystkie teksty ewentualnych chętnych redaktorów będą przechodziły przez moje ręce i podlegały 'cenzurze' polegającej na sprawdzeniu informacji odnośnie danych zaprezentowanych przez autora. Chodzi mi o po pierwsze spójność informacji (najważniejsze) oraz ich zgodność z kanonem Treka wg. definicji Paramountu. Ew. chętnym nie będę mógł zapewnić słowa pisanego, ale mogę gwarantowć dostęp do zeskanowanych tekstów i grafiki w ramach projektu. Jeżeli ktoś, np. będzie chciał opisać klasę... Ambassador, to - jeżeli będę takowymi dysponował - umieszczę na serwerze i podam linki do skanów planów tej klasy etc. Jestem także w stanie pomóc ze screenshotami czy wyszukiwaniem grafiki.Definicje kanonu, danych oficjalnych i danych niekanonicznych można znaleźć na mojej stronie. Poza tymi uwarunkowaniami (tzn. trzymaniem się kanonu i spójnością z pozostałymi danymi na stronie), autorzy będą mieli dowolność w wybieraniu źródeł oraz interpretacji faktów (nie będę narzucał swojej interpretacji danej sceny czy dialogu). Teksty dotyczące historii klasy w świecie PBEM, rzecz jasna, biorę na siebie, ale będą one konsultowane z autorem reszty opisu. Oh, formalność - osoby zgłaszające się muszą znać język polski i podstawy poprawnego pisania w tym języku - tak ortografię i gramatykę, jak i stylistykę naszego języka.
Tak więc jak mówiłem. Po wielu dniach i miesiącach cięzkiej pracy, po wielu uderzeniach "z liścia" w monitor, po wielu osuszonych butelkach żywca i coca coli, po kolejnych stronach samouczków html`a i photoshopa, po całych godzinach ściąganej muzyki z sieci.
USS PHOBOCASTER OPUŚCIŁ DOK STOCZNI!!!!!
Jeśli macie jakieś uwagi negatywne co to strony to prosze zgłosic się jutro (no chyba ,że jakimś cudem stronka nie będzie działała)
Obecnie jeszcze nie skończyliśmy działó "technika" oraz opisów okrętów (poza tymi od BORGA).
Z resztą co ja będe mówił - podziwiajcie!
Znaleźc go można pod linkiem: phobocaster.w.interia.pl
EDIT: widze, że będe musiał kila rzeczy popoprawiac 🙁 Ale działa! 🙂